Sunwayman M40a -Mini review
Ο εξαιρετικα προσεγμενος και στιβαρος φακος Sunwayman Μ40Α ανηκει σε μια υποβαθμισμενη -απο αποψη εναλλακτικων και ανταγωνισμου- κατηγορια φακων που φορουν απο 3 ΑΑ μπαταριες και πανω.
Μου ερχονται στο μυαλο οι Fenix TK41 (8xAA), Olight S35 baton (3xAA), Olight s65 baton (4xAA), Fenix LD40/41 (4xAA) και Jetbeam PA40 (4χΑΑ). Ολοι τους πολυ αξιολογοι φακοι.
Επισης βλεπουμε οτι ερχονται καινουρια μοντελα να συμπληρωσουν την λησμονημενη αυτη κατηγορια, οπως o Nitecore EA4 και o Zebralight Q50. Kαι τα δυο μοντελα ειναι 4χΑΑ και ιδιαιτερως φωτεινα.
Το συγκεκριμενο φακουδακι Sunwayman M40A που θα δειτε παρακατω ειναι με Cree XM-L Τ6 led -600 lumens, ενω πλεον η εταιρεια χρησιμοποιει το νεωτερο
led Cree XM-L U2 -
645 lumens.
O Sunwayman M40A ερχεται σε ενα σκληρο κουτι καλα συσκευασμενος μεσα σε αφρολεξ αλλα μεχρι εκει. Σαν αξεσουαρ περεχονται μονο ενα lanyard και καποια ανταλλακτικα λαστιχακια.
Θα περιμενα ομως, ειδικα σε αυτη την τιμη που ερχεται των $105-125, μια καλη θηκη και ισως ενα diffuser οπως ερχεται το πακετο με τους Οlight S35 kai S65.
Ο φακος ειναι πολυ καλοφτιαγμενος και στιβαρος. Σου εμπνεει σιγουρια αν και μικρος το δεμας και η κατασκευη/σχεδιασμος του, αν και συντηρητικος ειναι πολυ καλαισθητος.
Εχει μαγνητικο δακτυλιο σαν διακοπτη οn/off και για αλλαγη modes. Χρησιμοποιει 4 μπαταριες ΑΑ και εχει δυναμη 600 λουμενς!
Εδω ειναι οι λεπτομερειες :
Φακος με led XM-L T6, 50,000 hrs ζωης, μαξ. 600 λουμενς. Οπως προειπα, ο φακος τωρα πλεον παρεχεται με νεο led XL-M U2 φωτεινοτητας 645 λουμενς.
3 σκαλες φωτεινοτητας και strobe με την ακολουθη ισχυ και διαρκεια μετρημενες με 4 μπαταριες ΝιΜΗ 2600 mA.
600 λουμενς -1.5 ωρα Strobe 600 λουμενς
200 λουμενς -6 ωρες
30 λουμενς -35 ωρες
Η εταιρεια συστηνει για την μαξιμουμ σκαλα (6οο λουμενς) να μην ειναι αναμμενη πανω απο 10 λεπτα συνεχως για την προστασια του φακου γενικοτερα, αλλα δεν φαινεται να υπαρχει μηχανισμος προστασιας, ουτε timer που να ριχνει την
φωτεινοτητα σε μικροτερη σκαλα μετα απο καποιο διαστημα. Προφανως η 1.5 ωρα που δινει ειναι ατοφια στα 600 λουμενς και απλα η εταιρεια συστηνει να μην το κανουμε συνεχεια.
Παντως εγω δοκιμασα την μεγαλη σκαλα για περιπου 30 λεπτα συνεχως και η φωτεινοτητα παρεμεινε η ιδια.
Το βεληνεκες του φακου φτανει τα 250 μετρα και το σποτ ειναι πολυ ευδιακριτο οπως σε εναν καθαροαιμο φακο thrower.
Το αναμα/σβησιμο και οι επιλογη σκαλας γινεται με το μαγνητικο δακτυλιδι. Οι θεσεις ειναι Οff, low, high, turbo and Strobe. Απο δεξια προς τα αριστερα και παλι πισω για σβησιμο.
Οι επιλογες γινονται ευκολα και η αισθηση αλλαγης σκαλας ειναι ομαλη χωρις να μπερδευει. Προσωπικα το δακτυλιδι δεν με βολευει, προτιμω ενα κουμπι η ακομα καλυτερα 1+1 κουμπια οπως ο Φενιξ ΤΚ41.
Το μεγεθος του φακου ειναι πολυ μαζεμενο. Μηκος 14.4 εκατοστα, παχος 4 εκατοστα και διαμετρος κεφαλης 5,7 εκατοστα, αρκετα μεγαλη που εξασφαλιζει και το σχετικα ισχυρο βεληνεκες των 250 μετρων.
Ο φακος οπως ειπαμε παιρνει μπαταριες ΑΑ, αλκαλικες, ΝιΜΗ και Λιθιου(!). Δινει working voltage 4-12 volt(!). Ισως λειτουργει και με 3 μπαταριες λιθιου (3.7v) τυπου 14500. Δεν εξηγειται αλλιως το working voltage που δινει η εταιρεια.
Δεν τον εχω δοκιμασει με μπαταριες λιθιου γιατι εχω μονο 1 μπαταρια 14500
)
Οπως ειπα και προηγουμενως, ο φακος αποπνεει ποιοτητα και φινετσα, μεσα και εξω. Αποτελειται απο 3 τμηματα, την κεφαλη, το σωμα και το holster των μπαταριων. Το τελευταιο ειναι απο τα πιο καλοφτιαγμενα και ποιοτικα που εχω δει. Οι μπαταριες φορτωνονται πανευκολα και το holster μπορει να μπει στο σωμα απο οποιαδηποτε πλευρα. Το σπειρωμα στο σωμα βιδωνει αβασανιστα και πανευκολα στην κεφαλη του φακου.
Το βαρος του ειναι, λεει το μανουαλ, 237,8 γραμμαρια αδειος (αν και εγω τον μετρησα 260γρ) και μαζι με τις 4χΑΑ (4χ30γρ) φτανει τα 380 γραμμαρια.
Προφανως η εταιρεια θεωρει το 'αδειος' χωρις το holster των μπαταριων, γιαυτο τον βγαζει ελαφρυτερο.
Το σωμα ειναι απο το κλασσικο κραμμα αλουμινιου που κατασκευαζονται ολοι οι καλοι φακοι, ειναι αδιαβροχος IPX-8 standard και το κρυσταλλο του ειναι ultra clear, toughened, resists impacts and is anti-scratch.
Ο φακος δεν πρεπει να τοποθετειται σε επικλινη επιφανεια γιατι γλυστραει! Δεν εχει κλιπ, η γωνιες για να κρατηθει σταθερος. Το καλο ειναι οτι μπορει να σταθει στην ουρα του και οτι μπορει να φορεσει το diffuser του Φενιξ TK50/TK41 που ειναι φτηνο και το βρισκουμε ευκολα.
Το μεγεθος του φακου ειναι μαλλον μικρο για το βαρος του και οριακα καλο για ανετο κρατημα. Ο ελαχιστος Olight S35 καθως και ο μεγαλος Φενιξ ΤΚ41 εχουν πολυ πιο βολικο και ανετο κρατημα απο τον μεσαιο σε μεγεθος Μ40Α.
Το μαγνητικο δακτυλιδι επιτρεπει τον χειρισμο του φακου ανετα με το ενα χερι, αν και ειπαμε οτι προτιμω κουμπι/κουμπια στο σωμα απο δακτυλιδι. Το δακτυλιδι, δυσκολα ξεχωριζει απο τον υπολοιπο φακο. Παντα το μπερδευεις με τα πτερυγια απομακρυνσης θερμοτητας λογω πιασιματος/μεγεθους του φακου. Το δακτυλιδι ειναι λιγο πιο κατω απο εκει που καθονται φυσικα τα δακτυλα (αντιχειρας/δεικτης) οταν κρατας τον φακο. Λιγο αβολο αν θες να αλλαξεις σκαλα. Με λιγα λογια δεν ειναι τοσο εργονομικος οσο θα επρεπε.
Η φωτεινοτητα των 600 λουμενς ειναι εντυπωσιακη στον Μ40Α. Ο φακος ειναι ενα καλο μιγμα flooder & thrower και ειναι απολαυση να τον χρησιμοποιεις.
Οι σκαλες ειναι σωστα τοποθετημενες, αν και τα 30 λουμενς της μικρης σκαλας εχουν την αισθηση οτι ειναι αρκετα παραπανω!! Θα ηθελα και μια σκαλα κατω απο 10 λουμενς. Το strobe ειναι εκτυφλωτικο, οπως πρεπει να ειναι ενα strobe.
Γενικα ειναι ενας φακος που τον χαιρεσαι. Δυνατος, με καλες διαρκειες, ποιοτικος, καλαισθητος, στιβαρος και ιδιαιτερα αξιοπιστος.
Νομιζω ομως οτι με την ελευση του Nitecore EA4, θα εχει προβλημα, ιδιαιτερα τη στιγμη που ειναι ηδη ~30% ακριβοτερος, λιγοτερο φωτεινος, λιγοτερο εργονομικος, βαρυτερος, μακρυτερος, με λιγοτερα αξεσουαρ αλλα ισως με μεγαλυτερη αξιοπιστια, πραγμα που ισορροπει καπως τα πραγματα σε σχεση με την Νιtecore.
Aν χρειαζομουν εργαλειο, θα προτιμουσα αυτον h τον olight S35, αν ηθελα ενα γκατζετ θα προτιμουσα τον ΕΑ4
Και για τελος καποια beamshots..
Beamshot Sunwayman M40A 600lumens
Beamshot Fenix TK41 800lumens
Beamshot Olight S35 Baton 380 lumens
Tα beamshots ειναι στα 3 μετρα. Φαινεται οτι οι δυο πρωτοι ειναι και throwers (470 μετρα ο ΤΚ41, 250 μετρα ο Μ40Α ενω ο Olight που δεν φαινεται να εχει ξεκαθαρο spot εχει throw 180 μετρα.