ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ...ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.

  • Αγαπητοί φίλοι

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2024

    Την Κυριακή, 3/3/2024 και ώρα 14:00 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2024.

    Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Πάρα πολλές φορές χρησιμοποιούμε και στο home cinema κάποιους όρους που αρκετοί απο εμάς δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε.
Σκέφτηκα λοιπον να βάλουμε σε τάξη με όσο ποιο απλά λόγια μπορούμε μερικά πράγματα....
1)ΑΝΑΚΛΑΣΗ
Είναι εκείνο το αποτέλεσμα που δημιουργείται όταν ένα ηχητικό κύμα χτυπήσει επάνω σε μιά οποιαδήποτε επιφάνεια.Στην περίπτωση, που αυτη η επιφάνεια είναι συμπαγής, χωρίς καμία ελαστικότητα και στερεωμένη, τότε αυτο το κύμα θα χτυπήσει επάνω σε αυτη και στην συνέχεια θα έχει ολική ανάκλαση.
Βεβαίως σε αυτη την περίπτωση δεν θα έχουμε απολύτως καμία απορρόφηση του κύματος απο την επιφάνεια και το τελευταίο θα μας επιστραφεί πίσω ολόκληρο με μόνη διαφορά την μείωση της έντασης λόγω της πρόσκρουσης.
Ενοείτε ότι η γωνία ανάκλασης είναι ακριβώς ίδια με το σημείο απο το οποίο θα ξεκινήσει η πορεία της κρούσης, ενώ η η διεύθυνση του κύματος που ανακλάται είναι συμετρική ως προς το νοητό άξονα που περνά απο το σημείο της κρόυσης και είναι κάθετη ως προς την επιφάνεια.
Να λοιπον πως μπορούμε να σχεδιάσουμε εμείς η να διαμορφώσουμε ανάλογα με τον χώρο μας τις ανακλάσεις ήχου με τις δικές μας επιφάνειες και τα ηχεία μας, έτσι ώστε να τις κατευθίνουμε εκεί που εμείς θέλουμε.
Μιλάμε κυρίως για τις υψηλές και μεσαίες συχνότητες που έχουν υψηλή κατευθυντικότητα(φανταστείτε κάτι σαν τις ακτίνες του ηλιακού φωτός), γιατί οι χαμηλές συχνότητες διαχέονται σε ολόκληρο τον χώρο σαν κύματα και δεν έχουν ασφαλή και σαφή κατεύθυνση........

Η συνέχεια σε λίγο......
 
Last edited:
2)ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ:
Απορρόφηση ονομάζουμε το αποτέλεσμα εκείνο κατά το οποίο ένα μέρος της ενέργειας που μπαίνει μέσα στο εμπόδιο καταναλωθεί εξ'αιτίας των τριβών και των συντονισμών που θα υπάρξουν μέσα σε αυτό.
Και εδώ μεγαλύτερη ισχύ του φαινομένου έχουμε στις υψηλές συχνότητες, λόγω του μικρού τους μήκους κύματος απο αντικείμενα όπως χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες κ.λ.π.
3)ΑΝΤΗΧΗΣΗ:
Ας δούμε στην συνέχεια τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα ηχητικό κύμα ταξιδέψει μέσα σε έναν κλειστό χώρο....
Οταν το μεγάφωνο ενός ηχείου κουνηθεί, θα δημιουργηθεί ένας ήχος, και το ηχητικό κύμα που αυτο θα δημιουργήσει,θα αρχίσει να διαδίδεται μέσα στον χώρο μας προς πολλές κατευθύνσεις την ίδια στιγμή.
Κάθε μία απο αυτές τις κατευθύνσεις, μπορεί να θεωρηθεί και ως ένας διαφορετικός ήχος η ως ένα αντίγραφο του αρχικού μας ήχου που κάνει αυτο το ταξίδι ανερξάτητο απο τα υπόλοιπα.
Ετσι λοιπον κάθε φορά που το κάθε ένα απο αυτα τα σήματα συναντά κάποιο εμπόδιο στον χώρο μας, χτυπάει επάνω του ,στην συνέχεια ανακλάται και συνεχίζει την διαδρομή του, έχοντας βέβαια αλλοιωθεί σε σχέση με την αρχική του ένταση, διεύθυνση και πορεία.
Σε ελάχιστα λεπτά ο χώρος μας θα έχει γεμίσει με χιλιάδες τέτοια αντίγραφα του αρχικού σήματος, αλά με διαφορετικές διευθύνσεις, χροιές και εντάσεις.
Στα αυτιά μας θα φτάσει πρώτα ο απ'ευθείας ήχος και αυτός δεν είναι άλλος απο εκείνον που ταξίδεψε λιγότερο μεταξύ ηχείου και ακροατή, και ο οποίος δεν έχει περάσει απο ανάκλαση.
Μετά, σειρά θα έχουν χιλιάδες η και άπειρα αντίγραφά του που θα έχουν δημιουργηθεί στον χώρο ακρόασης.
Αυτο λοιπον το σύνολο των ηχητικών πεδίων που φτάνει σε εμας απο παντού μέσα στον χώρο το ονομάζουμε αντήχηση.
 
Last edited:
4)ΣΤΑΣΙΜΑ ΚΥΜΑΤΑ:
Οι ανακλάσεις γιά τις οποίες μιλήαμε πριν μέσα σε κάποιον κλειστό χώρο, δεν δημιουργούν μόνο τα προηγούμενα προβλήματα.Εμφανίζουν και ένα ακόμη ίσως μεγαλύτερο.
Οι τοίχοι του δωματίου ακρόασης στην ουσία λειτουργούν όπως σε μιά κιθάρα λειτουργεί το σημείο εκείνο επάνω στο οποίο στηρίζονται οι χορδές της.
Εαν λοιπον έχουμε ένα ηχείο το οποίο βγάζει έναν ήχο ανάμεσα σε δύο παράλληλες και ανακλαστικές επιφάνειες, φυσικό είναι να δημιουργηθούν δύο κύματα τα οποία ναι μεν θα ταξιδεύουν μονίμως στην ίδια διαδρομή, αλλά θα έχουν αντίθετες διευθύνσεις.
Η ένωση των κυμάτων αυτων θα παράγει ένα άλο τρίτο κύμα,με την διαφορά όμως ότι το πλάτος αυτού, συνεχώς θα αλλάζει.Οταν λοιπόν υπάρξουν κάποιες συγκεκριμένες συντεταγμένες, ανάμεσα στους δύο τοίχους, τότε θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου, όπου εκεί ο ήχος δεν θα ακούγεται καθόλου!!!
Το σημείο αυτο βρίσκεται στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στους δύο τοίχους, και το φαινόμενο ,οπου και θα ακούμε<τίποτα>ονομάζεται στάσιμο κύμα.
Εαν όμως θέλουμε να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, τότε μπορούμε να πούμε ότι το κύμα αυτο δεν σταματά, απλά υπάρχουν τέτοιες αναλογίες απόστασης ανάμεσα στους δύο τοίχους ώστε τα δύο κύματα να ακυρώνονται συνεχώς.
Αν όμως πάμε πολύ κοντά σε αυτους τους δύο τοίχους, θα καταλάβουμε ότι στο σημείο εκείνο η ένταση είναι υπερβολικά μεγάλη,λογικό μεν αφού σε εκείνα τα σημεία τα κύματα είναι σε φάση με αποτέλεσμα να προστίθονται τα πλάτη τους.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να έχουμε στον χώρο μας και σε κάθε σημείο του, διαφορετικές εντάσεις, πράγμα το οποίο είναι πολύ αρνητικό για το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.
 
Last edited:
5)ΠΕΡΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:
Λίγο έως πολύ όλοι μας έχουμε ακούσει και χρησιμοποιήσει αυτους τους όρους,με τους οποίους εκφράζουμε το ποσοτικό αποτέλεσμα μιάς πηγής να οδηγεί μέσα σε κάποια συγκεκρμένα όρια την δέσμη των ηχητικών κυμάτων που ξεκινούν απο αυτην.
Το χαρακτηριστικό αυτό υπάρχει σε όλες τις ηχητικές πηγές, και μετριέται συνήθως σε μοίρες (0-360).
Ας ξεκινήσουμε με την περίπτωση των 360 μοιρών....
Στην περίπτωση αυτη έχουμε μιά πηγή που εκπέμπει τα λεγόμενα σφαιρικά κύματα, τα κύματα εκείνα δηλαδή που εκπέμπονται ομοιόμορφα και πρός όλες τις κατευθύνσεις.Αυτη την πηγή την ονομάζουμε παντοκατευθυντική η αλοιώς ισοτοπική.
Ας πάμε τώρα στην περίπτωση των μισών μοιρών απο ότι πριν, δηλαδή στις 180.....
Ως παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα εντοιχισμένο μεγάφωνο.
Εδώ θα έχουμε διπλασιασμό της εκπεμπόμενης ισχύος ανά μονάδα επιφάνειας.
Ακόμη θα έχουμε και αύξηση της έντασης, πράγμα που σημαίνει και ταυτόχρονη αύξηση της ακουστικής πίεσης.
Θα πρέπει εδώ να επαναλάβουμε ότι οι υψηλές συχνότητες είναι περισσότερο κατευθυντικές, δηλαδή διαδίδονται περισσότερο σε μιά συγκεκριμένη κατεύθυνση, σε αντίθεση με τα μπάσα, τα οποία έχουν πολύ μικρότερη κατευθυντικότητα, αλά μεγάλη διασπορά, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται ως σφαιρικά κύματα.Αποτέλεσμα αυτου είναι να μπορούν να καλύψουν πολύ περισσότερο η και όλο τον χώρο στα πλάγια και όπισθεν του μεγαφώνου (περίθλαση).
 
Last edited:

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,243
Land of Dystopia
Γιάννη, όλοι θέλουμε από τους moderators, όταν φυσικά κι εκείνοι μπορούν να μας δίνουν τέτοιου είδους πληροφορίες, κάτι που ίσως δεν γινόταν σε αυτή την έκταση ( εννοώ από την μικρή διαδρομή του avclub), στο προηγούμενο σπίτι μας.
 
Eki_65 said:
Γιάννη, όλοι θέλουμε από τους moderators, όταν φυσικά κι εκείνοι μπορούν να μας δίνουν τέτοιου είδους πληροφορίες, κάτι που ίσως δεν γινόταν σε αυτή την έκταση ( εννοώ από την μικρή διαδρομή του avclub), στο προηγούμενο σπίτι μας.
Ολοι μας προσπαθούμε γιά το καλύτερο...Αλλωστε θεωρώ σημαντικό να κατέχουμε όλοι μερικά βασικά πράγματα γιά τα οποία γίνεται λόγος πάμπολες φορές και ίσως κάποιοι να μην έχουν το θάρος να ρωτήσουν αυτα που ίσως η πλειοψηφία θεωρεί ως δεδομένα.
Σας ευχαριστώ πολύ....
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,289
Αθήνα
Eki_65 said:
Γιάννη, όλοι θέλουμε από τους moderators, όταν φυσικά κι εκείνοι μπορούν να μας δίνουν τέτοιου είδους πληροφορίες, κάτι που ίσως δεν γινόταν σε αυτή την έκταση ( εννοώ από την μικρή διαδρομή του avclub), στο προηγούμενο σπίτι μας.

Eki_65, με αφορμή αυτό που αναφέρεις, θα ήθελα να διευκρινήσουμε μερικά πράγματα.
Οι δουλειά των moderators δεν είναι αυτή, η δουλειά τους είναι ο έλεγχος της κατηγορίας τους ώστε όλα να δουλεύουν ομαλά.
Κατά τα άλλα, ένας moderator δεν διαφέρει σε τίποτε απο ένα οποιοδήποτε απλό μέλος και είναι λάθος να περιμένουμε μόνο απο αυτούς να ανοίγουν τέτοια θέματα. Χρειάζεται προσπάθεια απο όλους μας, στο μέτρο του δυνατού βέβαια και αναλόγως των εμπειριών και των γνώσεων του καθενός, αφού ακόμα και οι ερωτήσεις βοηθάνε το ίδιο με τις απαντήσεις.
Μια παρέα είμαστε όλοι εδώ μέσα με ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα, απλά κάποιοι έχουν μια επιπλέον υποχρέωση κι αυτή είναι η εύρυθμη λειτουργία της κατηγορίας που έχουν αναλάβει.
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,243
Land of Dystopia
Μπάμπη θέλω να σε ευχαριστήσω για την άμεση απάντησή σου, ωστόσο περιμένουμε από ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στις επιμέρους κατηγορίες να μας βοηθήσουν εάν αυτοί δεν είναι οι διαχειριστές τότε ας είναι όποιοι τελικά μπορούν να το κάνουν. Η εντύπωση ( απ'ότι φαίνεται λανθασμένη ότι οι Διαχείριστές έχουν την γνώση ), ύστερα από την απάντησή σου λύθηκε.
 

Panos-77

Senior Member
13 September 2008
300
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Θα μπορούσε να αναφερθεί ποια υλικά είναι ηχοαπορροφητικά και ποια αντανακλούν χωρις απώλειες τις ανακλάσεις? Εννοώ από τα υλικά που έχουμε όλοι στα σπίτια μας (ξύλο, τζάμι, μάρμαρο, μέταλο, υφάσματα κτλ.)
 

Panos-77

Senior Member
13 September 2008
300
Να κάνω και μια ερωτηση.
Τι μπορώ να τροποποιήσω-προσθέσω σε πλαϊνή επιφάεια επίπλου προκειμένου να ανακλά και όχι να απορροφά τις χαμηλές? αν φωλιάσω δίπλα του το sub το εξαφανίζει τελείως.