Ηχογράφηση φωνής με μικρόφωνο σε χώρο με ήχο απο ηχεία

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Έψαξα λίγο να βρω τα χαρακτηριστικά του προγράμματος εγγραφής βίντεο και ήχου που θα χρησιμοποιήσεις. Δεν το είχα υπ' όψη μου, αλλά το Open Broadcaster Studio φαίνεται να είναι καλό και κάνει όλα όσα χρειάζεσαι.
Επιπλέον διαπίστωσα ότι πρόσφατα απέκτησε ένα plugin για να χρησιμοποιεί ASIO drivers και να συνεργάζεται με DAW.
Ότι καλύτερο!
Δεν δείχνει να είναι εύκολο στην εκμάθηση, χρειάζεται δουλειά, αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα.

Ευχαριστούμε για την πληροφορία, είναι πολύ χρήσιμη! :smile:

Ψάχνοντας στο ίντερνετ με το ερώτημα "Cubase streaming recording", ή "streaming recording software", βρήκα αυτό:


που μας οδηγεί στο VB Audio Software

[url="https://www.vb-audio.com/index.htm]VB Audio Software[/url] με πολύ ενδιαφέρουσες λύσεις και προγράμματα.

Αναφέρω όλα τα παραπάνω, διότι αποτελούν γενικότερη ενημέρωση για όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα.

Στο θέμα μας τώρα:
Η έγγραφή, ανεξάρτητα από το Hardware και Software που θαχρησιμοποιήσουμε, όποιο και αν είναι αυτό, ακολουθεί υποχρεωτικά το παρακάτω σχήμα:

Streaming Data -> Recording S/W -> S/W Mixer }

Voice/Mic -> Interface/Sound Card -> Recording S/W -> S/W Mixer }

Στην απλούστερη του μορφή όσον αφορά τον ήχο, προκύπτει ένα σύνολο 3 τουλάχιστον καναλιών (Tracks ακριβέστερα) που κατευθύνεται για άθροιση (summing) στη μίξη. Τα οποία είναι:

-Streaming Left

-Streaming Right

-Voice


Και αφού θα γίνει εσωτερικά η μίξη, θα έχουμε το ακόλουθο σχήμα
Αδιάφορο, εάν η Voice εγγραφή γίνεται Live ή Overdubbing:

S/W Mixer -> Channel adjustments -> Total Mix -> Monitoring

Εγώ τώρα είναι το κρίσιμο σημείο: Το monitoring.

Κατά τη διάρκεια της εγγραφής φωνής, θα πρέπει να ακούς τα δύο κανάλια streaming ταυτόχρονα με τη φωνή σου, όπως θα την έχεις ρυθμίσει μέσα από το Total Mix.
Είναι απαραίτητο να ακούς τη φωνή σου ενόσω γράφεις. Αλλιώς δεν μπορείς να λειτουργήσεις, ούτε να συγχρονιστείς.

Αυτό γίνεται μέσα από τα ακουστικά, ώστε να μην συλλαμβάνει το μικρόφωνο ταυτόχρονα και τους ήχους από τα ηχεία του υπολογιστή ή αλλού. Εσύ μέσα από τα ακουστικά ακούς το Total Mix. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το monitoring, όπου θα έχεις χρονική υστέρηση (latency). Δηλαδή θα ακούς την επιστροφή της φωνής σου με κάποια καθυστέρηση. Και τούτο διότι η κάρτα ήχου σου δεν έχει δυνατότητα άμεσου monitoring. Εάν καταφέρεις να το κρατήσεις κάτω από 5-10 msec τότε μάλλον θα τα καταφέρεις. Για περισσότερο θα έχεις πρόβλημα.

Χωρίς τη χρήση ακουστικών κατά την εγγραφή δεν μπορούμε να έχουμε αποδεκτό αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.

Αν δεν καταφέρεις να έχεις ένα αξιοπρεπές και αποδεκτό αποτέλεσμα με τα ήδη υπάρχοντα υλικά, τότε μία άλλη εξωτερική κάρτα ήχου θα είναι απαραίτητη. Με δυνατότητα άμεσου monitoring. Μία οικονομική Focusrite στα 100 ευρώ περίπου είναι αρκετή. Και ένα υπέρκαρδιοειδές κατά προτίμηση μικρόφωνο, που ούτε και αυτό χρειάζεται να είναι ακριβό. Ένα οποιοδήποτε δυναμικό μικρόφωνο στα 70-80 ευρώ κάνει μία χαρά δουλειά.

Άλλωστε δεν χρειαζόμαστε και υπερυψηλή ποιότητα, δεν πρόκειται για τραγούδι ή μουσική. Ηχογράφηση ομιλίας έχουμε η οποία πρέπει να είναι στρωτή, με καλή άρθρωση και καθαρή.

Έ λοιπόν, δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω! :smile:

Υ.Γ. Θα μελετήσω προσεκτικά όσα γράφεις, αλλά μου δημιουργησες την εντύπωση ότι προχωράς δια της τεθλασμένης και ότι μάλλον περιπλέκεις τα πράγματα.
Ένα μόνο πρόγραμμα πρέπει να κάνει video και sound capture. Και εκεί είναι το πρόβλημα. Να βρεθεί το κατάλληλο. Το ίδιο πρόγραμμα οφείλει να κάνει και monitoring.
Αλλιώς είναι σαν να πηγαίνουμε στην Αθήνα μέσω Λαμίας! Το κυριότερο; Δεν γίνεται σοβαρή δουλειά που να ξεφεύγει από τα όρια ενός απλοϊκου ερασιτεχνισμού.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
............
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τις αποφάσεις μου και αρκετούς απο αυτούς δεν εύκολο να κατανοηθούν αν κάποιος δε γνωρίζει αρκετά καλά τι σημαίνει κάνω streaming online στο Twitch.
..........,..............................
Θα διευκόλυνε αν μας εξηγούσες τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Να μην πάμε ανάποδα. Πρώτα αναλύουμε τι επιδιώκουμε και έπειτα βρίσκουμε πώς θα το κάνουμε.

Οι περισσότεροι εδώ σε αυτή τη κατηγορία δεν είναι Gamers. Οπότε καταλαβαίνεις, δυσκολευόμαστε λίγο. :D
 
13 March 2007
683
Βόλος
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Σίγουρα... λοιπόν κάνω μια προσπάθεια να το πιάσουμε απο την αρχή.

Το OBS λοιπον ειναι ενα πρόγραμμα για εγγραφή και streaming το οποίο χρησιμοποιείται κατα κόρον στο Twitch.
Στο Twitch κάνουν stream άτομα που είναι Gamers (και όχι μόνο) και δείχνουν το τι δείχνει η οθόνη του υπολογιστή τους μαζί με τον ήχο του παιχνιδιού και μιλάνε σε ένα μικρόφωνο για το τι κάνουν ή αντιδρούν στο live chat του καναλιού.

Το OBS είναι πολυ χρήσιμο διότι συνδέεται και με το Twitch και μπορεί να αντιδράσει μέσω plugins και σε γεγονότα που γίνονται στο κανάλι που παρακολουθεί κάποιος.
Παράδειγμα: https://clips.twitch.tv/PrettyRichAirGuitarDAESuppy ( στο 20ο δευτερόλεπτο αριστερα εμφανίζεται το ονομα κάποιου , και ο streamer το διαβάζει, αυτό ειναι απο το Twitch )
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το πως δουλευει αυτό μπορώ να μοιραστώ αλλα δεν ειναι για αυτό το θρεντ πιστεύω :D

Δεν υπάρχει για εμένα άλλη επιλογή αυτή την στιγμή για λογισμικό είναι αρκετά καλό για αυτό που το χρειάζομαι και φανταστείτε το χρησιμοποιούν ήδη άτομα που βγάζουν χιλιαδες ευρώ / μήνα κάνωντας stream.

Οπότε οι ανάγκες είναι οι εξής:

Απο πλευρά λογισμικού / streaming:

1) Εγγραφή οθόνης υπολογιστή
2) Εγγραφή ήχου υπολογιστή
3) Εγγραφή μικροφώνου
4) Εγγραφή κάμερας
5) Συνεργασία με Twitch

Απο δική μου πλευρά:

6) Να ακούω τον υπολογιστή κανονικά απο ηχεία
7) Να βλέπω preview
8) Να βλέπω εντάσεις σε μίκτη (μπάρα εντάσεων μίξης)

Απο την δική μου την πλευρά δεν χρειάζομαι συνεχές monitoring , ένας δείκτης εντάσεων και η δυνατότητα να με ακούσω 1-2 φορές πριν ξεκινήσω το stream θα ήταν αρκετό για εμένα (και η αλήθεια ειναι ότι είναι αρκετό για όλους , κανείς δεν το κάνει με monitoring) Οι εντάσεις συνήθως δεν αλλάζουν πολύ κατα την διάρκεια του stream.

Το OBS μπορεί να κάνει τα 1 και 2 εσωτερικά χωρίς απώλεια ποιότητας και τέλεια εγγραφή.
Το 3 (μικρόφωνο) μπορεί να το κάνει όπως όλα τα προγράμματα στα windows , με έλεγχο στην ένταση και ASIO / VSTs όπως αναφέραμε.
Το 4 γίνεται με πολλούς τρόπους αλλά δε θέλω να ασχοληθούμε και με αυτό, δε θέλω να σας μπερδεύω. Είναι απλα αλλη μια είσοδος εικόνας. Έχει την δυνατότητα καθυστέρησης για συχρονισμό- αυτό είναι σημαντικό.
Το 5 είναι απαραίτητο και το OBS ειναι σχεδον συνόνημο πλέον με το streaming στο Twitch (και στο FB η αληθεια ειναι) λόγου όλων των πραγμάτων που κάνεις (events)

Το 6 γίνεται ήδη προφανώς, και εδώ είναι το θέμα μου , δε θέλω να ακούγεται στο stream ή να προκαλεί θόρυβο μιας και ειναι ήδη μέσα στον ήχο από την εσωτερική εγγραφή
Το 7 το κάνει το OBS
Το 8 το κάνει το OBS

----- ΤΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ STREAMERS -----

α) Γράφεις οθόνη και ήχο με το OBS, ηχογραφείς με την είσοδο μικροφώνου και ενα απλό μικρόφωνο , δουλεύεις με μια κάμερα USB (Logitech).
β) Γράφεις οθόνη και ήχο με το OBS, ηχογραφείς με ένα USB Μικρόφωνο ή ένα USB Interface με μικρόφωνο δουλεύεις με μια κάμερα USB (Logitech).
γ) Χρησιμοποιείς υπολογιστή dedicated για streaming. Εδώ αλλάζουν τα πράγματα λίγο.
Εδώ λοιπόν έχεις τον υπολογιστή που παίζεις ως συνήθως αλλα έχεις και το streaming PC που έχει τουλάχιστον μια VIDEO CAPTURE κάρτα για να γράφει την οθόνη
του Gaming PC και τον ήχο απο αυτό. Οι κάρτες αυτές έχουν passthrough δλδ παίρνουν HDMI και δίνουν HDMI.
Όσο αφορά τον ήχο δεν αλλάζουν πολλά πέρα απο το ότι είναι πλέον όλα σε άλλον υπολογιστή (Streaming pc)
Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι η εγγραφή της οθονης και του ηχου του υπολογιστή δεν γίνεται εσωτερικά, ελευθερώνοντας πόρους στον υπολογιστή
που παίζεις παιχνίδια και μπορείς να κάνεις ακόμα και restart τον υπολογιστή χωρίς να σταματήσεις το stream. I'd call this non-tethered streaming.

Στις περισσότερες φορές τον ήχο του υπολογιστή τον ακούν οι streamers απο ακουστικά. Αυτό όμως αποσυνδέει πολύ τον κόσμο και για χαλαρό stream δεν ειναι καλή ιδέα.
Φυσικά είναι και ο πιο εύκολος τρόπος να γλυτώσεις ήχο που μπορεί να ακουστεί απο τα ηχεία στο μικρόφωνο, διότι όπως καταλαβαίνετε αν οι εντάσεις, το μικρόφωνο ή ο χώρος δεν ειναι καλά είναι πολύ πιθανό.

Σε όλα αυτά φυσικά υπάρχουν και μερικές παραλλαγές, μπορείς για παράδειγμα , όπως έχω έγω αλλά δε θέλω να σας μπερδεύω , να κάνεις το β) και αντι για κάμερα USB να χρησιμοποιείς μια DSLR με capture card. Παράδειγμα: https://streamable.com/d2twa
(δεν είχα μικρόφωνο στην δοκιμή , δεν εχει ήχο)

ΟυΦ! Ελπίζω να είναι ξεκάθαρο τι γίνεται τώρα! :D

Εμένα αυτό που με απασχολεί προφανώς είναι το 6! Θέλω όπως ο φίλος εδώ http://twitch.tv/cohhcarnage να μην έχω ακουστικά, να ακούω το παιχνίδι και να με ακούν απο το μικρόφωνο χωρίς προβλήματα.
(Βέβαια κατανοω οτι ο συγκεκριμένος δουλεύει με μικρόφωνο Shure των 400 ευρώ)