Ηχομονωση και ενεργειακη αναβαθμηση κτηριου

stg11gl

New member
4 September 2006
28
Καλησπερα, θα ηθελα τα φωτα σας για την ηχομονωση και την ενεργειακη αναβαθμιση του σπιτιου μου.

Το προβλημα που εχω ειναι οτι το σπιτι ειναι παρα πολυ κρυο και ακουμε και το βηξιμο των περαστικων απο τον δρομο. Κατασκευαστικα το σπιτι ειναι 15 περιπου χρονων, ειναι βορινο και διπλα του υπαρχει αλλο σπιτι που κοβει τον ηλιο απο νοτια. Ειναι στον πανω οροφο ενω ο κατω εχει κτιστει αλλα δεν εχουν μπει πορτες κλπ. Τα παραθυρα ειναι doral (σειρα δεν γνωριζω) με διπλα τζαμια (ειδος αγνωστο). Οι τοιχοι ειναι διπλοι αλλα μεσα δεν υπαρχει καποιο μονωτικο υλικο, μονο αερας (κοπανιστος).

Οι λυσεις που παιζουν ειναι οι εξης:
1. Εσωτερικο ντυσιμο των τοιχων με μονωτικο υλικο και γυψοσανιδα.
2. Μονωση ταρατσας
3. Αλλαγη κουφωματων ή και τζαμιων...

Ειδικα για τα κουφωματα/τζαμια, αν αλλαξω μονο τα τζαμια θα εχω ηχομονωση και θερμομονωση ή χρειζονται αλλαγη και τα κουφωματα; Απο την στιγμη ομως που τα τζαμια ειναι ηδη διπλα τι μπορει να φταιει για τα προβληματα ηχου και θερμοκρασιας που υπαρχουν; Μηπως δεν φταινε αυτα αλλα οι τοιχοι του σπιτιου ή δεν επηρεαζουν και πολυ;

Ευχαριστω προκαταταβολικα για τις απαντησεις...
 

slalom

AVClub Enthusiast
18 August 2010
1,100
1. ΕΞΩτερικο ντύσιμο θα κάνεις

τα διπλά τζάμια μην τα πειράζεις

Το πρόβλημά σου εμφανίζεται από τους τοίχους. Σε πρώτη φάση ξεκινας από εκει.

Θα πρέπει επίσης να κλείσει ο κάτω όροφος και να θερμομονωθει και αυτός
 

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,790
Kingdom of Rain
Και αντί για μόνωση ταράτσας, αν μπορείς κάνε στέγη.
Δεν θα σου κοστίσει παραπάνω και θα έχεις εγγυημένο αποτέλεσμα (και θερμομονωτικά και υδρομονωτικά)
Τις περισσότερες απώλειες -με διαφορά- τις καλύπτει κανείς με διπλά τζάμια- κουφώματα που κλείνουν καλά (αλουμινίου) και με τη στέγη.
 

slalom

AVClub Enthusiast
18 August 2010
1,100
Απάντηση: Re: Ηχομονωση και ενεργειακη αναβαθμηση κτηριου

Και αντί για μόνωση ταράτσας, αν μπορείς κάνε στέγη.
Τι ακριβώς εννοείς?
Η μονωση ταράτσας με τη στέγη είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
 

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,790
Kingdom of Rain
H μόνωση της ταράτσας είναι αρκετά προβληματική υπόθεση στην χώρα μας (για διάφορους λόγους).
Η κατασκευή μιας στέγης πάνω στην ταράτσα (πέρα από εύκολη υπόθεση) θα σου προσφέρει και υγρομόνωση (προφανώς) και θερμομόνωση.
Αυτό γιατί πλέον θα είναι αυτή το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου και όχι η πλάκα της οροφής.
Δες το ως εξής, όπως το καλοκαίρι η ηλιακή ακτινοβολία θα χτυπάει πλέον τα κεραμίδια και όχι το μπετό της πλάκας (το οποίο θα είναι πολύ πιο δροσερό πια από τα κεραμίδια) , έτσι και το χειμώνα μεταξύ του θερμαινόμενου χώρου (σπιτιού) και του εξωτερικού περιβάλλοντος θα παρεμβάλλεται ενας κλειστός μη θερμαινόμενος χώρος με θερμοκρασία σαφώς μεγαλύτερη.

Πάντως να ξέρεις, τις μεγαλύτερες θερμικές απώλειες με διαφορά, ένα σπίτι τις έχει από τα κουφώματα και την οροφή.
 

slalom

AVClub Enthusiast
18 August 2010
1,100
Αγαπητε η στέγη δε θέλει άδεια?
Πού είναι η ευκολη υπόθεση, ρωτησες αν εχει υψος, αν επιτρέπεται? (ποια η ιδιότητα σου?)
Και πες μου ένα λόγο που θα πρέπει καποιος να θερμαίνει ενα χώρο στέγης Χ m^3 πέρα από το σπίτι που κατοικει.

Μόνωση ταράτσας και μπετο κλίσης με ασφαλτόπανο από πάνω, με σωστές κλίσεις
 

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,790
Kingdom of Rain
Πολιτικός Μηχανικός τα τελευταία 22 χρόνια... (εσύ?)
Ναι βεβαίως η στέγη θέλει άδεια, και το πιό πιθανό με βάση όσα περιέγραψε ο φίλος το OP, είναι να μπορεί να κατασκευάσει (στέγη, όχι σοφίτα). Το κόστος της όλης κατασκευής πέραν ότι δεν διαφοροποιείται σημαντικά -ΑΝ γίνει σωστή μόνωση ταράτσας- δεν ενέχει και κινδύνους αστοχίας.
Επίσης αφού δεν το πρόσεξες, θα σου επισημάνω ότι τον χώρο κάτω από την στέγη τον περιέγραψα ως "...ένα κλειστό μη θερμαινόμενο χώρο με θερμοκρασία σαφώς μεγαλύτερη"(του εξωτερικού περιβάλλοντος εννοείται)

Όσο αφορά την μόνωση ταράτσας, αν μιλάμε για τσάτρα πάτρα κατασκευές (πχ όπως την φαντάζεται τη μόνωση ο "μάστορας", πάω πάσο αλλά δεν θα μονώνει...
Μερικά από τα εύκολα σημεία αστοχίας μιας τέτοιας μόνωσης είναι ο σχεδιασμός των υλικών (ως επί το πλείστο) για διαφορετικές συνθήκες από τις δικές μας, η εφαρμογή της υγρομόνωσης (που είναι εκ των ουκ άνευ) κλπ.
 
Last edited:

slalom

AVClub Enthusiast
18 August 2010
1,100
Μηχ. Μηχ.

Ο κλειστός χώρος απορροφά θερμότητα απο την αμονωτη ταρατσα (στην περιπτωση της στέγης), αρα στην ουσία καλειται το σύστημα θερμανσης να θερμάνει μεγαλύτερο όγκο απο αυτόν για τον οποίο διαστασιολογήθηκε.

Σαφώς και δε θα πάει σε τσατρα πατρα κατασκευή.
 

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,790
Kingdom of Rain
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως τα περιγράφεις...
και στην περίπτωση της στέγης και στην περίπτωση της μόνωσης αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο ρυθμός απαγωγής της θερμότητας.
Σε περίπτωση που η μόνωση γίνει σωστή, μιλάμε για απολύτως συγκρίσιμα μεγέθη. Ένας υπολογισμός θα σε πείσει.
Το πρόβλημα με την μόνωση της ταράτσας είναι πιο περίπλοκο.
Για παράδειγμα η λύση μόνωση, μπετό κλίσης, ασφαλτικό είναι τσάτρα πάτρα για πάρα πολλούς λόγους, από το ότι το ασφαλτικό δίνει στους ιδιοκτήτες την εντύπωση ότι είναι βατή επιφάνεια (και τραυματίζεται πανεύκολα) και τον πολυμερισμό του ιδιαίτερα το καλοκαίρι μέχρι την εφαρμογή της υγρομόνωσης σε προβληματικά σημεία λεπτομέρειες (στηθαία, σημεία που εξέρχονται εγκαταστάσεις κλπ.)
Αν μπεί νερό κάτω από την υγρομόνωση -που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει σε 5-8 χρόνια- τότε ΌΛΟ το νερό θα μπει μέσα στην πλάκα* και στο εσωτερικό της οικοδομής (γιατί δεν μπορεί να εξατμιστεί και είναι εγκλωβισμένο κάτω από το υγρομονωτικό στρώμα)
Οι καινούριες οικοδομές έχουν συχνότατα τέτοια προβλήματα και ένας ακόμη -άγνωστος σε πολλούς- είναι ότι με τους καινούριους κανονισμούς σκυροδέματος έχει αλλάξει η κοκκομετρική διαβάθμιση των χρησιμοποιούμενων υλικών, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερες συμπεριφορές όσο, αφορά τις αντοχές αλλά πολύ χειρότερες όσον αφορά τη δημιουργία τριχοειδών ρωγμών (*που κάνουν πολύ περισσότερο υδροπερατό το σκυρόδεμα).
Τέλος πάντων είναι πάρα πάρα πολλά αυτά που μπορούν να γραφούν, αλλά εν τέλει η λύση της στέγης είναι μακράν η οικονομικότερη/αποδοτικότερη λαμβανομένων υπ'όψιν όλων των παραγόντων.
Σε περίπτωση κατασκευής στέγης δε, συστήνεται ανεπιφύλακτα η χρήση "τσιμεντένιων" κεραμιδιών που θα σου εξασφαλίσουν μια περίοδο σημαντικά μεγαλύτερη των 20χρόνων χωρίς προβλήματα (και σημαντικά μικρότερα φορτία)
 
Last edited:

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,790
Kingdom of Rain
Re: Απάντηση: Ηχομονωση και ενεργειακη αναβαθμηση κτηριου

Μπορει να στρωθεί και πλακακι αντι του ασφαλτόπανου.

Πλακάκι? τι πλακάκι? από αυτά που βάζουμε στα μπαλκόνια?