Κι όμως άξιζε τον κόπο

SakisVolos

New member
11 October 2006
57
Re: Απάντηση: Κι όμως άξιζε τον κόπο

Και μιας και είπαμε έλλειψη ανάδρασης: Το όφσετ πώς είναι? μένει σταθερό?

Έτσι δείχνει σε όλα τα κομμάτια που έφτιαξα...βέβαια δεν το κοίταξα σε διαφορετικές θερμοκρασίες όταν λειτουργεί άλλα μπορώ να το ελέγξω κάποια στιγμή!!
 
28 June 2006
2,941
Μπράβο για το όλο εγχείρημα.

Τώρα σχετικά με το τελεστικό.
Αφου στο πρώτο στάδιο το led μαζί με το τρανζίστορ πολώνουν το πρώτο διαφορικό στάδιο η 3.3K τι χρήση έχει;
Δε μειώνει το headroom;
Με 2V χονδρικά για το κόκκινο led έχουμε ~3 mA ρεύμα για το πρώτο διαφορικό στάδιο, τα οποία πάνω στην αντίσταση των 3.3Κ προκαλούν μια πτώση τάσης στα 10V συν τα 2V από το tail του διαφορικού ζεύγους συνολο 12V. Δεν μειώνεται αρκετά το χρήσιμο εύρος της τάσης εισόδου και δεν περιορίζεται σε κάποια ελάχιστη τιμή η τροφοδοσία;
Έχεις δοκιμάσει χωρίς την αντίσταση αυτή;

Τα δύο διαφορικά ζεύγη στην πλακέτα φαίνονται να μην είναι σε (θερμική) επαφή - δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι αυτά αλλά αφού όλα τα τρανζίστορ απέχουν μεταξύ τους...
Νομίζω πως θα βοηθούσε σε μικρότερη τάση εκτροπής τουλάχιστον για το πρώτο στάδιο;

Έχεις δοκιμάζει άλλες τοπολογίες για το στάδιο εξόδου (πχ se ή diamond buffer αν και αυτό συνεπάγεται περισσότερα υλικά πάνω στην πλακέτα);

@Κωνσταντίνο Τυροβολά:
Νομίζω πως η ανάδραση είναι αναγκαία. Το διαφορικό κέρδος μόνο του πρώτου σταδίου είναι πάνω από 40dB. Δες το σαν ένα τελεστικό με διακριτά.

Κι εγώ βρε συ έτσι νομίζω, γι αυτό ρώτησα αν τουλάχιστον κρατάει σταθερό το οφσετ. Ουσιαστικά, με τις προσθήκες που προτείνω + darlington στο στάδιο εξόδου είναι ακριβώς ένας τελεστικός με διακριτά.

Δεν το πρόσεξα με το κέρδος, αν είναι τόσο μεγάλο έχεις δίκιο.. Κάποια στιγμή πρέπει να το βάλουμε σε ένα spice να δούμε.

έχω δυστυχώς άλλα πρότζεκτ σε τρέξιμο αυτή την εποχή για να ασχοληθώ και με αυτό φίλτατε sakis, παρόλο που έιναι πολύ ενδιαφέρον.

Ούτε το κατέχω ιδιαιτέρως καλά το θέμα με τα ημιαγωγά, απλά επειδή είχα κάνει ένα I/V αλλά για current output dac, έχω μια ψιλοεπαφή.

Ο κλήρος πέφτει σε σένα αγαπητέ tonal, πιο fit σε βλέπω στο αντικείμενο από μένα... -bye-
 
Last edited: