Κουφώματα αλουμινίου και μόνωση

neXTgen

AVClub Enthusiast
3 July 2007
763
west coast
γειά σας.

είναι σε εξέλιξη το κοψιμο των αλουμινίων (εξωτερικά κουφώματα) για ένα σπίτι, η κατασκευή του οποίου τελειώνει οσονούπω.

το ερώτημα είναι μιας και το σπίτι είναι μεν εξοχικό και σχετικά απομονωμένο (οπότε ΟΚ δεν έχω ανάγκη τόσο στον ήχο που θα έρχεται από έξω) αλλά προφανώς στον ήχο που θα βγαίνει ΠΡΟΣ τα έξω (τα ευκόλως εννοούμενα) αν υπάρχει λόγος, πέραν των διπλών τζαμιών που μπαίνουν (τα κουφώματα είναι ETEM andromeda ανοιγόμενα κυρίως) και τα οποία τζάμια είναι τα τυπικά 4ρια http://el.wiktionary.org/wiki/οσονούπωκαι 5ρια, ξέρετε όσοι έχετε ασχοληθεί λίγο, να κάνω κάποια άλλη αλλαγή ώστε να "ηχομονώσω" καλύτερα τον χώρο. ο αλουμινάς μου ανέφερε κάποιο ειδικό αέριο (χωρίς να πειράξω τα πάχη των τζαμιών) με το οποίο μονώνεται το διάκενο και στοιχίζει 5/τ.μ.. (είμαι οριακός οικονομικά, δεν θέλει στις μέρες μας ιδιαίτερη ανάλυση αυτό!) οπότε σκέφτομαι αν αξίζει το έξτρα κόστος η να προχωρήσω με την απλή συνταγή.

τι λέτε?
 

netblues

AVClub Enthusiast
6 May 2009
987
Μετα το αζωτο στα λαστιχα... τωρα και ειδικο αεριο στα τζαμια..
μαλιστα... τι αλλο θα ακουσουμε...
Απλες γνωσεις φυσικης λενε οτι σε κενο αερος δεν μεταδιδεται ο ηχος..
Εαν τεχνικα ειναι εφικτο να κρατησει κανεις μακροπροθεσμα ενα οποιοδηποτε αεριο αναμεσα στα τζαμια, τοτε το καλυτερο που θα μπορουσε να κανει ειναι να δημιουργησει ΚΕΝΟ αερος....
Μουφα μου ακουγεται...
 

neXTgen

AVClub Enthusiast
3 July 2007
763
west coast
έλα ντε ... το ίδιο είπα κι εγώ! τι μπορεί να εννοεί? (γιατί επέμενε και στο τηλέφωνο ξέρεις πόσα μπορείς να πεις?)
 

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,527
Θεσσαλονικη
Δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιο αεριο που να πιο ανενεργο ηχητικα ,απο το κενο αερος.Εξ αλλου το αεριο σαν ποσοτητα μετριεται σε κ.εκατοστα και οχι σε τ.μετρα
 

neXTgen

AVClub Enthusiast
3 July 2007
763
west coast
(οπότε επειδή το χειρότερο που έχω να κάνω είναι να κάτσω και...να του εξηγήσω τα αυτονόητα) έχετε κάποια ένσταση σε μια συμβατική κατασκευή αλουμινίων etem 4ρι/5ρι τζάμια κλπ ? άλλου τύπου τζάμια ή κάποια άλλη παρατήρηση?
 

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,527
Θεσσαλονικη
Απλα η ανακλαστικη επιφανεια του τζαμιου ειναι διαφορετικη ηχητικα απο του τοιχου,δηλαδη δεν ειναι και τοσο καλο οι πισω ανακλασεις του ηχειου να πεφτουν πανω σε τζαμι
 

buck

Senior Member
13 September 2006
502
Αλιμος
Νομίζω ότι με λίγο παχύτερα τζάμια πχ 6 ή 7μμ και πολύ περισσότερο αυξάνοντας το κενό ανάμεσα τους, θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.
 

hasp

Established Member
21 December 2009
189
Στην ηχομόνωση ενός χώρου συμμετέχουν και τα κουφώματα σε ένα ποσοστό αλλά τα περιθώρια βελτίωσης με αύξηση του πάχους των κρυστάλλων είναι ασήμαντα. Ασε που διπλά κρύσταλλα σε πάχος 6-7mm μάλλον δεν χωράνε στο διάκενο των συνηθισμένων σειρών προφίλ αλουμινίου.
Για την ηχομόνωση συνήθως μελετάται ο χώρος από πρίν και επιλέγονται λύσεις που εφαρμόζονται στο στάδιο της κατασκευής των τοίχων και των δαπέδων - οροφών.
Τοποθετούνται ειδικά υλικά στη βάση των εσωτερικών τοίχων και στο διάκενο των διπλών εξωτερικών τοίχων μαζί με τη θερμομόνωση.
Για τα δάπεδα υπάρχουν πάλι υλικά ηχοαπορροφητικά και τοποθετούνται πριν τα γεμίσματα. Για τις οροφές τοποθετούνται εντός ψευδοροφών από γυψοσανίδα και ακολουθείται ειδικός τρόπος στήριξης (ανάρτησης) και περιμετρικής έδρασης για την απορρόφηση των ηχητικών κραδασμών.
Για κουφώματα με προδιαγραφές ηχομόνωσης γνωρίζω μόνο σε εσωτερικές πόρτες (μπορεί να χρειαστεί παρακάτω).
Αν το πρόβλημά σου δεν είναι σοβαρό (εξοχή, οχι γείτονες κλπ) μην ασχοληθείς με τίποτα από τα παραπάνω και περισσότερο με τα κουφώματα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να δώσεις λύση ηχομόνωσης και στην κατασκευαστική φάση που βρίσκεσαι θα σου πρότεινα τα παρακάτω :
1) Περιόρισε αν γίνεται τις απαιτήσεις σου για ακουστικές επεμβάσεις αν είναι δυνατόν σε ένα μόνο χώρο. Οσο μικρότερος τοσο λιγότερα έξοδα.
2) Ντύσε το χώρο εσωτερικά με γυψοσανίδα σε τοίχους και αν είναι απαραίτητο και την οροφή. Φαντάσου ένα κέλυφος από γυψοσανίδα εσωτερικά του δωματίου. Ο σκελετός τοποθετείται σε οδηγούς που πατάνε σε ηχομονωτική βάση (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά). Μέσα από το σκελετό τοποθετείται ηχομονωτικό υλικό (υπάρχουν διάφορα και σε διαφορετικά πάχη). Τέλος βιδώνεται στο σκελετό γυψοσανίδα που κατά τη δική μου άποψη θα πρέπει να είναι διπλή. Αντίστοιχα στην οροφή.
3) Τοποθέτησε ηχομονωτική εσωτερική πόρτα στο χώρο.
4) Γκάζωσε χωρίς έλεος.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω με τη χρήση σωστού συνεργείου για τις γυψοσανίδες είναι εγγυημένα. Μην τσιγκουνευτείς στους τεχνίτες γιατί αν δεν στερεωθούν σωστά οι γυψοσανίδες θα τρίζουν όταν ανεβάζεις ένταση και με την τέλεια ηχομόνωση που θα έχεις πληρώσει σου εγγυώμαι ότι οι γείτονες δεν θα ακούσουν τίποτα από αυτό το χάλι. Θα το ακούς μόνος σου.
Τα δε προβλήματα που θα προκύψουν (κυρίως κατασκευαστικά) είναι τα εξής :
1) Μειώνεται η επιφάνεια του δωματίου κατά 7+7=14cm περίπου ανά πλευρά λόγω των γυψοσανίδων και αντίστοιχα το ύψος (7cm)
2) Από τη φάση που καταλαβαίνω οτι είσαι (κατασκευαστικά εννοώ) θα πρέπει να καλέσεις τον ηλεκτρολόγο ξανά ώστε σε συνεργασία με το συνεργείο ξηράς δόμησης να επεκτείνει τα καλώδια παροχών που περιμένουν τώρα στα κουτιά τους και να τοποθετήσει νέα κουτιά στις γυψοσανίδες. Μην ξεχάσεις αν υπάρχουν προβλέψεις για τρύπες, στήριξη κλιματιστικών, φωτιστικών κλπ.
3) Τα κουτιά διακλαδώσεων θα παραμείνουν στις τοιχοποιίες και σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης για τροποποίηση ή επισκευή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης δεν θα μπορούν να ανοιχτούν (θα τα καλύπτουν οι γυψοσανίδες). Βέβαια αυτό είναι το μικρότερο κακό γιατί πολύ σπάνια έχω δει να χρειάεται κάτι τέτοιο. Μόνο αν είσαι ψείρας και συνεχώς πειράζεις την εγκατάσταση (σπάνιο) ή γκαντέμης και έχεις βραχυκύκλωμα από κακή αρχική συνδεσμολογία (να πείς του ηλεκτρολόγου να τα τριπλοτσεκάρει πριν τα κλείσει οριστικά) ή από τρύπημα (να πείς να προσέχουν που τρυπάνε για να στερεώσουν τους σκελετούς).
4) Κόστος κατασκευής.
Αν η παραπάνω λύση σε βολεύει και έχεις άλλες απορίες, εδώ είμαστε...
 
Last edited:

neXTgen

AVClub Enthusiast
3 July 2007
763
west coast
αν και ειδικός χώρος ειδικός έχει διαμορφωθεί (στο υπόγειο) το βασικό μου μέλημα είναι για το "σαλόνι" απλά ... ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας !
 

vas silis

AVClub Enthusiast
26 May 2008
834
Το άεριο που σου είπε ναι μεν υπάρχει (η βασική χρήση του είναι για τα arcs σε μεγάλους ειδικούς ηλεκτρικούς διακόπτες και Μ/Σ ) αλλά δεν είναι για το θέμα του ήχου. Μόνο του ή και σε μίγμα με Aργόν στους υαλοπίνακες είναι για λόγους θερμομονωσης σε καποιες περιπτώσεις. Το κενό δεν νομίζω ότι παίζει, είναι δύσκολο κόλπο το κενό και δεν νομίζω ότι παίζει εδώ.

Για το θέμα του ήχου το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις το ένα από τα δύο πιο χοντρό (καλύτερα το έξω) και τέλος.

Γενικότερα τα κουφώματα αλουμινίου πονάνε στο εξής, όταν έξω έχει κάπως χαμηλή θερμοκρασία και μέσα έχεις ζέστη (και κάπως παραπάνω υγρασία λόγω καιρού, μια νοτιά πχ) τότε θα έχεις αρκετές ή πολλές υγροποιήσεις πάνω τους. Τα δικά μου, ειδικά φέτος (και δεν μένω σε βουνό αλλά μέσα στην Αθήνα) ήταν συνεχώς μούσκεμα. Και δεν είχε και πολύ κρύο χειμώνα φέτος, το απέδωσα στην υγρασία γιατί δέκα χρόνια τώρα το φαινόμενο δεν ήταν τόσο έντονο.

Άρα αν είναι να ασχοληθείς με κάτι παραπάνω και σε παίρνει οικονομικά τότε καλύτερα να κοιτάξεις το θέμα με προφιλ "θερμοδιακοπής" που λένε ή κάτι προφιλ που έχουν κάποια ''γέμιση'' με κάποιο μονωτικό. Το αέριο ανάμεσα στα τζάμια τώρα ίσως να είναι το τελευταίο και για κανένα κτήριο τύπου πύργος Αθηνών.

Κάτι καλό για ασφάλεια, είναι να ζητήσεις να κολλήσουν στα τζάμια στην κατασκευή μεμβράνες ασφαλείας ώστε αν σπάσει ποτέ κάποιο να μην καταρεύσει ή σκορπίσει και χτυπήσει κανέναν. Σε κάποιες τζαμαρίες είχα ζητήσει να βάλουν μην τυχόν και πέσουν τα παιδιά τρέχοντας ή με κανένα ποδήλατο και τους κόπει το λαρύγγι. Τώρα ρώτα και το πως μπορείς να επιβεβαιώσεις με κάποιο τρόπο ότι αν το ζητήσεις όντως θα τις βάλουν γιατί τις κολλάνε στην κατασκευή και από μέσα και στο τέλος δεν ξέρεις να τις πλήρωσες και τις έβαλαν ή μόνο πλήρωσες. Εγώ αν και το ζήτησα ακόμα δεν ξέρω στα σίγουρα.

Το ίδιο φυσικά παίζει και για το αέριο και να σου πω αν δεν το δώ με τα μάτια μου να το κάνουν δεν έχω κανένα για τόσο μερακλή και εξοπλισμένο για κατι τέτοιο.


Μετα το αζωτο στα λαστιχα... τωρα και ειδικο αεριο στα τζαμια..
μαλιστα... τι αλλο θα ακουσουμε...
Απλες γνωσεις φυσικης λενε οτι σε κενο αερος δεν μεταδιδεται ο ηχος..
Εαν τεχνικα ειναι εφικτο να κρατησει κανεις μακροπροθεσμα ενα οποιοδηποτε αεριο αναμεσα στα τζαμια, τοτε το καλυτερο που θα μπορουσε να κανει ειναι να δημιουργησει ΚΕΝΟ αερος....
Μουφα μου ακουγεται...

Μην παρασέρεστε από τον κάθε Κόγια και τους επιγόνους του. Το debunking (ή myth busting) σαν άποψη έχει επίπεδα, μπορεί και να καταντάει να γίνεται ψύχωση. Αλλά δεν είναι όλα σε αυτή τη ζωή καφενές (μερικές φορές ναι αλλά όχι πάντα).


U.O.A. Εξαφθοριούχο θείο
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_SF6.htm

Χρησιμοποιείται ευρύτατα στους διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες κατοικιών και άλλων κτηρίων. Λόγω της μικρής θερμικής αγωγιμότητάς παρεμβάλλεται στο κενό ανάμεσα στους δύο υαλοπίνακες με αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλότερης θερμομόνωσης.

.
 

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,257
Αν αναρροφηθεί ο αέρας μεταξύ δυό τζαμιών,τι θα συμβεί στα τζάμια;:Banane0:
 

Φίλιππος Φ.

Supreme Member
12 February 2007
3,910
Αθήνα
Re: Απάντηση: Κουφώματα αλουμινίου και μόνωση

Αν αναρροφηθεί ο αέρας μεταξύ δυό τζαμιών,τι θα συμβεί στα τζάμια;:Banane0:

Διονύση μπορεί και να μην συμβεί τίποτε, εξαρτάται απο το ρυθμό της απορρόφησης του αέρα. Όσο πιό αργά, τόσο λιγότερες οι πθανότητες κατάρρευσης .... Αλλά το έχεις εύκολο να δημιουργήσεις πραγματικό κενό αέρα ? Και ακόμα περισσότερο, να το καταφέρεις ώστε να παραμείνει κενό σε βάθος χρόνου ??
 

neXTgen

AVClub Enthusiast
3 July 2007
763
west coast
ευχαριστώ ξανά, όμως δε σκοπεύω να προχωρήσω σε κάτι πιο εξειδικευμένο απ' όσο είπα...
 

buck

Senior Member
13 September 2006
502
Αλιμος
Στα πλαστικά κουφώματα που έχω τοποθετήσει σπίτι μου είχα - και έχω - την επιλογή για παχύτερα τζάμια και μεγαλύτερο κενό ανάμεσα τους. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι δυνατό στα προφίλ αλουμινίου, αλλά δεν χάνεις τίποτα να το ρωτήσεις.

Όσο για τα υπόλοιπα που προτείνονται, αν επιθυμείς να μειώσεις τον ωφέλιμο χώρο του σπιτιού σου και να πληρώσεις άλλο ένα ( σπίτι ) τότε προχωράς ελεύθερα. Νομίζω όμως, ότι είναι πιο συμφέρον να μειώσεις απλά την ένταση του ενισχυτή σου.
 

vas silis

AVClub Enthusiast
26 May 2008
834
ευχαριστώ ξανά, όμως δε σκοπεύω να προχωρήσω σε κάτι πιο εξειδικευμένο απ' όσο είπα...

Α και μην ξεχάσεις τις σίτες καθώς και την ανάκλιση, είναι τα πιο χρήσιμα πράγματα. Επίσης να ξέρεις ότι κάπου κάπου (ίσως και μια φορά το χρόνο) καλό θα είναι να παίρνεις τα αλενάκια σου και να σφίγγεις όπου έχει βίδες εκεί που κρατάνε τους μεντεσέδες γιατί σιγά σιγά χαλαρώνουν κρεμάνε και λίγο λίγο σου χαλάνε τα λάστιχα. Δεν θες να ξέρεις τι μου ζήτησε ένας βοηθός (που μου σύστησε η έκθεση από όπου τα αγόρασα) για να έρθει ένα απόγευμα να μου αλλάξει μια σίτα, δύο κομάτια του μέτρου λάστιχο και να ρεγουλάρει ουσιαστικά 5 μπαλκονόπορτες... πρακτκά μισό μηνιατικό και τον έστειλα από εκεί που ήρθε. Καλή συνέχεια.
 

buffos

Senior Member
17 July 2006
675
Θεσσαλονίκη
Α και μην ξεχάσεις τις σίτες καθώς και την ανάκλιση, είναι τα πιο χρήσιμα πράγματα

+1000

Όσο για θερμοδιακοπή , αν δεν έχεις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, ούτε να το σκεφτείς. Αν είσαι σε υψόμετρο, (πχ για Θεσσαλονίκη, σε Ωραιόκαστρο, Χορτιάτη, Ρετζίκι (ψηλά) ), η επένδυση θα είναι ανταποδοτική.
 

neXTgen

AVClub Enthusiast
3 July 2007
763
west coast
Α και μην ξεχάσεις τις σίτες καθώς και την ανάκλιση, είναι τα πιο χρήσιμα πράγματα. Επίσης να ξέρεις ότι κάπου κάπου (ίσως και μια φορά το χρόνο) καλό θα είναι να παίρνεις τα αλενάκια σου και να σφίγγεις όπου έχει βίδες εκεί που κρατάνε τους μεντεσέδες γιατί σιγά σιγά χαλαρώνουν κρεμάνε και λίγο λίγο σου χαλάνε τα λάστιχα. Δεν θες να ξέρεις τι μου ζήτησε ένας βοηθός (που μου σύστησε η έκθεση από όπου τα αγόρασα) για να έρθει ένα απόγευμα να μου αλλάξει μια σίτα, δύο κομάτια του μέτρου λάστιχο και να ρεγουλάρει ουσιαστικά 5 μπαλκονόπορτες... πρακτκά μισό μηνιατικό και τον έστειλα από εκεί που ήρθε. Καλή συνέχεια.


σίτες και ανάκλιση είναι ΜΕΣΑ στο πακέτο.
 

kostis22

AVClub Enthusiast
23 August 2007
751
Δεν ξέρω αν ισχύει εδώ στο Ελαντα αλλά προσφατα είδα στο Discovery πως στα διπλά τζάμια στα κουφώματα αλουμινίου υπάρχει η επιλογή προσθήκης αεριου Αργού ανάμεσα στις στρώσεις των δύο τζαμιών που βελτιώνει αρκετά το ηχομονωτικό αποτέλεσμα...
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,778
Βόλος
Κι εγώ νομίζω ότι το Αργόν βοηθά την θερμομόνωση κι όχι την ηχομόνωση.
Το καλό είναι ότι έχεις ανοιγόμενα κι όχι συρόμενα, οπότε η καλύτερη ηχομόνωση είναι εξασφαλισμένη. Στις τεχνικές προδιαγραφές της Alumil θα βρεις τρία διαφορετικά προφίλ με τους ίδιους συντελεστές θερμομόνωσης, αλλά προοδευτικά καλύτερη ηχομόνωση. Δεν ξέρω πόσο αξίζουν το παραπάνω κόστος. Αντίστοιχες λύσεις θα έχει και ο κατάλογος της ΕΤΕΜ, είμαι σίγουρος.
Αν θέλεις να βελτιώσεις τη μόνωση στα τζάμια, αυτό που έχω δεν σε ραδιοφωνικό σταθμό είναι δύο κουφώματα με διπλά τζάμια σταθερά, ένα μέσα κι ένα έξω, με απόσταση περίπου 20cm μεταξύ τους και όχι παράλληλα. Δεν νομίζω ότι είναι πρακτική λύση για οικιακό περιβάλλον...
 

neXTgen

AVClub Enthusiast
3 July 2007
763
west coast
μετά από πολλή σκέψη και συζήτηση με ειδικότερούς μου στο θέμα (παρ' ότι ένα πολυτεχνείο το βγάλαμε..) ζήτησα από τον αλουμινά να κάνει τα τζάμια 6άρια/5άρια αντί 5ρια/4ρια , και επίσης να φτάσουμε σε ένα διάκενο περίπου 9mm από 7(?) που by default σου έρχονται.

σημειώνω πως αυτά συμβαίνουν για να πετύχουμε όσο δυνατόν καλύτερη ηχομόνωση (μέσα σε λογικά -ειδικά για την εποχή- οικονομικά πλαίσια.)

για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ όλους σας για την γρήγορη ανταπόκριση και τη συμμετοχή σας στο παρόν thread.