Κουφώματα αλουμινίου και μόνωση

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,778
Βόλος
Το να είναι διαφορετικού πάχους τα τζάμια είναι πολύ σημαντικό. Αλλά έχω μια απορία: αφού πάς από 6+7+9 σε 5+4+7 δεν πας σε διαφορετικό προφίλ;
 
Κενό ανάμεσα στα κρύσταλλα

Αν αναρροφηθεί ο αέρας μεταξύ δυό τζαμιών,τι θα συμβεί στα τζάμια;:Banane0:

Διονύση μπορεί και να μην συμβεί τίποτε, εξαρτάται απο το ρυθμό της απορρόφησης του αέρα. Όσο πιό αργά, τόσο λιγότερες οι πθανότητες κατάρρευσης .... Αλλά το έχεις εύκολο να δημιουργήσεις πραγματικό κενό αέρα ? Και ακόμα περισσότερο, να το καταφέρεις ώστε να παραμείνει κενό σε βάθος χρόνου ??

μετά από πολλή σκέψη και συζήτηση με ειδικότερούς μου στο θέμα (παρ' ότι ένα πολυτεχνείο το βγάλαμε..) ζήτησα από τον αλουμινά να κάνει τα τζάμια 6άρια/5άρια αντί 5ρια/4ρια , και επίσης να φτάσουμε σε ένα διάκενο περίπου 9mm από 7(?) που by default σου έρχονται.

σημειώνω πως αυτά συμβαίνουν για να πετύχουμε όσο δυνατόν καλύτερη ηχομόνωση (μέσα σε λογικά -ειδικά για την εποχή- οικονομικά πλαίσια.)

για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ όλους σας για την γρήγορη ανταπόκριση και τη συμμετοχή σας στο παρόν thread.

Πάλι καλά που δεν κατέληξες να κάνεις κενό ανάμεσα στα κρύσταλλα!!!

Δεν ξέρω ποιές είναι οι διαστάσεις τους, αλλά ακόμα και να είναι 1mx1m, ήτοι 1 τετρ. μέτρο, έχεις σκεφτεί ποιά θα ήταν η συνολική δύναμη, που θα εφαρμόζοταν πάνω στις εξωτερικές επιφάνειες των δύο κρυστάλλων, του μέσα και του έξω, μιας και ενδιάμεσα θα υπήρχε κενό, δηλ. υποπίεση, ακόμα κι αν αυτό δεν ήταν απόλυτο κενό - ήτοι 760mm στήλης υγραργύρου- αλλά ας πούμε 720mm;

Για κάνε έναν απλό υπολογισμό:

Το ένα τετρ. μέτρο έχει επιφάνεια 100x100 cm = 10.000 cm2.

Η ατμοσφαιρική πίεση στην εύκρατη ζώνη (που είναι η Ελλάδα) είναι:
-14.69 psi (lb/in2)
ή
-1.013 bar (1013 mbar)
ή
-1.035 kg/cm2

Χάριν ευκολίας θα χρησιμοποιήσουμε την τελευταία μονάδα πίεσης (kg/cm2), που είναι και η πιο κατανοητή. Στην γυάλινη επιφάνεια των 10.000 cm2, έστω και αν η από πίσω επιφάνεια δεν βρίσκεται σε τέλειο κενό, αλλά έχει σχετικό κενό π.χ. 720mm στήλης υδραργύρου (το οποίο εκπεφραζόμενο σε απόλυτη πίεση είναι 0.053 bar ή 0.0545 kg/cm2, άρα η διαφορά ανάμεσα στις δυο επιφάνειες θα είναι: 1.035-0.0545=0.98 kg/cm2) η ατμοσφαιρική πίεση θα ασκήσει μια δύναμη: 0.98x10000=9.805 kg, σχεδόν 10 τόννους.

Πιστεύει κανένας ότι μπορούν τα κρύσταλλα των 5 ή των 6 χιλιοστών να αντέξουν σε τέτοια δύναμη;

Είναι, λοιπόν, αστείο να συζητάμε για κενό ανάμεσα σε κρύσταλλα κουφωμάτων dublex ή triplex. Και δεν νομίζω ότι αυτοί που τα φτιάχνουν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, το αποκλείω παντελώς.
-
 

antid0t

Senior Member
17 January 2007
546
Αθηνα
Και εγω παιδες, στο κεντρο της Αθηνας, με 5/6 τζαμι εντυσα το χωρο μου. Προσοχη το λεπτοτερο τζαμι απο την έξω μερια (έτσι μου υποσχέθηκαν, τουλαχιστον).

Οσο για τα αερια, οπως αναφερεται και παραπανω σχετιζονται με την θερμομονωση και μονον...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ολα καλα με τα προφιλ και τα τζαμια και τα αερια. Αυτο που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν συζητα ειναι τα ρολα. Δωσε προσοχη και σε αυτα - στην περιπτωση μου το 80% του θορυβου απο εκει μπαινει. (εαν εχεις παντζουρια, τη γλυτωσες).

Καλα τελειώματα!
 

vas silis

AVClub Enthusiast
26 May 2008
834
Αυτο που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν συζητα ειναι τα ρολα. Δωσε προσοχη και σε αυτα - στην περιπτωση μου το 80% του θορυβου απο εκει μπαινει. (εαν εχεις παντζουρια, τη γλυτωσες).

+1 πολύ σωστός.

Ρολά όχι με το κουτί προς τα μέσα. Το κουτί το ρολού επικοινωνεί από έξω προς τα μέσα και κάνει και καμπίνα, άστα να πάνε, ότι πας να κάνεις με το διπλό κουφωμα το έχασες με το ρολό. Εκτός αν το κουτί είναι εξωτερικό (δλδ προς το μπαλκόνι)

Στο σπίτι μου ότι ηχος που μπαίνει μέσα ξέρετε από που μπαίνει ; Από τη καμινάδα του τζακιού ρε παιδιά, ακόμα και με το ντάμπερ κλειστό και ύψος περ. 8-9 m
 

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Υπάρχει κούφωμα που μπαίνει εξωτερικά;
Αφού όλα όσα είδα(τώρα θα βάλω κουφώματα) μπαίνουν πάνω απο το παράθυρο...
Και μιας και μιλαμε περι κουφωμάτων...συνθετικά(finstral) ή αλουμίνιο;
 

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Υπάρχει κουτί ρολού που μπαίνει εξωτερικά;
Αφού όλα όσα είδα(τώρα θα βάλω κουφώματα) μπαίνουν πάνω απο το παράθυρο...
Και μιας και μιλαμε περι κουφωμάτων...συνθετικά(finstral) ή αλουμίνιο;
ΡΟΛΟ εννοώ
 

vas silis

AVClub Enthusiast
26 May 2008
834
ΡΟΛΟ εννοώ

Υπήρχε όταν τα έψαχνα εγώ, αλλά δεν μου γέμιζε το μάτι. Το ψάχνεις και βλέπεις.

Γενική παρατήση σαν τα παλιά ξύλινα ρολά και τα καλσικά ξύλικά πατζουριά τίποτα δεν είναι καλύτερο (αερίζουν, δεν ανάβουν κλπ)
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Ποιο κενό αέρος βρε παιδιά ανάμεσα στα τζάμια, τι λέτε. Ένα αδρανές αέριο να έχουν το πολύ στο κενό (δλδ τον κενό χώρο, όχι ...κενό αέρος) ανάμεσά τους.
 

vas silis

AVClub Enthusiast
26 May 2008
834
Το άεριο που σου είπε ναι μεν υπάρχει (η βασική χρήση του είναι για τα arcs σε μεγάλους ειδικούς ηλεκτρικούς διακόπτες και Μ/Σ ) αλλά δεν είναι για το θέμα του ήχου. Μόνο του ή και σε μίγμα με Aργόν στους υαλοπίνακες είναι για λόγους θερμομονωσης σε καποιες περιπτώσεις. Το κενό δεν νομίζω ότι παίζει, είναι δύσκολο κόλπο το κενό και δεν νομίζω ότι παίζει εδώ.



U.O.A. Εξαφθοριούχο θείο - SF6
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_SF6.htm

Χρησιμοποιείται ευρύτατα στους διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες κατοικιών και άλλων κτηρίων. Λόγω της μικρής θερμικής αγωγιμότητάς παρεμβάλλεται στο κενό ανάμεσα στους δύο υαλοπίνακες με αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλότερης θερμομόνωσης.

.

To είπαν και άλλοι το κενό δεν... Όσο για το αέριο αυτό είναι το SF6. Κάνει για την δουλειά αυτή και με ίσως το καλύτερο αποτέλσμα μετά του κενού, πάντα όμως για τη θερμότητα.
 

nikosf

New member
8 January 2008
8
Όσο μεγαλύτερο διάκενο μεταξύ των 2 τζαμιών τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχεις.Ιδανικότερα από 16mm και πάνω(Όχι 7mm).Το αέριο είναι argon ως συνήθως και βελτιώνει κυρίως την θερμοδιαπερατότητα.Tα 5 ευρώ ανά τετραγωνικό είναι λίγο τσιμπημένη.Εδώ παίζει γύρω στα 3.Σίγουρα να χρησιμοποιήσεις κρύσταλλα διαφορετικού πάχους.Όσο για το προφίλ αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις προφίλ με θερμοδιακοπή(περίπου 15-20% διαφορά από τα κρύα,π.χ.Ανδρομέδα)
Επίσης τα εξωτερικά στόρια ή ρολλά κάνουν δουλειά,αλλά είναι κατά την γνώμη μου λίγο πιο άσχημα.Κερδίζεις όμως όλο το ύψος του ανοίγματος εσωτερικά.Όσο για τις υγροποιήσεις που ανέφερε κάποιος συνφορουμίτης ,αυτές δημιουργούνται γιατί η εσωτερική υγρασία του χώρου(όταν είναι πάνω από το φυσιολογικό δηλαδή πάνω από 60-65%) που είναι σε αέρια μορφή και υγροποιείται στην πιο κρύα επιφάνεια που θα βρεί,και στην προκειμένη περίπτωση στα αλουμίνια(Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα κρύα συστήματα(όχι θερμοδιακοπτόμενα) όπως καλή ώρα η Ανδρομέδα).Η υγρασία δημιουργείται από άπλωμα ρούχων,μαγείρεμα,φυτά,ανθρώπινη αναπνοή ή και από εξωτερικούς παράγοντες.Tο φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως τις υγρές χειμωνιάτικες ημέρες. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, αυξάνουμε την θερμική μόνωση της υάλωσης είτε αυξάνοντας το διάκενο είτε γεμίζοντας το διάκενο με argon, είτε ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε υάλωση χαμηλής εκπομπής (low-e). Sorry που ξέφυγα από το θέμα.
 

nikosf

New member
8 January 2008
8
Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή κατασκευή του κουφώματος.Πρέπει να είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του συστήματος.Πρέπει να χρησιμοποήθουν τα προβλεπόμενα υλικά.Γιατί τι να τα κάνω τα καλά κρύσταλλα αν για παράδειγμα τα φύλλα δεν πατάνε καλά στην κάσα ή αν δεν πατάνε καλά στο λάστιχα και κυρίως στο κεντρικό λάστιχο της κάσας που κάνει και την μεγαλύτερη δουλειά από πλευράς μόνωσης.Πρέπει επίσης και η τοποθέτηση του να είναι καλή.Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε όλοι μας για να έχουμε το επιθυμητό καλό αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει ο συνδιασμός όλων όσων προανέφερα.Ααα και σίγουρα με κάποιο triplex κρύσταλλο το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο.Δεν ξέρω βέβαια αν στο συγκεκρινένο σύστημα μπορείς να μεγαλώσεις το πάχος της υάλωσης(Τζάμι-Διάκενο-Τζάμι).Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας μικρότερο πηχάκι υάλωσης.Αυτό βέβαια πρέπει να το συζητήσεις με το κατασκευαστή των κουφωμάτων σου.Αύριο στο γραφείο θα κοιτάξω να δω αν γίνεται(αν βρω τους καταλόγους της ΕΤΕΜ),όπως θα κοιτάξω να δω αν έχω να σου δώσω κάποιους ενδεικτικούς πίνακες με τους συντελεστές ηχομόνωσης.
 
Last edited:

nikosf

New member
8 January 2008
8
Καλημέρα.Αν μπεις στο site της ΕΤΕΜ μπορείς να βρεις τα χαρακτηριστικά της Ανδρομέδας και από ότι είδα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πιο παχύ τζάμι αν αλλάξει ο κατασκευαστής το πηχάκι υάλωσης.
Επίσης ενδεικτικά:
(τζάμι-διάκενο-τζάμι) συντελεστής ηχομόνωσης Rw
4-16-4 31db
4-16-5 33db
6-12-6 33db
4-20-8 36db
5-12-3+3triplex 33db
6-12-4+4triplex με ρυτίνη 41db
Αυτά από ένα πίνακα που βρήκα από κάποιον κατασκευαστή διπλών υαλοπινάκων.
 

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Καλημέρα.Αν μπεις στο site της ΕΤΕΜ μπορείς να βρεις τα χαρακτηριστικά της Ανδρομέδας και από ότι είδα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πιο παχύ τζάμι αν αλλάξει ο κατασκευαστής το πηχάκι υάλωσης.
Επίσης ενδεικτικά:
(τζάμι-διάκενο-τζάμι) συντελεστής ηχομόνωσης Rw
4-16-4 31db
4-16-5 33db
6-12-6 33db
4-20-8 36db
5-12-3+3triplex 33db
6-12-4+4triplex με ρυτίνη 41db
Αυτά από ένα πίνακα που βρήκα από κάποιον κατασκευαστή διπλών υαλοπινάκων.
Μέχρι πριν λίγες μέρες έλεγα για αλουμινίου κουφώματα μέχρι που μπήκα σε μια έκθεση της finstral, η οποία έχει και αλουμινίου και συνθετικά και απ`ότι μου έδωσε να καταλάβω ο πωλητής, τα συνθετικά έχουν καλύτερη απόδοση σε θερμοηχομόνωση, αν κατάλαβα λάθος διορθώστε με...
Πριν 10 χρόνια πάντως θυμάμαι οτι σπάνια έβαζαν συνθετικά λόγω της ζέστης που επικρατεί στην Ελλάδα...
Παρακάτω είναι φώτο απο το συνθετικό με τριπλό τζάμι(ειδικό που δεν μεταδίδει τη θερμότητα) και φώτο απο τις τιμές θερμοηχομόνωσης.
 

Attachments

  • finstral 001 (Large).jpg
    finstral 001 (Large).jpg
    72.4 KB · Views: 94
  • uermo 001 (Large).jpg
    uermo 001 (Large).jpg
    25.6 KB · Views: 72

nikosf

New member
8 January 2008
8
Μέχρι πριν λίγες μέρες έλεγα για αλουμινίου κουφώματα μέχρι που μπήκα σε μια έκθεση της finstral, η οποία έχει και αλουμινίου και συνθετικά και απ`ότι μου έδωσε να καταλάβω ο πωλητής, τα συνθετικά έχουν καλύτερη απόδοση σε θερμοηχομόνωση, αν κατάλαβα λάθος διορθώστε με...
Πριν 10 χρόνια πάντως θυμάμαι οτι σπάνια έβαζαν συνθετικά λόγω της ζέστης που επικρατεί στην Ελλάδα...
Παρακάτω είναι φώτο απο το συνθετικό με τριπλό τζάμι(ειδικό που δεν μεταδίδει τη θερμότητα) και φώτο απο τις τιμές θερμοηχομόνωσης.

Αυτή είναι η αλήθεια.Το PVC σαν υλικό έχει μικρότερη θερμοαγωγημότητα από το αλουμίνιο(μέταλλο).Δεν έχει όμως ούτε τις αντοχές ούτε την ποικιλία χρωμάτων που έχει το αλουμίνιο.Προορίζεται κυρίως για πορτοπαράθυρα "συγκεκριμένων" διαστάσεων και όπως και να το κάνουμε γιράσκει σαν υλικό ενώ το αλουμίνιο δεν αλλοιώνεται με τον χρόνο.Πες τους για παράδειγμα να σου κατασκευάσουν μαύρο PVC κούφωμα ή κούφωμα διαστάσεων 5500mm φάρδος x 2700mm ύψος...μπορούν;Και να μην ξεχνάμε οτι το αλουμίνιο θεωρείται και εθνικό προϊόν:fahne90:
Μήπως ξεφύγαμε λίγο όμως;