Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Τα ελληνικά κρασιά πέτυχαν θεαματική άνοδο τα τελευταία 30-40 χρόνια και κατέκτησαν στην παγκόσμια αγορά ισάξια θέση σε ποιότητα με τα καλύτερα γαλλικά, ιταλικά, κλπ.

Το ελληνικό κρασί μας κάνει περήφανους! Η παραγωγή της χώρας στηριζεται από μικρούς παραγωγούς που ρίχνουν το βάρος στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Ανάμεσα τους ο άνθρωπος που βοήθησε περισσότερο απ' όλους στην οργάνωση τους και στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, για να φθάσει τη θέση που κατέχει σήμερα. Ο Γιάννης Μπουτάρης.
Μία πρόσφατη συνέντευξή του μας μαθαίνει ταυτόχρονα και την ιστορία του ελληνικού κρασιού.
Γιάννης Μπουτάρης: 60 Χρόνια Τρύγος!

Οι μικροί παραγωγοί ανέδειξαν τις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών και τους έδωσαν τη σημερινή θέση τους πλάϊ στις διάσημες γαλλικές και ευρωπαϊκές.

Τα τελευταία 10-15 χρόνια όμως παρατηρείται μία κίνηση για την αναβίωση κυριολεκτικά από εκεί που ήταν εξαφανισμενες και την ανάδειξη των ποικιλιών της Κρήτης.

Η Κρήτη, ως γνωστόν, παράγει εξαιρετικά προϊόντα, ανάμεσα τους περιζήτητα σταφύλια (βρώσιμα). Δεν είχε όμως καθόλου -μα καθόλου- οινική παράδοση. Εν αντιθέσει με τη ρακή που είναι το σήμα κατατεθέν, τα κρασιά που βγάζουν ειδικά οι ντόπιοι, οικιακοί παραγωγοί είναι πολύ κάτω του μετρίου. Θα έλεγα για τα μπάζα! Δεν πρόκειται να το παραδεχτούν ποτέ, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει! Και το αισθητικό κριτήριο τους: Όσο πιο δυνατό είναι και όσο πιο κοντά προς το ξύδι, τόσο το καλύτερο!

Παρ' ολά αυτά, όπως είπαμε, λόγω γεωγραφικής διαμόρφωσης και κλίματος η Κρήτη παράγει εξαιρετικά σταφύλια (π.χ. ποικιλίες ντόπιες και πανελλαδικές, όπως σουλτανί, ροζακι, φράουλα, αορίτικο, κ.ά.). Ανάμεσα τους και πολλές -πάρα πολλές- αξιόλογες ποικιλίες, κατάλληλες ειδικά για κρασί. Οι ποικιλίες αυτές, εντελώς τοπικές, άγνωστες και σε μας που καταγόμαστε από την Κρήτη και διατηρουμε στενές σχέσεις, είχαν πάψει από καιρό να καλλιεργούνται και παρέμεναν ξεχασμένες, στο δρόμο της εξαφάνισης. (Εξαίρεση ίσως το λιάτικο).

Όμως το θαύμα έγινε. Μία σειρά νέοι παραγωγοί, με γνώσεις, σπουδές και μεράκι ανέσυραν τις ξεχασμένες ποικιλίες από την αφάνεια, μπήκαν δυναμικά στο χώρο του ελληνικού κρασιού και ξεκίνησαν να φτιάχνουν κρασιά μικρά διαμάντια, με θαυμάσιο παρόν και υπέροχο μέλλον!

Ξεκίνησα να δοκιμάζω εδώ και 2-3 χρόνια περίπου και έχω μείνει ενθουσιασμένος. Τα επώνυμα κρητικά κρασιά των μικρών παραγωγών βγαίνουν σε διάφορες τιμές και σχέσης τιμής προς ποιότητα, ξεκινώντας από τη χαμηλομεσαία κατηγορία (6-7€ λιανική/φιάλη), φθάνοντας πολύ ψηλά.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο εισαγωγικό για τις κρητικές ποικιλίες κρασιού είναι αυτό:
Made in Greece. Οι 11 ποικιλίες κρασιού μόνο της Κρήτης: Ρωμέϊκο, Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Θραψαθήρι, Βηλάνα, κλπ!

Και ένα ειδικευμένο πληροφοριακό site:
Wines of Crete

Μία πρόταση για οικονομικό, καθημερινό, επιτραπέζιο κρασί με κρητικές ποικιλίες στη χαμηλή κατηγορία τιμής που βρίσκεται και εύκολα, είναι το Κοτσυφάλι-Μαντηλάρι που φτιάχνεται για την AB Βασιλόπουλος. Έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος (για καλό καθημερινό, εννοείται). Το έβρισκα πέρισυ και πρόπερσι στα 2,5 - 3,5 €/φιάλη. Αλλά διαπιστώνω ότι έχει ανέβει. Εν πάση περιπτώσει πολύ καλό για την κατηγορία του. Αυτό:

Οίνος Ερυθρός Κρητικός Κοτσιφάλι Μαντηλαριά

9297799544862.jpg
 

ika

Supreme Member
20 September 2010
4,868
Αθήνα

Το έχω για πολύ καλό για όλη την ώρα.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,163
127.0.0.1
Για πάμε να το ξυπνήσουμε λίγο που αφήσαμε τον βασιλιά των ποτών να μαραζώνει!
Τους τελευταίους μήνες είπα να αρχίσω πάλι τις δοκιμές, να φύγω από τα κλασσικά.
Αιτία στάθηκε η μάλλον αποτυχημένη χρονιά στα Μοσχοφίλερα όπου είχα τον έναν κουβά πίσω από τον άλλον.
Οπότε, what the hell, βγήκα από το comfort zone των κλασσικών ετικετών και άρχισα το ψάξιμο που είχε λιγότερους κουβάδες από τις ασφαλείς ετικέτες.

1) Μηλιαράκης - Χελώνα
Πολύ όμορφο βιδιανό! Πολλά βοτανικά αρώματα, ρίγανη, θυμάρι, τσάι... Σαν να περνάς έξω από μαγαζί με μπαχαρικά στην Ευριπίδου.
Πιθανολογώ, ένα πιάτο βασισμένο σε πολλά μπαχαρικά θα πήγαινε τέλεια.

2) A.Muse
Ροζέ Sauvignon Blanc.
Φρέσκο, φρουτώδες, πολύ ωραίο κρασί!

3) Gewurztraminer Lenga
Τα αλσατικά δεν τα πιάνει, αλλά καθόλου κακό Gewurztraminer!

4) Τσέλεπος Route Gris
Η προσπάθεια να βρω καλό μοσχοφίλερο συνέχισε. Καλό αλλά λίγο.

5) Juilet & Romeo
Το καλύτερο μοσχοφίλερο της χρονιάς, μακράν!

6) Κτήμα Λαφαζάνης - Electus.
Όμορφο μοσχοφίλερο, έντονες οξύτητες αλλά σε αυτή την τιμή συγχωρούνται όλα.

7) Lexis
Άλλο ένα μοσχοφίλερο. Πολύ όμορφο, λουλουδάτο στην όσφρηση με φρουτένια γεύση και με μία ωραία γλυκίτητα που ίσως όμως δυσκολέψει στο pairing.

8) Epicus - Κτήμα Λαφαζάνη.
Για την τιμή του, κλοπή. Πολύ τίμιο αγιοργήτικο!

9) Mega Spileo - Sauvignon Blanc
Μία εισαγωγή πριν ξεκινήσω.
Με τον Στέλιο τον Τσίρη, τον οινολόγο του Μέγα Σπηλαίου ήμασταν συμφοιτητές και κολλητοί στη σχολή. Άλλο το ότι εγώ παραστράτησα και ασχολήθηκα με τους υπολογιστές, ο Στέλιος κρατάει ψηλά τη σημαία του "καλού αλλά φτηνού" κρασιού.
Κατά βάση οι ετικέτες του είναι αυτές που λέμε "οινικές κλοπές" που αξίζουν πολύ παραπάνω από ότι ζητάνε. Με τους αναγκαίους περιορισμούς φυσικά.
Το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ τίμιο Sauvignon Blanc, με ισσοροπημένη οξύτητα φρουτώδη αρώματα και αρκετά έντονο βοτανικό χαρακτήρα.
Δύσκολα θα βρεις στα 9€ που κοστίζει τέτοια καθαρότητα της ποικιλίας και ταυτόχρονα περίπλοκα αρώματα.

10) Mega Spileo Moschato
Αρώματα λεμονιού, ανανά, χαμομήλι και λίγο γιασεμί στο βάθος.
Στα 6€, μία οινική κλοπή αν και κάποιοι που δεν συμπαθούν το χαμομήλι καλό είναι να το αποφύγουν γιατί η παρουσία του είναι έντονη.

11) Mega Spileo Cuvee III - Vintage 2022
Ένα Cuvee μαλαγουζιά, ασύρτικο, chardonnay που στα 8€ δεν έχει αντίπαλο.
Ένα μεγάλο καθημερινό κρασί.

12) Mega Spileo Estate Grand Cave
Μία μαυροδάφνη διαφορετική από τις άλλες, αν περιμένετε γλυκό, επιδόρπιο κρασί, δεν είναι για εσάς.
Έχει τα αρώματα, σε ένα ξηρό κόκκινο περιτύλιγμα.

13-14) Gewurztraminer του Blanc, 2021 και 2016.
Ο ορισμός. Του 2021 πολύ ωραίο, αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το καταφέρνει ο ίδιος με του 2016

15) Almeida Dias Porto
Η κόρη έφερε από Πορτογαλία δύο Porto. Το ένα, το συγκεκριμένο, ανοίχτηκε σχεδόν αμέσως.
Αν σκεφτείς ότι στην Πορτογαλία αυτά τα κρασιά τα έχουν στα Super Market για 3-5€, αναρωτιέμαι γιατί δεν είναι όλοι τύφλα κάθε μέρα!

16) Gustave Lorenze Gewurztraminer
Ναι, τι; Να μη δοκιμάσουμε ακόμη ένα Aλσατικό Gewurztraminer; :D
Ο ορισμός του pairing για οστρακοειδή και θαλασσινά.

17) Langhe Nebbiolo Massolino
Φράουλας βύσσινο, κέδρος, μαύρο τσάι και λεβάντα με γήινες και βοτανικές νότες. Μέτριο σώμα και τανίνες, από τα "δροσερά" κόκκινα κρασιά


Πλέον σε αναζήτηση συντηρητή κρασιών και πολύ άργησα.
Όχι κάτι μεγάλο ούτε πολύ ακριβό, έχει κάποιος εμπειρία από αξιοπιστία και θόρυβο (μιας και θα μπει στο σαλόνι πίσω από το μπαρ) ;


@Larry πέρνα μία βόλτα και από εδώ, ξεχαστήκαμε!
 
Last edited:

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Όσον αφορά το Μοσχοφίλερο, πριν κάποιο διάστημα δοκίμασα το A Priori Μαντινεία 2022, Nasiakos Winery.
Ελαφρύ σώμα, λουλουδάτο στο άρωμα (τριαντάφυλλο, με ωραίες νότες από κιτρικά φρούτα, μου άρεσε σαν Μοσχοφίλερο ιδιαιτέρως. 9-10 ευρώ.
 
  • Like
Reactions: Tzimisce

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,163
127.0.0.1
Τελικά τσίμπησα έναν Haier hws49gae.
Παραλαβή το Σάββατο.
Σήμερα έφτασαν 2 sauvignon blanc του Κωνσταντινόπουλου, Μελωδός.
Να δούμε τι λένε και αυτά.