Sonus Naturalis
Μέλος Σωματείου
Τα ελληνικά κρασιά πέτυχαν θεαματική άνοδο τα τελευταία 30-40 χρόνια και κατέκτησαν στην παγκόσμια αγορά ισάξια θέση σε ποιότητα με τα καλύτερα γαλλικά, ιταλικά, κλπ.
Το ελληνικό κρασί μας κάνει περήφανους! Η παραγωγή της χώρας στηριζεται από μικρούς παραγωγούς που ρίχνουν το βάρος στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Ανάμεσα τους ο άνθρωπος που βοήθησε περισσότερο απ' όλους στην οργάνωση τους και στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, για να φθάσει τη θέση που κατέχει σήμερα. Ο Γιάννης Μπουτάρης.
Μία πρόσφατη συνέντευξή του μας μαθαίνει ταυτόχρονα και την ιστορία του ελληνικού κρασιού.
Γιάννης Μπουτάρης: 60 Χρόνια Τρύγος!
Οι μικροί παραγωγοί ανέδειξαν τις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών και τους έδωσαν τη σημερινή θέση τους πλάϊ στις διάσημες γαλλικές και ευρωπαϊκές.
Τα τελευταία 10-15 χρόνια όμως παρατηρείται μία κίνηση για την αναβίωση κυριολεκτικά από εκεί που ήταν εξαφανισμενες και την ανάδειξη των ποικιλιών της Κρήτης.
Η Κρήτη, ως γνωστόν, παράγει εξαιρετικά προϊόντα, ανάμεσα τους περιζήτητα σταφύλια (βρώσιμα). Δεν είχε όμως καθόλου -μα καθόλου- οινική παράδοση. Εν αντιθέσει με τη ρακή που είναι το σήμα κατατεθέν, τα κρασιά που βγάζουν ειδικά οι ντόπιοι, οικιακοί παραγωγοί είναι πολύ κάτω του μετρίου. Θα έλεγα για τα μπάζα! Δεν πρόκειται να το παραδεχτούν ποτέ, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει! Και το αισθητικό κριτήριο τους: Όσο πιο δυνατό είναι και όσο πιο κοντά προς το ξύδι, τόσο το καλύτερο!
Παρ' ολά αυτά, όπως είπαμε, λόγω γεωγραφικής διαμόρφωσης και κλίματος η Κρήτη παράγει εξαιρετικά σταφύλια (π.χ. ποικιλίες ντόπιες και πανελλαδικές, όπως σουλτανί, ροζακι, φράουλα, αορίτικο, κ.ά.). Ανάμεσα τους και πολλές -πάρα πολλές- αξιόλογες ποικιλίες, κατάλληλες ειδικά για κρασί. Οι ποικιλίες αυτές, εντελώς τοπικές, άγνωστες και σε μας που καταγόμαστε από την Κρήτη και διατηρουμε στενές σχέσεις, είχαν πάψει από καιρό να καλλιεργούνται και παρέμεναν ξεχασμένες, στο δρόμο της εξαφάνισης. (Εξαίρεση ίσως το λιάτικο).
Όμως το θαύμα έγινε. Μία σειρά νέοι παραγωγοί, με γνώσεις, σπουδές και μεράκι ανέσυραν τις ξεχασμένες ποικιλίες από την αφάνεια, μπήκαν δυναμικά στο χώρο του ελληνικού κρασιού και ξεκίνησαν να φτιάχνουν κρασιά μικρά διαμάντια, με θαυμάσιο παρόν και υπέροχο μέλλον!
Ξεκίνησα να δοκιμάζω εδώ και 2-3 χρόνια περίπου και έχω μείνει ενθουσιασμένος. Τα επώνυμα κρητικά κρασιά των μικρών παραγωγών βγαίνουν σε διάφορες τιμές και σχέσης τιμής προς ποιότητα, ξεκινώντας από τη χαμηλομεσαία κατηγορία (6-7€ λιανική/φιάλη), φθάνοντας πολύ ψηλά.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο εισαγωγικό για τις κρητικές ποικιλίες κρασιού είναι αυτό:
Made in Greece. Οι 11 ποικιλίες κρασιού μόνο της Κρήτης: Ρωμέϊκο, Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Θραψαθήρι, Βηλάνα, κλπ!
Και ένα ειδικευμένο πληροφοριακό site:
Wines of Crete
Μία πρόταση για οικονομικό, καθημερινό, επιτραπέζιο κρασί με κρητικές ποικιλίες στη χαμηλή κατηγορία τιμής που βρίσκεται και εύκολα, είναι το Κοτσυφάλι-Μαντηλάρι που φτιάχνεται για την AB Βασιλόπουλος. Έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος (για καλό καθημερινό, εννοείται). Το έβρισκα πέρισυ και πρόπερσι στα 2,5 - 3,5 €/φιάλη. Αλλά διαπιστώνω ότι έχει ανέβει. Εν πάση περιπτώσει πολύ καλό για την κατηγορία του. Αυτό:
Οίνος Ερυθρός Κρητικός Κοτσιφάλι Μαντηλαριά
Το ελληνικό κρασί μας κάνει περήφανους! Η παραγωγή της χώρας στηριζεται από μικρούς παραγωγούς που ρίχνουν το βάρος στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Ανάμεσα τους ο άνθρωπος που βοήθησε περισσότερο απ' όλους στην οργάνωση τους και στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, για να φθάσει τη θέση που κατέχει σήμερα. Ο Γιάννης Μπουτάρης.
Μία πρόσφατη συνέντευξή του μας μαθαίνει ταυτόχρονα και την ιστορία του ελληνικού κρασιού.
Γιάννης Μπουτάρης: 60 Χρόνια Τρύγος!
Οι μικροί παραγωγοί ανέδειξαν τις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών και τους έδωσαν τη σημερινή θέση τους πλάϊ στις διάσημες γαλλικές και ευρωπαϊκές.
Τα τελευταία 10-15 χρόνια όμως παρατηρείται μία κίνηση για την αναβίωση κυριολεκτικά από εκεί που ήταν εξαφανισμενες και την ανάδειξη των ποικιλιών της Κρήτης.
Η Κρήτη, ως γνωστόν, παράγει εξαιρετικά προϊόντα, ανάμεσα τους περιζήτητα σταφύλια (βρώσιμα). Δεν είχε όμως καθόλου -μα καθόλου- οινική παράδοση. Εν αντιθέσει με τη ρακή που είναι το σήμα κατατεθέν, τα κρασιά που βγάζουν ειδικά οι ντόπιοι, οικιακοί παραγωγοί είναι πολύ κάτω του μετρίου. Θα έλεγα για τα μπάζα! Δεν πρόκειται να το παραδεχτούν ποτέ, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει! Και το αισθητικό κριτήριο τους: Όσο πιο δυνατό είναι και όσο πιο κοντά προς το ξύδι, τόσο το καλύτερο!
Παρ' ολά αυτά, όπως είπαμε, λόγω γεωγραφικής διαμόρφωσης και κλίματος η Κρήτη παράγει εξαιρετικά σταφύλια (π.χ. ποικιλίες ντόπιες και πανελλαδικές, όπως σουλτανί, ροζακι, φράουλα, αορίτικο, κ.ά.). Ανάμεσα τους και πολλές -πάρα πολλές- αξιόλογες ποικιλίες, κατάλληλες ειδικά για κρασί. Οι ποικιλίες αυτές, εντελώς τοπικές, άγνωστες και σε μας που καταγόμαστε από την Κρήτη και διατηρουμε στενές σχέσεις, είχαν πάψει από καιρό να καλλιεργούνται και παρέμεναν ξεχασμένες, στο δρόμο της εξαφάνισης. (Εξαίρεση ίσως το λιάτικο).
Όμως το θαύμα έγινε. Μία σειρά νέοι παραγωγοί, με γνώσεις, σπουδές και μεράκι ανέσυραν τις ξεχασμένες ποικιλίες από την αφάνεια, μπήκαν δυναμικά στο χώρο του ελληνικού κρασιού και ξεκίνησαν να φτιάχνουν κρασιά μικρά διαμάντια, με θαυμάσιο παρόν και υπέροχο μέλλον!
Ξεκίνησα να δοκιμάζω εδώ και 2-3 χρόνια περίπου και έχω μείνει ενθουσιασμένος. Τα επώνυμα κρητικά κρασιά των μικρών παραγωγών βγαίνουν σε διάφορες τιμές και σχέσης τιμής προς ποιότητα, ξεκινώντας από τη χαμηλομεσαία κατηγορία (6-7€ λιανική/φιάλη), φθάνοντας πολύ ψηλά.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο εισαγωγικό για τις κρητικές ποικιλίες κρασιού είναι αυτό:
Made in Greece. Οι 11 ποικιλίες κρασιού μόνο της Κρήτης: Ρωμέϊκο, Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Θραψαθήρι, Βηλάνα, κλπ!
Και ένα ειδικευμένο πληροφοριακό site:
Wines of Crete
Μία πρόταση για οικονομικό, καθημερινό, επιτραπέζιο κρασί με κρητικές ποικιλίες στη χαμηλή κατηγορία τιμής που βρίσκεται και εύκολα, είναι το Κοτσυφάλι-Μαντηλάρι που φτιάχνεται για την AB Βασιλόπουλος. Έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος (για καλό καθημερινό, εννοείται). Το έβρισκα πέρισυ και πρόπερσι στα 2,5 - 3,5 €/φιάλη. Αλλά διαπιστώνω ότι έχει ανέβει. Εν πάση περιπτώσει πολύ καλό για την κατηγορία του. Αυτό:
Οίνος Ερυθρός Κρητικός Κοτσιφάλι Μαντηλαριά