LNB εν δράσει - ποιο να πάρω?

18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
test LNB



Χθες το απόγευμα μέχρι και αργά το βράδυ μαζευτήκαμε στην ταράτσα μου εγώ Αλέξης και ο Λευτέρης ο Χατζησάββας για να δούμε μερικά από τα ποιο δημοφιλή αλλά και άγνωστα LNB που κυκλοφορούν στην αγορά.
Οι μονομάχοι ήταν οι εξής.


VIZYON
SHARP
MTI
INVACOM
TITANIUM
V-TECH
MAXIMUM

Τα LNB δοκιμάσθηκαν σκληρά κι επίμονα σε δύσκολες συχνότητες με οριακό σήμα και υπό τις καλύτερες συνθήκες εστίασης και στην hi και στην low band . Τοο κάθε LNB πέρασε από 3 Test που επαναλήφθηκαν από 3 φορές για να έχουμε ασφαλέστερα αποτελέσματα .

Το έργο μας έγινε αρκετά δύσκολο αφού μέχρι να ολοκληρωθεί μια σειρά από test η ώρα περνούσε και νύχτωνε και η συμπεριφορά της λήψης διαφοροποιούταν σημαντικά με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται οι αρχικές μετρήσεις .

Οι τιμές των LNB Που μονομάχησαν ξεκινούν από 5 και φτάνουν έως και τα 35 .
Δεν θα βαθμολογήσω την ποιότητα των LNB αλλά θα προσπαθήσω με μια ποιο γενική περιγραφή να αποτυπώσω το αποτέλεσμα του χθεσινοβραδινού test

Οι Δοκιμές έγιναν στις 28 μοίρες παράκεντρα με κέντρο τις 19 . Οι συχνότητες που χρησιμοποιήθηκαν ηταν
11934 V
12032 H
12129 V

Σε απόλυτα νούμερα μπορώ να πω πώς νικητής ήταν το TITANIUM και σ απόσταση αναπνοής ακολούθησε το SHARP που μάλιστα αποδείχθηκε και η ποιο ισορροπημένη λύση για τις δυο μπάντες. Στην 3η θέση τερμάτισε το V-TECH και στη 4η το MTI . Αμέσως μετά έχουμε μια περίεργη υλοποίηση που εγώ προσωπικά την χαρακτήρισα προβληματική αλλά περί αυτού θα μας τα πει καλύτερα ο Αλέξης. Πρόκειται για το MAXIMUM που απέσπασε την καλύτερη βαθμολογία στους 12129 V και πάτωσε στην κυριολεξία στους; 12129 V
Το Παλιό καλό INVACOM απλά ακολουθεί με αξιοπρέπεια τους νέους ανταγωνιστές κρατώντας την σταθερότητα του αλλά υστερεί σχετικά σε νούμερα αποδόσεων ελάχιστα μεν υπαρκτά δε. .
Τελευταίο και καταϊδρωμένο έφτασε ένα HD ready LNB ονόματι VIZYON .

Το γενικό συμπέρασμα είναι πώς δεν χρειάζεται πλέον να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για την απόκτηση ενώ καλού LNB. Ακόμα και με 5 κάνουμε πολύ καλά την δουλειά μας για να μην πούμε άριστα

Στο τέλος πειραματιστήκαμε σαρώνοντας ότι κινείται στον αέρα με σταθερό πιάτο 1,15 με εντυπωσιακά αποτελέσματα . Με κάποιες πατέντες στο βραχίονα μπορεί κάποιος να κατεβάσει ακόμα και 10 δορυφόρους με ένα πιάτο

Αυτά από μένα .
Περισσότερα απ τον Λευτέρη και τον Αλέξη προσεχώς καθώς και φωτογραφικό υλικό απ την αρένα της ταράτσας.
 
Last edited by a moderator:

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,146
ΑΘΗΝΑ
Απάντηση: LNB εν δράση - ποιο να πάρω?

Μπράβο παιδιά.Χρειαζόταν εδώ μέσα ένα τέτοιο test μιας και πολλούς τους ενδιαφέρει η αγορά/αντικατάσταση των "ματιών" του πιάτου τους.
 

dante32

Senior Member
3 October 2007
323
LASITHI - CRETE
Re: LNB εν δράση - ποιο να πάρω?

Πολύ καλή προσπάθεια παιδιά!
Ειδικά για τα lnb επικρατει ενας μικρος χαμος με τον καθένα να διαφημίζει ότι θέλει!
Φανταζομαι οτι θα υπάρξει αναλυτικη περιγραφη της δοκιμης, αλλα ενδιαφερον θα ειχε ο δεκτης (-ες) που εγινε η δοκιμη, αν εγινε και σε σε HD καναλια, ειδικά με τις ιδιοτροπιες που εχουμε ακουσει για ορισμενους δεκτες στη συνεργασια με συγκεκριμενα lnb (βλ dm 800).
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Κύριοι, δεν πρόκειται ακριβώς για δοκιμή αλλά για μια αξιολόγηση της συμπεριφοράς κάποιων lnb κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες.
Η δοκιμή lnb είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα γιατί η απόδοση τους εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Καιρικές συνθήκες, δέκτες, κάτοπτρα και διακόπτες έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν την συμπεριφορά των lnb.
Συνεπώς δεν μπορούν αν εξαχθούν γενικά αποτελέσματα. Μια καλή εικόνα όμως προκύπτει σίγουρα.

Δεν πρόκειται για δοκιμή για ένα ακόμα λόγο. Στο συγκεκριμένο setup, είτε είχαμε πολύ εύκολες συχνότητες στην Low Band (Astra - Hotbird) είτε δεν είχαμε καθόλου λήψη (Astra 2) οπότε και δεν αξιολογήθηκαν σωστά τα LNB μας.
Οι αξιολογήσεις έγιναν στην high band των Astra 2 στις 28 μοίρες σε οριζόντια και κάθετη πόλωση. Παρόλα αυτά εξήχθησαν μερικά χρήσιμα συμπεράσματα.

Τα lnb που χρησιμοποιήθηκαν ήταν για την ακρίβεια τα εξής:

VIZYON HD Ready 0.1db
SHARP HD Ready 0.3 db
MTI White 0.7 db (6 ή 7 ετών)
INVACOM 0.3 db (4ετίας)
TITANIUM smart second edition 0.2 db
V-TECH 0.2 db
MAXIMUM 0.3 db (3ετίας)

Ο δέκτης που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο γνωστός γερόλυκος Humax 5400 IRCI ο οποίος διαθέτει πολύ καλή και ακριβή μπάρα στάθμης και ποιότητας σήματος.
Λόγω του ότι μας ξέφυγε η ώρα δεν χρησιμοποιήθηκε HD δέκτης για την αξιολόγηση των lnb στην λήψη DVB-S2 καναλιών. Μια πολύ σημαντική παράλειψη.

Στα πλαίσια αυτών των δεδομένων μπορώ να παραθέσω τα εξής:
Τα ΜΤΙ και Invacom έδειξαν την ηλικία τους και γενικά αν χρησιμοποιείτε lnb τετραετίας και πλέον αξίζει τον κόπο να τα αντικαταστήσετε.
Το VIZYON HD Ready 0.1 db, ήταν το χειρότερο απ’ όλα με διαφορά. Ακόμα και από τα προαναφερθέντα MTI και Invacom.
To Titanium επέδειξε την καλύτερη συμπεριφορά ακολουθούμενο κατά πόδας από το lnb της Sharp.
To πολύ φθηνό lnb της V-Tech (5 ) εντυπωσίασε με την πολύ καλή επίδοση στις δύο από τις τρεις συχνότητες και την αδικαιολόγητη πτώση στην τρίτη. Πολύ καλό στις 12.032 Η, κακό στις 12.129 V.
Αυτό που με εξέπληξε ήταν το lnb maximum 0.3 db (τριετίας)
Είχε κορυφαίες επιδόσεις στις δύο από τις τρεις συχνότητες. Στην 12.129 όμως πάτωσε κυριολεκτικά. Μόνο το vizyon ήταν χειρότερο.
Γενικά τα πιο ισορροπημένα ήταν τα Sharp και Titanium. Υψηλές επιδόσεις τόσο στην οριζόντια όσο και στην κάθετη πόλωση.
Παρόλα αυτά μπορεί να έχουν διαφορετική συμπεριφορά στην low band και για αυτό δεν μπορούν να αξιολογηθούν συνολικά.
Όλα τα παραπάνω μεταφέρονται επιφυλακτικά. Δεν αποτελούν οδηγό αξιολόγησης.
Συμφωνήσαμε να γίνει μια νέα προσέγγιση τον Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή και HD δέκτη και την αξιολόγηση των lnb τόσο στην High όσο και στην Low band. (Οριζόντια και κάθετα)
 
18 June 2006
2,226
Θεσσαλονίκη
Πολύ ενδιαφέρον το όλο θέμα παιδιά ,μπορώ να πω πως δεν πήγαν χαμένες τόσες ώρες στην ταράτσα.:blink:
Βέβαια διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις με την μεθοδολογία που ακολουθήσαμε, παρόλα αυτά πήραμε μια ιδέα για την συμπεριφορά κάποιων lnb.
Έχω καλυφθεί σε όλα από τα άλλα παιδιά και ελπίζω κάποια στιγμή να δοκιμάσουμε και σε σήματα dvb-s2, και συμπεριφορά σε αυτά των συμβατικών σε σχέση με τα hd-ready lnb, αν υπάρχει.(θα βγάζαμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το τι μας ταίζουν κατά καιρούς οι "διάφοροι").
Επίσης κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μπορέσαμε σε σταθερό πιάτο να κατεβάσουμε με κέντρο τις 19,2 , σήματα από 42,0 Ε & 0,1 W.
Τώρα τι θα πιάνει συνολικά αυτό το τόξο , θα το δούμε στην υλοποίηση που σκοπεύει να κάνει ο Κώστας στο μέλλον με τα 8 lnb.:a0210:
 

egigo

New member
7 February 2008
4
Συγχαρητηρια καταπληκτικη δουλεια περιμενω το test gia DVB-S2 το θεωρω πολυ σημαντικο γιατι τα dvb-s2 καναλια ειναι full hd 1920x1080 premiere ASTRA HD ANIXE HD 11914 Η κλπ. αρα και ποιο sensitive περιμενω αποτελεσμα κυριως σταθεροτητας γιατι ενα παλιο που εχω μετα απο λιγο κολλαει.
 

GiannisGakis

New member
11 July 2008
61
Το MAXIMUM είναι το παλιό και δέν συνκρίνεται με το καινούργιο το PLATINUM.
Έχει μπεί Κρήτη με 1,22 αλουμινίου και κατέβασε πρεμιέρες......
Παιδιά, την επόμενη φορά ρίξτε ένα τηλέφωνο....
Εγώ και το πεδιόμετρο ( PROMAX 5 ) στην διάθεση σας, έτσι για την τρέλλλλλλλλααααααααααααααααααααααααα
 

satnick

AVClub Addicted Member
6 September 2008
2,275
Ειμαι κλασικος οπαδος της MTI και εχω το HIGH LINE με το μοτερ μια χαρα δουλευει!!
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: LNB εν δράσει - ποιο να πάρω?

Παιδιά, την επόμενη φορά ρίξτε ένα τηλέφωνο....
Εγώ και το πεδιόμετρο ( PROMAX 5 ) στην διάθεση σας, έτσι για την τρέλλλλλλλλααααααααααααααααααααααααα
Γιάννη οι δοκιμές μας γίνονται στην Θεσσαλονίκη και φυσικά είσαι ευπρόσδεκτος στην επόμενη δοκιμή! -bye-
 

hercoulis

AVClub Addicted Member
7 September 2008
2,388
maximum 0.2db SF-100X0. είναι μικρό άσπρο
με έχει βγάλει το άτιμο ασπροπρόσωπο σε οριακές συχνότητες των 28,2
αλλά..
όντως παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες και συνδιασμοί
 

Serafeim Karakostas

AVClub Fanatic
8 August 2007
10,159
Άρτα
Δοκίμασα σήμερα ένα νέο lnb. Μιλάω για το globo long premium gold edition στα 0.1 db. Παιδιά, είναι απλά φοβερό.Ενώ πριν δε λάμβανα κάποιες συχνότητες της fixed και οριακά 2-3 από north beam, πλέον έχω πλήρη λήψη EuroBird 1 & Astra 2!:smile::a0210: Το λευκό mti έκανε ήδη αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης από τις 28.2°E!:grinning-smiley-043