Λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,537
Re: Απάντηση: Λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας

Πριν από 2 ημέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του Robert Charles Wilson μετά τα axis και spin, το vortex.
Επειδή είμαι τελείως πνιγμένος στη δουλειά τουλάχιστον για άλλη μια εβδομάδα έχω μερικές ημέρες να αποφασίσω αν θα το πάρω σε έντυπο να κάνει παρεούλα στα άλλα 2 στη βιβλιοθήκη ή θα το κατεβάσω να το διαβάσω στον ebook reader.

τι εγινε το VORTEX το διαβασε κανεις τελικα?Αξιζει?Το axis παντως μου φανηκε πολυ μετριο σε σχεση με το σπιν.
Εγω τωρα διαβαζω το hyperion του Dan simmons,ειναι παλαιο βεβαια αλλα πολυ καλο
Τωρα ειδα τα μηνηματα του Γιωργου, sorry:)
Αξιζουν δηλαδη και οι συνεχειες του hyperion ε?:)
 
Last edited:
17 June 2006
9,815
Ναι αξίζουν και με το παραπάνω όλα της σειράς του Hyperion! Να τα διαβάσεις όλα, για μένα όσο περισσότερο διάβαζα τόσο καλύτερα το έβρισκα. Από τα κορυφαία έργα που έχω διαβάσει και από τα λίγα που όσο πλησίαζες στο τέλος, τόσο καλύτερο γινόταν (ενώ συνήθως υπάρχει πτώση μετά το πρώτο).

Το vortex δεν ήταν το κορυφαίο βιβλίο, αλλά θες να το διαβάσεις γιατί ολοκληρώνει τα 2 προηγούμενα. Το πρώτο ήταν με διαφορά το καλύτερο.

Αυτή την εποχή ξεκίνησα να διαβάζω 4 βιβλία της Connie Willis.
Doomsday Book
To say nothing of the Dog
Blackout
All clear
Ουσιαστικά όλα έχουν ταξίδι στο χρόνο όπου επιστήμονες ιστορικοί του μέλλοντος επιστρέφουν στο παρελθόν για να το μελετήσουν και όπως είναι αναμενόμενο κάτι συμβαίνει.
Είμαι στα μισά του πρώτου και πάει καλά.
 
Last edited:
17 June 2006
9,815
Τελείωσα και αυτή τη σειρά βιβλίων και έμεινα και πάλι αρκετά ευχαριστημένος! Τα Blackout και All clear είναι ουσιαστικά ένα βιβλίο που έσπασε στα δύο λόγω μεγέθους. Θα μπορούσαν να είναι λίγο μικρότερα αλλά ουσιαστική κοιλιά δεν κάνουν πουθενά. Αφού διάβασα στα γρήγορα και το Lathe of Heaven της Ursulla Le Guin θα πιάσω τώρα μάλλον το Stranger in a strange land του Heinlein.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Κατάφερα να βρω χρόνο να διαβάσω το windup girl
Μεγάλο βιβλίο για τα δικά μου μέτρα και ειδικά για καλοκαίρι μιας και είμαι περισσότερο του διηγήματος

Κατάλαβα γιατί κέρδισε τόσα βραβεία
Καλό σα μυθιστόρημα, θα μπορούσε να το διαβάσει κόσμος που δεν έχει ξαναδιαβάσει επιστημονική φαντασία
Αλλά με τόσα βραβεία που κέρδισε περίμενα κάτι καλύτερο
Η καλή επιστημονική φαντασία κατά την άποψή μου δε θέλει πολλές σελίδες επεξήγηση για τα όποια ‛επιστημονικά’

Στα πρώτα κεφάλαια ήμουν πολύ πιο ενθουσιασμένος αρχικά. Μετά μπήκα καλύτερα στο ρυθμό του βιβλίου.
Το ευχαριστήθηκα δε λέω
Αλλά όχι σα Sci Fi περισσότερο σαν Fi
 
17 June 2006
9,815
Τελείωσα το Stranger in a strange land. Πραγματικά κάτι διαφορετικό με πολλές φιλοσοφικές/κοινωνικές προεκτάσεις. Διάβασα την αρχική έκδοση των 220000 λέξεων και νομίζω πως άξιζε, γιατί κοιλιά δεν έκανε πουθενά. Ο εκδότης το 1961 τον υποχρέωσε να το κόψει σε 160000 λέξεις για να είναι πιο εύκολο το marketing.
Είναι sf αλλά στοχεύει περισσότερο σε φιλοσοφικές αναζητήσεις χρησιμοποιώντας την επιστημονική φαντασία για να φτιάξει το σκηνικό της δράσης. Ένας γήινος μεγαλώνει στον Άρη ανάμεσα σε Αρειανούς με πολύ διαφορετική υπόσταση από τους ανθρώπους και μετά επιστρέφει στη γη προσπαθώντας να γεφυρώσει το ανθρώπινο dna του με το αρειανό περιβάλλον που τον μεγάλωσε με το περιβάλλον των ΗΠΑ του 20ου αιώνα. Καταπιάνεται με την πολιτική, την θρησκεία, τον έρωτα και τόσα άλλα.

Λογικά το επόμενο θα είναι είτε το Windup Girl είτε το The Yiddish Policemen's Union του Michael Chabon...και τα 2 με περιμένουν στον ebook reader ήδη...
 

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,537
αρχισα μολις προχτες το Yiddish Policemen's Union του Michael Chabon, πολυ καλο φαινεται.
Επισης το amazing adventures of cavalier and clay του ιδιου ειναι φοβερο βιβλιο.
 
17 June 2006
9,815
Τελικά ξεκίνησα το Red Mars του Kim Stanley Robinson από την τριλογία Mars.
Είμαι μετά τη μέση και μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλό, οπότε σειρά θα πάρουν τα Green Mars και Blue Mars.
 

Voreios

Supreme Member
18 January 2007
4,750
Εγω πρόσφατα διάβασα τον Αιώνιο Πολεμο του Joe Haldeman (δεν ειναι καινούργιο βιβλίο) και πριν κανενα εξάμηνο και το Σιλο του Hugh Howey, και τα δύο πάρα πολύ καλά βιβλία.
 

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,537
εγω τωρα τελιωνω το 2666 του roberto bolano , αν και ειναι τεραστιο (δεν ξερω αν ταιριαζει και πολυ στο scifi τελικα) αλλα ειναι πολυ καλο
τα mars ολα ειναι πολυ καλα, υπαρχει και το τεταρτο (κατι σαν Outtakes ειναι, δεν θυμαμαι πως λεγεται) αυτο δεν αξιζει και πολυ...
 

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,537
The_Martian_2014.jpg


ειμαι καπου στη μεση τωρα και ειναι πολυ καλο!
 
17 June 2006
9,815
Απάντηση: Re: Λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας

εγω τωρα τελιωνω το 2666 του roberto bolano , αν και ειναι τεραστιο (δεν ξερω αν ταιριαζει και πολυ στο scifi τελικα) αλλα ειναι πολυ καλο
τα mars ολα ειναι πολυ καλα, υπαρχει και το τεταρτο (κατι σαν Outtakes ειναι, δεν θυμαμαι πως λεγεται) αυτο δεν αξιζει και πολυ...

Τελείωσα την τριλογία, καλή ήταν, αρκετά απολαυστική. Τελείωσα το Blue Mars σε ταξίδι, νωρίτερα από όσο περίμενα και δεν είχα φορτώσει άλλο ebook στον ebook reader και ξεκίνησα να διαβάζω το 2312 του ίδιου συγγραφέα...Δεν ήξερα για το The Martians...θα το περάσω στο ebook γιατί τα short stories διαβάζονται εύκολα (και ίσως σωστότερα) αποσπασματικά, χωρίς να θέλουν να έχεις μπροστά σου το χρόνο που θέλει μια νουβέλα. Επίσης σίγουρα θέλω να διαβάσω την ιστορία του Coyote που περιλαμβάνεται εκεί...
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Πάει μια βδομάδα πλέον, σημερα που ξημερωνει Πεμπτη, που έκανα μια γνωριμία με ένα εξαιρετικό άτομο (με την πραγματικη έννοια της εξαίρεσης) σε κάποιες πολυ περίεργες και αντιξοες συνθηκες.
Πρωτα την Πεμπτη τηλεφωνικώς, υστερα την Παρασκευη Πρωϊ βρεθηκαμε σε φυσικό χωρο.
Προκειτο για έναν Αββά. (Για όποιον δεν ξέρει ένας αββάς ειναι ένας ιερομόναχος που εχει εκλεχτει απο τους ομοιους του για να διευθυνει ένα Αββαϊο)
Την Πεμπτη στο τηλέφωνο, η φωνη ηταν νέα, αλλα σταθερη, μεστη, γεμάτη γνωση και σιγουριά. Μεσα σε λίγη ώρα μπηκαμε σε μια πραγματικά ουσιωδη συζητηση, ´οπως σπανια συμβαίνει στην καθημερηνη ζωή, και ο εν λόγω ιερέας εθεσε συγκεκριμένες ερωτησεις και εδωσε συγκεκριμένες κατευθηνσεις, με μεγάλη μαεστρια και κατανόηση που εξέπληξε τόσο εμένα όσο και την συζηγο μου.

Παρα τα τυπικά η κουβέντα ηρθε στην φιλοσοφία, και την αποψη της ζωης για τον καθένα μας. Χωρις μπλα-μπλα, με βάθος και με σχεδον τροπο χειρουργικό, αλλα αληθινό.

Την επωμένη, συνατηθηκαμε για τα "τυπικά" και τότε μειναμε άναυδοι...Ειχαμε καταλάβει οτι ηταν ένας "νέος" αλλα όχι ετσι, οχι τόσο...σαν μαθητης έμοιαζε.

Μας ηταν δυσκολο να προσαρμόσουμε την εικόνα του, στο βάθος της συζητησης μας. Επειτα τον ειδαμε στα "τυπικά". Αν ηταν πολεμιστης θα έλεγε κανεις οτι ηταν χρονια και χρονια μισθοφόρος να βλεπει δυσκολες καταστασεις κατάματα χωρις να τον αγγιζειμ αντιθετα, με το χαμόγελο...

Και να προσεγγιζει με τόση ευχαιρια την τον ψυχικό κόσμο του άλλου σαν να ηταν κάτι απλο και δεδωμένο, και μάλιστα με "δυσκολα" ατομα, και να περναει και να γινεται κατανοητος και να δινει νόημα σε αυτους που δεν ειχαν.

Τελος παντων, αυτο που έλεγα στην αρχη...exceptionel... και εμοιαζε με φοιτητη η τελειοφοιτο λυκειου !!!

Η κατανόηση μεταξυ μας ηταν πληρης αλλα το αίνιγμα παρέμεινε Ποιος ηταν αυτος ο άνθρωπος, πια η πορεία του και ποιες οι σπουδες του...

Οποτε μετά κάναμε αναζητηση στο ιντερνετ... εχει κάνει "σπουδες σπουδαίες" πριν καταληξει ιερέας απ οτι φαίνεται ηταν "πρωϊμος"...ειναι μόλις 24 χρονων !!!!

Και η τελικη εκπληξη (που αφορά το νήμα τελικά) ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Heroic Fantasy και έχει ηδη εκδόσει 4 τόμους !!!

4 τόμους μιας ολοκληρης σειρας που ονομάζεται Magarcan.

9782843783692.jpg


9782843784026.jpg


magar_3_arklan_ok_.jpg


magar4_cata_couv_rvb.jpg


Συνειδητοποιώνταςτον όγκο εργασίας που έχει αυτος ο άνθρωπος (πέρασε σχεδον την νυχτα της Πεμπτης προς Παρασκευη δουλευοντας, κάποια κειμενα για μας και με εμας, γιατι η συμβολη μας και η αποψη και εκλογη μας επιβαλόταν όπως ειπε, αλλα αυτο μπορει να ειναι σε καθημερινη βάση) σκεφτομαι πως ο νεος αυτο μπορεσε επιπλέον να γραψει τεσσερις τόμους.

Βρηκα την απάντηση αργοτερα και ενω ειχαμε ηδη φυγει απο αυτον τον τόπο (γιατι ειμαι περίεργος και θέλω να μαθαινω)

Ιδου λοιπον...4 τόμοι.

Δεν ξέρω τι περιέχουν ουτε αν θα ειναι του γουστου μου, αλλα η προσωπικότητα και η ιστορία του ατομου με έπεισαν να το ριξω στην ανάγνωση.

Με τον ερχομό του Φθινοπωρου θα αρχισω τον πρωτο τόμο.
 
Πολύ ενδιαφέρον.Αναμένω την κριτική σου για τα βιβλία,αν υπήρχαν μεταφρασμένα θα τα αγόραζα αμέσως μόνο και μόνο επειδή με ιντρίγκαρε η ιστορία σου.

Παρεμπιπτόντως έχω και εγώ την τιμή να γνωρίζω ένα τέτοιο "πιτσιρίκι".
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Αυτο ειναι τυχη φίλε μου και για σένα, και δινει ακόμα ελπιδα για αυτο που ειναι ο άνθρωπος.
 

lakiss51

Supreme Member
8 December 2006
4,635
Εχω αρκετα χρονια (ας πουμε...25!!!) που σταματησα να διαβαζω/ασχολουμαι με την Ε.Φ. Εκτος απο τη θεαση ταινιων, κι αυτο λογω του φαντασμογορικου εφφετζιδικου θεαματος, η ε.φ. θεωρουσα πως δεν εχει πλεον να μου προσφερει τι. Ελαχιστα ειναι (ηταν!) τα βιβλια που πλην των ...φαντασιακων καταστασεων (εξωγηινοι, τερατα, απιθανοτητες) ειχαν να σου προσφερπυν κατι ουσιαστικο. Θεωρουσα ο,τι ειπωθηκε οτι ηταν να ειπωθει και οι ιδεες στερεψαν, οποτε δεν αξιζε να σχοληθει καποιος μονο και μονο για χρονικα "παιγνιδια" και "μαχες". Και απο σουπερ φανατικος καταντησα αδιαφορος εως ψιλοεχθρικος στην αναγνωση της ε.φ., ουτε καν αυτο το θεμα δεν ειχα διαβασει. Αλλα ριχνοντας μια ματια εδω, βλεπω πως υπαρχουν νεα και ενδιαφέροντα, που αξιζουν προσοχης.
Αντε να...ξανανοιωσουμε πλαγιως!
 

Sonic

Supreme Member
25 November 2012
6,370
Γουκόγιαφκα εν Kashyyyk
Πολύ ενδιαφέρον! Συνήθως οι απόφοιτοι δημιουργικής συγγραφής έχουν τόσο "πρώιμο" momentum και όγκο δουλειάς. Σε σχέση με την Ελλάδα εννοώ! Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τραγική για τα ταλέντα, αλλά ας μην βγαίνω εκτός. Αν είσαι καλός στη δημιουργική συγγραφή ο υπεύθυνος σε τραβάει στο επόμενο επίπεδο και ακόμη και στις εκδόσεις με τις οποίες συνεργάζεται -ή για τις οποίες ίσως γράφει και ο ίδιος. Αυτό είναι μόνο μια εκδοχή βέβαια, υπάρχουν χίλιες δυο περιπτώσεις -προφανώς και δεν ξέρω τι ισχύει για τον παρόντα συγγραφέα. Οι εκδόσεις Triomphe ανήκουν στους περίφημους "μεγάλους εκδοτικούς", είναι κάποιος μικρότερος εκδοτικός (οι μικροί είναι πολύ πιο "επιθετικοί" με νέα ταλέντα σε σχέση με τους μεγάλους), ή είναι αυτοέκδοσης;
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
.....Αυτό είναι μόνο μια εκδοχή βέβαια, υπάρχουν χίλιες δυο περιπτώσεις -προφανώς και δεν ξέρω τι ισχύει για τον παρόντα συγγραφέα. Οι εκδόσεις Triomphe ανήκουν στους περίφημους "μεγάλους εκδοτικούς", είναι κάποιος μικρότερος εκδοτικός (οι μικροί είναι πολύ πιο "επιθετικοί" με νέα ταλέντα σε σχέση με τους μεγάλους), ή είναι αυτοέκδοσης;

Οχι δεν ειναι απο τους μεγάλους, Ειναι μικρός ενδοτικός οικος με συγκεκριμένο "κυκλο" και κοινό.
Δεν ξέρω τον τζιρο του αλλα σίγουρα το χρηματικό,αυτο δεν απασχολει τον αββά Ματθαιο (ετσι ονομάζεται εκτος των εγκοσμίων) εφόσων εχει κάνει όρκο πενίας.

Πάντως όπως λές με τους νέους συγγραφεις και τα ταλέντα οι μικροι εκδοτικοι ειναι πολυ πιο επιθετικοι η ενθουσιώδεις...

Για παράδειγμα εχω ένα φιλο συγγραφέα (καμμια σχεση με SI FI αυτος), τον Vincent Jolit, που εκδωσε 2 βιβλια στον μικρό εκδοτικό οικο La Martiniere.

Παρόλο μικρός (και νέος !!!) οικος έκανε εξαιρετικη δουλειά και το πρωτο βιβλιο του ειχε μεγάλη επιτυχία πουλησε 5000 αντιτυπα νομιζω, και εβγαλε και δευτερο.

Βγηκε και σε συνεντευξεις στις γνωστες ραδιοφωνικές εκπομπες (το πέρασμα για την επιτυχία λογω των ιερων τεράτων της ειδικης δημοσιογραφίας)

Διαβασα το πρωτο και να πω παρα πολυ καλό πραγματικη λογοτεχνία. Το δευτερο οχι ακόμα γιατι το ιστορικό προσωπο που γονεται το οχημα του έργου δεν μου λέει τόσο (Ο συνθέτης Σενμπεργκ)

Βέβαια τα 4 η 5 η 10 000 αντιτυπα σας φαίνονται λίγα, αλλα οτι ξεπερναει τα 2000 θεωρειται σημαντική επιτυχία.

Εχω και αλλο ένα παράδειγμα, ενος λαμπρου μαθητη και στενου φιλου του γιου ενος κολητου μου.
Πρωϊμος πολυ και αυτος, με λαμπρες σπουδες κλπ και νεότατος βέβαια.

Με αυτο συνέβει αλλο πράγμα, αυτο τον στάμπαρε ενας μεγάλος εκδοτικό οικος, απο αυτους που διοικουνται απο τον δισεκατομμυριούχο "φιλόσοφο" Bernard Henri Levy ( με τις βιλες δεκάδων εκκατομυρίων στο Μαρόκο που έλεγα σε αλλο νημα που ευθυνεται ευρεως για την καταστροφη της Γιουγκοσλαβιας οσο και για το χάος στην Λιβυη στην Ουκρανία κλπ...αλλα όλα αυτα ειναι μια άλλη πικραμένη ιστορία). Λοιπον αυτος ο κυριος επειδη ειναι η θέλει να ειναι ταυτόχρονα μαζικός κατευθυντης συνειδησεων, δ=σταμπαρε αυτο τον μικρό και τον πηρε στον σταυλο του.

Έκδοση κατευθειαν στους μεγάλους κύκλους, αλλα ταυτόχρονα πρέπει να γραφει ¨πολιτικά" κειμενάκια στους ιστοχωρους του Bernad
Στο μενου έχει ταξιδια πληρωμένα στην ΝΥ παρτυ κοσμικά και άλλα τέτοια. Αλλα ο μικρός περισσότερο μου φαινεται δεμένος πλέον παρα "δημιουργικός".
Και το βιβλιο του (που ονομάζεται η Ζωη του Κεβιν) δεν έκανε αίσθηση.

Αλλα δεν ανυσηχω γι αυτον, αν δεν πεσει σε κα´´ια λουμπα δεν εχει κανένα προβλημα. Με τις σπουδες του και τις περγαμηνες του, μπορει να γινει οποιαδηποτε στιγμη ανώτατο στελεχος κάπου.

Αυτα τα ελαχιστα παραδείγματα για την πολιτικη εκδωσεων εδω πέρα.

Για να ξαναγυρισουμε στο Si Fi

Υπάρχει ένας Γαλλος συγγραφέας η όπως ο ιδιος αυτοπροσδιορίζεται "Αμερικάνος Γαλλικης γλωσσας" που αυτος ανηκει κατα την άποψη μου στο βαρυ πυροβολικό και σίγουρα χωρις να το ξέρετε εχετ δει 2 φιλμ που έχουν βασιστει σε εργα του Την Κοκκινη Σειρήνα και το Babylon A.D.

Nα πω οτι τα εργα ειναι πολυ υποδεέστερα της γραφης του αφου αρκουνται μονο σε θέαση πλοκης και δράσης μινιμαλιστικά, παραμερίζοντας το σπουδαιότερο στοιχειο της λογοτεχνίας αυτης που ειναι το Μυστηριο και η Μεταφυσικη.

Μάλιστα ο Νταντεκ (περι αυτου πρόκειται) για το Babylon ειπε..."τελικά δεν καταλαβαίνω γιατι πληρωσαν δικαιώματα...ευγενικο απο την παρτυ τους αλλα γιατι ;":BDGBGDB55: :ADFADF1:

Για να πω τόσο σχεση εχει η ρηχότητα των φιλμς σε σχεση με την γραφη.

Και να τονισω...Ειναι "απαιτητικη" ακόμα και δυσκολη γραφη αλλα οταν μπεις μέσα εισαι αλλου, με την εννοια...περαν και εξω αυτου που ειπε ο φίλος evam7
Εκτος απο τη θεαση ταινιων, κι αυτο λογω του φαντασμογορικου εφφετζιδικου θεαματος, η ε.φ. θεωρουσα πως δεν εχει πλεον να μου προσφερει τι. Ελαχιστα ειναι (ηταν!) τα βιβλια που πλην των ...φαντασιακων καταστασεων (εξωγηινοι, τερατα, απιθανοτητες) ειχαν να σου προσφερουν κατι ουσιαστικο.
Αλλο πράγμα
 

Sonic

Supreme Member
25 November 2012
6,370
Γουκόγιαφκα εν Kashyyyk
Food for thought, φίλτατε! Για να αφουγκραστώ λίγο τις πληροφορίες σου, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να εξετάσω σοβαρά και μια απόβαση στη Γαλλία...
 

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,537
ancillary justice - ann leckie
ancillary.jpg


απο τα καλυτερα scifi ποθ εχω διαβασει τελευταια....εχει και αλλα 2