Mac OS X Leopard Reviewed

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
To Mac OS X 10.5 Leopard είναι πια εδώ και το χρησιμοποιώ ήδη μια εβδομάδα σε περισσότερα από πέντε Macintosh: από το “ταπεινό” Mac mini G4 μέχρι και το MacBook Core Duo. Ηρθε λοιπόν η ώρα να δούμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού, να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από την καθημερινή ζωή και “διαπλοκή” με το Leopard, καθώς και σε μερικές περιπτώσεις να “σκάψουμε” λίγο βαθύτερα.

Η εγκατάσταση

leopard_install.png


H εγκατάσταση του Leopard παραμένει μια απλή υπόθεση όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού. Εχουν προστεθεί κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως για παράδειγμα η μορφοποίηση των σκληρών μας δίσκων μέσω partitions από το Disk Utility και η επιλογή επαναφοράς τους συστηματός μας μέσω του Time Machine. Η δεύτερη επιλογή είναι φυσικά ενεργή σε μεταγενέστερη εγκατάσταση και εφόσον χρησιμοποιούμε ήδη το Time Machine για τις backup απαιτήσεις μας. Κατά τα άλλα οι επιλογές παραμένουν οι ίδιες:

- Αναβάθμιση από το Tiger διατηρώντας όλες τις εφαρμογές, δεδομένα και ρυθμίσεις (Upgrade Mac OS X)
- Αποθήκευση των δεδομένων, προγραμμάτων και ρυθμίσεων σε ξεχωριστό φάκελο, και έναρξη “καθαρής” εγκατάστασης (Archive and Install)
- Πλήρης διαγραφή του σκληρού δίσκου και έναρξη “καθαρής” εγκατάστασης (Erase and Install)

Στα περισσότερα μηχανήματα εμπιστεύτηκα την επιλογή Archive & Install όπου διατήρησε στην θέση τους, τις εφαρμογές, όλες τις ρυθμίσεις και τα emails, αλλά και τα αρχεία μου χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε καμμία περίπτωση να μην μπερδεύουμε το Archive & Install με την εγκατάσταση Upgrade διότι στην περίπτωση της αναβάθμισης το νέο λειτουργικό εγκαθιστάται πάνω από το παλιό, ενώ με την επιλογή Archive & Install πρώτα γίνεται “καθαρή” εγκατάσταση του λειτουργικού και μετά επαναφέρονται οι ρυθμίσεις, τα αρχεία και τα προγράμματα. Δεν προτείνω ποτέ την επιλογή Upgrade διότι τις περισσότερες φορές δημιουργεί προβλήματα. Θεωρώ πιο σίγουρη επιλογή το Archive & Install αν έχουμε πολλές εφαρμογές εγκατεστειμένες ή ρυθμίσεις και την επιλογή Erase & Install αν συμβαίνει το αντίθετο.

Στο DVD εγκατάστασης του Leopard, μέσα στο φάκελο Instructions υπάρχει ένας πλήρης οδηγός εγκατάστασης και θα σας συνιστούσα να τον διαβάσετε.

Το γραφικό περιβάλλον

leopard_desktop.png


Εκτός από τις οπτικές αλλαγές που θα συναντήσει κανείς όταν κάνει για πρώτη φορά login στο περιβάλλον του Leopard, υπάρχουν και λειτουργικές προσθήκες που κάνουν την καθημερινή μας ζωή και ενασχόληση με τον υπολογιστή μας σημαντικά πιο εύκολη. Αρχικά να πούμε πως στους “πυρήνες” (core audio, core video, core image) που δουλεύουν στο παρασκήνιο για να δώσουν ζωή στο περιβάλλον του λειτουργικού, έρχεται να προστεθεί και το Core Animation. Το Core Animation ευθύνεται για πολλές αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού (όπως για παράδειγμα το Time Machine και το dock) αλλά δίνει και την δυνατότητα στους developers εφαρμογών να δημιουργήσουν πιο εντυπωσιακές εφαρμογές.

Οι πρώτες αλλαγές είναι άμεσα αντιληπτές: αρχικά έχουμε νέα τρισδιάστατη σχεδίαση για το Dock και διάφανη μπάρα εργασίας, για τα οποία χύθηκε πολύ μελάνι τον τελευταίο καιρό, επιτέλους ίδια εμφάνιση σε όλα τα παράθυρα με διαφορετική βαθύτερη σκιά, ακόμη πιο διάφανα και στρογγυλοποιημένα drop down μενού, επανασχεδιασμένα εικονίδια για φακέλους και εφαρμογές και τέλος διαφορετικά buttons με πιο “πλαστικό” look. Μου αρέσουν αρκετά οι βασικές αλλαγές τις οποίες περιγράψαμε συνοπτικά εδώ, με μοναδική ένσταση ίσως στις σκιές των παραθύρων που δεν ξέρω κατά πόσον αυτή η αλλαγή κάνει πιο εύκολο τον διαχωρισμό ώς προς ποιό παράθυρο είναι ενεργό. Μικρή ένσταση και για την αυξημένη διαφάνεια των μενού που σε ορισμένες περιπτώσεις όπου το φόντο είναι μπερδεμένο, καθιστούν το κείμενο δύσκολα αναγνωρίσιμο. Βέβαια οι οπτικές αλλαγές τις οποίες σας περιέγραψα είναι οι άμεσα αντιληπτές, όταν αρχίσετε την εξερεύνηση του Leopard θα ανακαλύψετε ακόμη περισσότερες, όπως για παράδειγμα το επανασχεδιασμένο περιβάλλον του Airport Utility.

Αυτές όμως δεν είναι και οι σημαντικότερες αλλαγές που θα συναντήσουμε στο γραφικό περιβάλλον του Leopard. Πάμε να δούμε τι άλλο έχει προστεθεί:

Stacks: Τα Stacks είναι θα λέγαμε ένας νέος τρόπος ταξινόμισης των αρχείων μας για άμεση πρόσβαση μέσω του Dock. Με δύο διαφορετικές οπτικές επιλογές (Fan & Grid) μπορούμε να ταξινομήσουμε γρήγορα πλήθος αρχείων και εφαμοργών στο Dock και με ένα κλικ να έχουμε πρόσβαση. Οταν εγκαταστήσουμε για πρώτη φορά το Leopard εκεί θα υπάρχουν stacks για τους φακέλους Downloads και τα Documents. Οι περισσότεροι από εμάς είμαι βέβαιος πως θα προσθέσουμε και τον φάκελο με τα Applications. H εμφάνιση των stacks αλλάζει ανάλογα με τα περιεχόμενα του κάθε φακέλου. Επιπλέον με την προσθήκη του φακέλου downloads κάθε αρχείο που κατεβάζουμε από το διαδίκτυο, τοποθετείται αυτομάτως εκεί, ώστε η επιφάνεια εργασίας να παραμένει καθαρή. Πράγματι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό.

stacks.png


Quick Look: Τι να πεί κανείς γι’ αυτό το εκπληκτικό χαρακτηριστικό που προστέθηκε στο Leopard… ένα χαρακτηριστικό που πραγματικά μας λύνει τα χέρια και μας γλιτώνει αρκετό χρόνο. Με το Quick Look έχουμε την δυνατότητα εμφάνισης του περιεχομένου σε ένα πλήθος αρχείων, χωρίς να χρειάζεται να τρέξουμε την ανάλογη εφαρμογή κάθε φορά. Είτε με το κλικ ενός button είτε με το πλήκτρο space στο πληκτρολόγιο, το Quick Look πιάνει δουλειά και μας δείχνει τα περιεχόμενα για παράδειγμα ενός αρχείου pdf. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να πλοηγηθούμε μέσα στο έγγραφο χωρίς να έχουμε ανοίξει την εφαρμογή, ακόμα και σε πλήρη οθόνη. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει σ’ ένα πλήθος αρχείων που υποστηρίζει η λειτουργία όπως: pdf, βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία κειμένου, παρουσιάσεις, ακόμη και αρχεία excel. Καταλαβαίνετε πως η αναζήτηση ενός αρχείου βάση του περιεχόμενού του είναι πλέον παιχνιδάκι στα χέρια του Quick Look.

quicklook.png


Spaces: Ενα ακόμη χαρακτηριστικό που θα μπορούσαμε να πούμε πως προυπήρχε και στο Tiger μέσω τρίτων, αλλά τώρα είναι “made by Apple”. Το Spaces δημιουργεί (εφόσον επιλέξουμε να το ενεργοποιήσουμε) επιπλέον επιφάνειες εργασίας, καθιστώντας ουσιαστικά το desktop αρκετά μεγάλο για να εργαστούμε με πολλές εφαρμογές ανοιχτές ταυτοχρόνως. Η πλοήγηση ανάμεσα στα spaces γίνεται με διάφορους τρόπους είτε με keyborad shortcuts, είτε από την μπάρα εργασίας, είτε από το Dock κ.ο.κ. Το core animation βάζει κι εδώ το δαχτυλάκι του και κάνει την χρήση αυτού του χαρακτηριστικού πραγματικά εύκολη υπόθεση. Σε μία επιφάνεια λοιπόν μπορείτε να έχετε συγκεντρωμένες τις εφαρμογές για να πλοηγείσθε στο διαδίκτυο, σε μια άλλη την αλληλογραφία σας, σε μια άλλη τα προγράμματα σχεδίασης κ.ο.κ. Ιδιαίτερα χρήσιμο σε φορητούς υπολογιστές και σε Macintosh με μικρή οθόνη. Μπορούμε να έχουμε μέχρι και 16 spaces όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό screenshot. Επιπλέον μπορούμε να μεταφέρουμε παράθυρα από το ένα space στο άλλο ή ακόμη και να επιλέξουμε σε ποιό space θα ανοίγουν συγκεκριμένες εφαρμογές.

spaces.png


Νομίζω πως καλύψαμε συνοπτικά τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας του Mac OS X Leopard. Ευτυχώς ο κατάλογος είναι αρκετά μεγάλος και είμαι βέβαιος πως καθώς θα προχωράμε στο review μας, θα σημειώσουμε κάποια ακόμη που αυτή την στιγμή δεν αξίζει ίσως να αναφερθώ μεμονωμένα (για παράδειγμα ο νέος Finder). Πάντως το βέβαιο είναι πως μιλάμε πλέον για μία άκρως αναβαθμισμένη επιφάνεια εργασίας που θα κάνει την ζωή μας πιο εύκολη στην καθημερινή μας ενασχόληση με τον υπολογιστή μας.
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Συνεχίζοντας το review του Mac OS X Leopard, θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού. Στο προηγούμενο μέρος είδαμε πως γίνεται η εγκατάσταση και τις βασικές αλλαγές και προσθήκες στο γραφικό περιβάλλον. Να προσθέσω πως σε μηχανήματα με παλαιότερους επεξεργαστές PPC G4 κάποια οπτικά εφέ δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράψαμε. Για παράδειγμα η μπάρα των μενού δεν είναι διάφανη αλλά συμπαγής.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα drop down μενού όπου η διαφάνεια διαφέρει. Δείτε το σχετικό screenshot.

macmini_menu.png


Ας πάμε όμως να δούμε σιγά σιγά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Leopard.

Finder

Ο καινούργιος finder έχει αλλάξει εντελώς. Την πρώτη σημαντική αλλαγή θα την δούμε στην αριστερή μπάρα που φαίνεται να έχει δανειστεί την σχεδιαστική και λειτουργική της φιλοσοφία από το iTunes. Η αριστερή μπάρα έχει χωριστεί σε τοποθεσίες που περιλαμβάνουν τις ανάλογες επιλογές. Αρχικά θα συναντήσουμε την τοποθεσία Devices στην οποία φαίνονται οι σκληροί δίσκοι εσωτερικοί και εξωτερικοί, το iDisk και όλες οι συσκευές που συνδέονται με τον Mac. Η επόμενη τοποθεσία εμφανίζεται εφόσον υπάρχει σύνδεση (ενσύρματη, ασύρματη ή μέσω διαδικτύου) με άλλους Mac και ονομάζεται Shared. Η τρίτη τοποθεσία ονομάζεται Places και έχει ώς επιλογές συγκεκριμένους φακέλους του συστήματός μας όπως το Desktop, Home Folder, Applications, Pictures, Documents, Downloads κ.ο.κ. Και τέλος η τέτατρη τοποθεσία είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση με την ονομασία Search For όπου μπορούμε πλέον να δημιουργούμε smart folders για έξυπνες αναζητήσεις ορίζοντας τα δικά μας κριτήρια αναζήτησης. Θα λέγαμε πως ο διαχωρισμός αυτός καθιστά τον Finder σαφώς πιο λειτουργικό και τακτοποιημένο.

finder_leopard.png


Στην δεξιά πλευρά του Finder τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και τόσο πολύ, με δύο όμως σημαντικές προσθήκες. Η πρώτη αφορά την δυνατότητα εμφάνισης των αρχείων - εφαρμογών μας σε μορφή CoverFlow. Η δεύτερη μας δείχνει επιτέλους την διαδρομή των φακέλων (path bar) στο κάτω μέρος ώστε να βλέπουμε που ακριβώς βρισκόμαστε την δεδομένη στιγμή.

leopard_finder_path.png


Εδώ να σημειώσουμε πως και στον Finder έχουν γίνει αρκετές σχεδιαστικές αλλαγές στην εμφάνισή του κι ακόμη περισσότερες εις βάθος, όπως για παράδειγμα η προσθήκη της επιλογής “Grid” από το View Options, που μας επιτρέπει να αυξομειώνουμε την απόσταση ανάμεσα στα εικονίδια. Εν κατακλείδι θα μπορούσα να πώ, ότι ο νέος Finder είναι σημαντικά πιο λειτουργικός από τις προηγούμενες μορφές του και όλες οι αλλαγές αρκετά χρήσιμες στην πράξη. Η αλήθεια είναι πως περιμέναμε ένα ακόμη χαρακτηριστικό να ενσωματωθεί στον finder, τα tabs, αλλά δεν ήρθε.

Time Machine

Το Time Machine είναι ομολογουμένως ένα εκπληκτικό εργαλείο, που έρχεται να κάνει το backup από βαρετή, σε ξεχασμένη υπόθεση. Κι αυτό γιατί μόλις το ενεργοποιήσεις και δημιουργηθεί το πρώτο backup μετά ξεχνάς ότι υπάρχει, μέχρι φυσικά να το χρειαστείς. Το backup είναι μια πονεμένη και παρεξηγημένη ιστορία. Οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να μην κρατάμε backup των αρχείων μας ή κι αν το κάνουμε, να το κάνουμε μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Μέχρι σήμερα υπήρχε μια σχετικά εύκολη λύση στο πρόβλημα, το πρόγραμμα BackUp της Apple αλλά έπρεπε να είσαι μέλος στο (dot).Mac για να το χρησιμοποιήσεις. Οι εφαρμογές τρίτων δεν ήταν και τόσο λειτουργικές με αποτέλεσμα να αποτελούν για τους περισσότερους πονοκέφαλο κι όχι λύση. Το Time Machine ήρθε να δώσει πραγματικά ένα τέλος σε όλα αυτά και να κάνει το backup, όχι μόνο των αρχείων μας αλλά ολόκληρου του συστήματος, παιχνιδάκι.

time_machine_2.png


Αφού συνδέσουμε τον εξωτερικό σκληρό δίσκο στον υπολογιστή μας, (εκτός κι αν έχουμε PowerMac ή Mac Pro όπου μπορούμε να επιλέξουμε εσωτερικό), το Time Machine μας ρωτάει αν θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε για την αποθήκευση των δεδομένων μας. Αυτό είναι και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε ώστε να μην χάσουμε ποτέ στο μέλλον οποιοδήποτε αρχείο. Μετά το πρώτο backup το Time Machine αναλαμβάνει να παίρνει μόνο του backup, ανά συγκεκριμένα τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να γεμίσει ο σκληρός δίσκος. Από κεί και πέρα αρχίζει να διαγράφει ξεκινώντας από τα παλαιότερα backup. Οσο μεγαλύτερο εξωτερικό σκληρό θα επιλέξουμε, για τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα αποθηκεύει το Time Machine. H διαδικασία επαναφοράς ενός αρχείου που έχουμε χάσει είναι επαναστατική. Εδώ αναλαμβάνει ρόλο το Core Animation για το οποίο μιλήσαμε στο πρώτο μέρος αυτού του review, και μας ταξιδεύει σε μια οθόνη όπου μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να αναζητήσουμε οποιοδήποτε αρχείο. Εφόσον βρούμε το αρχείο που ψάχνουμε με ένα απλό κλικ το επαναφέρουμε στο παρόν. Μέσω του Finder μπορούμε να αναζητήσουμε όλων των ειδών τα αρχεία ανεξαρτήτως εφαρμογής. Το Time Machine όμως δεν σταματάει εδώ αφού εκτός του Finder μπορεί να φέρει κι άλλες εφαρμογές στην “μηχανή του χρόνου”, όπως για παράδειγμα το iPhoto και να κάνει εξειδικευμένη αναζήτηση. Επιπλέον έχουμε την δυνατότητα επιλογής ώστε να μην αποθηκεύεται backup για συγκεκριμένους φακέλους. Φυσικά σε περίπτωση κρασαρίσματος του σκληρού μας δίσκου ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, έχουμε την δυνατότητα κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού, να επαναφέρουμε το σύστημά μας ακριβώς το ίδιο όπως πριν, μέχρι και την τελευταία ρύθμιση.

Το Time Machine λοιπόν είναι από μόνο του ίσως ο πιο σημαντικός λόγος αναβάθμισης στο Mac OS X Leopard. Η ασφάλεια των αρχείων μας τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντική, ειδικά με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών, όπου αποθηκεύουμε μεγάλο όγκο σημαντικών δεδομένων καθημερινά, όπως έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, παρουσιάσεις κ.ο.κ. Με το Time Machine είναι σαφές πως δεν χρειάζεται πλέον να καρδιοχτυπούμε κάθε φορά που κάτι θα πάει στραβά.

Safari

Ο νέος Safari στο Leopard έρχεται κι αυτός ανανεωμένος και ολοκληρωμένος. Πιο σταθερός και γρήγορος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο. Εχουμε κι εδώ σημαντικές αλλαγές που θα κάνουν την καθημερινή μας ενασχόληση με το διαδίκτυο, πιο εύκολη. Αρχικά να πούμε πως το χαρακτηριστικό του tabbed browsing βελτιώθηκε, δίνοτάς μας πλέον την δυνατότητα να τρβήξουμε οποιοδήποτε tab σε δικό του παράθυρο και τούμπαλιν. Ειδικά τώρα με το spaces, μπορούμε να διαχωρίσουμε και να οργανώσουμε την πλοήγησή μας θεματικά, εντός δευτερολέπτων. Δευτερη αλλαγή είναι η βελτιωμένη αναζήτηση εντός των ιστοσελίδων μέσω της επιλογής Find. Κάτι ανάλογο με την αναζήτηση στον Firefox αλλά με το ιδιαίτερο στύλ της Apple. Τρίτη προσθήκη είναι το Web Clip, όπου μας δίνει την δυνατότητα, οποιοδήποτε τμήμα μιας ιστοσελίδας, να το μετατρέψουμε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε widget για το dashboard. Βελτιωμένη είναι και η διαχείρηση των bookmarks που σε εμφάνιση και λειτουργικότητα ακολουθεί την λογική του Finder. Ενα χαρακτηριστικό που δεν είναι πολύ γνωστό αλλά έχει την χρησιμότητά του είναι η δυνατότητα αλλαγής στο μέγεθος των text areas όπως ακριβώς κάνουμε και με τα παράθυρα στο desktop.

leopard_safari.png
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Mail

H εφαρμογή Mail έρχεται πλήρως ανανεωμένη στο Leopard. Πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφερθούμε, είναι η δυνατότητα δημιουργίας πιο εντυπωσιακών emails, με μια σειρά έτοιμων templates που έχει σχεδιάσει η Apple για’ αυτό τον σκοπό. Με το πάτημα ενός κουμπιού εμφανίζεται μία ειδική μπάρα με τις διαθέσιμες κατηγορίες από templates, τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε ώς θέμα για το email μας. Σε κάθε template μπορούμε φυσικά να προσθέσουμε τις δικές μας φωτογραφίες και να το τροποποιήσουμε ανάλογα με τα γούστα μας, ώστε να ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Η βάση για κάθε τέτοιο email είναι η ‛html’ οπότε είναι συμβατό με κάθε POP client ή HTTP λογαριασμό που ήδη χρησιμοποιούμε όλοι μας.

leopard_mail0.png


Εξαιρετικά χρήσιμες προσθήκες τα Notes και To Do’s. Σε συνεργασία με το iCal αλλά και τον συγχρονισμό τους από το (dot).Mac, μας προσφέρουν την δυνατότητα να κρατάμε σημειώσεις ή να δημιουργούμε υπενθυμίσεις, τόσο απλά, σαν να γράφαμε ένα email στον εαυτό μας αλλά με πολύ πιο δυναμικά χαρακτηριστικά. Ο συνδυασμός του Mail με το iCal κατά την δική μου άποψη, αποτελούν την απόλυτη λύση καθημερινής οργάνωσης. Στα Notes έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε κάθε είδους αρχεία, από φωτογραφίες και χάρτες μέχρι βίντεο, να τα στείλουμε ώς email ή να τα μετατρέψουμε σε To Do’s. Επιπλέον με τα To Do’s μπορούμε οποιοδήποτε κείμενο από κάποιο email που έχουμε λάβει να το μετατρέψουμε με ένα κλικ σε To Do, και φυσικά να προσθέσουμε υπενθυμίσεις κρατώντας το πάντα άμεσα συνδεδεμένο με το αρχικό email. Δύο σημαντικά εργαλεία για να μην ξεχνάμε τίποτε άλλο στην καθημερινή μας εργασία, εκτός από το να τα δημιουργούμε.

note.png


Η αριστερή στήλη υϊοθέτησε και αυτή την μορφή του iTunes και του νέου Finder. Εκτός από τα Inbox και τα Smart Mailboxes που προυπήρχαν, προστέθηκαν ξεχωριστά tabs για reminders που περιλαμβάνει τα Notes & To Do, και φυσικά τα RSS Feeds. Με τα RSS Feeds να λειτουργούν όπως ακριβώς και στον Safari, ανοίγοντας το Mail μας, έχουμε την δυνατότητα να ενημερωθούμε καθημερινά για όλα όσα μας ενδιαφέρουν από το διαδίκτυο. Επιπλέον προστέθηκε και ένα πεδίο ενημέρωσης, που μας δείχνει την πρόοδο των εργασιών κάθε φορά που εκτελούμε μια εντολή, δηλ. αποστολή και λήψη email, notes κ.ο.κ.

Η εφαρμογή Mail είναι πιο ώριμη από ποτέ και συνεργάζεται καλύτερα με τις υπόλοιπες εφαρμογές όπως το iCal και ο Safari. Αν διαθέτουμε λογαριασμό (dot).Mac τότε ο συγχρονισμός της με τους υπόλοιπους Macintosh υπολογιστές μας είναι πλήρης και σε κάθε επίπεδο. Επιπλέον η εγκατάσταση Web Based λογαριασμών όπως το Gmail, Yahoo κ.ο.κ., γίνονται προσθέτοντας μόνο το username και password, αφού το Mail αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Θεωρώ πως όλες οι προσθήκες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και φυσικά καλοδεχούμενες.

Preview

To Preview είναι μία από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές στο Mac OS X. Στην έκδοση 4.0 για το Leopard, έγινε ακόμη πιο χρήσιμη αφού προστέθηκαν κάποια εργαλεία για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Να θυμίσουμε για τους νέους χρήστες πως με το Preview μπορούμε να δούμε διάφορα έγγραφα, αρχεία pdf και σχεδόν οποιοδήποτε αρχείο εικόνας. Εκτός από το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής που είναι αισθητά βελτιωμένο, προστέθηκαν και μια σειρά από εργαλεία που μας παρέχουν την δυνατότητα για πιο δυναμική διαχείρηση του εκάστοτε εγγράφου ή εικόνας. Με εργαλεία όπως το Annotate και MarkUp μπορούμε να σημαδέψουμε συγκεκριμένα σημεία, ή να κάνουμε highlight ένα κομμάτι κειμένου. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε κείμενο σε οποιοδήποτε σημείο ή ακόμη και sticky notes, προκειμένου να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις ή σημειώσεις. Το Core Animation έχει βάλει το χεράκι του και στο Preview προκειμένου να έχουμε πιο ομαλές αυξομειώσεις στα έγγραφα και τις εικόνες. Ακόμη με το εργαλείο Instant Alpha μπορούμε να αφαιρέσουμε το background εύκολα από οποιαδήποτε εικόνα, και φυσικά μπορούμε πλέον να αναδιοργανώσουμε τις σελίδες ενός εγγράφου pdf όπως μας βολεύει. Ολες τις αλλαγές ή μετατροπές που κάνουμε, είτε σε έγγραφα είτε σε εικόνες έχουμε την δυνατότητα να τα σώσουμε και ειδικά τις εικόνες με ένα κλικ να τις στείλουμε είτε στο iPhoto, είτε στο Aperture.

leopard_preview.png


Αυτές είναι οι σημαντικότερες προσθήκες στο Preview. Αν πριν χρησιμοποιούσατε το Preview μόνο για να βλέπετε εικόνες και έγγραφα, τώρα θα μπορείτε να κάνετε πολύ περισσότερα και να οργανώσετε τα αρχεία σας με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

iCal

Κι εδώ το γραφικό περιβάλλον βελτιώθηκε με την γνωστή πλέον μπάρα στην αριστερή πλευρά και πιο “καθαρή” σχεδίαση στα ημερολόγια. Είπαμε ήδη πως το iCal συνεργάζεται άψογα με το Mail, μεταφέροντας στο ημερολόγιο τα To Do’s αυτόματα. Μικρές προσθήκες στο γραφικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η μπάρα που μας δείχνει την ώρα της ημέρας ή το μίνι ημερολόγιο, είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Ενα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που προτέθηκε είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης φωτογραφιών, βίντεο, παρουσιάσεων κ.ο.κ. στα events. Αν λοιπόν έχουμε ένα σχετικό έγγραφο που συνδυάζεται με κάποιο event δεν έχουμε παρά να το επικολλήσουμε. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε την προσθήκη alarms σε όλα τα events και να προκαθορίσουμε τον χρόνο από τις ρυθμίσεις. Περισσότερες λειτουργίες έχουν προστεθεί για χρήση με εταιρικά δίκτυα, όπου μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τις ελεύθερες ώρες για συναντήσεις και να τις προγραμματίσουμε με το CalDAV Group Scheduling.

ical_leopard.png


Θα λέγαμε πως το iCal αποτελεί έναν ακόμη κρίκο που λειτουργεί άριστα, στην οργάνωση του χρόνου μας και την διευθέτηση των υποχρεωσεών μας.

Front Row

Στο Mac OS X Leopard συμπεριλαμβάνεται η έκδοση 2.0 του Front Row, το οποίο έχει δανειστεί το γραφικό περιβάλλον και την λειτουργικότητά του από το Apple TV. Δεν έχει νόημα να πούμε πολλά πράγματα για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αφού οι δυνατότητές του είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστές. Το περιβάλλον και οι λειτουργίες όπως ήδη αναφέραμε είναι ακριβώς ίδιες με το AppleTV με μόνη απουσία της επιλογής YouTube. Να σημειώσουμε πως το Front Row παίζει σε όλους τους Mac ανεξαρτήτως αν υπάρχει remote control ή όχι. Η πλοήγηση στην περίπτωση απουσίας remote control γίνεται από το πληκτρολόγιο χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλοι τρόποι (πχ. bluetooth).
 

George C

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,718
Πολύ ωραία Μιχάλη.
Ευελπιστώ να το δω και εγώ από κοντά σύντομα!
 

carpe_diem_rj

Senior Member
22 October 2007
376
Παιδια θελω να κανω μια ερωτηση. Δεν εχω ιδια απο ΜAC . Εχω χρησιμοποιηση μονο τα Windows kai λιγο Linux.

Σε τι μηχανημα μπορω να βαλω Mac ? Σε οποιοδηποτε? Τι χρειζετε να ξερω?
 

 Νίκος

Supreme Member
Το Mac OS X είναι το λειτουργικό των υπολογιστών Apple Macintosh και προορίζεται μόνο για αυτούς.
Υπάρχει μια έκδοση "σπασμένη" για PC, αλλά εννοείται προβληματική και φυσικά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο.
 

carpe_diem_rj

Senior Member
22 October 2007
376
Δηλαδη γενικα mac μπορουμε να βαλουμε μονο σε υπολογιστες apple.
Στους υπολογιστες με win δεν γινετε?
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,530
Θεσσαλονίκη
Όχι.
Αλλά το linux σε υπερκαλύπτει.

Σκέψου ότι χρησιμοποιώ εφέ παρόμοια (ίσως και καλύτερα) με αυτά του Vista Aero σε υπολογιστή 5,5 χρόνων.

Επίσης και το Mac OS X και το linux βασίζονται πάνω στην αρχιτεκτονική του Unix.
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Θένκς παίδες...:worshippy:

Δεν τελείωσε όμως ακόμη. Απλά δεν έχω βρεί χρόνο να το τελειώσω. Ελπίζω να τα καταφέρω σύντομα!
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
iChat

Νέα χαρακτηριστικά και στην εφαρμογή iChat που την καθιστούν συναρπαστική στην χρήση αλλά και ιδιαιτέρως χρήσιμη στην καθημερινή μας επικοινωνία, μέσω διαδικτύου. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δωθεί στις βίντεο κλήσεις που μας προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο τρόπο επικοινωνίας είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο. Πρώτο και καλύτερο χαρακτηριστικό το tabbed chat, δηλαδή η δυνατότητα ταυτόχρονης συνομιλίας κειμένου με πολλούς χρήστες σε ένα μόνο παράθυρο. Επόμενο χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφερθούμε είναι το ‛Show off’ και το ‛Screen Sharing’, όπου μας παρέχει την δυνατότητα να μοιραζόμαστε με οποιονδήποτε χρήστη, σε πλήρη οθόνη, πλήθος αρχείων όπως παρουσιάσεις, βίντεο κ.ο.κ. ακόμη και πλήρη έλεγχο του απομακρυσμένου Mac με τον οποίο έχουμε συνδεθεί. Φαντάζομαι μπορείτε να αναλογιστείτε τις δυνατότητες κάνοντας χρήση αυτών των χαρακτηριστικών: ήδη το μυαλό μου ταξιδεύει σε απομακρυσμένο service ή web serfing μαζί με φίλους! Να πούμε πως μπορούμε να σώσουμε πλέον εκτός από τις συνομιλίες κειμένου και όλες τις video, audio κλήσεις μας. Επιπλέον στο iChat προστέθηκαν κι αρκετά ‛fun’ χαρακτηριτικά, όπως backdrop & photo booth effects, που είτε αλλάζουν των background στο οποίο βρισκόμαστε, είτε τροποποιούν την εικόνα με αρκετά διασκεδαστικούς τρόπους.

ichat_leopard_2.png


DVD player

Ο DVD player της Apple δεν αποτελούσε ποτέ ένα δυνατό σημείο του λειτουργικού αφού στο παρελθόν κάλυπτε τις πιο βασικές δυνατότητες αναπαραγωγής. Τα πράγματα στην έκδοση για Leopard δεν έχουν αλλάξει δραματικά αλλά σίγουρα έχουν γίνει καλύτερα. Οι περισσότερες βελτιώσεις έχουν γίνει κατά την αναπαραγωγή σε πλήρη οθόνη, αφού εκεί πλέον παρουσιάζονται διάφορες δυνατότητες μέσω διαφορετικών μενού, όπως για παράδειγμα η επιλογή chapters και το auto zoom. Βελτιώσεις και στην αναπαραγωγή της εικόνας αφού κατά την Apple ο DVD player εντοπίζει τις γρατζουνιές και τις αποφεύγει. Προσωπικά δεν έχω γρατζουνισμένα ή προβληματικά DVD για να το δοκιμάσω. Επιπλέον ρυθμίσεις και στα parental controls. Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο για την αναπαραγωγή High Definition ταινιών αφού από τα preferences του player φαίνεται να υποστηρίζει αναλύσεις έως 1080p αλλά η Apple δεν έχει υϊοθετήσει προς το παρόν κάποια τεχνολογία Blu-Ray ή HD-DVD. Σε γενικές γραμμές λοιπόν ο DVD player παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένος αλλά δεν θα ικανοποιήσει τον απαιτητικό χρήστη στην αναπαραγωγή ταινιών όπως ο γράφων. Ο ανταγωνισμός βρίσκεται πολύ μπροστά την δεδομένη στιγμή.

dvdplayer_leopard_2.png


Spotlight

Ενα εργαλείο που κάνει την αναζήτηση οποιουδήποτε αρχείου παιχνιδάκι στα χέρια μας και άμεσο. Το Spotlight στην έκδοση για Leopard έγινε ακόμη καλύτερο με εξελιγμένες δυνατότητες. Αναζήτηση σε οποιονδήποτε Mac συνδεδεμένο στο δίκτυό μας, συνδυασμός keywords με παραμέτρους όπως AND/NOT/OR για πιό συγκεκριμένη αναζήτηση, ερμηνείες λέξεων από το λεξικό (Dictionary), δυνατότητα εκτέλεσης αριθμητικών πράξεων από την μπάρα του Spotlight, εξυπνότερη εμφάνιση των εφαρμογών για άμεση εκτέλεση, αναζήτηση στην ‛History’ του Safari, είναι μερικά μόνο από τα νέα χαρακτηριστικά του Spotlight. Περισσότερο ενσωματωμένο εις βάθος στο λειτουργικό, θα μπορούσαμε να πούμε πως το Spotlight κάνει αισθητή την παρουσία του παντού.

spotlight_leopard_3.png


Photo Booth

Αν έχετε αρκετές ώρες για χάσιμο, η έκδοση του Photo Booth για το Leopard είναι ότι πρέπει. Σημαντικότερη προσθήκη η δυνατότητα εγγραφής βίντεο απευθείας από το Photo Booth με ή χωρίς εφέ και εξαγωγής τους σε αρχεία βίντεο. Προσθήκη στα υφιστάμενα 16 εφέ τα backdrops από το iChat με δυνατότητα προσθήκης και των δικών σας. Με μια αναζήτηση στο google θα βρείτε ακόμη περισσότερα. Σε ορισμένα από αυτά έχει προστεθεί και δυνατότητα τροποποίησής τους. Και τέλος θυμάστε τα μηχανήματα που με 100 δραχμές μας τραβούσαν τέσσερις συνεχόμενες φωτογραφίες; Κάτι ανάλογο υπάρχει πλεον ενσωματωμένο και στο Photo Booth.

photobooth_leopard_2.png


Dashboard

Το Dashboard δεν έχει αλλαγές στο γραφικό του περιβάλλον. Εκτός από την προσθήκη ενός ακόμη widget “Made by Apple” για κινηματογραφικές ταινίες, που δεν έχει άλλωστε καμμία χρησιμότητα για τους Έλληνες Mac users, η μόνη προσθήκη είναι η δημιουργία δικών μας widgets σε συνδυασμό με το Web Clip εργαλείο του Safari, όπου οποιοδήποτε σημείο μιας ιστοσελίδας μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ενεργό widget.

dashboard_leopard_2.png


System Preferences

Ανανεωμένες έρχονται και οι ρυθμίσεις του λειτουργικού σχεδόν σε όλους τους τομείς. Αλλαγές στον τρόπο διαχείρησης ασφάλειας του υπολογιστή μέσω του ενσωματωμένου Firewall, στον τρόπο που δημιουργούμε το τοπικό μας δίκτυο και μοιραζόμαστε τα αρχεία μας (File Sharing, Screen Sharing κ.ο.κ.), αλλαγές και στις ρυθμίσεις για τον (dot).Mac λογαριασμό μας, τον συγχρονισμό τους και το Back to my Mac, πιο λεπτομερείς ρυθμίσεις δικτύου, καθώς και των λογαριασμών χρήστη, βελτιωμένα parental controls κ.ο.κ. Οι ρυθμίσεις στο OS X ήταν πάντοτε καλά οργανωμένες και το Leopard δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

preferences_leopard.png


Εχοντας καλύψει τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Mac OS X Leopard για τον μέσο χρήστη, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλες αλλαγές. Να σας αναφέρουμε επιγραμματικά πως σημαντικές αλλαγές υπάρχουν σε διάφορους τομείς του συστήματος, όπως η πλήρης 64bit υποστήριξη, το Core Animation που αλλάζει τον τρόπο που συμπεριφέρεται το γραφικό περιβάλλον και οι εφαρμογές, η ενισχυμένη ασφάλεια, σε εφαρμογές και χαρακτηριστικά όπως ο Αutomator και τα Apple Scripts, το Terminal, σε διάφορα utilities, όπως το Disk Utility κ.ο.κ., iLife Media Browser σε όλες τις εφαρμογές του Mac OS X, λογαριασμοί Guest χρηστών κλπ.

Αξίζει η αναβάθμιση στο Mac OS X Leopard; Η προσωπική άποψη του γράφων είναι πως αξίζει και με το παραπάνω. Αλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε με τον υπολογιστή μας σε μεγάλο ποσοστό. Αλλωστε το κόστος απόκτησής του δεν είναι τόσο σημαντικό για τις αλλαγές που προσφέρει. Το Mac OS X είναι το πιο εξελιγμένο λειτουργικό αυτή την στιγμή χωρίς αμφιβολία και μόνο η καθημερινή χρήση μπορεί να αποδείξει τα λεγόμενά μας. Με την έκδοση 10.5 ανέβηκε ο πήχης και το λειτουργικό ένα σκαλοπάτι. Οχι δεν είναι το τέλειο και υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προστεθούν (ZFS, tabbed Finder κ.ο.κ.) αλλά ας μην ξεχνάμε πως η Apple μας έχει καλομάθει σε συχνές αναβαθμίσεις του λειτουργικού της.Η ανάπτυξη του Mac OS X δεν σταματά με το Leopard και το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε έκδοση θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Μια εβδομάδα με το Mac OS X Leopard πάντως είναι αρκετή για να ανακαλύψει κάποιος τις αρετές του.