Μετά την εγκατάσταση κατόπτρου τί προσέχουμε ;

Leonidas33

AVClub Addicted Member
30 November 2007
1,735
Ολα όσα αναφέρεις,είναι αν έχεις δική σου ταράτσα και μπορείς να κάνεις ότι θές με χρόνο.Τα υλικά που αναφέρεις θέλουν στέγνωμα ..

Συνήθως όταν ό χώρος είναι με άλλους και περιορισμένος,θες κάτι σύντομο (και χειρότερα αν σε ελέχγουν κιολας,και άντε να τους πείσεις πια λύση είναι η καλύτερη)

Tα παξιμάδια που αναφέρεις σε κινητά >1,2 μ κάτοπρα, ξελασκάρουνε σε αέρα, και χάνεις μοιρες.
 

Γιάννης Μπράβος

Established Member
12 July 2006
269
Όλα τα υλικά θέλουν ώρα για το στέγνωμα τους. Ο χρόνος όμως που μετράει είναι αυτός που απαιτείται για την εφαρμογή τους -που δεν διαφέρει- και ιδίως η αποτελεσματικότητά τους στον χρόνο.

Όσο δε ως προς τα παξιμάδια, όποιος έχει ακολουθήσει αυτή της μέθοδο, ξέρει. Άλλωστε, το γεγονός ότι έτσι στερεώνονται οι μεταλλικές κολώνες της ΔΕΗ τα λέει όλα...
 

Leonidas33

AVClub Addicted Member
30 November 2007
1,735
Δεν ξέρω ακριβώς πια μέθοδο λες χωρίς φωτό ,αλλά αυτή που έχω υπόψη σε σύγκριση με τις μεταλλικές κολώνες της ΔΕΗ που αναφέρεις,δεν ισχύει,καθώς αυτές τις ΔΕΗ δεν μετακινούνται μικρομετρικά όπως ένα κινητό πιάτο για ναχεις απώλειες.
 

wizzy

Established Member
17 November 2009
145
Όλα τα υλικά θέλουν ώρα για το στέγνωμα τους. Ο χρόνος όμως που μετράει είναι αυτός που απαιτείται για την εφαρμογή τους -που δεν διαφέρει- και ιδίως η αποτελεσματικότητά τους στον χρόνο.

Όσο δε ως προς τα παξιμάδια, όποιος έχει ακολουθήσει αυτή της μέθοδο, ξέρει. Άλλωστε, το γεγονός ότι έτσι στερεώνονται οι μεταλλικές κολώνες της ΔΕΗ τα λέει όλα...

+1 :grinning-smiley-043 ( τα ειπες ολα σε δυο post )

μια μόνο ένσταση,για το sika δεν έχεις δίκιο. Είναι μακράν η σοβαρότερη εταιρία στην μόνωση και μιλάω εκ πείρας (οχι δεν ειμαι εγκαταστατης )
το sikaflex ειναι σε παρα πολλες μορφές και στα μονωτικά δεν εχει καμια σχεση με σιλικονυχα ήδη
ειναι οι πρώτη που εφερε και χρησιμοποιεισε primer για μόνωση σε διαφορετικά υλικά

να προσθέσω εαν κάποιος φοβάται μην του έρθει το κάτοπτρο στο κεφάλι ( βλέπουμε και ακούμε να πέφτουν σε καθημερινή βάση αλώστε )

χημικά βύσματα ( γιατη ότι δεν ξεβιδώνει ειναι απλός προχειρότητα ) απο

HILTI
WIRTH
FISCHER
και πολλές άλλες με εγκρίσεις πάντως τύπου ISO,TUV αναρτημένα στα site τους και εννοείτε με τον τρόπο που ανέφερες για να γίνει η ζωη μας εύκολη

εμείς όμως ξέρουμε και θα βάλουμε την εποξική ρητίνη απο το χρωματοπωλείο της γειτονίας γιατί μας το λεει ο πωλητής :
"Βάλε αυτήν είναι πολύ καλή Ολοι αυτήν περνουν"(εχει και την έγκρισή του μαστοράντζα αλώστε )
 

wizzy

Established Member
17 November 2009
145
ναι το κάναμε εμείς όταν ενα φυσίγγι sikaflex εχει γύρο στα 12 ευρο και θα κλείσει και ολα τα αλλα μερεμέτια που έχει γυρο -γυρο

η ημιμάθεια ως γνωστόν ειναι πολυ χειρότερη απο την αμάθεια -bye-
 

john 78

Banned
29 December 2008
1,684
Λυσατε εσεις το προβλημα της Δορυφορικης.:SFGSFGSF:

Την εγκατασταση πιατου την κανατε βουλωμα τρυπας.....
 
Last edited:

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Ποιο είναι το πρόβλημα σου john?
Η στεγανοποίηση είναι πολύ σημαντικό θέμα για πολλούς. Η υγρασία είναι ο φόβος και ο τρόμος όσων θέλουν να τρυπήσουν την πλάκα της οικοδομής και η συζήτηση που γίνεται εδώ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Αν εσύ το έχεις λύσει, απλά προσπέρασε το θέμα..
 

john 78

Banned
29 December 2008
1,684
Κανενα προβλημα ως προς το θεμα της στεγανοποιησης.
Ο ανθρωπος ομως που ανοιξε το θεμα νομιζω οτι θα ηθελε να ακουσει αποψεις και οχι καποιους να μετατρεπουν το θεμα σε διαγωνισμο γνωσεων.
Για μια ακομη φορα καποιοι βασιζονται σε ποστ αλλων για να εκφερουν αποψεις.
Οσο για αμαθεια και ημημαθεια με 30 ποστ εδω και 1,5 χρονο καποιος δεν δικαιουται να το λεει αυτο.
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Δεν είναι θέμα επίδειξης. Ο καθένας γράφει για αυτά που γνωρίζει ή διάβασε κάπου αλλού. Ετσι μεταδίδονται οι γνώσεις. Πάντα κάποιοι θα γνωρίζουν περισσότερα από εμάς. Τελικά ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης θα κρίνει ποια μέθοδο θα ακολουθήσει.
 
17 June 2006
23,888
Αθήνα
Αυτές τις μέρες, περιμένω να έρθει τεχνικός για εγκατάσταση κατόπτρου. (Θα εγκατασταθεί ένα Tecatel ALG120 με polar mount). Ο τεχνικός θα ανοίξει τρύπες σε ταράτσα (7 τον αριθμό) που έχει -κάποια- μόνωση. Θα ανοίξουν επίσης μικρότερες τρύπες στους τοίχους (ίσως μία ίσως και περισσότερες).
Είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ βέβαιο οτι, εάν εμφανισθεί νερό στο ταβάνι, μετά από βροχή οι ευθύνες, ίσως και δικαιολογημένα, θα πέσουν στο "πιάτο που πήγες και έβαλες"

Με δεδομένο ότι ΔΕΝ βρίσκω πουθενά τέτοιο topic, ρωτάω

1 Τι μπορούμε να κάνουμε στα σημεία της ταράτσας όπου ανοίχτηκαν τρύπες. Υπάρχει κάποιο υλικό ; Έκανε κάποιος κάτι αντίστοιχο ;
2 Οι τρύπες στους τοίχους θα καλυφθούν από κάτι ; Τί είναι αυτό ;
3 Υπάρχει θέμα να ζητάμε αυτά να τα κάνει ο τεχνικός (μιλάω πολύ σοβαρά) ή μήπως εδώ γελάμε ;


Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Σίμος

Επειδή αντιμετώπισα ακριβώς το ίδιο θέμα κι εγώ με την μονωμένη ταράτσα που έχω και επειδή αν "τραυματιστεί" η μόνωση και περάσει νερό/υγρασία μιλάμε για μεγάλη ζημιά , έκανα το εξής:
Οπου ήθελα να τρυπήσω π.χ. για κεραία, για φωτιστικό δαπέδου κλπ, έριξα ένα έξτρα μπετουδάκι 20Χ20Χ20 πόντους το οποίο ντύθηκε ομοιόμορφα με το πλακάκι της ταράτσας και τρύπησα εκεί πάνω.
Τρύπες στην μόνωση δεν ανοίγω ακόμα κι αν με βεβαιώσουν ότι θα πιάσω με πιάτο τον πλανήτη Αρη.

Αν έχεις ήδη ανοίξει τρύπες φώναξε τον μονωσά να σου κολλήσει ένα ασφαλτόπανο σαν μπάλωμα. Οι σιλικόνες είναι εφήμερες λύσεις. Με ήλιο και υγρασία λόγω συστολών/διαστολών ξεραίνεται και πριν προλάβεις να το πάρεις είδηση, θα έχεις δει ήδη την υγρασία από κάτω.
 

malakudi

Banned
24 April 2008
7,927
Re: Απάντηση: Μετά την εγκατάσταση κατόπτρου τί προσέχουμε ;

Τέλος, ιδίως για κινητά κάτοπτρα να σας πω ότι κατά τη γνώμη μου ή πιο σωστή τοποθέτηση της βάσης είναι χωρίς να εφάπτεται στο έδαφος αλλά με χρήση ειδικών στριφονιών χωρίς κεφάλι με ενσωματωμένο ούπατ διαστολής (για μπετόν) και στη συνέχεια παξιμάδι-παξιμάδι-βάση-παξιμάδι-παξιμάδι. Με τη χρήση αυτής της διάταξης, η καθετοποίηση είναι παιχνίδι ρυθμίζοντας με τα παξιμάδια εκατέρωθεν της βάσης. Μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης, κλειδώνουμε τα εξωτερικά παξιμάδια ώστε να μη υπαρχει η περίπτωση χαλάρωσης της ρύθμισης από κραδασμούς και διαστολή συστολή... Επαγγελματικά πράγματα...

Το αναλύεις αυτό λίγο παραπάνω; Δεν είμαι ειδικός επί των εγκαταστάσεων, αλλά επειδή σύντομα θα αλλάξω τη βάση του πιάτου για να μπει ένα μεγαλύτερο, και η καθετοποίηση είναι το σημαντικότερο για κινητό πιάτο, θέλω να κάνω την καλύτερη δυνατή εγκατάσταση. Στη βάση που έχω τώρα ο τεχνικός που έκανε την εγκατάσταση έφερε τη βάση κάθετα χρησιμοποιώντας ροδέλες. Μέχρι τώρα δεν έχει χάσει την καθετότητά της (είναι στη θέση που βρίσκεται τώρα σχεδόν δύο χρόνια).
 

kanenas

AVClub Enthusiast
17 June 2006
819
Θεσσαλονίκη
Re: Απάντηση: Μετά την εγκατάσταση κατόπτρου τί προσέχουμε ;

Τέλος, ιδίως για κινητά κάτοπτρα να σας πω ότι κατά τη γνώμη μου ή πιο σωστή τοποθέτηση της βάσης είναι χωρίς να εφάπτεται στο έδαφος αλλά με χρήση ειδικών στριφονιών χωρίς κεφάλι με ενσωματωμένο ούπατ διαστολής (για μπετόν)

Υπάρχει κάποιο link που να έχει εικόνα από αυτά τα στριφώνια ;
 
Στο θέμα της στεγανοποίησης των βιδών και γενικά της ολης βάσης/εδρασης του κατόπτρου θα πρότεινα δύο λύσεις (και οι δύο δοκιμασμένες με εξαιρετα αποτελέσματα) ¨

1. Κάλυψη όλης της βάσης συμπεριλαμβανομένων παξιμαδιών/βιδών αρμών κλπ) με επαλειφόμενη ελαστομερή μεμβράνη πχ ΙΣΟΜΑΤ-ISOFLEX (δες σχετικό link). Βγαίνει και σε μικρή συσκευασία 1κιλού. http://www.isomat.gr/index.php/ΣΤΕΓ...τικά-tαρατσών/isoflex/detailed-product-flyer/

2. Κάλυψη της ιδιας περιοχής με ασφαλτική στεγανωτική ταινία πχ. Sika Multiseal.

Και τα δύο τα βρίσκεις ευκολα παντού (πχ. Leroy Merlin).
 

Γιάννης Μπράβος

Established Member
12 July 2006
269
Ονομάζονται Βύσματα Μεταλλικά Βαρέως Τύπου Ντίζας FM-ATS. Φωτογραφία τους επισυνάπτεται κατωτέρω.

Η χρήση τους είναι απλή, το χώνεις στην τρύπα, χτυπάς και μετά βιδώνεις. Όσο βιδώνεις, αυτό ανοίγει και σφηνώνει μέσα στην τρύπα, ενώ το περικόχλιο τεζάρει στο δάπεδο. Όταν τελειώσεις το σφίξιμο, έχεις μια καθαρή ντίζα που εξέχει του δαπέδου.

Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

1. Περνάμε δύο περικόχλια (παξιμάδια) σε κάθε ντίζα χωρίς να φτάσουμε στο έδαφος.
2. Περνάμε τη βάση του κατόπτρου, η οποία κάθεται πάνω στα παξιμάδια.
3. Περνάμε από δύο περικόχλια (παξιμάδια) σε κάθε ντίζα.
4. Οριζοντιώνουμε την βάση μετακινώντας τα δύο περικόχλια που βρίσκονται εκατέρωθεν της βάσης. Όταν επιτύχουμε απόλυτη ευθυγράμμιση σφίγγουμε καλά και τα δύο (πάνω-κάτω).
5. Τέλος, τεζάρουμε τα εξωτερικά περικόχλια στα εσωτερικά ώστε να μην χαλαρώσουν με το χρόνο.

Με τη μεθοδολογία αυτή επιτυγχάνεται πραγματικά μικρομετρική ρύθμιση της βάσης ώστε να είναι απολύτως κάθετη. Επιπλέον, η επαναρρύθμιση της σε περίπτωση που περάσει από εδώ η Κατρίνα (ξέρετε, της Νέας Ορλεάνης) είναι πανεύκολη, ταχύτατη και δεν απαιτείται ξεμοντάρισμα από το έδαφος που δεν βοηθάει τη στεγανοποίηση.

Τέλος, το γεγονός ότι η βάση δεν εφάπτεται στο έδαφος είναι κατά τη γνώμη μου καλύτερο από άποψη στεγανότητας.

Επίσης, η προσέγγιση του Τάσου με τη τσιμεντένια βάση είναι και αυτή εξαιρετική, καλύτερη, με μόνο μειονέκτημα το επιπλέον βάρος στη πλάκα της οροφής.
 

Attachments

  • 10_04_03_01_01.jpg
    10_04_03_01_01.jpg
    20.7 KB · Views: 40

malakudi

Banned
24 April 2008
7,927
Ευχαριστούμε για την περαιτέρω ανάλυση.

Πόσο χρειάζεται να εξέχει η ντίζα από το δάπεδο; Έχεις δοκιμάσει αυτή την τεχνική σε Φ100 βάση για μεγάλα πιάτα;
 

Γιάννης Μπράβος

Established Member
12 July 2006
269
Απάντηση: Re: Μετά την εγκατάσταση κατόπτρου τί προσέχουμε ;

Ευχαριστούμε για την περαιτέρω ανάλυση.

Πόσο χρειάζεται να εξέχει η ντίζα από το δάπεδο; Έχεις δοκιμάσει αυτή την τεχνική σε Φ100 βάση για μεγάλα πιάτα;

Υπολόγισε 20mm αέρα από κάτω(προσοχή, όχι το δάπεδο αλλά το περικόχλιο του βύσματος που το κλειδώνει στην τρύπα) + 4 παξιμάδια + το πάχος της βάσης + άλλα 20mm αέρα από πάνω, χοντρικά 100mm για να' σαι μέσα. Το παραπάνω εξέχει από πάνω.

Όσον αφορά τα μεγάλα πιάτα και τις βάσεις τους, ο καθοριστικός παράγοντας είναι (όπως πάντα) η ποιότητα της βάσης. Αν υπάρχουν διαγώνια νεύρα που δένουν την κατασκευή της μεταξύ του σωλήνα του ιστού και του επίπεδου τμήματος στο οποίο είναι κολλημένος αυτός, κανένα πρόβλημα. Ακόμα, είναι απαραίτητο τα μεταλλικά αυτά μέρη να είναι κάποιας ποιότητας, όχι τσιγαρόχαρτο...

Αλλά γενικά για την τεχνική αυτή, την αντοχή της και την ευκολία ευθυγράμμισης σας λέω και πάλι: Βγείτε μια βόλτα και προσέξτε πως τοποθετεί η ΔΕΗ τις μεταλλικές κολόνες, ακόμα και αυτές του φωτισμού σε μεγάλους δρόμους. Στον αέρα είναι.

Όσο για το κόστος, μαστίχα 30 ευρώ, primer 25-30 το κουτάκι (θα περισσέψει πολύ), βύσματα 4x10, άντε και ένα κουτάκι μίνιο για γαλβανιζέ για να περαστεί η βάση, πινέλο, πες 100 Ευρώ για να' σαι μέσα. Τώρα κάποιος θα πει ότι είναι πολλά, αλλά βάλε κάτω πόσο κοστίζει ένα μεγάλο πιάτο και η τοποθέτησή του και τα συμπεράσματα βγαίνουν εύκολα...