Ο τάφος της Αμφίπολης

Ποιος/ποια ετάφη στον τυμβο της Αμφίπολης


  • Total voters
    107

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Ωραιο το (μικρουτσικο) μουσειο Αμφιπολης. Κατω απο αυτο βρισκεται ο ταφος του στρατηγου Βρασιδα. Επισης καταπληκτικη η περιοπτη τοποθεσια της ακροπολης. Τεραστια, με τρεις παλαιοχριστιανικες βασιλικες. Αγναντευεις ολον τον καμπο μεχρι τις εκβολες του Στρυμονα. Ηταν απο τις σπουδαιοτερες πολεις.
 
όχι η μεταφορά επρόκειτο να γίνει το 321 π.Χ. με ειδική άμαξα, αρμάμαξα, που θα μετέφερε τον νεκρό του Αλέξανδρου στην Μακεδονία. Ήταν ένα έργο μεγάλης τέχνης, ναός τροχοφόρος, φέρετρο αντάξιο του μεγάλου νεκρού. Υπεύθυνος γι ατη μεταφορά ήταν ο στρατηγός Αρριδαίος. Ο Αρριδαίος ξεκίνησε με στρατό, οδοποιούς και τεχνίτες. Όμως είχε έλθει σε συνεννόηση με τον Πτολεμαίο που τον συνάντησε κάπου στην Συρία και τελικά λογοδρόμησε κι έφερε το σώμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Για την οποια αμαξα ανοιχθηκαν νεοι δρομοι καθως δε χωρουσε.Συνιστω σε οσους θελουν να παρουν μια (επιδερμικη αλλα εγκυρη) αποψη,το "Ο ταφος του μ.Αλεξανδρου" του Μανφρεντι.Συμπερασμα,Αλεξανδρεια..
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,153
Εκεί ψηλά.....
Αρβελέρ: Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στη Βεργίνα




Η 92χρονη ιστορικός επιμένει πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα λέγοντας, μάλιστα, πως «συμφωνεί απόλυτα με τα ευρήματα των Αμερικανών». «Οι Αμερικανοί λένε ότι αποκλείεται να είναι ο Φίλιππος στον τάφο της Βεργίνας», λέει και αποκαλύπτει ότι στον σκελετό του λεγόμενου Φιλίππου βρέθηκαν ίχνη ενός ορυκτού, που λέγεται χουντίτις. «Κανείς δεν ήξερε τι ήταν και το έστειλαν στον Δημόκριτο και ο υπεύθυνος είπε ότι το ορυκτό είναι μόνο αιγυπτιακό και το χρησιμοποιούσαν στην Αίγυπτο για τις μούμιες», σημειώνει.


Η συνέντευξη της κ. Αρβελέρ:
«Στο νεκροκρέβατο του λεγομένου Φιλίππου (στη Βεργίνα) βλέπουμε ένα Διόνυσο και έναν σάτυρο. Όταν ο Αλέξανδρος φτάνει στην Τύρο, συναντά τέτοια αντίσταση που νομίζει ότι πρέπει να την εγκαταλείψει. Το βράδυ, βλέπει στον ύπνο του έναν σάτυρο και ως μαθητής του Αριστοτέλη καταλαβαίνει σα- τύρος, ότι η “Τύρος δική σου”. Μένει και παίρνει την Τύρο. Όταν ο Αλέξανδρος έγινε ο κατακτητής των κατακτητών έστειλε στους Έλληνες μία προσταγή: να τον κάνουν θεό.

Οι Σπαρτιάτες είπαν ότι αφού θέλει να γίνει θεός ας γίνει. Οι Αθηναίοι άρχισαν κουβέντα.

Ο Δημάδης, αν θυμάμαι καλά, φίλος του Αλεξάνδρου, τους είπε να τον κάνουν 13ο Ολύμπιο. Οι Αθηναίοι θύμωσαν και έβαλαν πρόστιμο στο Δημάδη. Και αυτός τους είπε: “Όποιος κρατάει τον ουρανό, χάνει τη γη”.

Οι Αθηναίοι φοβήθηκαν ότι ο Αλέξανδρος θα έστελνε ένα άγημα και έτσι τον έκαναν Διόνυσο. Και βγήκε ο περίφημος ο Διογένης και είπε: “Αν κάνατε αυτόν Διόνυσο, εμένα να με κάνετε σέραπι”. Διόνυσος και σέραπις επάνω στο νεκροκρέβατο (στον βασιλικό τάφο στη Βεργίνα) καταλαβαίνουμε ότι θα μπορούσε να είναι μόνο του Αλεξάνδρου και όχι του Φιλίππου».

Ποιά είναι η σύνδεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τους Βυζαντινούς;
«Οι Βυζαντινοί είναι συνέχεια των Ρωμαίων. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον Μέγα Αλέξανδρο ως το μεγαλύτερο κατακτητή, τον αήττητο στρατάρχη και στην Αλεξάνδρεια, όπου ήταν το μαυσωλείο, είχαμε επισκέψεις Ρωμαίων αυτοκρατόρων, νομίζοντας ότι είναι εκεί ο Αλέξανδρος. Είμαι πεπεισμένη ότι δεν ήταν εκεί».

Γιατί η Ελένη Αρβελέρ πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν θαμμένος στην Αλεξάνδρεια;

«Στο “χρονικό της Βεργίνας” ο Ανδρόνικος λέει: “όταν είδα τον Μεγαλέξανδρο στη ζωφόρο, στεφανηφόρο, είπα ‛Μεγαλέξανδρος’, αλλά όντας σίγουρος ότι ο Μεγαλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια τον απέκλεισα κι έτσι απέκλεισα τον Φίλιππο Γ’, γιατί αυτός ήταν απόλεμος, καθυστερημένος… οπότε δε μου έμενε παρά ο Φίλιππος Β’…”Κι έτσι έχουμε όλη τη Βεργίνα ως μνημείο του Φίλιππου Β’, γιατί όλοι είναι πεπεισμένοι ότι ο Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια. Υπάρχουν πάνω από πενήντα μνείες ότι ο Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια. Τις έπιασα μία μία.

Όλες οι μνείες για την ταφή του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια είναι τρεις αιώνες μετά. Μέσα στον τάφο του λεγομένου Φιλίππου υπάρχει το ομοίωμα του Αλεξάνδρου. Λέω στον Ανδρόνικο “Βρε Μανώλη, είναι δυνατόν βασιλεύς βασιλεύων να είναι μέσα σε τάφο, αν είναι ο Φίλιππος; Γιατί, αν ήταν ο Φίλιππος τότε ο Αλέξανδρος ήταν βασιλεύς βασιλεύων και τον βάζουν μέσα σε τάφο;”. “Έλα βρε Ελένη, ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια”, μου είπε».

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα που στηρίζουν τη θεωρία της για το πού βρίσκεται το τάφος του Αλέξανδρου είναι αυτά των Αμερικανών.

«Οι Αμερικανοί ανθρωπολόγοι, βρήκαν ένα σκελετό εκτός του τάφου, αλλά στη Βεργίνα. Ο σκελετός φέρνει ένα τραύμα στην κνήμη, ακριβώς όπως ήταν του Φιλίππου. Οπότε, ο σκελετός αυτός που είναι και μεγαλύτερος από το θώρακα που έχουν βρει στη Βεργίνα και ο οποίος θώρακας είναι ακριβώς ο ίδιος που φορούσε ο Μεγαλέξανδρος στη μάχη των Γαυγαμήλων, στο περίφημο ψηφιδωτό της Πομπηίας.

Οπότε, οι Αμερικανοί λένε ότι αποκλείεται να είναι ο Φίλιππος στον τάφο της Βεργίνας.

Επίσης, στον σκελετό του λεγόμενου Φιλίππου βρέθηκαν ίχνη ενός ορυκτού, που λέγεται χουντίτις. Κανείς δεν ήξερε τι ήταν και το έστειλαν στον Δημόκριτο και ο υπεύθυνος είπε ότι το ορυκτό είναι μόνο αιγυπτιακό και το χρησιμοποιούσαν στην Αίγυπτο για τις μούμιες.

Από κάτι τέτοια λέω να ξυπνήσουμε. Έχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βεργίνα.

Άλλωστε, υπάρχει ένα ολόκληρο βιβλίο του Παπαζώη, ο οποίος από την αρχή φώναζε ότι ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος. Όλοι δέχονται ότι σε έναν από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, υπάρχει ο σκελετός του μικρού Αλεξάνδρου, του γιου του δηλαδή. Αυτόν τον βρήκαν στεφανωμένο. Είναι όλοι σίγουροι ότι είναι ο μικρός.

Τι περιμένουν για να κάνουν την οστεϊκή ανάλυση του μικρού με τη Βεργίνα;

Την έχουν κάνει και είπαν ότι έχει σχέση. Βεβαίως, αν είναι ο μπαμπάς του έχει σχέση. Είπαν ότι έχει σχέση, επειδή είναι ο Φίλιππος, ο παππούς του.

Αν όμως κάνουν και την ανάλυση του «Αμερικανού» Φιλίππου θα ξέρουμε ότι αν και τα τρία συνάδουν, σίγουρα έχουμε τον Αλέξανδρο στη Βεργίνα. Αλλά δεν το κάνουν αυτό…» .

Το θέμα της ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου επανέρχεται συνεχώς – Η Αρβελέρ παραθέτει τα γεγονότα με χρονική ακολουθία:

«Όταν πεθαίνει ο Αλέξανδρος στη Βαβυλώνα, τον μεταφέρουν στη Δαμασκό. Αν πρόκειται να πάει να ταφεί στην Αλεξάνδρεια δεν είναι ο δρόμος από τη Βαβυλώνα στη Δαμασκό, αλλά από την άλλη μεριά.

Στη Δαμασκό, έχει πάει αντιπρόσωπος του Περδίκκα, αντιβασιλέα του Μακεδόνα, για να πάρει τον Αλέξανδρο.

Εκεί καταφθάνει ο Πτολεμαίος ο Αιγύπτιος και κλέβει τη σωρό και τη μεταφέρει στη Μέμφιδα, περιμένοντας να κάνει το μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια. Στη Μέμφιδα υπάρχουν δύο φρουροί Μακεδόνες. Το μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια γίνεται μετά από 20 χρόνια.

Η ελληνιστική εποχή είναι γεμάτη σκοτωμούς και φόνους. Είναι μία αιματηρή εποχή της ελληνικής ιστορίας.

Οι φρουροί Μακεδόνες μεταφέρουν τον Αλέξανδρο τον οποίο έχουν θάψει ελληνικό τω τρόπω, δηλαδή τον έχουν κάψει, χωρίς να καούν τα κόκκαλα και τον έχουν βάλει με τα πορφυρά μέσα, αυτά που βρήκαν στη Βεργίνα.

Οπότε φτάνει ξανά στη Δαμασκό και από εκεί η Ευρυδίκη και ο άντρας της ο Φίλιππος Γ’ τον μεταφέρουν στη Μακεδονία. Γιατί δε γίνεται ντόρος στη Μακεδονία; Γιατί η βασίλισσα Ευρυδίκη είναι αυτή που διοικεί και είναι η πρώτη εχθρός της Ολυμπιάδας.

Αν φτάσει ο Αλέξανδρος, γιος της Ολυμπιάδας στη Μακεδονία, η Ολυμπιάδα θα είναι η πρώτη των πρώτων, οπότε η Ευρυδίκη χάνει κάθε φήμη και αίγλη. Οπότε, ή κρατά στο σκελετό μυστικό ή τον θάβουν με διακριτικότητα.

Έχουμε ένα επίγραμμα του 1ου αιώνος από το Μακεδόνα ποιητή Αδαίο, που γράφει:

“Αν θέλεις να υμνήσεις τον τύμβο του Αλεξάνδρου ψάξε τον σε δύο ηπείρους”, η μία είναι η Αίγυπτος εκεί όπου όλος ο κόσμος νομίζει ότι θάφτηκε, η άλλη; Αυτά αναφέρω στο βιβλίο και κανείς δε μιλάει».

Ο Λουκιανός έχει γράψει ότι ο Αλέξανδρος θα ήθελε να ξαναζήσει για να δει όσα ιστορούνται για εκείνον.

«Λέει και κάτι άλλο πολύ σοβαρό. Ότι πολύς αγώνας θα γίνει μετά το θάνατό του μεταξύ των επιγόνων.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε σε μία εποχή που ήξερε ότι γύρω του υπάρχουν φιλοδοξίες, ματαιοδοξία και όλα τα πράγματα τα τελείως ανθρώπινα, τα οποία κάνουν αυτή τη στιγμή και οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία να μην έχουμε σίγουρη απάντηση».
 
  • Like
Reactions: leonkoum

FINIX

AVClub Fanatic
22 November 2010
11,721
Λιγο υπεραπλουστευμενα μας τα λεει η Αρβελερ,βρηκαν εναν σκελετο λεει εξω απο την Βεργινα και επειδη ειχε τραυμα στην κνημη οπως του Φιλιππου,εικαζουν οτι ειναι η σωρος του???
τεσπα το θεμα ειναι οτι αυτην την φοβαμαι λιγο (μην ειναι αληθεια αυτα που λεει)...
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Γεγονός πάντως ειναι οτι τα ευρήματα στον ταφο της Βεργινας εχουν (ανατολικές) επιρροές που γενικώς θεωρούνται μεταγενέστερες του χρόνου θανάτου του Φιλίππου Β’. Επιρροές απότοκες του απαντήματος πολιτισμών λόγω της ασιατικής εκστρατείας.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,153
Εκεί ψηλά.....
 
17 June 2006
23,741
Αθήνα
Αυτοί οι δημοσιογράφοι άνετα πουλάνε και τη ψυχή τους για μερικά κλίκς.....είμαι σίγουρος.

Ανεβαζουν τώρα άρθρο με βαρύγδουπους τίτλους για κάτι που θα γίνει το καλοκαίρι και για το κοινό ακόμα αργότερα! Με τα ελληνικά δεδομένα μπορεί να ανοίξει και σε ένα χρόνο από τώρα.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,153
Εκεί ψηλά.....
Και παλι ειδηση ειναι Τασο.

Ακομα και ο ταφος να ανηκει σε καποιον οχι τοσο σημαντικο οσο ο μυθικος Μ.Αλεξανδρος.
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,755
Βόλος
Ο τάφος του Φιλίππου στην Βεργίνα πιθανότατα να μην είναι του Φιλίππου. Ο τάφος του Φιλίππου πρέπει να είναι ο συλυμένος τάφος στην άκρη του τύμβου.
Αυτή την εποχή γίνεται έλεγχος DNA των σκελετών σους τάφους. Οπότε του χρόνου θα ξέρουμε ποιες είναι οι συγγένειες ανάμεσα στους νεκρούς.
 

FINIX

AVClub Fanatic
22 November 2010
11,721
Στην τοιχογραφια του βασιλικου ταφου ο Αλεξανδρος παρουσιαζεται σε νεαρη ηλικια να κυνηγα ,ενω στην κεντρικη σκηνη ειναι ο Φιλιππος που που κυνηγαει το λιονταρι, δεν μπορει το τιμωμενο προσωπο να εχει δευτερευοντα ρολο η να μην τον δειχνει στην περιοδο της ακμης του, που ειναι οταν ειναι αυτος βασιλιας και κατακτα τον κοσμο.
Οι περικνημιδες που ειναι σφυρηλατημενες στα ανατομικα χαρακτηριστικα του κατοχου (οχι one size) ειναι η μια πιο κοντη απο την αλλη που μαρτυρει την χολοτητα του κατοχου, στην αναλυση των οστων η ηλικια προσδιοριζεται 40 με 50 που αποκλειει τον Αλεξανδρο ενω ειναι μεσα σε κεινη του Φιλιππου, οι αρχαιολογοι θα ηθελαν πολυ να κουμπωσουν τον Αλεξανδρο στην τοποθεσια αλλα ειναι προπαντων επιστημονες.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,153
Εκεί ψηλά.....
 
Αφού είναι εκεί γιατί δεν τον ανοίγουν να χεστούν στα φραγκα από τον τουρισμό;
Χάθηκε Τάσο. Νέες μελέτες αναφέρουν πως από πάνω πλέον υπάρχουν πολυκατοικίες και πάρκιγκ..