Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

enduras1

Moderator
Staff member
Ξεκαθαρα.

Στον τορνο αδειαζεις το πιατο και επειτα του κοβεις τον "κωλο" διαμορφωνοντας τον πατο.

Επειτα το πιανεις σστο τσοκ με ειδικες σιαγωνες καταλληλης διαμετρου και τον φινιρεις.

Δεν υπαρχει πιο ενδεδειγμετο εργαλειο για αυτη την δουλεια απο εναν τορνο.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,807
Δεν υπαρχει πιο ενδεδειγμετο εργαλειο για αυτη την δουλεια απο εναν τορνο.

Έτσι είναι.
Να συμπληρώσω ότι ίσως ο οδηγός που συζητάμε φανεί χρήσιμος και στην περίπτωση που υπάρχει τόρνος, για πιατοειδή με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή που χωράει στον τόρνο, αλλά μικρότερη από αυτή που βολεύεσαι με τον κλασικό οδηγό τύπου διαβήτη. Δηλαδή για ενδιάμεσες καταστάσεις.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα μπορούσε να γίνει αυτό το πιάτο που δείχνει το video στον τόρνο, αλλά για να το λες εσύ, προφανώς γίνεται. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή πως θα στηριχτεί η βάση του πιάτου στον τόρνο :unsure: (είμαι ανίδεος σχετικά με αυτό το εργαλείο)

Από περιέργεια, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε κάποιο μεγάλο τόρνο, ή θα γινόταν και με έναν μικρό (σε μέγεθος σαν αυτόν που έφερνε το Lidl, για παράδειγμα);
Για ριξε μια ματια στο νημα με τους τορνους να δεις κατσκευαρες των παιδιων. Φανταζομαι πως ο Μπαμπης εχει λιγο χρονο να σου εξηγησει και απο κοντα τι παιζει με τους τορνους.
Αυτος του Lidl δεν κανει ...


Δημητρη (dk31) αυτο το ωραιο jig που εφτιαξες, βολευει παρα πολυ στο τριβειο.


Το θεμα δεν ειναι να φτιαξεις ενα πιατο με το ρουτερ, θα το πας απ' δω θα το πας απ' κει ... θα το φτιαξεις. Το προβλημα ειναι πως θα τριψεις την εσοχη ωστε να ειναι ισια! Ενω με τον τορνο το κανεις στο μπαμ.
 
  • Like
Reactions: dk31

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,501
Οδηγός για Box Joints
01.jpg

Ήθελα από καιρό να φτιάξω έναν οδηγό για Box joints. Αν και η κατασκευή αλλά και η χρήση ενός τέτοιου jig είναι πολύ πιο εύκολη για παγκοπρίονο, δυστυχώς, στην Ευρώπη, απαγορεύονται οι δίσκοι Dado και έτσι, η μόνη λύση είναι η δουλειά να γίνει στο ρούτερ.

Βρήκα ένα κατάλληλο video, και αντέγραψα αυτόν τον οδηγό.


(Δείτε το, είναι πολύ επεξηγηματικό)

Βρήκα στο internet και ένα σχέδιο και το προσάρμοσα στις δικές μου ανάγκες.

Είναι σχετικά εύκολη κατασκευή και απαιτεί μόνο ένα κομμάτι ξύλου ΚΠ 15mm γύρω στα 40x60 cm

Έκοψα λοιπόν τα ξύλα και ξεκίνησα

02.jpg

έκοψα τα πιο κάτω κομμάτια, όλα από ΚΠ 15mm
  • 30x25.5
  • 28.5x10
  • 28.5x7.5 (2 τεμάχια)
  • 25.5x1.5
  • 15x1.5 (2 τεμάχια)
(χρειάζονται και 2 εξάγωνες βίδες και 2 μαργαρίτες)

Κουρμπάρισα τα δυο 28.5x7.5 και άνοιξα ένα αυλάκι στο κούτελο 28.5x10 για T-slot με το ειδικό μπιτάκι.
(έτσι, μπορείς να αλλάζεις κούτελα και να έχεις άλλο για bit 1/4 της ίντσας, άλλο για 3/4κλπ, ανάλογα με το πόσο φαρδιά θέλεις να είναι τα δόντια)

03.jpg

Χρησιμοποίησα ένα τρυπάνι φτερού 25mm και με τη βοήθεια της κορδέλας, άνοιξα το μπροστινό "U" μέσα στο οποίο κινείται το μπιτ του ρούτερ

04.jpg

Υπόψη: Μπορείτε να ακολουθήσετε ακριβώς αυτές τις διαστάσεις, αλλά στο πρώτο κομμάτι, στο 30x25.5, το 30 προκύπτει από την απόσταση που έχει η μπροστινή πλευρά του πάγκου του ρούτερ, έως το κέντρο της μύτης του bit + 7 εκατοστά, οπότε, μετρήστε και προσαρμόστε ανάλογα με τον πάγκο σας αυτό το 30.

Έκοψα με το thin rip guide μικρά πηχάκια (για το index pin) στα 0.63cm, δηλαδή στο 1/4 της ίντσας, όσο και το bit που θα χρησιμοποιούσα.
Ακολούθησα τις οδηγίες του Video και σε λίγη ώρα ο οδηγός ήταν έτοιμος:)

05.jpg

Μια πρώτη δοκιμή σε κάτι παλιόξυλα ήταν αρκετά ενθαρρυντική. OK, θέλει κάτι ψιλόρυθμίσεις, αλλά δουλεύει σωστά και εύκολα. :D

06.jpg

Δυστυχώς, αν και έχω καλό κοπτικό της freud, όταν έβαζα ΚΠ, τα χάλαγε (έβγαιναν κάποιες φλοίδες, τα ξέφτιζε) στο τελείωμα της κοπής.
Όταν χρησιμοποίησα πιο μαλακό ξύλο, όλα δούλευαν σωστά.

Θέλει πειραματισμό και εξάσκηση, αλλά μοιάζει να δουλεύει μια χαρά.

Το κόστος όλης της κατασκευής είναι κάτω από 10 ευρώ και αρκεί ένα απόγευμα για να ολοκληρωθεί.

07.jpg

Αν θέλετε να το επιχειρήσετε, στείλε μου ένα ΠΜ, για να σας στείλω το σχέδιο και ένα PDF που βρήκα (στα αγγλικά), γιατί δεν θέλω να το βάλω εδώ (μήπως και εμπίπτει σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, αφού δεν είναι δικό μου).

:)
 

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,195
κατασκευη jig για κοπη μελαμινης με δισκοπριονο...θα ειναι πολυ πιο εξελιγμενο σε σχεση με αυτο που εχω ποσταρει στην αρχη του τοπικ αυτου, αλλα θα παρει χρονο
το παλτω ειναι ετοιμο, και τα πανω και κατω ορια εχουν παραλληληθει. Εχω αφησει διαστημα 60cm (κατακανονα τα επιπλα δεν χρησιμοποιουν κομματια πιο πλατια απο 58cm)
Ο παραλληλισμος εχγινε με την βοηθεια της γωνιας που εχει την μεγαλη πλευρα 60cm

Καθετοτητα του ενος (απο τους δυο) οδηγους του δισκοπριονου. Οι γωνιες σφιχτκαν στον πανω φρακτη και μετα με την ματσολα ηρθαν προσωπο με αυτον. Εφοσον ειναι πραγαμτικα ορθες, και ο οδηγος θα ερθει καθετα..
 

Attachments

  • web-114244.jpg
    web-114244.jpg
    485.4 KB · Views: 35
  • web-121222.jpg
    web-121222.jpg
    678.6 KB · Views: 35

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,501
Τον δικό σου 😁. Χωρίς πλάκα, αυτούς τους δύο είχα αποθηκεύσει.

Λοιπόν, η μαγκιά με τον συγκεκριμένο είναι ότι, επειδή είναι κινητός ο άξονας, βάζεις μπρος το ρούτερ ή το τριβείο και μετά σπρώχνεις το ξύλο προς το εργαλείο. Μόλις τερματίσει ο άξονας εκεί που έχεις ρυθμίσει τον φράκτη, ξεκινάς και περιστρέφεις το ξύλο. Στην αρχή είχα βάλει τον άξονα πάνω στον φράκτη (φαίνεται η τρύπα στις παραπάνω φωτογραφίες) αλλά δεν δουλεύει έτσι, σου αρπάζει το εργαλείο το ξύλο εκτός αν κάνεις την διαδρομή σε πολύ μικρά βήματα.

Η κατασκευή δεν είναι καθόλου σύνθετη, τα βήματα τα δείχνει αναλυτικά. Από υλικά θες:
-δυο μακρόστενα κομμάτια κ/π, εγώ έβαλα 12άρι για να έχω περισσότερο ωφέλιμο ύψος στο ρούτερ
-Ντίζα 6άρα
-Ρουλεμάν έβαλα Φ6Φ10 x3mm, από εκεί που είχες ψωνίσει και εσύ (Δονούπογλου - έχει μαγαζί και στην Λ.Αθηνών). 1,95€/τμχ
-δυο λωρίδες αλουμίνιο 5χιλιοστά χοντρό (θέλει χοντρό, αλλιώς με το μεγάλο ρουλεμάν θα κοπεί η λωρίδα στα δύο). Κόβεις από μια πλάκα στο παγκοπρίονο και τρυπάς με τρυπάνι κουκουνάρα να βγει η τρύπα 10mm από την μία πλευρά (για να φωλιάσει το ρουλεμάν) και 6-8mm από την άλλη (για να περνάει η ντίζα)
-Για άξονα περιστροφής, πάρε ένα παλιό τρυπάνι 4-5mm και κόψε κομματάκια από το στέλεχος.

Με τον τόρνο μπορείς να φτιάξεις πολύ ευκολότερα τέτοια πιάτα, να τα τρίψεις/γυαλίσεις στην εντέλεια και να φτιάξεις και άλλα πόσα που δεν μπορείς με τέτοιους οδηγούς. Η πατέντα του JSK είναι γιαυτούς που δεν έχουν τόρνο...


Δημήτρη, μελετάω την κατασκευή σου (και αυτή του JSK) για να τη βάλω στο πρόγραμμα :)

Αλουμίνιο 5mm σε τόσο μικρό κομμάτι που βρήκες; Το έκοψες;
Σκεφτόμουν να βάλω ελαφρώς μικρότερη ντίζα 5mm (αρα και πιο μικρό ρουλεμάν) και μια ιδέα είναι αντί για αλουμίνιο, να κόψω plexiglass 5mm (που έχω), αλλά δεν ξέρω αν θα αντέξει. Αισθητικά ωραίο θα ήταν :)
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,807
Δημήτρη, μελετάω την κατασκευή σου (και αυτή του JSK) για να τη βάλω στο πρόγραμμα :)

Αλουμίνιο 5mm σε τόσο μικρό κομμάτι που βρήκες; Το έκοψες;
Σκεφτόμουν να βάλω ελαφρώς μικρότερη ντίζα 5mm (αρα και πιο μικρό ρουλεμάν) και μια ιδέα είναι αντί για αλουμίνιο, να κόψω plexiglass 5mm (που έχω), αλλά δεν ξέρω αν θα αντέξει. Αισθητικά ωραίο θα ήταν :)
To έκοψα από μια μεγαλύτερη πλάκα, στο παγκοπρίονο με τον δίσκο TCG.
Λογικά γίνεται και με πλεξι, αλλά και πάλι θες χοντρό κομμάτι ή μικρό ρουλεμάν (με μικρή εξωτερική διάμετρο). Για την ντίζα δεν υπάρχει θέμα - δεν τρώει καθόλου ζόρια. Κάνε μια δοκιμή με το πλέξι που έχεις και ένα ρουλεμάν, και δες αν σπάει εύκολα.

Όλα αυτά αν αποφασίσεις να είσαι στα 12 χιλιοστά ύψος οδηγού. Αν πας στα 15 γίνεται πιο εύκολο το σημείο με το ρουλεμάν και έχεις χάσει 3 χιλιοστά ωφέλιμο ύψος, που δεν το λες και πολύ...
 
  • Like
Reactions: nikfor

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,520
Βριλήσσια
Κατασκευη εξαρτηματος για βιδωμα γαντζων και βιδοθηλιων.

Υπαρχει ενα εξαρτημα οπως το παρακατω, που ειτε το αγοραζεις ειτε το τυπωνεις, ειτε φτιαχνεις κατι δικο σου.
fzevt2hh.jpg


Μπορω να πω οτι απο τα 2 ειδη που υπαρχουν στο εμποριο, κανενα δεν με εχει βολεψει, ιδιως το δευτερο στην παρακατω φωτο. Το πρωτο ειναι καπως καλυτερο.
51peOlbeEeL._AC_UL210_SR210,210_.jpg
41NQeveQiWL._AC_UL232_SR232,232_.jpg


Αυτο που με εχει βολεψει εδω και πολλα χρονια πριν καν βγουν αυτα τα ειδικα bits, ειναι ενας αλλος γαντζος με μια ελαχιστη προσαρμογη.
bWAmR8Hh.jpg


Η μικρη προσαρμογη ειναι να κλεισει λιγο το ανοιγμα για να παραμενει σταθερο οταν βιδωνει τον αλλο γαντζο. Το κλεισιμο γινεται και σε μεγγενη!!
PWyAKtUh.jpg


Καλο ειναι να μπει και ενα θερμοσυστελλομενο ετσι για τη χαρα αλλα και για να ξεχωριζει το μπιτ.
3SslsbOh.jpg


Τωρα απο κει και περα εκατσα και διαμορφωσα δυο εξαρτηματα δραπανου, δυο διαφορετικα ειδη ρουμποτρυπανων.
x0r1lCfh.jpg


Το πρωτο διαμορφωθηκε ευκολα με dremel και τα ειδικα φρεζακια για λειανση μεταλλου. Απλα διευρυνθηκαν τα δυο απεναντι ανοιγματα.
vCqXGP0h.jpg


Εδω φαινεται η γωνια που εχει διευρυνθει αρκετα ωστε να υποδεχεται την κεφαλη του γαντζου/βιδοθηλιας.
0OeDsjTh.jpg


Εδω τα φρεζακια που χρησιμοποιησα, δυο τσιπικα κινεζικα που φθειρονται ευκολα και ενα καρβιδιου που δεν φθειρεται ποτε :)
lLzdheJh.jpg


Το αλλο εξαρτημα χρειαζοταν να το τρυπησω ωστε να παιξω και να κανω κατι διαφορετικο και πιθανως καλυτερο για βιδωμα γαντζων και στραβοβιδων.
Μονο που αντι να παιξω εγω, επαιζε το εξαρτημα μαζι μου καθως ΔΕΝ μπορουσα να το τρυπησω με τιποτα, ουτε με τρυπανια τιτανιου ουτε με καρβιδιου.
-Αργοτερα καταλαβα οτι δεν ηταν μονο η επεξεργασια σκληρυνσης του ατσαλιου αλλα κυριως η μεγαλη κυρτοτητα της επιφανειας (..σωστος ο Νικολας (y))

Εν πασει περιπτωσει, η δουλεια εγινε με τα ειδικα φρεζακια για μεταλλο και τον ευθυ λειαντηρα της Dewalt oπου εφαγε ευκολα το τοιχωμα του bit.
A8zqwr9h.jpg


Η τρυπα ολοκληρωθηκε με το αντιστοιχο μικρο φρεζακι για τα dremel, για να γινει στρογγυλη.
oAxDHsUh.jpg


Αξιζε ομως η ταλαιπωρια γιατι το εξαρτηματακι με την τρυπα ειναι ιδανικο για γαντζακια και στραβοβιδες.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,807
Βάζω έναν οδηγό που τέλειωσα πριν κάνα μήνα αλλά ξέχασα να τον ανεβάσω...

Υπάρχουν κάποια κολάρα (Guide bushings) που μπαίνουν στην βάση του ρούτερ για να μπορείς ακολουθώντας ένα πατρόν να κάνεις διάφορα σχήματα. Εδώ ένα βιντεάκι που εξηγεί τι είναι και τι κάνουν.

Γενικά, κάθε μάρκα ρούτερ έχει τα δικά της που συνήθως είναι (παν)ακριβά, πχ για τον triton 148+45μτφ. Υπάρχουν στην αγορά και γενικής χρήσης αλλά πρέπει να φτιάξεις μόνος σου μια βάση που να ταιριάζει στο ρούτερ σου. Εδώ είναι τα φτηνότερα που έχω βρεί στα 21€ (συνήθως παίζουν γύρω στα 30-40€) και πιθανόν κάποια στιγμή θα τα χτυπήσω. Να προσθέσω ότι το ρούτερ της Parkside συμπεριλαμβάνει ένα κολάρο αλλά είναι ψηλό και με μεγάλη διάμετρο, οπότε δεν βολεύει σε κάποιες περιπτώσεις.

Στο ζητούμενο τώρα, βλέποντας αυτά τα κολάρα (το Φ10 συγκεκριμένα) που είναι για άλλη δουλειά έκανα την εξής πατέντα:
-σφήνωσα μια καβίλια Φ10 μέσα και την ασφάλισα προσωρινά με ένα καθετό βιδάκι
-μετά πέρασα την καβίλια στο τσωκ του τρυπανιού και καθώς γύριζε έβαλα λίμα και γυαλόχαρτο για να γίνει λεία η σαγρέ επιφάνεια και να μικρύνει η εξωτερική διάμετρος από 16 στα 15 χιλιοστά.
-Τέλος, έφτιαξα μια βάση από plexiglass 3 χιλιοστά.

Τελικά στο κόστος του οδηγού (1,88€) έπρεπε να προστεθεί και ένα παξιμάδι με βόλτες Μ14Χ1.5 (metric fine thread-ψιλόπασο) που είναι λίγο δυσεύρετα. Αυτό στις φωτογραφίες το αντικατέστησα με αυτά εδώ που είναι λεπτά. Ακόμα δεν τον έχω δοκιμάσει αλλά θα μου χρειαστεί για ένα προτζεκτ που έχω στο πρόγραμμα.

20230326_105745.jpg

20230326_105751.jpg

20230326_110838.jpg
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,807
Και εγώ σκεφτόμουν τέτοιες παντεντες κάποτε αλλά πλέον μπορείς να εκτυπώσεις ένα τέτοιο δαχτυλίδι.
Σωστός, αρκεί να έχεις πρόσβαση σε 3d printer.
Πέρα από αυτό, κάποιο ρόλο ίσως παίζει και το υλικό γιατί βλέπω ότι τα περισσότερα έτοιμα που πουλάνε είναι ορειχάλκινα. Τώρα, τι διαφορά θα δει κάποιος με ένα πλαστικό ή το ατσάλινο που έβαλα παραπάνω δεν ξέρω.
 

n_olympios

Supreme Member
17 June 2006
3,624
Για τη συγκεκριμένη χρήση: ορείχαλκος εξίσου ανθεκτικός αλλά πιο φτηνός από ατσάλι. Επίσης αμφότερα σαφώς πιο ανθεκτικά (και ακριβή) από πλαστικό.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,807
Είχα την (λάθος προφανώς) εντυπωση ότι ο ορείχαλκος είναι ακριβότερος.
 

songless_bird

AVClub Fanatic
8 May 2013
11,157
Νότια Μακεδονία
Για τη συγκεκριμένη χρήση: ορείχαλκος εξίσου ανθεκτικός αλλά πιο φτηνός από ατσάλι. Επίσης αμφότερα σαφώς πιο ανθεκτικά (και ακριβή) από πλαστικό.
Ένας εκτυπωτής που έχει απόκλιση πάνω απο 0.3μμ σημαίνει ότι έχει πρόβλημα. Σίγουρα πιο ανθεκτικά τα μεταλλικά καθώς το offset θα ειναι πολύ λεπτό αλλά μπορείς να εκτυπώσεις απλά το μέρος που θα φωλιαζει ακριβώς στην βάση του ρουτερ σου και το offset απο μεταλλικό σωλινακι.
 
  • Like
Reactions: nikfor

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,807
Είχα γράψει τις προάλλες για έναν οδηγό για το ρούτερ που θα κάνει απλά τορνίσματα.
Indexing Lathe Jig.jpg

Σήμερα τέλειωσα μέχρι ένα σημείο και έκανα και την πρώτη δοκιμή. Μένει ακόμα η βάση για τον ευθύ λειαντήρα (το πράσινο εργαλείο στο παραπάνω σχέδιο), κάποια βάση για στερέωση του τρυπανιού και φυσικά κάποια σεταρίσματα.
Ο οδηγός δουλεύει με τρεις τρόπους:
1. Με τον δίσκο που φαίνεται τέρμα δεξιά, ακινητοποιείς τον άξονα σε συγκεκριμένες γωνίες και μετά κάνεις ένα πέρασμα είτε με τον λειαντήρα(από το πλάι) είτε με το ρούτερ (από κάτω). Μετά αλλάζεις γωνία και επαναλαμβάνεις, κάνοντας ένα ίδιο μοτίβο περιμετρικά στον κύλινδρο. Την συγκεκριμένη τεχνική την αναφέρουν ως Indexing.
2. Βγάζεις τον δίσκο και βάζεις στην θέση του ένα τρυπάνι. Το τρυπάνι γυρίζει το ξύλο και το διαμορφώνεις σε κύλινδρο πάλι είτε με τον λειαντήρα είτε με το ρούτερ.
3. Πάλι με το τρυπάνι να περιστρέφει το ξύλο, με τον λειαντήρα ακολουθείς ένα πατρόν και φτιάχνεις ένα σχήμα όπως πχ ένα πιόνι σκακιού.
20230506_185556.jpg

Δεν έβγαλα και πολλές φωτογραφίες από την κατασκευή αλλά δεν έχει και κανένα πολύπλοκο σημείο. Εκτός από τις δύο ράγες (κόντρα πλακέ ενωμένα σε σχήμα "Γ") και τα δύο κουτιά με τα ρουλεμάν, τα υπόλοιπα είναι ως εξής (από αριστερά προς δεξιά):
-Βίδα Μ12
-Μούφα (χοντρό παξιμάδι) Μ12
-Μπίλια από ρουλεμάν Φ12 (@osatosa - ευχαριστώ για την ιδέα, λειτούργησε άψογα)
-Άξονας καλιμπρέ Φ12 που τροχισμένος στην άκρη παίζει τον ρόλο της ακίδας.
Μούφα, μπίλια και ο μισός άξονας είναι μέσα σε έναν κύλινδρο από κόντρα πλακέ-δεν φαίνονται.

Στην απέναντι πλευρά: πάλι άξονας καλιμπρέ αλλά με σπείρωμα στις άκρες (ανοίχτηκε με μια φιλιέρα) και τέλος ο δίσκος για indexing.

Εδώ η πρώτη δοκιμή στην λειτουργία 2 (διαμόρφωση κυλίνδρου). Επειδή το ξύλο δεν είχε μεγάλη διάμετρο, αναγκαστικά έβαλα στο ρούτερ επέκταση για να σηκωθεί πιο ψηλά το μπιτ.

Και εδώ στην λειτουργία 1 (με τον δίσκο indexing).
20230506_203711.jpg

20230506_203940.jpg
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,807
...και δύο λόγια παραπάνω για τον δίσκο που έχει αρκετό ενδιαφέρον για να φτιάξεις διάφορα σχήματα.
Πρώτα, έφτιαξα στο sketchup και τύπωσα τα παρακάτω σχέδια. Ο μεγάλος κύκλος έχει 60 ακτίνες και ο μικρός 48.
20230427_195617.jpg

μετά κόλλησα τον μεγάλο κύκλο σε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ και τον μικρό κύκλο πάνω στον μεγάλο.
20230427_200421.jpg

Μετά διαμόρφωση σε δίσκο με τον οδηγό του JSK
20230427_203345.jpg

Τέλος, άνοιγμα 60+48 τρύπες, άνοιγμα σπειρώματος και αρίθμηση με ένα μαρκαδοράκι.
Για το σχήμα του προηγούμενου ποστ, ήθελες 8 αυλάκια σε ίσες αποστάσεις. Οπότε, πας στον μικρό κύκλο και κάνεις την πράξη 48/8=6. Άρα σταθεροποιείς τον δίσκο (με ένα βιδάκι) στα νούμερα που απέχουν 6 μεταξύ τους (0,6,12,18 κλπ). Αν θέλεις 10 αυλάκια, πας στον μεγάλο δίσκο και διαλέγεις πάλι νούμερα ανά 6 (60/10=6).
Γενικότερα, έχοντας χωρίσει σε 48 και σε 60 ίσα διαστήματα έχεις "πιάσει" τους περισσότερους αριθμούς που πιθανόν θα χρειαστείς.
 
Last edited:

enduras1

Moderator
Staff member
Άσχετο αλλά σχετικό.
Είδατε που χωρίς καμία στήριξη στο δράπανο γυρίζει ομαλά και κυρίως ευθεία?
Ωραία κατασκευή Δημήτρη αλλά να προσθέσεις και ένα toolrest να μπορείς να κάνεις κανένα σχεδιακι κατά πλάτος.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,807
Άσχετο αλλά σχετικό.
Είδατε που χωρίς καμία στήριξη στο δράπανο γυρίζει ομαλά και κυρίως ευθεία?
Ωραία κατασκευή Δημήτρη αλλά να προσθέσεις και ένα toolrest να μπορείς να κάνεις κανένα σχεδιακι κατά πλάτος.
Όταν κρατάς το δράπανο είναι οκ, αλλά θέλεις στήριξη για να έχεις ελεύθερα τα χέρια σου. Γενικά, είχε λιγότερους (καθόλου) κραδασμούς από όταν πιάνεις το ξύλο κατευθείαν πάνω στο τρυπάνι (έτσι δούλευα μέχρι τώρα με μικρότερα κομμάτια ξύλο).
Για δουλειές με σκαρπέλο δεν θα το πολυεμπιστευόμουνα. Το ξύλο δεν στερεώνεται το ίδιο γερά όπως στον τόρνο και αν πας να το σφίξεις υπερβολικά, το κουτί που κρατάει τον άξονα κάνει σούζα. Το πλάνο είναι να δουλεύει μόνο με ρούτερ/λειαντήρα - με τον λειαντήρα μπορείς να κάνεις σχεδιάκια κατά πλάτος ακολουθώντας ένα πατρόν όπως στο βίντεο του JSK.

 
  • Like
Reactions: Babis K. and nikfor