Optoma HD81 – Ένας προσιτός DLP1080...

17 June 2006
1,235
Μεταφέρω κι εγώ με τη σειρά μου από το avforum τα κείμενά μου που αφορούν τον Optoma HD81, μια και πιστεύω ότι πρόκειται για έναν προβολέα που θα μας απασχολήσει στο κοντινό μέλλον...


Θα επιχειρήσω εδώ να σας κάνω μια πρώτη σύντομη παρουσίαση ενός προβολέα που αρκετοί από εμάς θα «γλυκοκοιτάξουμε», για να μην πω ότι θα μας τρέξουν τα σάλια, όταν θα κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη, κάπου μέσα στον Σεπτέμβριο. Θα κυκλοφορήσει στην Αμερική σε 1-2 μήνες το πολύ, οπότε θα έχουμε και από εκεί τις πρώτες εντυπώσεις.

Ο Optoma HD81 είναι ένας καθαρόαιμος μονότσιπος DLP 1080p προβολέας και χρησιμοποιεί το ίδιο τσιπ DMD των 0,95 ιντσών που χρησιμοποιεί και ο Projection Design, αλλά και άλλοι DLP 1080p προβολείς. Σαν σχεδίαση μας φέρνει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που άλλους θα ενθουσιάσουν αλλά ίσως κάποιους άλλους απογοητεύσουν.

Καταρχήν, υιοθετεί τη σχεδίαση σε δύο μονάδες, έρχεται δηλαδή ζευγάρι με τον scaler της Gennum σε ξεχωριστή μονάδα, που αναλαμβάνει την διαχείριση όλων των σημάτων που φθάνουν στον προβολέα. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, ένα και μοναδικό καλώδιο HDMI θα ξεκινάει από τον scaler και θα καταλήγει στον προβολέα, που έχει μία και μοναδική είσοδο HDMI. Αυτή η σχεδίαση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι σας απαλάσσει μια και καλή από τις «μακαρονάδες» των διαφόρων καλωδίων στο κανάλι σας, αλλά από την άλλη μεριά είναι κάπως περιοριστική για όσους έχουν ήδη scaler στην κατοχή τους, ή γι’ αυτούς που για διάφορους λόγους δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι από την απόδοση του scaler και θα θελήσουν να τον αντικαταστήσουν.

Ο HD81 είναι ένας κλασικός long throw προβολέας που χρειάζεται περίπου 5,20 μέτρα στο μέσο του ζουμ του φακού του, για να δώσει κάδρο 110 ιντσών (πολύ με στενοχωρεί αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά αν αποφασίσω να τον αποκτήσω θα την βρω την άκρη!).

Η Optoma στην προσπάθειά της να κρατήσει χαμηλά το κόστος του προβολέα (οι κακές γλώσσες λένε ότι «καιγόταν» να τον ρίξει στην αγορά για να αντιμετωπίσει τον Ruby), δεν τον έχει εφοδιάσει με κανενός είδους lens shift, παρά μόνο με ένα σταθερό κέρδος (offset) 27% επί του ύψους του εκάστοτε προβαλλόμενου κάδρου. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι για ένα κάδρο 110 ιντσών και εγκατάσταση του προβολέα στο ταβάνι, το κέντρο του φακού του Optoma θα είναι περίπου 35 εκατοστά ψηλότερα από το πάνω μέρος του κάδρου (δείτε και το σχετικό διάγραμμα από το αμερικάνικο forum). Δυστυχώς αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του Optoma, ουσιαστικά τον αποκλείει από ιδιαίτερα χαμηλοτάβανους χώρους προβολής (π.χ. όπως το panic room του Τάσου).

Ο HD81 έχει ονομαστική φωτεινότητα στα 1400 ANSI Lumens, καθώς full on/off contrast στο 6.000:1. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η αναφορά ενός έμπειρου μέλους του αμερικάνικου forum που τον φωτομέτρησε στην CES 2006 σε κάδρο 135 ιντσών της Studiotek αφού τον καλλιμπράρισε και μέτρησε φωτεινότητα μεγαλύτερη από 900 ANSI lumens!!! Μιλάμε δηλαδή για ένα πραγματικό φωτεινό κανόνι! Τέτοια νούμερα φωτεινότητας είναι λογικό ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα σε χώρους που είναι bat caves, έτσι έχει ανακοινωθεί ότι ο HD81 θα διαθέτει ίριδα, κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν έχει διασαφηνιστεί απόλυτα (εκτός αν δεν το έχω πάρει χαμπάρι εγώ!).

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, από εισόδους ο scaler της Gennum είναι εξοπλισμένος σαν αστακός (κυριολεκτικά όμως!), με τρεις (3) εισόδους HDMI (!) και τέσσερις (4) component (!!!). Χαχαχά, μιλάμε για την απόλυτη ευτυχία τη δική μου, αλλά και του Κώστα Κεφάλα!

Το καλύτερο φυσικά σας το φύλαγα για το τέλος, και δεν είναι άλλο από την τιμή του Optoma. Η αρχική τιμή που έχει ανακοινωθεί είναι 10.000 δολάρια, αλλά οι κακές γλώσσες λένε ότι τελικά θα μας έρθει με τιμή κάτω από 7.000 ευρώ, με τα πιο αισιόδοξα σενάρια να μιλάνε ακόμα για 6.000 ευρώ! Αυτό αυτόματα καθιστά τον Optoma έναν προσιτό σε τιμή DLP 1080!
 

Attachments

 • OptimaHD80front.jpg
  OptimaHD80front.jpg
  59.3 KB · Views: 98
 • OptimaHD80back.jpg
  OptimaHD80back.jpg
  46.3 KB · Views: 72
 • optomaHd81diagramm.jpg
  optomaHd81diagramm.jpg
  35.2 KB · Views: 48
17 June 2006
1,235
Και το δεύτερο μέρος...

Σας έχω φρέσκα νέα για τον Optoma HD81. Ο προβολέας παίζει στην Infocomm εδώ και τρεις μέρες, από όπου και τα επίσημα πια χαρακτηριστικά του:

Specifications:
Display Technology: Single 0.95-inch DarkChip3™ DLP® technology
Brightness (typical): 1400 lumens with a 300W lamp
Resolution: 1080p native, with 1080i HD de-interlacing and color management
Image scaler: Gennum VXP solutions
Color Management: 10-step Gamma enhancement, RGBCYM 6-color, 15-region adjustment
Video Compatibility: NTSC, PAL, SECAM, HDTV (720p, 1080i), EDTV (480p), SDTV (480i), 576i/p
Aspect Ratio: 16:9 native, 4:3 compatible
I/O Connectors: 3x HDMI™ + 1x External HDMI expansion, 2x RBGHV/component (BNC), 2x RCAcomponent, 3x S-Video, 3x Composite, 1x VGA (RGB/YPbPr/SCART), 2x RS232, 2x 12V Trigger, 1x IR port extension
CEDIA certification: ISF ccc certification

Βέβαια, παραμένουν ακόμα υπό διευκρίνιση πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως το τελικό offset και zoom του φακού του και οι περιοχές του χρωματικού τροχού, δηλ. αναφέρεται στα χαρακτηριστικά σαν 6 περιοχών με πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χρώματα (RGBCYM), ενώ ο Guitarman του αμερικάνικου forum επιμένει ότι θα είναι 7 περιοχών (RGB/RGBG). Tα συνηθισμένα, ξέρετε τώρα, πιάσε το αυγό και κούρεψέ το!

Οι θέσεις της σταθερής ίριδας φαίνεται ότι αυξήθηκαν σε 20 από 17 που ξέραμε μέχρι τώρα, ενώ αρκετοί ίσως θα προσέξατε ότι κάτι σημαντικό λείπει από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Optoma (εννοώ φυσικά του Gennum scaler που τον συνοδεύει): Τι του λείπει, τι του λείπει;;; Μα φυσικά η δυνατότητα να δέχεται σήμα 1080p! Ας ελπίσουμε ότι ενσωματωθεί τελικά και αυτό. Φαίνεται επίσης ότι αρχικά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστεί ο Optoma χωρίς τον Gennum scaler, πάνε πακέτο.

Και για το τέλος το καλύτερο γλυκάκι, που δεν είναι άλλο από την τιμή: φαίνεται ότι πάμε για street price στην Αμερική τιμή πακέτο (για προβολέα και scaler μαζί) στα 6.000 δολάρια! Άρα φαίνεται πολύ λογικό να δούμε τιμή στη χώρα μας, το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, 6.000 ευρώ! Αυτά είναι πραγματικά καλά νέα, αργά ή γρήγορα, θέλει δεν θέλει, ο ανταγωνισμός θα ακολουθήσει!
 
17 June 2006
1,235
Και το τρίτο και τελευταίο μέρος...

Λοιπόν, έκανα 2-3 μέρες να διαβάσω στο αμερικάνικο forum για τον Optoma, μόλις μπήκα και ενημερώθηκα και έχει γίνει πραγματικό «παραπαμπέρομ»!

O TzungILin, ένα μέλος που μάλλον συμμετέχει στον σχεδιασμό του Optoma ενημερώνει το αμερικάνικο forum για τις συνθήκες θέασης και ρύθμισης του προβολέα στην Infocomm. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1. Οθόνη Stewart λευκή με κέρδος 1,3 και κάδρο 123 ιντσών. Πηγή το HD-DVD A1 της Toshiba, και υλικό το HD-DVD Phantom of the Opera, κεφάλαια 14-18. Χώρος θέασης σε ξεχωριστό δωμάτιο, απόλυτα σκοτεινό, συνθήκες που μάλλον θυμίζουν bat cave.
2. Οι θέσεις της ρυθμιζόμενης ίριδας είναι τελικά 17, στη θέση 1 η ίριδα είναι εντελώς ανοιχτή (iris full off) και στη θέση 17 η ίριδα είναι εντελώς κλειστή (iris full on). Εδώ αρχίζουν τα ευχάριστα: θα υπάρχει και δυναμική/αυτόματη ίριδα (όπως στον Ruby), αλλά το πιο ευχάριστο δεν σας το έχω πει ακόμα (χεχεχε). Ο TzungILin αφήνει να εννοηθεί ότι η αυτόματη/δυναμική ίριδα θα είναι ρυθμιζόμενη ως προς το σε ποιες κλίμακες της σταθερής ίριδας θα επεμβαίνει! Δηλαδή πόσο ανοιχτό θα είναι το full open της για τα φωτεινά και πόσο κλειστό θα είναι το full closed της για τα σκοτεινά πλάνα! Κάτι τέτοιο νομίζω δεν υπάρχει και στον Ruby;
3. Ο TzungILin προχώρησε ακόμα παραπέρα, κάνοντας κολπάκια στον Optoma για να διαπιστώσει κατά πόσο οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούσαν να καταλάβουν: πρώτον την επέμβαση της αυτόματης/δυναμικής ίριδας στην εικόνα και δεύτερον, την εσκεμμένη παραμόρφωση που έκανε στο κάδρο, μεταβάλλοντάς το από 2,35:1 σε 2,1:1(!!!). Δεν ξέρω βεβαίως πως ακριβώς το έκανε αυτό μέσω του Gennum scaler, αλλά το προβαλλόμενο κάδρο στο show ήταν 2,1:1. Έτσι λοιπόν, ο Gennum scaler έπαιρνε το 1080i σήμα από το Toshiba, έκανε απόπλεξη και το μετέτρεπε σε 1080p και μετά έκανε scaling από το κάδρο 2,35:1 στο κάδρο 2,1:1(!!!). Κάποιες άλλες φορές γυρνούσε σε native 1080p mode, φέρνοντας το κάδρο στα συγκαλά του, αλλά κανένας δεν καταλάβαινε τη διαφορά (Ποποπό, φανταστείτε τι βλέπουν τα αμερικανάκια!). Πάντως, αυτό είναι ένα στοιχείο ότι ο Gennum scaler πρέπει να κάνει καλή δουλειά, χάνοντας με την μετατροπή του κάδρου την αντιστοίχηση του 1:1 στα πίξελς, χωρίς κανένας να το αντιλαμβάνεται στην εικόνα. Επίσης, τις δύο πρώτες μέρες της έκθεσης έπαιζε με ίριδα εντελώς κλειστή (θέση 17) και bright mode (λογικά υψηλή θέση της λάμπας), ενώ την τρίτη μέρα έπαιζε με δυναμική/αυτόματη ίριδα και λάμπα στο auto. Με αυτές τις ρυθμίσεις υποστηρίζει ότι η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη, με καλύτερη δυναμική περιοχή και μεγαλύτερο βάθος πεδίου.
4. Άλλο ευχάριστο. Ο προβολέας μέσω του scaler θα αναγνωρίζει αυτόματα το σήμα 1080p/24fps που είναι αποθηκευμένο μέχρι στιγμής στα αμερικάνικα HD-DVD δισκάκια και κάνοντας απλώς ένα 2:2 pulldown θα κλειδώνει στα 1080p/48Hz. Βέβαια, μένει τώρα στους κατασκευαστές των HD-DVD players να ενσωματώσουν την πολυπόθητη επιλογή αυτή των 1080p/24fps στην HDMI έξοδο. Απολύτως λογικό μου ακούγεται πάντως, ότι εφόσον ο scaler του Optoma δεν θα έχει πρόβλημα με τα 1080p/48Hz, να μην έχει και πρόβλημα με τα 1080p/50Hz.
5. Ο TzungILin υποστηρίζει ότι ο Optoma είναι πολύ φωτεινός, ότι ανοίγει άνετα κάδρα 140-150 ιντσών (Τάσο, τ’ ακούς;). Ποποπό, δεν τολμώ ούτε να φανταστώ τι θα έκανε ο Optoma στο σαλόνι μου, με το κάδρο των 96 ιντσών και τα masking. Θα φώτιζε το σύμπαν ολόκληρο!Αυτά ήταν όλα όσα είχα σώσει στο σκληρό μου δίσκο, :eek: εννοείται ότι θα συνεχίσω να ενημερώνω το θέμα μέσω του αμερικάνικου forum. :)
 
17 June 2006
1,235
Και η συνέχεια...

Τακης Σωτηροπουλος said:
Μπραβο Πανο, ωραια και συμμαζεμενα! ;)


Thanks Τάκη, πάμε λοιπόν και με τη φρεσκαδούρα: :)

Κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για τον Optoma και τον scaler HD3000 της Gennum που τον συνοδεύει:

1. Εκτός από το ένα και μοναδικό καλώδιο HDMI που συνδέει τον scaler με τον προβολέα, φαίνεται ότι απαιτείται και ένα σειριακό καλώδιο RS-232 που να συνδέει τις δύο συσκευές, που χρησιμοποιείται ως «καλώδιο ελέγχου». Περίεργο πράγματι, πρώτη φορά ακούω για χρήση τέτοιου καλωδίου.

2. Μεγάλο μπέρδεμα έχει γίνει στο αμερικάνικο forum, σχετικά με μία είσοδο και έξοδο HDMI του scaler που ονομάζεται «από» και «προς» τον ενισχυτή, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία. Έχετε λοιπόν δύο επιλογές να χρησιμοποιήσετε ή όχι την σύνδεση HDMI για μεταφορά και επεξεργασία του ήχου. Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιείτε τις συγκεκριμένες εισόδους-εξόδους προς τον ενισχυτή, στη δεύτερη περίπτωση ουσιαστικά τις «γεφυρώνετε» με ένα ειδικό καλώδιο που παρέχεται και χρησιμοποιείτε τον scaler μόνο για επεξεργασία των video σημάτων.

3. Αναφέρεται επίσης ότι οι δυνατότητες του scaler είναι πολυάριθμες: ξεχωριστές προρυθμίσεις εικόνας μπορούν να σωθούν για κάθε είσοδο (χεχεχε!), ρύθμιση του Edge enhancement, φίλτρα για τον θόρυβο, ρυθμίσεις για το μαύρο 0 και 7,5 IRE, μάσκινκ, καθώς και διαφορετικές ρυθμίσεις για το κάδρο. O Guitarman που τα αναφέρει όλα αυτά, υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε δωδεκάμετρο καλώδιο HDMI χωρίς να παρατηρήσει sparklies (σπίθες)! Καλά νέα!
 

Attachments

 • optoma_hd3000.jpg
  optoma_hd3000.jpg
  68.3 KB · Views: 53

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
Οσον αφορα το 1ο. Παναγιωτη μιλαμε για συνδεση του προβολεα μεσω σειριακης συνδεσης με ενα συστημα γενικου "κοντρολ" ας πουμε. Ελεγχου του home cinema, καθως και αλλων συσκευων , οπως μπορει να ειναι και το κατευασμα του μπλακαουτ η αλλα πολλα .... Απο εκει μπορεις μεσω του συστηματως γενικου ελεγχου που εχεις να ελεγχεις για παραδειγμα διαφορετικο ασπεκτ στον προβολεα η ακομα να τον θετεις εντος η εκτος λειτουργιας.

Οσον αφορα το 2ο, προφανως χρειαστηκε να χρησιμοποιηθει και αλλο καλωδιο διασυνδεσης του προβολεα με τον σκειλερ, και προτιμησαν αντι να φτιαξουν καποιο ειδικο καλωδιο που δεν θα ξεραν σε τι μηκοι να το παραγουν και γενικως θα ηταν μπερδεμα, να χρησιμοποιησουν ενα "κλασικο" hdmi για να κανουν τη δουλεια τους και να μην μπλεξουν τον αγοραστη με αλλα ειδικα καλωδια που πιθανως να μην εβρισκε στην αγορα ευκολα.
 
17 June 2006
1,235
Κι άλλη αναβολή!...

Αυτό που συμβαίνει με τα πάνελ DLP1080 αρχίζει να θυμίζει «επιδημία καθυστερήσεων»! :dead: Ο Guitarman ανακοίνωσε επίσημα σήμερα στο αμερικάνικο forum ότι η κυκλοφορία του Optoma HD81 πάει πίσω για δύο μήνες τουλάχιστον, μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο. Η δικαιολογία είναι ότι προσπαθούν να κάνουν την αυτόματη ίριδα του Optoma να δουλέψει σωστά.

Άρα μιλάμε μάλλον πια για κυκλοφορία του Optoma στην ελληνική αγορά το 2007. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! :D
 

GeonX

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
2,755
Παναγιώτη ντρέπεσαι να πεις καλοκαίρι του 2007… μαζί θα έρθουν όλα τα καινούργια DLP 1080p (μιλάμε για τα προσιτά σε εμάς μηχανάκια Optoma, Infocus, BenQ κλπ…) όπως λέει και ο Μπάμπης θα δούμε το Ruby 2 και μετά βλέπουμε... :D
 
17 June 2006
1,235
Αμάν, αμάν!...

georgede said:


Γιώργο, δεν προκύπτει τίποτα νέο από το link της Projector central για τον Optoma HD81, απλώς τον αναφέρουν επειδή γνωρίζουν ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει.

Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι η αναφορά στον Sharp 20000, που φαίνεται να κυκλοφορεί ήδη κανονικότατα με τιμή μάλιστα κάτω από 10.000 δολάρια! :eek: Μα τι στο καλό, πάλι κοιμόμαστε όλοι μαζί όρθιοι; Εγώ δεν είδα τίποτα σχετικό για τον Sharp στο αμερικάνικο forum! :D
 
Last edited:

matrix

Established Member
18 June 2006
169
Ερωτηση προς τους ψαγμενους της αγορας των προβολεων:
Θα ερθουν φανταζομαι και LCD της ιδιας αναλυσης... Σωστα;
 
17 June 2006
1,235
Εννοείται...

matrix said:
Ερωτηση προς τους ψαγμενους της αγορας των προβολεων:
Θα ερθουν φανταζομαι και LCD της ιδιας αναλυσης... Σωστα;


Φυσικά φίλε Matrix, με πρώτο και καλύτερο από ότι φαίνεται τον Mitsubishi. Δες εδώ:
www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=388

Υπάρχει στην αγορά βέβαια εδώ και ενάμισι χρόνο ο Fujitsu LPF-D711, αλλά πρόκειται για απλησίαστο μηχάνημα στα 25.000 ευρώ!
 

GeonX

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
2,755
…Φίλιππε αφού είσαι στη γύρα τίποτα νεότερο για αυτό το μωρό έχεις να μας πεις...:D
τιμή ? ποτέ έρχεται ?
 
17 June 2006
1,235
Θα χρειαστούμε υπογλώσσια!...

Να πούμε ότι το projectorcentral ανακοίνωσε ότι η Optoma έχει αναφέρει τιμή για τον HD81 στην Αμερική 6.000 δολάρια!!!!!!!! :eek:

Αν ισχύσει αυτή η τιμή και ο προβολέας παίζει καλά, ούτε που τολμώ να φανταστώ τι έχει να γίνει! Κουτσοί, στραβοί, όλοι στον Άγιο Παντελεήμονα! :eek:
 
17 June 2006
1,235
Φρεσκαδούρες!...

O Optoma HD81 τείνει να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ του αμερικάνικου forum! Το θέμα του έχει ξεπεράσει ήδη τις 100.000 θεάσεις! Για έναν προβολέα που δεν έχει δει κανένας ακόμα στην Αμερική! Φανταστείτε τι έχει να γίνει μόλις κάνει την εμφάνισή του! :Banane0:

Τώρα, κάποια ανησυχητικά σημάδια. Ένα μέλος γράφει:

Unfortunately, the manual for the scaler suggests the maximum resolution of the HDMI inputs is 1080i. I hope this is not the case.

Δικαιολογημένη η ανησυχία, αφού η πληροφορία στα HD-DVD και bluray δισκάκια είναι στα 1080p/24fps. Βέβαια είχε αναφερθεί νωρίτερα ότι ο scaler δέχεται 1080p/24fps σήματα και κλειδώνει αυτόματα στα 48Hz, επομένως μένει να δούμε αν ισχύει αυτό και στην πράξη.

Παρακάτω το μέλος the Lion γράφει κάτι πολύ ενδιαφέρον για τη δυνατότητα του φίλτρου Sharpness που διαθέτει ο Gennum scaler. Καλά τον είχα κόψει εγώ, ότι πρόκειται για μέλος που βλέπει καλά! Το σημείο αυτό του manual του scaler υποστηρίζει ρητά ότι δέχεται σήματα 1080p/24fps!!! Άντε τώρα να βγάλεις άκρη για το τι ισχύει τελικά!

Steve, after reading the scalers manual I'm quite excited about the picture tweaking possibilties it provides - especially the prospect of using the very flexible Sharpness filter (simular approach as "Limited Sharpen" used with ffdshow/HTPCs) on a 1080p/24 HD-DVD/BluRay signal.

Αλλά επειδή πάντα υπάρχουν και οι προβληματισμοί, διαβάστε και το παρακάτω:

What puzzles me though is why the manual states full a 10 bit video processing path WITH THE EXCEPTION OF HDMI (In/Out) signals???

Τι συμπέρασμα βγάζετε;;; Πως είναι δυνατόν να ισχύει 10bit επεξεργασία για τις υπόλοιπες εισόδους εκτός της HDMI; Πιάσε το αβγό και κούρεφτο!
 
17 June 2006
1,235
Τα νεότερα από το μέτωπο...

Λοιπόν, τα νέα από την Αμερική για τον Optoma HD81 πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Καταρχήν, επιτέλους ο Guitarman παρέλαβε έναν προβολέα εδώ και μερικές μέρες, τον οποίο τεστάρει και μετράει συνεχώς. Αφού πούμε ότι χρησιμοποιεί τα Colorfacts professional σαν εργαλείο μέτρησης, έχουμε και λέμε:

Α. Με την ίριδα στη θέση auto και τον προβολέα ρυθμισμένο, ο Optoma έδωσε τα νούμερα που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία: 0,026 fL για το μαύρο και 153,8 fL για το λευκό. Τα νούμερα αυτά είναι μεν άκρως εντυπωσιακά για το λευκό (ισοδυναμούν με 950 ΑNSI lumens), μια και μιλάμε για λευκή οθόνη 106 ιντσών και κέρδους 1, αλλά δεν είναι καθόλου εντυπωσιακά για το μαύρο που μπορεί να αποδώσει ο Optoma. Ενδεικτικά, να πούμε ότι ο Marantz S4 αποδίδει μαύρο στα 0,003 fL, δηλαδή σε επίπεδα αριθμών, σχεδόν δέκα φορές καλύτερο μαύρο!
Από τα σχόλια που εκφράζονται μέχρι στιγμής στο αμερικάνικο forum, μάλλον βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Optoma δεν θα ικανοποιήσει με το μαύρο του. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ο Κώστας Κεφάλας που μου έλεγε εδώ και καιρό, ότι ο προβολέας δεν θα έχει καλό μαύρο από τη στιγμή που χρησιμοποιεί λάμπα 300 Watt, τουλάχιστον σε λευκές οθόνες! Χεχεχε, σε γκρίζες όμως;;; ;)

Β. Με την ίριδα εντελώς κλειστή (θέση 17), τη λάμπα στη χαμηλή θέση (econo mode) και καλιμπραρισμένος κατά ISF, ο Optoma έδωσε contrast στο 3.700:1. Με αυτές τις ρυθμίσεις, αλλά την ίριδα στο auto, ο Optoma έδωσε και τα πιο υψηλά νούμερα που βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία: 9.364:1 contrast, πολύ καλό μεν μαύρο στα 0,006 fL, αλλά μόλις 53,8 fL για το λευκό, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον τα φωτεινά του πλάνα έχουν ψοφήσει! :eek:

Γ. Στη θέση auto της ίριδας, οι μηχανικοί της Optoma ενσωμάτωσαν ταυτόχρονα και τις δύο θέσεις της λάμπας (υψηλή ή bright mode και χαμηλή ή econo mode). Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο προβολέας περνά αυτόματα στις φωτεινές σκηνές στην υψηλή θέση της λάμπας, ενώ στις σκοτεινές περνά αυτόματα στη χαμηλή θέση. Αυτό φαίνεται όμως ότι έχει και τα κακά του, μια και ο Guitarman αναφέρει ότι στην υψηλή θέση της λάμπας ο Optoma κάνει αρκετό θόρυβο με τον ανεμιστήρα του. Θα δείξει!

Δ. Ο Guitarman αναφέρει ότι δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τον φακό του Optoma HD81, μια και έχει την αίσθηση ότι ο Optoma 7100 έχει ελαφρά καλύτερο φακό. Αντίθετα φαίνεται πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση του Gennum scaler που συνοδεύει τον Optoma, όσον αφορά το scaling και de-interlacing στα απλά NTSC dvd. Γενικά, φαίνεται ότι ο Guitarman δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τα νούμερα του contrast που απέδωσε ο HD81, από το επίπεδο του μαύρου καθώς και από τον φακό του.

Τέλος, να πούμε ότι κυκλοφορούν φήμες ότι μπορεί να υπάρξει έκδοση του προβολέα για την Ευρώπη, που θα ονομάζεται HD80 και ότι θα ενσωματώνει τον scaler (κλασική δηλ. σχεδίαση σε μία μονάδα). Επίσης, φαίνεται ότι η τελική street price του Optoma HD81 (μαζί με τον scaler) θα είναι 7.000 δολάρια.
 

Attachments

 • hd81cr.jpg
  hd81cr.jpg
  139.3 KB · Views: 19
 • hd81tunedcr1.jpg
  hd81tunedcr1.jpg
  146.9 KB · Views: 13

georgede

AVClub Enthusiast
29 June 2006
995
Re: Αμάν, αμάν!...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ said:
Γιώργο, δεν προκύπτει τίποτα νέο από το link της Projector central για τον Optoma HD81, απλώς τον αναφέρουν επειδή γνωρίζουν ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει.

Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι η αναφορά στον Sharp 20000, που φαίνεται να κυκλοφορεί ήδη κανονικότατα με τιμή μάλιστα κάτω από 10.000 δολάρια! :eek: Μα τι στο καλό, πάλι κοιμόμαστε όλοι μαζί όρθιοι; Εγώ δεν είδα τίποτα σχετικό για τον Sharp στο αμερικάνικο forum! :D


Τον άλλον τον είδες; :grandpa:
Αυτόν καλέ τον Runco Signature Cinema SC-1 (2048x1080) που κάνει 250,000 δολάρια! :Banane0:
Υποθήκη θα πρέπει να βάλουμε 2-3 σπίτια για να τον πάρουμε!!!! :ernaehrung004:
 
Last edited:
18 June 2006
812
Δυστυχως Παναγιωτη εχω πεσει αρκετα εξω σε καποια σημεια σχετικα με την βελτιωση των προβολεων.....:rolleyes:
Περιμενα ποιο πολλα πραγματα απο τοτε που ειδα τον πρωτο προβολεα.........περιμενα να ειναι ποιο καλα τα πραγματα σημερα στην ψηφιακη τεχνολογια.....δεν μιλαω για το μαυρο αλλα και για πολλα αλλα.
Μαλλον θα χρειαστει αλλη μια 5ετια γεματη για ενα βημα ακομα....και βλεπουμε.!!!!!!!

Αλλα μην ειμαστε και αχαριστη.!!!!!!!;)
 
17 June 2006
1,235
Τι άλλο θα δούμε ακόμη!...

georgede said:
Τον άλλον τον είδες; :grandpa:
Αυτόν καλέ τον Runco Signature Cinema SC-1 (2048x1080) που κάνει 250,000 δολάρια! :Banane0:
Υποθήκη θα πρέπει να βάλουμε 2-3 σπίτια για να τον πάρουμε!!!! :ernaehrung004:


Φάτε μάτια ψάρια, δηλαδή!

Γιώργο, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιους μπορεί να απευθύνεται ένας προβολέας 250.000 δολαρίων! Το χόμπυ βέβαια είναι πάντα χόμπυ, αλλά πρέπει να υπάρχουν και όρια, πέρα από τα οποία πλέον καταντά πρόκληση!
 
17 June 2006
1,235
kostas kefalas said:
Δυστυχως Παναγιωτη εχω πεσει αρκετα εξω σε καποια σημεια σχετικα με την βελτιωση των προβολεων.....:rolleyes:
Περιμενα ποιο πολλα πραγματα απο τοτε που ειδα τον πρωτο προβολεα.........περιμενα να ειναι ποιο καλα τα πραγματα σημερα στην ψηφιακη τεχνολογια.....δεν μιλαω για το μαυρο αλλα και για πολλα αλλα.
Μαλλον θα χρειαστει αλλη μια 5ετια γεματη για ενα βημα ακομα....και βλεπουμε.!!!!!!!

Αλλα μην ειμαστε και αχαριστη.!!!!!!!;)


Εγώ πάλι Κώστα έχω την εντύπωση ότι ίσως «υπερεκτιμήθηκε» η ποιότητα της εικόνας που περίμεναν όλοι από τους 1080 προβολείς, ανεξαρτήτως τεχνολογίας κατασκευής. Καθώς αρχίζουν να βγαίνουν στη πίστα σιγά σιγά όλα τα μωρά DLP 1080, ο αρχικός ενθουσιασμός φαίνεται να καταλαγιάζει.

Πάρε για παράδειγμα τον Optoma HD81. Π.χ., στην Αμερική «σοβαρό» κάδρο για προβολέα 1080 θεωρείται κάδρο τουλάχιστον 130-140 ιντσών ή και μεγαλύτερο. Πες μου όμως, πώς στο καλό να φωτίσεις σωστά ένα τέτοιο κάδρο με λάμπα 150-200 Watt; Ο Optoma φόρεσε λάμπα 300 Watt, με προοπτική να καλύψει το κοινό που θέλει να ανοίξει ένα μεγάλο κάδρο. Τώρα όμως εκφράζονται παράπονα για το μαύρο του. Πώς γίνεται να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο; :confused: