Καλησπέρα παίδες
Οι κατασκευαστές δεν λένε ποτέ ψέμματα, γιατί φοβούνται τις μυνήσεις... Έχουν όμως μία πολύ κακιά συνήθεια, να μη λένε ποτέ όλη την αλήθεια. Όσον αφορά τον χρόνο απόκρισης των Plasma, την απάντηση την δίνει η ίδια η Panasonic, στο εξής εδάφιο από τη φράση που δημοσίευσε ο Γιάννης (Yperion) και η λέξη κλειδί είναι η ανανέωση (refresh):
plasmas can refresh themselves virtually instantaneously
Οι φώσφοροι που χρησιμοποιούνται στις Plasma και στους καθοδικούς, χαρακτηρίζονται πέρα από όλα τα άλλα μεγέθη και ως αργοί ή γρήγοροι. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί σχετίζονται με την διάρκεια φωταύγειας του φωσφόρου μετά την διέγερση του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αργού φωσφόρου αποτελούν οι καθοδικοί των πρώτων RADAR και μερικών παλιών παλμογράφων, οπού αργούσε να σβήσει το "αποτύπωμα", παρότι ξεκινούσε καινούρια σάρωση. Ακόμα όμως και ένας αργός φώσφορος, αν διεγερθεί εκ νέου, είναι σε θέση να αλλάξει την φωτεινότητά του ακαριαία, στο "σβήσιμο" έχουμε το πρόβλημα.
Επιστρέφοντας τώρα στις οθόνες απεικόνισης κινούμενης εικόνας (video displays ελληνιστί), οι φώσφοροι που θα τοποθετηθούν δεν μπορούν να είναι πάρα πολύ γρήγοροι γιατί θα υπάρχει έντονο τρεμόπαιγμα στην εικόνα. Έτσι έχουμε το εξής παράδοξο: ενώ ο χρόνος απόκρισης ενός πάνελ Plasma από κατάσταση off -> on ή on -> on είναι το 0,001ms που αναφέρει η Panasonic (μία CRT είναι ακόμα πιο γρήγορη εδώ), στην κατάσταση από πλήρες on -> πλήρες off, μπορεί να είναι εώς και 10ms σε κάτι παλαιότερες 50Hz. Μάλιστα, ακριβώς σε αυτό το φαινόμενο οφείλονται κατά κύριο λόγο (ένα μικρό ρόλο παίζουν και οι μικροδιαταραχές χρονισμού των υποεικονοστοιχείων μερικές φορές) τα ίχνη φωσφόρου και γι' αυτό τα παρατηρούμε στην εναλλαγή από φωτεινό προς σκοτεινό...