Πανοραμικές φωτογραφίες - Panoramic photo

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Το παρακάτω είναι κείμενο που έγραψα στο avforum το 2005. Το παραθέτω όπως ήταν και συμπληρώνω τα νεότερα σε άλλα μηνύματα:

Δεν ξέρω γιατί αλλά η φωτογραφία τοπίου, είτε πόλης, είτε υπαίθρου με μαγεύει. Με την οικογένεια ή χωρίς, πάντα κουβαλώ μαζί μου μια μηχανή, πολύ συχνά όλο τον εξοπλισμό και προσπαθώ να αποτυπώσω στο φιλμ ή την κάρτα μνήμης, αυτό που καρφώνει τη ματιά μου.

Είναι μερικές φορές που οι μηχανές μας δεν μπορούν να συλλάβουν αυτό που μας θαμπώνει. Πολλές φορές δεν χωρά στο κάδρο, όσο ευρυγώνιο φακό κι αν χρησιμοποιώ ένα συγκεκριμένο τοπίο. Η εύκολη λύση είναι η διαδοχική φωτογράφηση με επικάλυψη των καρέ και μετά η ένωσή τους με κάποιο πρόγραμμα, όπως αυτά που συστήνετε στην κατηγορία «πανοραμικές φωτογραφίες, ας τις μαζέψουμε».

Παρότι έχω χρησιμοποιήσει 405 από αυτά τα προγράμματα δεν μπορώ να πω ότι είμαι συνήθως ικανοποιημένος. Συχνά σε μια γενική λήψη χωριού ή πόλης, οι κάθετες γραμμές των σπιτιών μπερδεύονται. Άλλοτε πάλι υπάρχουν προβλήματα στον ουρανό (βινιέτα φακού), Κάποιες φορές αδυνατώ να τσεκάρω από πριν το κέντρο της ματιάς μου προς το τελικό κάδρο με αποτέλεσμα το κόλλημα των φωτογραφιών να καταλήγει σε αλαλούμ. Επίσης με ενοχλεί η αίσθηση της στρογγυλάδας που έχουν όλα σχεδόν τα πανοράματα στον ΗΥ. Αλλά ακόμη κι τελικά δεν υπάρξει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στη διαδικασία δημιουργίας πανοράματος στον ΗΥ, δεν μπορώ να πω ότι με ευχαριστεί η διαδικασία των πολλαπλών λήψεων με σκοπό τη δημιουργία μιας άλλης –τελικής- λήψης στον ΗΥ.

Τέλος πάντων δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα η υπόθεση μέχρι που βρεθήκαμε με τον Arvick μετά από καιρό, και διαπίστωσα ότι κι εκείνος έχει το ίδιο πάθος και –κυρίως- διαβάζοντας το φωτογραφικό βιβλίο των αδελφών Ζαρζώνη για τον Όλυμπο (μπορείτε να δείτε δουλειές τους στο www.zarzonis.gr).

Έτσι άρχισα να προσανατολίζομαι στη αγορά πανοραμικής μηχανής με φιλμ. Οι επιλογές αρκετές, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζουν παραλλαγές στο ίδιο θέμα, όπως γίνεται με τις SLR ή τις συνηθισμένες κόμπακτ.

Πρώτα από όλα υπάρχει το θέμα της επιλογής του φορμά, διότι πανοραμικές μηχανές υπάρχουν για φιλμ 35άρι, και 120/220άρι (το μεγάλο φορμά μου πέφτει πολύ μεγάλο). Στο πρώτο υπάρχουν οι επιλογές της HASSELBLAD XPAN, NOBLEX 135 γερμανικές με περιστρεφόμενο τύμπανο το οποίο ελέγχεται από επεξεργαστή, και οι ρωσικές HORIZON 202 (από το εργοστάσιο της ΖΕΝΙT, ως συνήθως αναξιόπιστες, αλλά και καινούριες HORIZON 202 PRO, και HORIZON S3 (οι οποίες μάλιστα χαίρουν εκτίμησης στις ΗΠΑ).

Στο μεγαλύτερο φορμά έχουμε τις NOBLEX 150 (6x12), NOBLEX 175 (6x17), FUJI 617 (6x17), και τις LINHOF 617, ART PANORAMA 617.
Όλες εκτός από τις HORIZON που στοιχίζουν στα 400 ευρώ καινούριες, και τις NOBLEX 135 που παίζουν στα 1000-1300 ευρώ επίσης καινούριες είναι πολύ ακριβές, το ίδιο και οι XPAN (τιμή αντιπροσωπείας 3330 σώμα με το 45άρη φακό) και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ούτε μηχανή, ούτε καν προσομοίωση σκόπευτρου, έτσι ώστε να πάρεις μια ιδέα τι περίπου θα τραβάς. Μάλιστα οι LINHOF παίζουν πάνω από τις 6000 ευρώ. Όμως κατά καιρούς βγαίνουν στο ebay κάποιες πανοραμικές μεταχειρισμένες σε τιμή πάνω κάτω 1000 ευρώ, κάτι που μου ακούγεται ευχάριστα.
 
Last edited by a moderator:

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Σε συνέχεια των παραπάνω μπορώ να σας πω ότι οι εξελίξεις τρέχουν ευτυχώς. Και πλέον κάποιες μηχανές όπως οι OLYMPUS έχουν πρόγραμμα (panoramic) με το οποίο μπορούν να τραβούν λήψεις τη μια δίπλα στην άλλη και μετά να τις συρράπτει η μηχανή, αλλά με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται κάρτα XD Olympus (!!!!)

Επίσης κάποιες μηχανές δίνουν προγράμματα συρραφής, τα οποία είναι στοιχειώδη. Η CANON δίνει το καλύτερο πρόγραμμα, το οποίο συνιστώ για όλους, εκτός από αυτούς που έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις. Είναι το Photo stich, το οποίο τα μόνα πρόβληματα που έχει είναι ότι λειτουργεί μόνο με .jpg και όχι με .raw επομένως θα πρέπει κανείς να έχει κλειδωμένο το White balance στην ίδια χρωματική ισορροπία σε όλες τις λήψεις που θέλει να συρράψει από πριν και ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΧΕΙ ΣΤΟ AUTO και ότι διπλασιάζει τη συμπίεση στην τελική φωτο σε σχέση με αυτές που απαρτίζουν τη φωτο. Αν δηλαδή οι αρχικές φωτο είχαν συμπίεση 1/4 , η τελική θα έχει 1/8. Όχι σοβαρά πράγματα. Και το καλό είναι ότι δουλεύει και με τα αρχεία όλων των μηχανών και όχι μόνο με εκείνα που προέρχονται από ρεφλέξ CANON.
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Πώς τραβούμε φωτο;
Το ιδανικό:

1. Βλέπουμε τι θέλουμε να έχει η τελική λήψη και υπολογίζουμε πόσες φωτο χρειάζονται γι αυτό το αποτέλεσμα.

2. Ρυθμίζουμε τη μηχανή έτσι ώστε να έχει τις ίδιες ρυθμίσεις σε όλες τις λήψεις. Δηλαδή ορίζουμε συγκεκριμένο white balance και αφού φωτομετρήσουμε, κλειδώνουμε τη φωτομέτρηση. (στις canon είναι το ένα από τα δυο κουμπάκια πίσω από το κλείστρο ψηλά στο δεξί μας χέρι και στις ΝΙΚΟΝ είναι το κουμπί AEL.

3. Αν έχουμε φακό ζουμ θα πάρουμε όλες τις λήψεις στην ίδια εστιακή απόσταση. Αλλιώς χαιρέτα το αποτέλεσμα, αφού τα ίδια στοιχεία θα είναι αλλού μεγάλα και αλλού μικρά. Επίσης δεν ρυθμίζουμε το φακό στην πιο ευρυγώνια θέση, διότι θα μας δώσει μεγάλες καμπυλάδες και βαρελοειδείς παραμορφώσεις, που δύσκολα θα διορθωθούν. Αν έχουμε φακό 17-… καλό είναι να το βάλουμε στο 20-24.

4. Αν θέλουμε μεγάλο πανόραμα για το οποίο θα απαιτηθούν παραπάνω από 3 φωτογραφίες χρησιμοποιούμε τη μηχανή όρθια (portrait) και όχι όπως συνήθως σε landscape.

5. Για το σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει όλες οι λήψεις να τραβηχθούν η μια μετά την άλλη με σειρά (π.χ. από αριστερά προς δεξιά) και χωρίς να κουνήσουμε πόδια ή να αλλάξει το επίπεδο της μηχανής. Φυσικά η καλύτερη λύση γι αυτό είναι το τρίποδο.

6. Απαραίτητο είναι επίσης να υπάρχει ένα ποσοστό επικάλυψης των φωτο, έτσι ώστε το πρόγραμμα που θα τις ενώσει μετά να μπορέσει να βρει ή να δημιουργήσει πολλά σημεία αναφοράς, έτσι ώστε να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

7. Μετά τη λήψη κάνουμε τις μετατροπές σε .raw και δεν πειράζουμε τίποτε.

8. Εισάγουμε στο πρόγραμμα συρραφής. Τις ενώνουμε και στη συνέχεια πηγαίνουμε στο Photoshop όπου μπορούμε να διορθώσουμε όποια λαθάκια υπάρχουν στο κάδρο. Θα χρειαστεί

9. πάντως οπωσδήποτε Unsharp mask.
:BDGBGDB55:
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Δείτε και ένα δείγμα. Πρόκειται για δυο φωτο που τραβήχθηκαν με την CANON 350 D /17-40 4.0 L σχεδόν πρόχειρα (στο χέρι, χωρίς το κλείδωμα έκθεσης) όρθια και συρράφθηκαν με το Photo Stitch. Η τελική φωτο έχει διαστάσεις 5349Χ3755 Pixels. Εδώ φυσικά είναι πολύ πιο μικρή. Βλέπετε ότι είναι μάλλον καλή η φωτο εκτός από τον ουρανό, όπου φαίνεται το σημάδι της συρραφής, κι αυτό επειδή δεν είχα κλειδώσει την έκθεση. Αλλιώς δεν θα φαινόταν τίποτε.
 

Attachments

 • 001_1.jpg
  001_1.jpg
  106.7 KB · Views: 709
Last edited:

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Είναι ένα είδος που σκεφτόμουν τελευταία να ασχοληθώ, αλλά μάλλον θα αρχίσω να ψάχνω για πανοραμική κεφαλή. Τα πανοράματα που έχω δει και με εντυπωσίασαν ήταν τραβηγμένα με μηχανή προσαρμοσμένη σε τέτοια κεφαλή και με κοντό τηλεφακό (105 ή 135), και μάλιστα σε διάταξη πορτραίτου. Φυσικά με τον τρόπο αυτό χρειάζονται 10 λήψεις, αλλά δίνει ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Send η πανοραμική κεφαλή είναι απαραίτητη αν φέρεις να κάνεις ολογράμματα, δηλ. είτε 360ο φωτογραφία, είτε μπάλα. Αν δεν έχεις τέτοιο σκοπό ξεκίνα με ένα κανονικό τρίποδο και μπάλα κεφαλή. Μάθε το πρώτα καλά και μετά πηγαίνεις και στην πανοραμική. Είναι κρίμα να δώσεις τα 300+ ευρώ για κάτι πολύ ειδικό.
 

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Αν τυχόν επιμένετε χωρίς τρίποδο, (ακόμα και το μικρότερο - φτηνότερο τσέπης είναι πολύ καλύτερο απ' το τίποτα!), αφήστε τουλάχιστον αρκετά περιθώρια χώρου - κάδρου τριγύρω στο θέμα σας γιατί διαφορετικά κινδυνεύετε να καταλήξετε όπως στο παρακάτω παράδειγμα:
 

Attachments

 • 3mount.jpg
  3mount.jpg
  71.1 KB · Views: 605
Last edited:

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Μια επόμενη προσπάθεια (πάλι χωρίς τρίποδο!) και με μηχανή που δεν δεχόταν ρυθμίσεις, αλλά το προγραμμα συραφής (hugin νομίζω) διόρθωσε όσο και όπως μπορούσε κάποια πράγματα. Είναι 6 οριζόντιες φωτογραφίες ώστε ο 38mm φακός να καλύψει τελικά σχεδόν 180 μοίρες.
 

Attachments

 • ra.jpg
  ra.jpg
  49.4 KB · Views: 643
Απάντηση: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Μία φωτογραφία απο τη Σάμο με όλα τα "μη". Στο αυτόματο, κόντρα στον ήλιο στο αριστερό μέρος, φούλ ευρυγώνιος... Πάντως το panorama maker που έρχεται μαζι με την panasonic κάνει αρκετά καλή δουλειά. Είναι όμως φανερή η αλλαγή στην απόχρωση της θάλασσας στη μέση και λίγο αριστερότερα.

Η widelux δεν υπάρχει πιά Βλάση;
 

Attachments

 • samos_pan.jpg
  samos_pan.jpg
  59.1 KB · Views: 640

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Re: Απάντηση: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Μία φωτογραφία απο τη Σάμο με όλα τα "μη". Στο αυτόματο, κόντρα στον ήλιο στο αριστερό μέρος, φούλ ευρυγώνιος... Πάντως το panorama maker που έρχεται μαζι με την panasonic κάνει αρκετά καλή δουλειά. Είναι όμως φανερή η αλλαγή στην απόχρωση της θάλασσας στη μέση και λίγο αριστερότερα.

Όμορφη η πανοραμική κάλυψη του λιμανιού της Σάμου!

Το προγραμμα δεν δειχνει να προσπάθησε καν να ταιριάξει τα χρώματα. Το hugin απ' όσο θυμάμαι τα κατάφερνε κάπως καλύτερα.

Εκεί που δεν μπορεί κανένα πρόγραμμα να τα καταφέρει είναι να ταιριάξει τις διαφορές απ' τον κυματισμό στην επιφάνεια του νερού! Ότι κι αν δοκίμασα πάντα φαινόταν αμέσως η διαφορά. Θέλει δουλειά στο χέρι με photoshop...

Στον ουρανό πάντως σπάνια είχα πρόβλημα, και στην περίπτωσή σου μια χαρά βγήκε.
 

=silent=

AVClub Fanatic
2 August 2006
11,108
Homeless
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Κυριε Βλασιδη τα σεβη μου καταρχην. Εχω μια Canon 350D και ειλικρινα δεν ξερω που πανε τα 4. Θα μπορουσατε να κανετε μια αναλυτικη παρουσιαση του τροπου καταγραφης? Εκτος και αν δεν καταλαβα τα γραφομενα σας. Παντως μπορω να πω οτι ειστε φοβερος στις παρουσιασεις σας χωρις σαλτσα σε αυτα που λεω
 
Last edited:

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Απάντηση: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Μία φωτογραφία απο τη Σάμο με όλα τα "μη". Στο αυτόματο, κόντρα στον ήλιο στο αριστερό μέρος, φούλ ευρυγώνιος... Πάντως το panorama maker που έρχεται μαζι με την panasonic κάνει αρκετά καλή δουλειά. Είναι όμως φανερή η αλλαγή στην απόχρωση της θάλασσας στη μέση και λίγο αριστερότερα.

Η widelux δεν υπάρχει πιά Βλάση;

Έκτωρα καλή προσπάθεια, μπράβο. Αν όμως δεν είχες το φακό στο wide, αλλά κάπου στη μέση (στο ισοδύναμο του 35), τότε θα είχες μια καλύτερη προοπτική του τοίχου και του καραβιού σε σχέση με το υπόλοιπο θέμα. Τα σύννεφα πάντως έγραψαν εξαιρετικά....

Τη widelux όσο κι αν έψαξα καινούρια δεν την βρήκα. Άλλωστε από αυτά που λέμε οι περισσότεροι, όχι μόνο οι NOBLEX αλλά και οι ρωσικές είναι καλύτερες (βλέπεις η WIDELUX δούλευε το τύμπανο με ελατήριο).
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Κυριε Βλασιδη τα σεβη μου καταρχην. Εχω μια Canon 350D και ειλικρινα δεν ξερω που πανε τα 4. Θα μπορουσατε να κανετε μια αναλυτικη παρουσιαση του τροπου καταγραφης? Εκτος και αν δεν καταλαβα τα γραφομενα σας. Παντως μπορω να πω οτι ειστε φοβερος στις παρουσιασεις σας χωρις σαλτσα σε αυτα που λεω


Ευχαριστώ, αλλά δε νιώθω πως κάνω κάτι το ιδιαίτερο.

Τέλος πάντων. Αν είστε Θεσσαλονίκη μπορούμε να τα πούμε από κοντά. Αλλιώς θα το δούμε από εδώ μέσα. Μιλάμε για γενικό χειρισμό της μηχανής, ή "δενξέρω που πάνε τα 4" αφορά μόνο το πανοραμικό;
 

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Θυμήθηκα 2 σημεία που ίσως ενδιαφέρουν κι άλλους...

Τα προγράμματα συρραφής φωτογραφιών σε πανοραμικές γίνονται όλο και καλύτερα, αλλά αν τα βοηθάμε κι εμείς το αποτέλεσμα βελτιώνεται κατά πολύ.
Το τρίποδο που χρησιμοποιούμε επιτρέπει στην μηχανή μας να περιστρέφεται οριζόντια και κάθετα. Το σημείο της ένωσης όμως σε πολλές μηχανές δεν είναι το ιδανικό. Στην οριζόντια περιστροφή θέλουμε ο άξονας περιστροφής να βρίσκεται πάνω στο φιλμ / ccd. Πολλές μηχανές το προσέχουν βάζοντας την βίδα του τρίποδου στο σωστό σημείο. Για την κάθετη περιστροφή όμως τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα και πολλοί φωτογράφοι καταφεύγουν σε ιδιοκατασκευές. Αν γυρίσουμε την μηχανή στο πλάι, συνήθως ο άξονας περιστροφής είναι πια αλλού... Φτιάχνοντας μια εικόνα από 3 σειρές των 3 φωτογραφιών (3x3) το πρόβλημα συνήθως αρχίζει να φαίνεται.

Ψάχνοντας στο internet θα δείτε αρκετές ιδιοκατασκευές με λαμάκια και βίδες που λύνουν το πρόβλημα, και φυσικά διαφέρουν από μηχανή σε μηχανή.
Φαντάζομαι ότι κάποια επαγγελματικά τρίποδα θα έχουν λύσει και αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν έτυχε να ξέρω κάποιο...

Άλλο πρόβλημα είναι οι παραμορφώσεις του φακού. Κάποια προγράμματα έχουν κατάλογο φακών και κάνουν αυτόματα διορθώσεις. Άλλα εκπαιδεύονται.

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, και μάλλον έχετε δίκαιο, αλλά κάποιες φορές τέτοιες λεπτομέρειες είναι που δημιουργούν ανεξήγητα προβληματάκια...
 
Last edited:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,365
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Αναμείνατε....
έχω υλικό....
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,365
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Τρεις δοκιμές από Σαντορίνη....
με ή χωρίς προβλήματα..

Τα προβλήματα φυσικά έρχονται όταν γίνεσαι πλεονέκτης...


Το μέτρο πάντα και παντού πρέπει να είναι κανόνας
 

Attachments

 • 42-48s.JPG
  42-48s.JPG
  30.4 KB · Views: 230
 • 29-33s.JPG
  29-33s.JPG
  37.7 KB · Views: 232
 • 24-27s.JPG
  24-27s.JPG
  86.1 KB · Views: 226

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,365
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Δυό απόπειρες από Πράγα.
Στο κτίριο είναι συρραφή από δύο μόνο.
Ήμουν τόσο κοντά που δεν έβγαινε με τίποτα....

Έχω άλλη μιά αλλά δεν την βάζω γιατί τα σύνεφα τρέχαν τόσο γρήγορα που ο φωτισμός αλλάζει από πόζα σε πόζα. Ίσως πάλι να έπρεπε ως παράδειγμα προς αποφυγή
 

Attachments

 • 12-16s.JPG
  12-16s.JPG
  100.8 KB · Views: 197
 • 64-68s.JPG
  64-68s.JPG
  81.5 KB · Views: 193

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,365
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Άλλες τρεις από τον πύργο του Αιφελ....
Νομίζω ότι είναι οι πρώτες μου.
Με την G2 τότε...

Της Σαντορίνης ήταν με την G5, της Πράγας επίσης νομίζω...

Δυστυχώς ο περιορισμός διαστάσεων του φόρουμ κάνει τις εικόνες να φαίνονται ως απλά κροπαρίσματα...
 

Attachments

 • m1s.JPG
  m1s.JPG
  93.8 KB · Views: 196
 • m2s.JPG
  m2s.JPG
  74.3 KB · Views: 179
 • m3s.JPG
  m3s.JPG
  134.3 KB · Views: 175
Last edited:

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Τρεις δοκιμές από Σαντορίνη....
με ή χωρίς προβλήματα..

Μπράβο! Όμορφες δουλειές όλες!
Δίνουν πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα του περιβάλοντος!
Και φυσικά σε μεγάλη διάσταση θα είναι απόλυση να παρατηρείς όλες τις λεπτομέρειες!
Κατάφερες να τυπώσεις κάποιες σε μεγάλο μέγεθος?

Τα προβλήματα φυσικά έρχονται όταν γίνεσαι πλεονέκτης...

Συνήθως προλαβαίνουν να έρθουν και αρκετά νωρίτερα! :)

Με ποιό πρόγραμμα τις ένωσες? Κάποιες ενώσεις ψιλοφαίνονται. Άλλο πρόβλημα είναι οι παραμόρφωση του φακού που δεν διορθώθηκε απ' το πρόγραμμα και δείχνει σαν μικρά ημισφαίρια ενωμένα.
Ευτυχώς αυτά μπορείς να τα ξαναφτιάξεις εύκολα όποτε αφού έχεις τις αρχικές φωτογραφίες.

Το μέτρο πάντα και παντού πρέπει να είναι κανόνας

Σχετικό είναι αυτό... Οταν έχεις την έμπνευση να κάνεις κάτι, αν δεν τα δώσεις όλα και μείνεις στο μέτρο, μάλλον μέτριο θα βγεί το αποτέλεσμα.
Σκέψου να προσπαθήσεις να βάλεις μέτρο στο πόσο θα ερωτευτέις ή πόσο θα απολαύσεις την μουσική σου! Άστη να σε παρασύρει όσο πιο όμορφα γίνεται!!
Θεωρώ το "μέτρο πάντα και παντού" σαν υπερεκτιμημένο κανόνα ασφαλείας. Ίσως γιατί δεν μπορώ να ξεπεράσω τα μέτρα που έμαθα να ακολουθώ! :flipout: