Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,226
127.0.0.1
όταν τοποθετήσεις τον καφέ και το νερό σε ένα μπουκάλι και το έχεις σφραγισμένο για 12 ώρες στο ψυγείο δεν έχεις εκχύλιση έχεις απλά μία μπακαλίστηκη μέθοδο δημιουργίας του cold brew.

Σίγουρα, αλλά μην τον τρομάζεις τώρα που τουλάχιστον τον έπεισα να μην τον πιει με τα κατακάθια! :ROFLMAO:
Δεν ξέρω αυτά τα "θερμός" που κυκλοφορούν τι δουλειά κάνουν.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,226
127.0.0.1
Μιλάμε για γαλλικό ή espresso;
Ο Espresso είναι πολύ ψιλός για αυτή τη δουλειά.
Ο γαλλικός, ίσως λίγο καλύτερα, αν και νομίζω ότι πάλι είναι ψιλός.
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,462
Πειραιας
Μιλάμε για γαλλικό ή espresso;
Ο Espresso είναι πολύ ψιλός για αυτή τη δουλειά.
Ο γαλλικός, ίσως λίγο καλύτερα, αν και νομίζω ότι πάλι είναι ψιλός.
Γαλλικός...τες πάντων απο ότι κατάλαβα το σημαντικότερο όλων είναι η ποικιλία που θα χρησιμοποιηθεί.
Για πέστε καμμία ποικιλία με λουλουδατα αρώματα ,να πάω να ζητήσω να μου την κόψουν χοντρή.
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,462
Πειραιας

Όποιος σου κάνει με το που τον βάλεις για παραγγελία επιλέγεις type filter, grind powder, grind type cold brew
Θα τους πάρω αύριο τηλ . γιατί αυτός που μου έκανε κλικ,δεν έχει επιλογή παρά μόνο για εσπρέσσο,την τύχη μου μέσα😀
Πολλές ευχαριστίες 👍👍☕
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,226
127.0.0.1
Γενικά υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια να κυκλοφορούν καφέδες που βγάζουν αρώματα φρούτων και λουλουδιών.
Εμείς που είμαστε πιο "σκληροπυρηνικοί" και ψαχνόμαστε για ξηροκάρπια και σοκολάτες και οτιδήποτε ξινό μας φαίνεται λάθος, είμαστε πλέον η μειοψηφία.
Οι περισσότεροι το έχουν ρίξει στις πορτοκαλάδες.
Οπότε, αν θέλεις τέτοια, πας από τον Taf που είναι μεν καλός καφές, δεν τον βάζω στο στόμα μου δε και παίρνεις ότι θέλεις.
 
  • Like
Reactions: mdvq
17 June 2006
9,819
Ίσως αξίζει να φτιάξουμε μια λίστα με καφέδες που δεν είναι στο ρεύμα των ημερών, δηλαδή "απολαυστικής οξύτητας" - που για αρκετούς δεν είναι απολαυστική. Από μνήμης τώρα οι παρακάτω είναι καφέδες που θα ξαναγόραζα. Δεν βάζω μέσα την παράμετρο του κόστους. Πχ, ο Mrs Rose είναι ακριβός σε επίπεδα μονοποικιλιακού φρέσκου, αλλά στην κάτω λίστα δεν το λαμβάνω υπόψη όπως επίσης δεν βάζω καφέδες που δεν μπορείς να τους προμηθευτείς με μερικά κλικ:
- Mrs Rose
- New York Espresso XXXX με Jamaica Blue Mountain
- Hausbrandt Espresso Nonnetti. Στο σπίτι δεν μπορώ να πετύχω με τίποτα τη γεύση του φρυγανισμένου ψωμιού. Μόνο σε έναν στους 15-20 καφέδες, ενώ από συγκεκριμένο φούρνο τον πετυχαίνει η μια υπάλληλος σχεδόν πάντα. Αν μπορούσα να τον πετύχω στο σπίτι δεν θα έπαιρνα άλλο καφέ.
- Taf Pianeta Blue. Είναι ελαφρά όξινος αλλά με λίγη θερμοκρασία το εξαφανίζεις χωρίς να πικρίσει.
- Black Bart Seven Seas
- Coffee island Peru Santa Teresa. Ο μόνος μονοποικιλιακός που συνεχίζω να αγοράζω συστηματικά.
- Δρακούλη Espresso Arabica 100% Tusso Epic

Σίγουρα θα έχω ξεχάσει κάτι, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν καλοί καφέδες που είναι πολύ κοντά με κάποιους από τους παραπάνω που τους προτιμώ και έτσι δεν τους γράφω.
 
  • Like
Reactions: mdvq and Tzimisce

sergiani

New member
25 April 2021
85
Έχοντας δοκιμάσει αυτές τις μέρες τον έτοιμο κομμένο Mount Hagen 100% Arabica για καφέ φίλτρου, διαπίστωσα πως με κάλυψε ως κρύος αλλά και ως ζεστός.
Είναι τέτοιο το χαρμάνι (Παπούα Νέα Γουινέα, Περού, Ονδούρα) που έχει αυτό το μεστό σώμα ενός καφέ που συνήθως σου βγάζουν γεύσεις ξηρών καρπών σοκολάτας κλπ.
Δυνατή γεύση, αλλά ταυτόχρονα είναι ντελικάτος βγάζοντας και λίγο φρουτώδη γεύση.
Πολύ ευχάριστος τόσο ως πρωινός καφές, όσο και κατά την υπόλοιπη ημέρα.
Και από τους λιγότερο πικρούς που έχω δοκιμάσει από τους έτοιμους του εμπορίου στα super market.



 
Εδώ στο Αμέρικα ο καφές που προτιμούνε, άρα και ο μόνος που βρίσκεις φρέσκος, είναι όξινος σε επίπεδα... πόνου, και σκέτο εσπρεσσάκι απλά δεν πίνεται με τίποτα. Οπότε, είπα να πιάσω τα κατσαβίδια μήπως και μπορέσω να τον φέρω λίγο πιο πολύ στα γούστα μου, αυξάνοντας την πίεση στην Breville/Sage Dual Boiler. Όπως ήταν από το εργοστάσιο, με καλή προετοιμασία στο puck, ξεκίναγε κάπου στα 8.5 bar και έπεφτε μέχρι τα 7 μέχρι το τέλος του extraction. Με finer grind/παραπάνω πάτημα απλά μπούκωνε η καφετιέρα, οπότε ήταν η μόνη λύση.

Τα καλά νέα είναι ότι το χειρουργείο ήταν πιο απλό από ότι νόμιζα, το μόνο ζόρικο ήταν να μπορέσεις να προσεγγίσεις κάποιες κρυμμένες βίδες, μετά από αυτό η OPV όντως ρυθμίστηκε εύκολα και γρήγορα. Πλέον, ξεκινάμε κάπου στο 9μιση, και άμα είμαστε λίγο τεμπέληδες στο leveling/tamping πέφτουμε μέχρι το 8, άρα είμαστε... textbook.

Τα κακά νέα είναι ότι οι καφέδες ακόμα δεν πίνονται με βάση αυτό που θεωρώ εγώ ωραίο εσπρέσο (το ιταλικό στυλ). Όταν τους κάνεις latte/capuccino είναι υπέροχοι (καλύτεροι από τους ιταλικούς - αφού η αυξημένη οξύτητα ισορροπεί άψογα με το αφρόγαλο που γλυκίζει, και το αποτέλεσμα είναι μια ελαφριά ντελικάτη γεύση), αλλά σκέτοι απλά ΔΕΝ. Οπότε μάλλον πρέπει να βρω άκρη να εισάγω μόνος μου.

Τα περίεργα νέα, είναι ότι εκεί κατά το χειρουργείο που είχα εικόνα του εσωτερικού, παρατήρησα κάτι τελείως κουφό: ενώ το εσωτερικό ήταν στεγνό, υπάρχει ένα σωληνάκι το οποίο είναι λεκιασμένο με κάτι καφέ εξωτερικά. Καφές προφανώς δεν έχει καμιά δουλειά να υπάρχει εκεί μέσα, και όντως, όταν το άγγιξα για να βεβαιώσω ότι δεν είναι, ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ κολλώδες, σε βαθμό που (σε συνδυασμό με το χρώμα) σου έδινε την εντύπωση ότι είναι ρετσίνι. Χρειάστηκε να πλύνω χέρια για κάνα 5λεπτο μέχρι να ξεκολλήσουν.

Έχει κανείς καμιά ιδέα τι μπορεί να είναι αυτό; Κόλλα δεν έχει λόγο να είναι εκεί. Μήπως έχει αρχίσει αν καταστρέφεται το πλαστικό και μεταμορφώνεται σ'αυτό το πράγμα; Προφανώς εκεί μέσα παίζουν πολύ ζόρικες θερμοκρασίες.

1700856840529.png
 
Last edited:

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Εντύπωση μου κάνει που δεν μπορείς να βρεις σε ολόκληρη Αμερική καφεδάκι ιταλικού στυλ.
Εχω δοκιμάσει τον παρακάτω και ηταν πολύ ισορροπημένος :

Δεν χάνεις κάτι να τον δοκιμάσεις.
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,754
ΑΘΗΝΑ
πρεπει να εχω παει απο τις αρχες του χρονου,τουλαχιστον 5 φορες στο service για την Delonghi Dedica.
τελευταια φορα,μου αλλαξαν ολο το σασι και μαλιστα το προλαβαμε στο τσακ αφου τελειωνε η εγγυηση της.
δουλεψε μεχρι και πριν περιπου ενα μηνα,αλλα και παλι κανει το γνωστο παφ,και τρεχει νερα περιμετρικα της βασης.
οι τεχνικοι επιμενουν οτι το μεγαλο πορταφιλτερ τριτου κατασκευαστη που χρησιμοποιω,εχει κανει ολη την ζημια.
παραυτα δεν μου εξηγησαν γιατι συνεχιζει να το κανει,απο την στιγμη που η βαση στην οποια κουμπωνει το πορταφιλτερ αλλαχτηκε με καινουργια πριν περιπου τεσσερις μηνες.
ο καφες ειναι ο ιδιος,το κοψιμο του καφε στον μυλο παραμενει το ιδιο.
τι σκ@τ@ αλλαξε παλι και εχω παλι θεμα?
 
Εντύπωση μου κάνει που δεν μπορείς να βρεις σε ολόκληρη Αμερική καφεδάκι ιταλικού στυλ.
Εχω δοκιμάσει τον παρακάτω και ηταν πολύ ισορροπημένος :

Δεν χάνεις κάτι να τον δοκιμάσεις.

Thanks, θα τον κοιτάξω.

Γενικά βλέπω ότι οι "ψαγμένοι" καφετζήδες εδώ σνομπάρουν πολύ τον ιταλικό εσπρέσο επειδή είναι dark και βαρύς. Και συμφωνώ όταν μιλάμε για latte/capuccino, αλλά σκέτος για μένα δεν έχει αντίπαλο.
 
Που λέτε, ενώ έχω απαρνηθεί τον Νεσπρέσσο εδώ και κάμποσα χρόνια, μια και στο διαμέρισμα στην Ελλάδα μόνο τέτοιο διαθέτουμε, πήγα χθες να πάρω μερικούς καφέδες από το κέντρο. Εκεί δοκίμασα έναν Napoli που μου φάνηκε κάπως οκ (στα γνωστά πλαίσια του nespresso, δηλαδή χωρίς σώμα κλπ, αλλά τουλάχιστον κάπως έκανε μια μακρινή σύνδεση με ιταλικό). Πήρα μερικούς, κι όταν το δοκίμασα σπίτι ήταν (σχεδόν) για νεροχύτη, αυτή την αίσθηση του καφέ φίλτρου με λίγο ασύνδετο αφρό στην επιφάνεια, που παράλληλα σαν bonus έχει και γεύση στάχτης.

Η μηχανή που έχω σπίτι είναι η τελείως στάνταρ απλούστατη της Νεσπρέσσο (αυτή που έχουν και στα ξενοδοχεία κλπ). Και αναρωτιέμαι, υπάρχουν διαφορές μεταξύ μηχανών nespresso; Νόμιζα ότι οι ακριβές ήταν απλά θέμα marketing (πιο μοντέρνα design, οθονίτσες κλπ) και ο μηχανισμός brew είναι πάντα στάνταρ. Δεν ισχύει αυτό;
 
  • Haha
Reactions: qwerty1gr

Miras

Established Member
3 March 2021
195
Καλήμερα σε όλους.
Είμαι σε αναζήτηση μηχανής εσπρέσο αποκλειστικά αυτόματης. Εχω ήδη μηχανή 10+ χρόνια με κλείστρο, μύλο κλπ αλλά πλέον δεν έχω ούτε χρόνο ούτε υπομονή για όλη τη διαδικασία.

Εχω βρει αυτή


για την οποία διαβάζω καλά λόγια. Την έχει κανείς να μας πει τη γνώμη του; Η κάποια παρόμοια μέχρι 400€. Θέλω κυρίως για φρεντο εσπρέσο η διπλό καπουτσίνο. Θέλω καφέ με ένα κλικ και όσον το δυνατόν λιγότερο καθάρισμα (η καθόλου) μετά τον καφέ. Εννοείται ότι συντήρηση και αφαλάτωση θα κάνω κανονικά.

Ευχαριστώ.
 

Billy the Kid

Moderator
Staff member
28 April 2007
14,829
Αθήνα με απόσπαση.
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι για να μην ανοίγω νέο νήμα, αλλά μη βαράτε!
Μια γνώμη για καφετιέρα φίλτρου παρακαλώ;
Ξέρω ότι είναι σα να πίνεις ζουμί βρασμένης κάλτσας, αλλά δεν είναι για μένα.
Κάτι κινέζικες φθηνές σε μια εβδομάδα που λέει ο λόγος βουλώνουν, άσε που δεν πίνεται το ζουμί που βγάζουν.
 
Last edited:
  • Haha
Reactions: evanfotis

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,485
...ανάλογα τον προϋπολογισμό και τρόπο παρασκευής.

Γενικά αποφεύγουμε πλαστικά μέρη που έρχοντια σε επαφη με το ζεστό νερό και καφέ..
Για κάτι πιο "ευκολο" προτιμώ french cafetiere / γαλλική πρέσα - όλόκληρη απο ανοξείδωτο μέταλο- κάτι τέτοιο με διπλό τοίχωμα να κρατά θερμοκρασία.
Αλλιώς πάς σε ζεστής εκχύλισης απο χειροκίνητο μέχρι αυτόματο σύστημα.
Επιλέγεις είδος
https://www.skroutz.gr/c/3708/kafet...anino.html?order_by=popularity&order_dir=desc
Απο
κλπ

Υπάρχουν και οι κλασσικές καφετιέρες πιο επιπέδου - αν και όσο πιο απλό τόσο καλύτερο για εμένα. Η το cold brew πχ. και κρατά και τις πολυφαινόλες του σπόρου περισσότερο.
Όσο για το "νεροζούμι" μπορείς να το κάνεις πολύ δυνατό - συμπύκνωμα και να τον αραιώνεις με ζεστό ή κρύο σε αναλογία της αρεσκίας σου και φυσικά να προσθέσειςι και άλλα συστατικά απο κανέλλα, τζίντερ, κουρκουμά κλπ...