Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ίσως κάπως άσχετο με το κύριο θέμα του νήματος.
Σχετικά με την αφαλάτωση στις κλασσικές μικρές αυτόματες μηχανές τύπου Nespresso και Dolce Gusto...

Εγώ χρησιμοποιούσα τις ταμπλέτες αφαλάτωσης από το Λιντιλ, αλλά τις έχουν σταματήσει εδώ και δυο χρόνια. Υπάρχουν βέβαια οι ταμπλέτες της Νεσπρέσσο, μα έχουν τετραπλάσια τιμή. Από πέρυσι χρησιμοποιώ το υγρό για αφαλάτωση εσπρεσιέρας της Beckinger. Κάθε 6 μήνες, δηλαδή ένα μπουκάλι κάνει για έναν χρόνο. Αλλά 6 χρόνια χωρίς αφαλάτωση έχει αργήσει πολύ, θα περίμενα να έχει βουλώσει η μηχανή!
 
Οι οδηγίες λένε ρητά να μην βάλεις ξύδι. Εμένα μου μυρίζει το ξύδι και μέρες μετά στον βραστήρα! Κιτρικό οξύ (ξυνό) είναι καλύτερα.
 
Ασπρο ξυδι που χρησιμοποιο παντως, δεν εχει καμια μυρωδια μετα απο ενα ξεβγαλμα στην nespresso. Ασε που τωρα το χρησιμοποιω και σε υγραντηρες (οχι αφυγραντηρες, μηχανηματα που προσθετουν υγρασια). Ο ατμος δεν μυριζει καθολου (παλι μετα απο ξεβγαλμα βεβαια).

Οσο αφορα στον καφε, μολις απολαυσα ενα ελληνικο μουρλια, βγαλμενο απο το μπρικι του παππου. Ουτε ξερω ποσων χρόνων ειναι το μπρικι...Στην ξενιτια εκτιμας περισσοτερο τα ελληνικα προιοντα φανταζομαι
 
Ευχαριστώ γιά το feedback. Η αλήθεια είναι πως θέλω να σταματήσω να χρησιμοποιώ οτιδήποτε χημικό (υγρό ή ταμπλέτα). Όχι πως δεν είναι ελεγμένα αλλά δεν βρίσκω κάτι κακό στην χρήση των φυσικών μειγμάτων (να μην κάνουν σοβαρή αφαλάτωση δηλαδή).
Απλά ψάχνω κάποια δοκιμασμένη λύση.
ΟΚ θα κάνω δοκίμες και βλέπουμε. Παλαιότερα με 2-3 το πολύ 5 ξεβγάλματα, η όποια μυρωδιά έφυγε.
Δεν γνωρίζω όμως, κατά πόσο αφαλατώθηκαν 100%.
Όχι δεν έχει βουλώσει, η ροή είναι κανονική σαν τις πρώτες μέρες λειτουργίας.
 
Ξανά δοκιμή της taf blue.
Παρήγγειλα, τελευταία τους ευκαιρία και έρχεται με αποσκληρυντικά για την μηχανή, brita, κλπ κλπ.
Και εννοείται 2 κιλά hausbrandt gourmet να πιούμε και κανέναν καφέ της προκοπής. :p
 
Παίδες δέν ξέρω άν είμαι στό κατάλληλο νήμα,θά ήθελα ένα βραστήρα καλό καί συμβουλές γιά πολλαπλή χρήση τί πρέπει νά προσέξω( χημικά,μυρωδιές, άλλοίωση γεύσης κοκ)γιατί έχω ένα πλαστικό τής bosch τών 60 πού δέν άνοίγει τό καπάκι άγορασμένος πρίν 3 χρόνια καί μιλώντας μέ τό service μού είπανε ότι δέ έχουν διαθέσιμο άνταλλακτικό γιατί τό μοντέλο καταργήθηκε...άπ'ότι βλέπω έξακολουθεί νά πωλείται σέ όλα τά έπίσημα μαγαζιά καί στό σκρούτζ.Απλά είναι άπίστευτοι,τί παίζει??
Κρίμα καί τούς είχα έμπιστοσύνη γιά τίς μεγάλες λευκές συσκευές μου.
 
Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Παίδες δέν ξέρω άν είμαι στό κατάλληλο νήμα,θά ήθελα ένα βραστήρα καλό καί συμβουλές γιά πολλαπλή χρήση τί πρέπει νά προσέξω( χημικά,μυρωδιές, άλλοίωση γεύσης κοκ)γιατί έχω ένα πλαστικό τής bosch τών 60 πού δέν άνοίγει τό καπάκι άγορασμένος πρίν 3 χρόνια καί μιλώντας μέ τό service μού είπανε ότι δέ έχουν διαθέσιμο άνταλλακτικό γιατί τό μοντέλο καταργήθηκε...άπ'ότι βλέπω έξακολουθεί νά πωλείται σέ όλα τά έπίσημα μαγαζιά καί στό σκρούτζ.Απλά είναι άπίστευτοι,τί παίζει??
Κρίμα καί τούς είχα έμπιστοσύνη γιά τίς μεγάλες λευκές συσκευές μου.

Πάρε ένα μεταλλικό από το Lidl όταν βγάλει, έχει 3 χρόνια εγγύηση και όταν χαλάσει (που δεν θα χαλάσει) τον αλλάζεις.
 
Γιώργο ευχαριστώ...τόν χρειαζόμαστε άμεσα, όπότε
μήπως ύπάρχει κάτι άλλο?
 
Τελικά πάλι σέ bosch κατέληξα άφού πρώττα μού δόθηκαν διευκρινήσεις σέ όλες τίς άπορίες μου γιά τήν διαθεσιμότητα τών άνταλλακτικών καί τίς έγγυήσεις άπό τήν άντιπροσωπεία.
Είναι πολύ έξυπηρετικοί...

Πήρα αυτόν παρόλο πού είναι πλαστικό τό δοχείου νερού αλλά έχει ρυθμιστή θερμότητας καί διπλής θωράκισης( δέν ζεματάει άπέξω γιά τσάι κυρίως καί στήν τιμή μόλις 20 παραπάνω άπό τόν άπλό (όσο κάνει ή θήκη τού κινητού μου έτσι τό σκέφτηκα) :smash:καί τόν περιμένω στά 63 ό άπλός είναι μεταλλικός(ζεματάει) καί δέν είναι φιλικός γιά παιδιά καί ήλικιωμένους... πολύ σημαντικό.
https://www.bosch-home.gr/katigories-proiontwn/prwino/vrasitres/TWK8611P
 
Καλησπέρα, έβαλα έναν καφέ hausbrandt Espresso στην dedica 685. Εκτός ότι η ροή δεν ήταν συνεχής και φαινόταν ότι μπουκώνε, άργησε κιόλας να βγάλει τις πρώτες σταγόνες λόγω ότι το κόψιμο του ήταν σαν πούδρα, μου άφησε μια ωραία επιγευση ειδικά στις πρώτες σταγόνες του.δεν ήταν πίκρα αλλά μια γεύση καφέ ωραίου! Η ερώτηση μου είναι έτσι πρέπει να αργεί η ροή σε έναν καλό καφέ και να αφήνει η γεύση; εαν ναι, πρέπει να υπάρχει πόσος χρόνος μεταξύ πατηματος κουμπιού και πρώτης σταγόνας από την ροή;
 
Ένας μπούσουλας είναι να βάζεις 16 με 18 γρ. καφέ και βγάλεις 35 με 40 γρ ρόφημα (όχι ml), σε 25 με 30 δευτερόλεπτα. Πάνω κάτω αυτό, απ τη στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί.
 
Αυτό πάντα σε αντιδιαστολή με το πόσο λεπτό είναι το κόψιμο,η ιδανική εκχύλιση από αυτό που έχω δει εγώ τουλάχιστον είναι να βλέπεις λεπτές γραμμές όταν τρέχει στην κάτω μεριά και ανεβαίνοντας προς το γκρουπ να χοντραινουν,αν τρέχει στάλα στάλα η διακεκομμένα θα πάρεις "καμένο" αποτέλεσμα....
Εγώ με Jacob's κόκκο και μηχανή Lelit Pl Anna
βάζω 18 γρ τα οποία και κόβω σε μύλο Graef 702 στο 14 και παίρνω 30-35 γρ καφέ σε 30 δευτερόλεπτα,ότι λέει κι ο φίλος από πάνω...

Στάλθηκε από το SM-G985F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ευχαριστώ. Η αλήθεια όπως είπα είναι έτοιμος κομμένος καφές και δεν θα τον ξαναπάρω. Περιμένω και εγώ τον graef 800 για να αρχίσω κόψιμο. Για πείτε με τι ρύθμιση να ξεκινήσω;
 
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση
Συνήθως είναι πολύ χαμηλά (αν θυμάμαι καλά, έπρεπε να το βάλω στο 3, ή κάπου εκεί για να βγει σωστά ο καφές) και το ανεβάζεις εσύ στρίβοντας το μαχαίρι.
Εγώ το έχω πάει κάπου στο 10 (μέσο όρο, αλλάζει ανάλογα με τον καφέ που κόβω).
Που λογικά αν το βάλεις εκεί σε καινούργιο θα φτήνει πετραδάκια.
 
Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ήρθε ο μύλος! Καφέ από παίρνουμε; για πείτε προτασεις..

Μιχάλη , πάρε το blend από το Chain στον Γέρακα που είναι και κοντά σου.