Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Το έχω στα υπόψη!! Κάτι άλλο ήθελα να ακούσω..

Αν θες φρεσκοκαβουρδισμενο δεν είναι και πολλές οι επιλογές εδώ γύρω.
Δες και Kudu στο Νέο Ψυχικο.
 
Ήρθε ο μύλος! Καφέ από παίρνουμε; για πείτε προτασεις..
Για αρχή δεν παίζει μεγάλη σημασία, δώστου λόγο χρόνο και λίγο μπαγιάτικο μέχρι να στήσουν τα μαχαίρια.

Καλορίζικος, καλά καφεδάκια.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Έγινε η πρώτη δοκιμή για κόψιμο. Ακόμα δεν έχω το non-pressurized Porta filter και στην αρχή που έκοψα βγηκε πολύ ψιλό και δεν πέρναγε. Έκοψα πιο coarse και σιγά σιγά θα το βρω. Έχω να πω ότι σπίτι μυρίζει φρεσκοκαφε. Απορώ τι έπινα τόσο καιρό..!! Σαν ρύθμιση το άφησα στο 25 και θα πάμε πιο κάτω για το υφισταμενο portafilter. Σιγά σιγά.
 
Καλησπέρα, μου ήρθε ενα non-pressurized portafilter και έκανα κάποιες δοκιμές. Έκοψα στο 15 και μου έκανε channeling με τους default χρόνους του διπλού της dedica 685. Η ερωτηση είναι μήπως θελει πιο ψιλό και περισσότερο χρόνο; η θα μπουκωσει;
 
To channeling έχει να κάνει κυρίως με την κατανομή του καφέ στο καλαθάκι, όχι με το κόψιμο/διάρκεια της εκχύλισης.
 
Ωστόσο θέλει παραπάνω χρόνο από το default? Το πιο ψιλό δίνει καλύτερο αποτέλεσμα γιατί καιμακι δεν μου δίνει ικανοποιητικό. Παίζει μηοως ρόλο το φλιτζάνι που είναι μεγάλο σε διάμετρο;
 
Πόση ώρα διαρκεί η εκχύλιση ? Το καϊμάκι είναι συνάρτηση του πόσο φρέσκος είναι ο καφές. Το pressurized portafilter δημιουργεί τεχνητά περισσότερη κρέμα.
 
η παλια φραπεδιερα παρεδωσε πνευμα.
μια izzy 100w γονατισε.10 χρονια,σκυλι.!!
4-5 καφεδες την ημερα και ενδοιαμεσα χτυπημα(με παγο)φυτικη κρεμα για freddo/cappuccino.
κοιταζω για καινουργια και δεν βλεπω κατι το αξιολογο στα 20-40 ευρω.
πολλα παραπονα για θορυβο,πλαστικα χαμηλης ποιοτητας,αντοχη.
να επερνα μια artemis επαγγελματικη των 100-110 ευρω να ξεμπερδευα,
ή ειναι υπερβολη?
 
προς τα εκει παω..
εχει καποιες ιδιαιτεροτητες η "επαγγελματικη" φραπεδιερα?
συντηρηση,χρηση,ανταλακτικα?
διαβαζω κατι για καρβουνακια κλπ.
 
Για συντήρηση δε νομίζω να χρειάζεται τίποτα ιδιαίτερο, 3 χρόνια που την έχω μόνο καθαρή κοιτάζω να την έχω. Και το σετ ανταλλακτικής βίδας/προπέλας ακόμα στο ράφι είναι.
 
πηρα την Gruppe CM 4677 για να μπω λιγο στο νοημα και αργοτερα βλεπουμε.
εχω καταφερει να βγαλω με ετοιμο αλεσμενο ipanema,40-42ml κοντα στα 20-22 sec.
με του coffee island κομμενο στο 2.5,εβγαζε πολυ συντομα 40ml(12-15 sec)οποτε την δευτερη φορα τον εκοψα στο 2 και φαινεται να πηγαινει καλυτερα.
δυστηχως οι συσκευασμενοι και αλεσμενοι illy και lavazza απο super market,τρεχουν πολυ γρηγορα και δεν κανουν...
αυτα μεχρι εδω-οπου νομιζετε διορθωνετε.
αυτο που ψαχνω τωρα(εκτος απο μυλο που θα παρω καποια στιγμη)ειναι ενα κλειστρο non-pressurized για να παρω καλυτερη γευση και ροη καφε.
εχω βρει καποια,αλλα το θεμα ειναι οτι το "μαμα" εχει λεπτα αυτακια για το κουμπωμα και ειναι λιγο δυσκολο βαση φωτογραφιων να καταλαβω ποιο κανει.
την εχει κανεις να βοηθησει?
 

Attachments

  • oik1.jpg
    oik1.jpg
    190.3 KB · Views: 45
Last edited:
πρέπει να κόψει πιο ψηλά τον καφέ. Αυτό θα σου αυξήσει τον χρόνο της εκχύλησης. Θα πρέπει να βάζεις 18 γρ καφέ (powder) και να πέρνεις γύρω στα 40 γρ καφέ (ρόφημα) σε 30 sec. Αυτός είναι ένας γενικός μπούσουλας που διαφοροποιείται αναλόγως την ποιότητα, το καβούρντισμα (κλπ) του καφέ, την μηχανή, αλλά κυρίως τα δικά σου γευστικά κριτήρια.
 
graef 702.
εκοβα στο 10 και ολα καλα..
ξαφνικα απο προχθες,γρηγορη εκχυλιση που σημαινει τον κοβει πιο χοντρο.
ανοιγω,καθαριζω τα παντα...μια απο τα ιδια...
βαζω τις 2 επιπλεον ροδελες της συσκευασιας.
απο κει και επειτα οτι κοβει βγαινει χαλικι ακομα και στο μηδεν.!
τον εχω λυσει 10 φορες,ολα φαινονται μια χαρα βαλμενα...
τι κανω?