Για τις Brikka να πω ότι έχουμε 3 γενιές (αν δεν κάνω λάθος)
1. Πρώτη γενιά
Η brikka γεννιέται, το μπρίκι για μόκα αναβαθμίζεται με ένα βαρίδι το οποίο από ανεξάρτητες και μη επιβεβαιωμένες μετρήσεις άνοιγε στα 3-4 bar και έκανε τον καφέ να πλησιάζει σε γεύση του espresso. Πολλά παράπονα από χρήστες ότι απλά δεν δούλευε. Χαρακτηριστικό του ήταν ότι στο πάνω μέρος είχε ένα σκαλοπατάκι που έγραφε H2O για να μετράς σωστά το νερό για κάθε καφέ. Επίσης ήταν όλη ασημί χρώματος.
Προσωπική κριτική: Ήταν η πρώτη που πήρα και για να καταφέρω να βγάλω έστω λίγη κρέμα έπρεπε να δοκιμάσω αρκετά και να δω αρκετά βίντεο στο youtube. Πολλές φορές έβγαινε καμένος ή δεν άνοιγε το βαρίδι ή γενικώς κάτι πήγαινε λάθος. Επίσης ο καθένας έλεγε διαφορετικά για το πως να κόψεις τον καφέ που βάζεις μέσα. Το αστείο είναι ότι με lavazza red για εσπρέσο από το σούπερ μάρκετ ήταν η πρώτη φορά που είδα σημαντική και καλή κρέμα από πάνω.
Για μένα ο βασικός λόγος της αποτυχίας είναι ότι πρέπει να σφίξεις ασφυκτικά το μπρικάκι για να μπορέσει να ανεβάσει την απαιτούμενη πίεση και να μην χάνει. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές για να την ανοίξεις θες επίσης ΠΟΛΥ δύναμη.
Δεύτερος λόγος αν χρειαστείς να αλλάξεις κάτι (πχ φλάντζα ή καλαθάκι) θέλει ξανά...calibration και τρομερό σφίξιμο για να κρατά την πίεση μέχρι να δέσουν όλα τα καινούργια.
Από την άλλη αν αφιερώσεις χρόνο, δοκιμάσεις καφέδες με διαφορετικό κόψιμο, μάθεις τις ιδιαιτερότητες μπορείς να φτιάξεις πολύ καλό καφέ. Έχω καταλήξει και κόβω τον καφέ πια λίγο πιο ψιλό από ότι μου τον έκοβαν σε καφεκοπτείο για μόκα, αλλά πιο χοντρό από του εσπρέσο.
Η φωτογραφία που έχω πιο κάτω δεν έχει Photoshop, είναι ίδια περίπου με την εικόνα που έχω στη δική μου για την κρέμα (έχει και λίγες φυσαλίδες)
2. Δεύτερη γενιά
Αγόρασα πριν 2 και κάτι χρόνια μια δεύτερη για το εξοχικό. Μου ήρθε σε μαύρο χρώμα το κάτω μέρος και το πάνω δεν είχε πια το σκαλοπάτι που έγραφε H2O αλλά μόνο ένα πολύ μικρότερο σκαλοπατάκι. Μου είχε κάνει εντύπωση που έκανε πιο εύκολα καλύτερη και περισσότερη κρέμα. Σχεδόν είχε διπλασιαστεί το ύψος στο φλυτζανάκι. Από την άλλη εξαφανιζόταν πιο γρήγορα. Δεν το είχα ψάξει παραπάνω μέχρι τη μέρα που την άνοιξα να την καθαρίσω για πρώτη φορά. Μόλις έβγαλα το βαρίδι είδα ότι μέσα στην τρυπούλα είχε και κάτι ακόμη. Το έψαξα λίγο στο ιντερνετ και έμαθα ότι η Bialetti είχε προσθέσει ένα εξάρτημα σιλικόνης που στην ουσία δημιουργούσε πυκνό αφρό καθώς ανέβαινε ο καφές. Αυτός ήταν και ο λόγος που η κρέμα ήταν περισσότερη αλλά και εξαφανιζόταν πιο γρήγορα από την πρώτη. Σε γεύση απειροελάχιστες διαφορές με την πρώτη.
3. Τρίτη γενιά
Αυτή νομίζω ότι κυκλοφόρησε τον τελευταίο χρόνο ή κάπου εκεί. Το βαρίδι έχει εξαφανιστεί. Έχουν βάλει μόνο μια νέα βαλβίδα σιλικόνης που θεωρητικά είναι σχεδιασμένη να ανοίγει σε συγκεκριμένη πίεση. Προφανώς επειδή το άνοιγμα έχει μεταβλητή διατομή είμαι σίγουρος ότι το έχουν φτιάξει και για να δημιουργεί εύκολα μεγαλύτερη ποσότητα κρεμοαφρού.
Δεν την έχω αγοράσει, αλλά όποιο review έχω διαβάσει στο internet την θάβει. Δεν θα την προτιμούσα γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι όντως ανεβάζει πίεση ή απλά δημιουργεί αφρό και δεν έχω κάποιο λόγο να αμφισβητήσω όλα τα αρνητικά review.
Συμπέρασμα: Για μένα η brikka ήταν μια καλή ιδέα που απλά δεν περπάτησε λόγω των ιδιοτροπιών της. Η γυναίκα μου γελάει κάθε μέρα που σφίγγομαι για να την βιδώσω πολύ ή πολλές φορές που χρειάζεται να πιάσω και πετσέτα για να την ξεβιδώσω. Επίσης είναι ακόμη πιο δύσκολο να πετύχεις κάτι με τη μεγάλη έκδοση, οπότε αν την επιλέξετε μείνετε σε αυτή που φτιάχνει 1 διπλό καφέ. Για την μαζική αγορά η τελευταία έκδοση είναι σίγουρα φθηνότερη στην κατασκευή και φτιάχνει τον τύπο κρέμας που υποτίθεται υπόσχεται εύκολα και ανώδυνα οπότε θα μειωθούν και τα παράπονα ότι "δεν δουλεύει". Όμως φτιάχνει και χειρότερο καφέ.
Άρα αν βρείτε κάποια από τις 2 πρώτες γενιές πάρτε την αλλά να ξέρετε στην αρχή θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο να την μάθετε. Αν την συνδυάσετε με έναν από τους φθηνούς μύλους και καλό καφέ (κόστος 0.50 - 0.80 για το διπλό καφεδάκι) το αποτέλεσμα με κάπου 80-100 ευρώ νομίζω δεν θα το πάρετε από οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό. Με όλα τα αρνητικά που έχει αυτό (δύσχρηστη brikka, μύλοι που κάνουν σπαστικό θόρυβο και βρωμίζουν εύκολα λόγω στατικού ηλεκτρισμού που κάνει τον καφέ να κολλάει στα πλαστικά τοιχώματα κλπ) αν τα αντέχετε θα πιείτε κάτι πολύ γευστικό κοντά στον εσπρέσο με χαμηλό κόστος. Επίσης πίνω 1 άντε 2 καφεδάκια την ημέρα. Αν ήθελα να φτιάχνουμε σπίτι 4-5 και πάνω δεν αξίζει η ταλαιπωρία, επενδύστε σε κάτι καλό.
Προσωπικά έχω απολαύσει καφέ καλύτερο μόνο από συνδυασμούς που ξεπερνούν το 500αρικο. Οι nespresso βγάζουν αληθινή κρέμα, αλλά εκτός από τα θέματα για την υγεία και το περιβάλλον η γεύση τους δεν με καλύπτει όπως αυτό που έχω όπως και η περιορισμένη εμπειρία που έχω από μυλοκαφετιέρες επίσης δεν με έχει καλύψει (βέβαια να πω ότι όσους έχω δοκιμάσει από τέτοιες μηχανές είχαν καφέδες σούπερ μάρκετ).