Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Γιατί δε σκέφτεστε ένα καλό χειροκίνητο μύλο πχ jx 1Zpresso? Έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των ηλεκτρικών με μόνο μειονέκτημα (για μένα) αν θέλεις να φτιάξεις πολλά διαδοχικά καφεδάκια για παρέα.
Δεν πιάνει χώρο, δεν κάνει θόρυβο, είναι πραγματικά single dose


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member

Μην αποκλειεις τις heat exchanger βγάζουν εξαιρετικά καφεδάκια και δεν θέλουν χρόνο προθέρμανσης μεγάλο. Ειδικά αν ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς και να βγάζεις αφρογαλα στη μηχανή θα πιείς εξαιρετικά καφεδάκια ισάξια των καλών καφέ... εννοώ τις καφετέριες της taf, kudu, samba, taresso ..όχι την πλατείας
Και έχει και λεβιέ για pressure profile το οποίο αν ασχοληθείς διαμορφώνεις γευστικά τον όποιο καφέ κάνεις τους όξινους ή πικρους γλυκούς κλπ.
Εγώ έχω την unica στην οποία έχω προσθέσει το pressure gadget και είναι μαγικό πως διαμορφώνει γευστικά τον όποιο καφέ.
Μπορείς να πας και σε αυτή και να σου μείνουν χρήματα για υπερμύλο...κάτι από eurika ισως..
Στα 15 λεπτά βγάζει νερό στους 60 βαθμούς περίπου με βάση το παρακάτω βίντεο.
Σε άλλη αναζήτηση που έκανα έγραφαν 45 λεπτά για να πιάσει το Ε61 γκρουπ σωστή θερμοκρασία πράγμα που δε με βολεύει.
Οκ, τον πρωινό καφέ τον κανονίζω (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) αλλά τους υπόλοιπους δε μπορώ να περιμένω τόση ώρα!

Υπάρχουν άλλες μηχανές με Ε61 γκρουπ που ζεσταίνουν απευθείας το γκρουπ και πιάνουν θερμοκρασία σε 15'.
Αν πάω δηλαδή σε μηχανή με Ε61 θα είναι μία απο αυτές.

 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Στα 15 λεπτά βγάζει νερό στους 60 βαθμούς περίπου με βάση το παρακάτω βίντεο.
Σε άλλη αναζήτηση που έκανα έγραφαν 45 λεπτά για να πιάσει το Ε61 γκρουπ σωστή θερμοκρασία πράγμα που δε με βολεύει.
Οκ, τον πρωινό καφέ τον κανονίζω (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) αλλά τους υπόλοιπους δε μπορώ να περιμένω τόση ώρα!

Υπάρχουν άλλες μηχανές με Ε61 γκρουπ που ζεσταίνουν απευθείας το γκρουπ και πιάνουν θερμοκρασία σε 15'.
Αν πάω δηλαδή σε μηχανή με Ε61 θα είναι μία απο αυτές.

Έχω την εντύπωση ότι αυτή σου έχω στείλει την Άρια της bezzera.
Αλλιώς μονού μποιλερ bezzera, ECM, ή lelit με e61 οικονομικότερες γρηγορότερες απλά παιδεύει στο καπουτσίνο.
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Πάντως ακόμη και με την ταπεινή Lelit Anita που έχω πίνω καλά καφεδάκια. Ο μόνος άλλος λόγος για αλλαγή θα είναι μη επισκευάσιμη βλάβη. Και έχω πάρει απόφαση ότι αν εξαιρέσουμε αξεσουάρ για αυτή δεν πρόκειται να ασχοληθώ για αναβάθμιση, εκτός και αν με πιάσει η τρέλα να το ξαναδώ σαν τρελό χόμπυ (όπως στην αρχή που μάθαινα να φτιάχνω εσπρέσσο) και να πάρω κάποια της Decent Espresso. Βέβαια έχει 3000+ ευρώ, αλλά πρακτικά νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο μιας και μπορεί να προσομοιώσει οποιαδήποτε άλλη καφετιέρα στην αγορά. Βέβαια το κάτω κατώφλι για μύλο για τέτοια καφετιέρα θα ήταν ένας Niche Zero, οπότε μιλάμε για ένα συνολικό κουστούμι 4000 ευρώ.
Θα έχω κάνει πολλά άλλα πρώτα σε άλλα χόμπυ πριν πάω προς τα εκεί και καώ τελείως για τουλάχιστον 6 μήνες...
Δεν νομίζω Γιώργο ότι ο Niche θα μπορέσει να σε καλύψει, υπάρχουν απίστευτοι μύλοι στην αγορά, sky is the limit:


 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Έχω την εντύπωση ότι αυτή σου έχω στείλει την Άρια της bezzera.
Αλλιώς μονού μποιλερ bezzera, ECM, ή lelit με e61 οικονομικότερες γρηγορότερες απλά παιδεύει στο καπουτσίνο.

Ναί για την Aria λέω.
60 βαθμούς μόνο στα 15'
Γενικά όλες με Ε61 έχουν παρόμοιο θέμα και χρειάζονται ~40' για να ζεσταθούν καλά.
Σε κάποιες εταιρίες βάζουν έξτρα αντίσταση μέσα στο γκρουπ (με αντίστοιχο έλεγχο απο PID) και ζεσταίνονται στο ~15λεπτο.

1705648087724.png

Νομίζω δε θέλω Ε61 γκρουπ.
Είδα και την Ascaso Steel Duo Plus με θερμομπλόκ.

Έφτιαξα τη δικιά μου Gaggia classic οπότε συνεχίζω χαλαρά την έρευνα.
Τα κριτήρια είναι
1) γρήγορο ζέσταμα ~15-20΄ για τον πρώτο καφέ
2) ανοξείδωτο το μεγαλύτερο μέρος που έρχεται σε επαφή με το νερό
3) να βγάζει ατμό
4) να είναι σχετικά μικρή (αυτό δεν είναι απαραίτητο)
5) Σχετικά μικρό boiler ώστε να μήν μένει το νερό μέσα στάσιμο πολύ καιρό. Με 3 καφέδες ανα ημέρα ~200ml το 1L boiler είναι πρόβλημα.
 
17 June 2006
9,805
Δεν νομίζω Γιώργο ότι ο Niche θα μπορέσει να σε καλύψει, υπάρχουν απίστευτοι μύλοι στην αγορά, sky is the limit:


Καλά αν ποτέ το αποφασίσω το ξανασυζητάμε γιατί μπορεί να είναι σε αρκετά χρόνια :)
Το σετάκι μου νομίζω ότι είναι το πιο τίμιο εισαγωγικό στο να μάθεις να φτιάχνεις ποιοτικό καφέ μόνος σου στο σπίτι. Μάλλον έχουν άλλα χόμπυ σειρά για εξοπλισμούς στο βραχυπρόθεσμο μέλλον :p
Το καλό με αυτό το χόμπυ είναι ότι μπορείς να αγοράζεις συνεχώς νέους καφέδες, διαφορετικούς και να μην βαριέσαι ποτέ. Οπότε λέω όχι σε αναβάθμιση εξοπλισμού (οκ, κανένα καλαθάκι, ντουζιέρα κλπ δεν τα μετράω) αλλά σίγουρα ναι σε επιλογές καφέ.


Μια άλλη ερώτηση. Πιστεύετε ότι μια αναβαθμισμένη ντουζιέρα θα φέρει καμιά ουσιαστική βελτίωση αν βάζουμε σίτα πάνω από το πακ; Από όταν πήρα τη σίτα έχω ξεχάσει τι σημαίνει channeling και επίσης η ντουζιέρα βρωμίζει ελάχιστα έως καθόλου. Βλέποντας σχέδια από competition ντουζιέρες βλέπω ότι στοχεύουν στο να πετύχουν ότι κάνει η σίτα. Ισοκατανομή του νερού με ομοιόμορφη πίεση σε όλο το πακ, ενώ προσπαθούν και με δημιουργία μεμβράνης και άλλα κολπάκια να κρατούν την ντουζιέρα καθαρή.
 
7 July 2006
453
Ναί για την Aria λέω.
60 βαθμούς μόνο στα 15'
Γενικά όλες με Ε61 έχουν παρόμοιο θέμα και χρειάζονται ~40' για να ζεσταθούν καλά.
Σε κάποιες εταιρίες βάζουν έξτρα αντίσταση μέσα στο γκρουπ (με αντίστοιχο έλεγχο απο PID) και ζεσταίνονται στο ~15λεπτο.

View attachment 226381

Νομίζω δε θέλω Ε61 γκρουπ.
Είδα και την Ascaso Steel Duo Plus με θερμομπλόκ.

Έφτιαξα τη δικιά μου Gaggia classic οπότε συνεχίζω χαλαρά την έρευνα.
Τα κριτήρια είναι
1) γρήγορο ζέσταμα ~15-20΄ για τον πρώτο καφέ
2) ανοξείδωτο το μεγαλύτερο μέρος που έρχεται σε επαφή με το νερό
3) να βγάζει ατμό
4) να είναι σχετικά μικρή (αυτό δεν είναι απαραίτητο)
5) Σχετικά μικρό boiler ώστε να μήν μένει το νερό μέσα στάσιμο πολύ καιρό. Με 3 καφέδες ανα ημέρα ~200ml το 1L boiler είναι πρόβλημα.
Νομίζω η μηχανή που έχεις τώρα πληρεί όλα τα παραπάνω κριτήρια που έθεσες (με εξαίρεση το μπόιλερ από αλουμήνιο). Εάν δουλεύει μια χαρά δε βρίσκω λόγω να την αλλάξεις.
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Νομίζω η μηχανή που έχεις τώρα πληρεί όλα τα παραπάνω κριτήρια που έθεσες (με εξαίρεση το μπόιλερ από αλουμήνιο). Εάν δουλεύει μια χαρά δε βρίσκω λόγω να την αλλάξεις.

Συνειδητοποίησα την πραγματική της αξία τώρα που μπήκα στη διαδικασία να δώ τί διαφορετικό υπάρχει εκεί έξω.
Νομίζεις ότι αγοράζοντας μία μηχανή των >€1000 αγοράζεις έστω καλύτερη αντλία αλλά τελικά είναι ακριβώς η ίδια που κοστίζει <€20 η οποία χάλασε στη δικιά μου μετά απο 10 χρόνια και την άλλαξα σε 10 λεπτά.

Αν δε βρώ κάποια που να πληροί τα κριτήρια μου θα αλλάξω μπόιλερ (€40) και διασκορπιστή (€30) που υπάρχει πλέον ανοξείδωτος. Έχω παραγγείλει νέο PID (γιατί το έκαψα) και αισθητήρα θερμοκρασίας βιδωτό να χωθεί μέσα στο μπόιλερ και τα ρέστα μπορεί να τα κάνω single dose grinder.

Η Sage dual boiler τα κάνει όλα αλλά είναι πολύ περίπλοκη και φοβάμαι τις βλάβες.
Έχει και ογκομετρητή και αντίσταση μέσα στο γκρούπ με δύο ανοξείδωτα μπόιλερ!
Αλλά άντε αν χαλάσει κάτι να την επισκευάσεις συν ότι εμφανισιακά δε μου αρέσει.

Χαζεύω και την Ascaso steel duo με θερμομπλόκ που διαφημίζει το ανοξείδωτο παντού.
Ψάχνω να βρώ το κόστος αλλαγής του θερμομπλόκ όταν βουλώσει...
1705761533362.png1705761545433.png
 
7 July 2006
453
Συνειδητοποίησα την πραγματική της αξία τώρα που μπήκα στη διαδικασία να δώ τί διαφορετικό υπάρχει εκεί έξω.
Νομίζεις ότι αγοράζοντας μία μηχανή των >€1000 αγοράζεις έστω καλύτερη αντλία αλλά τελικά είναι ακριβώς η ίδια που κοστίζει
Αν δε βρώ κάποια που να πληροί τα κριτήρια μου θα αλλάξω μπόιλερ (€40) και διασκορπιστή (€30) που υπάρχει πλέον ανοξείδωτος. Έχω παραγγείλει νέο PID (γιατί το έκαψα) και αισθητήρα θερμοκρασίας βιδωτό να χωθεί μέσα στο μπόιλερ και τα ρέστα μπορεί να τα κάνω single dose grinder.

Η Sage dual boiler τα κάνει όλα αλλά είναι πολύ περίπλοκη και φοβάμαι τις βλάβες.
Έχει και ογκομετρητή και αντίσταση μέσα στο γκρούπ με δύο ανοξείδωτα μπόιλερ!
Αλλά άντε αν χαλάσει κάτι να την επισκευάσεις συν ότι εμφανισιακά δε μου αρέσει.

Χαζεύω και την Ascaso steel duo με θερμομπλόκ που διαφημίζει το ανοξείδωτο παντού.
Ψάχνω να βρώ το κόστος αλλαγής του θερμομπλόκ όταν βουλώσει...
View attachment 226449View attachment 226450
Έχει η Gaggia Classic Pid?? Φαντάζομαι το έχεις βάλει εσύ εκ των υστέρων οπότε είσαι μια χαρά. Καλύτερα επένδυσε σε Level 2 μύλο, μεγαλύτερη διαφορά θα δεις στο φλιτζάνι.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,145
Bratislava
Αν και η κουβεντα εδω εχει παει σε super high end επιπεδο, ας ρωτησω....

Κερδισα σε μια κληρωση αυτην την DeLonghi και διαβαζοντας εδω το νημα, αγορασα και αυτον τον μυλο Hario, συν τους απαραιτητους κοκους φυσικα...

...απο το 1 εως το 10 σε ποιο επιπεδο λετε πως ειμαι για εσπρεσο ? Να τα πουλησω και να συνεχισω με φραπε οπως μεχρι τωρα η εχω ανεβει κανα σκαλι στη γευση (και μενει να το καταλαβω κιολας :cool:) ?
 
Σήμερα θα κάνω το μεγάλο τεστ. Θα πάω στη φωλιά του 3rd wave, στην καφετέρια της Intelligentsia στο Chicago να πιω σκέτο εσπρεσάκι, προβλεπέ όσο δεν πάει άλλο. Αν είναι κι αυτό ξινό beyond pain, τότε θα λήξει το θέμα δια παντός. :)
 
  • Like
Reactions: takisot

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Σήμερα θα κάνω το μεγάλο τεστ. Θα πάω στη φωλιά του 3rd wave, στην καφετέρια της Intelligentsia στο Chicago να πιω σκέτο εσπρεσάκι, προβλεπέ όσο δεν πάει άλλο. Αν είναι κι αυτό ξινό beyond pain, τότε θα λήξει το θέμα δια παντός. :)
Αν καφέδες μπλεντ σου βγαίνουν οξινοι δεν φταίει ο καφές. Κάτι πάει λάθος στην διαδικασία. Ή χαμηλή θερμοκρασία ή γρήγορη εκχύλιση. Αν δοκιμάζεις Κένυα Αιθιοπία και ούτω καθεξής εκεί έχεις οξύτητα. Διάβαζε το γευστικό προφίλ πάντα για καθοδήγηση
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Αν και η κουβεντα εδω εχει παει σε super high end επιπεδο, ας ρωτησω....

Κερδισα σε μια κληρωση αυτην την DeLonghi και διαβαζοντας εδω το νημα, αγορασα και αυτον τον μυλο Hario, συν τους απαραιτητους κοκους φυσικα...

...απο το 1 εως το 10 σε ποιο επιπεδο λετε πως ειμαι για εσπρεσο ? Να τα πουλησω και να συνεχισω με φραπε οπως μεχρι τωρα η εχω ανεβει κανα σκαλι στη γευση (και μενει να το καταλαβω κιολας :cool:) ?
Είναι μια αρχή 1 με 2 ας πούμε. Αν σε κερδίσει κράτα το και συνέχισε εσύ θα δεις πόσο σε ευχαριστεί...
 
  • Like
Reactions: ilias
Αν καφέδες μπλεντ σου βγαίνουν οξινοι δεν φταίει ο καφές. Κάτι πάει λάθος στην διαδικασία. Ή χαμηλή θερμοκρασία ή γρήγορη εκχύλιση. Αν δοκιμάζεις Κένυα Αιθιοπία και ούτω καθεξής εκεί έχεις οξύτητα. Διάβαζε το γευστικό προφίλ πάντα για καθοδήγηση
Μα αυτό ακριβώς θέλω να δω, γιατί η εκχύλιση μου είναι textbook (σε χρόνους, υφή, όψη, ομοιομορφία, συμπαγές puk μετά, κλπ). Όποτε ίσως απλά δεν τους γουστάρω. Θα σας πω!
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Την είχα στείλει για γενικό καθαρισμό πριν μερικά χρόνια και μου έβαλαν PID και μανόμετρο.
Αλλά το thermistor το είχαν βάλει έξω απο την τρύπα του εργοστασιακού θερμοστάτη οπότε δεν είχα τον καλύτερο δυνατό έλεγχο.

Τώρα θα τα φτιάξω όλα σωστά και αν την πουλήσω ας την χαρεί ο επόμενος.

Στη δικιά μου (όπως και σε πολλές άλλες) προσθέτουν και ντίμερ για την αντλία και έχουν έτσι flow control!
Δεν βάζω γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να προσθέσω και άλλη παράμετρο στην παρασκευή του καφέ!

@Maestro
Σχετικά με τους καφέδες και τα γούστα, τον τελειότερο espresso τον έχω πιεί στην Bologna έξω απο τον σταθμό τρένων.
Θυμάμαι πάντα έδιναν ένα μικρό ποτήρι με ανθρακούχο νερό για να ξεπλύνεις το στόμα σου πρώτα.
Ούτε ζάχαρη ήθελε ούτε τίποτα. Μακάρι να μήν είχε καφείνη να μπορούσα να πιώ 1 λίτρο!

Παίξε λίγο με θερμοκρασίες γιατί έχουν τεράστια διαφορά στο αποτέλεσμα.
Πολύ περισσότερο απο το channeling
 
Real time updates

Πολύ πιο αραιός από όσο τον κάνω εγώ (σίγουρα 1:3), άρα και λιγότερο όξινος και αρκετά πιο ευκολόπιοτος, καμία σχέση όμως με αυτό που περιμένεις (ή έστω, περιμένω) από έναν εσπρέσο.

View attachment IMG_0592.jpeg
 

Attachments

  • IMG_0592.jpeg
    4 MB · Views: 26
Last edited:

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Αυτό το καφεδάκι πάντως δεν ειναι medium/dark roast, σαν και αυτά που έψαχνες Ιάσωνα. Αν σου άρεσε πάει να πει οτι κάτι δεν κανεις καλά με την παρασκευη των καφέδων που έχεις δοκιμάσει. Το οτι μπορεί να ειναι 1:3, δεν τον κάνει απαραίτητα λιγότερο όξινο η’ ευκολοπιοτο.