Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Μια μηχανη των 150 ευρω εχει -νομιζετε- τη δυνατοτητα να πρεσσαρει ικανοποιητικα, αν το πορταφιλτερ και το καλαθακι ειναι non - pressurized ?
Να ανεβάσει την πίεση στα 8-9 bar μπορεί και να το κάνει. Να κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της εκχύλισης, μάλλον όχι. Θα ξεκινήσει από 92-93c και στα 20sec μπορεί να εχει φθάσει τους 88c, με αποτέλεσμα το καφεδάκι να βγαίνει ξιδάτο.
 
  • Like
Reactions: ilias

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Μια μηχανη των 150 ευρω εχει -νομιζετε- τη δυνατοτητα να πρεσσαρει ικανοποιητικα, αν το πορταφιλτερ και το καλαθακι ειναι non - pressurized ?
Την ίδια αντλία φοράει μία μηχανή των €200 ή των >€1000.
Ulka των 20-25 euro

opv έχουν συνήθως όλες οι σοβαρές οπότε τί εννοείς?


Να αναφέρω ότι η Eureka libra είναι φοβερή!
Κάθε μέρα ίδιος καφές. Ούτε "χτένισμα" ούτε τίποτα.
Ένα άπλωμα με το απλωτήρι, πίεση με το ταμπερ και έτοιμος ο καφές με μηδενικό channeling.
Έχω κερδίσει σε χρόνο και φασαρία και κέρδισα σταθερό αποτέλεσμα χωρίς κόπο.
 
  • Like
Reactions: ilias

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,176
127.0.0.1
Περιμένω να έρθεις για freddo capuccino η freddo espresso 😉😋

Τώρα χρωστάς εσύ επίσκεψη να ακούσεις και το σύστημα.
Πριν πεις αν σου αρέσει αυτό που ακούς να σου δείξω και ένα άλλο χόμπι που έχω, να μαζεύω και να ακονίζω μαχαίρια.
Έχω και ένα throwing για αυτούς που τρέχουν γρήγορα. :ROFLMAO:
 
  • Love
Reactions: MakisM

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Για να μην απαντάω έναν προς έναν να γράψω κάποια πράγματα αυτά δηλαδή που διδάχθηκα σε γνωστό μαγαζί 🍵 στην Βάρκιζα πριν από 25 χρόνια ,εκεί δούλευα για 12 χρόνια παράλληλα με την κύρια δουλειά μου .

1)Δεν χρειάζεται επαγγελματική μηχανή στο σπίτι σου γιατί πρωτίστως ουδέποτε θα φτιάξεις 100,200,300 καφέδες την ημέρα αλλά και τον χρόνο που θα ζεσταθεί ,μεγάλο ορειχάλκινο μπόιλερ ,μεγάλη κατανάλωση ρεύματος .

2)Υπάρχουν πολλές ημιεπαγγελματικές μηχανές σήμερα στην αγορά για χρήση στο σπίτι που βγάζουν άψογο αποτέλεσμα ,αρκεί να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές στην κοπή ,απόσταξη ,dambing,νερό κτλ κτλ ανάλογα όμως τον καφέ ,αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι διοργανώνουν σεμινάρια για τον καφέ τους στους επαγγελματίες barista.Κάποιοι δε,δεν αποκαλύπτουν ποτέ την ποικιλία του καφέ τους και τηρούν αυστηρά συγκεκριμένες προδιαγραφές ,αυτό όμως δεν το κάνουν όλοι ,άλλωστε είναι γνωστά κάποια μαγαζιά καφέ που φημίζονται για τον καφέ τους ,αυτό όμως γινόταν και παλιότερα .

3)Φτηνές μηχανές ας πούμε των 150 ευρώ το πρόβλημα είναι ότι όντως δεν κρατάνε σταθερή θερμοκρασία και αυτό συμβαίνει διότι το κεντρικό group είναι από πλαστικό,φυσικά όλα έχουν την σημασία τους από την ποιότητα ακόμη των Portafilter τα φίλτρα κτλ κτλ φυσικά δεν είναι όλα τα ίδια ,υπάρχουν ποιότητες κάποιοι δε τα αναμειγνύουν με δυο τρία υλικά και κάποιοι άλλοι κάνουν χρήση της νανοτεχνολογίας στα φίλτρα κτλ και όλα αυτά για την σταθερή θερμοκρασία-απόσταξης είμαι από τους χρήστες που χρησιμοποιούν ακόμη ισοθερμικά ποτήρια .

4)Τα 15 bar στις μηχανές εσπρέσο τα χρησιμοποιούμε μόνο στις κάψουλες ,είμαι χρήστης των 9 bar .

5)Τις οδοντογλυφίδες της χρησιμοποιούσα την δεκαετία του 90 σήμερα υπάρχουν οι βελόνες και ένα σωρό άλλα αξεσουάρ που εύκολα και γρήγορα κάνεις την ζωή σου πιο εύκολα .Έχει όμως τεράστιο ενδιαφέρον Παλιά σχολή vs Νέα σχολή .

6)Υπάρχουν όξινοι καφέδες αλλά και γλυκοί στον ουρανίσκο του καθένα από εμάς δεν μπορώ να μπω .Το πρόβλημα είναι αν παίρνεις τα ίδια γευστικά αποτελέσματα με διαφορετικούς καφέδες που και αυτό αλλάζει …

7)Μύλος πολύ μεγάλη συζήτηση προτιμώ τους EUREKA – MIGNON ARTE 55 16CR για χρήση στο σπίτι (ημιεπαγγελματικός)περιορισμένης συλλεκτικής έκδοσης ,σύντομα θα έχω την φούσκα ,ίσως κάποιοι να μην γνωρίζουν την χρήση της και φυσικά την Gaggia Classic sb ss 2019 -pro για άλλους λόγους 😋
Πιστεύω να βοήθησα .
 
  • Like
Reactions: ilias and jim...

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,176
127.0.0.1
Θα ξεκινήσει από 92-93c και στα 20sec μπορεί να εχει φθάσει τους 88c, με αποτέλεσμα το καφεδάκι να βγαίνει ξιδάτο

Καλά, στους 88 δεν βγαίνει ξιδάτο, ίσα ίσα που εκεί κάνουν εκχύλιση οι Ιταλοί.
Με την Lelit πάλι βλέπω την θερμοκρασία να πέφτει στους 88 αν όχι και πιο κάτω, αλλά η πραγματική θερμοκρασία του συνόλου του νερού που βρίσκεται στο boiler δεν έχει σχέση με την θερμοκρασία που έχει στην είσοδο του boiler που είναι ο θερμοστάτης.
 
  • Like
Reactions: ilias
Καλά, στους 88 δεν βγαίνει ξιδάτο, ίσα ίσα που εκεί κάνουν εκχύλιση οι Ιταλοί.
Με την Lelit πάλι βλέπω την θερμοκρασία να πέφτει στους 88 αν όχι και πιο κάτω, αλλά η πραγματική θερμοκρασία του συνόλου του νερού που βρίσκεται στο boiler δεν έχει σχέση με την θερμοκρασία που έχει στην είσοδο του boiler που είναι ο θερμοστάτης.
Μα οι καφέδες που εκχυλίζουν οι Ιταλοί δε γίνονται ξύδι με τίποτα. Κάτι άλλοι χιπστερικοί δε, γίνονται ξυδάκι ακόμα και στους 100 :)
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Καλά, στους 88 δεν βγαίνει ξιδάτο, ίσα ίσα που εκεί κάνουν εκχύλιση οι Ιταλοί.
Με την Lelit πάλι βλέπω την θερμοκρασία να πέφτει στους 88 αν όχι και πιο κάτω, αλλά η πραγματική θερμοκρασία του συνόλου του νερού που βρίσκεται στο boiler δεν έχει σχέση με την θερμοκρασία που έχει στην είσοδο του boiler που είναι ο θερμοστάτης.

Ναι εξαρτάται πάντα για τι καφέδες μιλάμε, αν συζητάμε για illy και lavazza, προφανώς και δεν χρειάζονται 93c για εκχύλιση.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Μα οι καφέδες που εκχυλίζουν οι Ιταλοί δε γίνονται ξύδι με τίποτα. Κάτι άλλοι χιπστερικοί δε, γίνονται ξυδάκι ακόμα και στους 100 :)

Περί ορέξεως….. Αν η robusta των Ιταλών είναι το σημείο αναφοράς μας, πως να γίνουν ξύδι αφού έχουν ψηθεί τέρμα dark, δεν έχει μείνει κάποιο γευστικό χαρακτηριστικό ανέπαφο, σοκολάτα και ξηρό καρπό θα βγάλουν.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Μιας και αναφερθήκαμε στις αντλίες, αρχικά έψαξα για να βάλω rotary στην gaggia classic μήπως και την συνέδεα απευθείας στην παροχή απο το φίλτρο νερού και τυχαία βρήκα αυτό.

άσχετο μεν αλλά ενδιαφέρον δε :)
με την αλλαγή του μύλου που είδα τεράστια διαφορά στον θόρυβο το σκέφτομαι και για την gaggia

Εντιτ:
Δεν έχει τεράστια διαφορά αλλά κάτι κάνει.
Θα το έχω στα υπόψιν
 
Last edited:

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,176
127.0.0.1
Μα οι καφέδες που εκχυλίζουν οι Ιταλοί δε γίνονται ξύδι με τίποτα. Κάτι άλλοι χιπστερικοί δε, γίνονται ξυδάκι ακόμα και στους 100 :)

Αν θέλουμε να μιλάμε για Espresso θα πρέπει να ακολουθούμε τους Ιταλούς.
Τις ηλίθιες μόδες που ο καφές έχει αρώματα grapefruit, λεμονιού και ανανά με έντονες οξύτητες δεν τις λένε espresso. Ας τις πούνε Μήτσο ξερωγώ. Δεν με νοιάζει.
Όπως δεν λέμε παστίτσιο κάτι που έχει μέσα αρακά και μπρόκολο.
Εγώ το πρωί πίνω καφέ.
Αν ήθελα πορτοκαλάδα θα έπινα πορτοκαλάδα.
 
17 June 2006
9,806
Δοκίμασα το χαρμάνι των bridge urban coffee roasters. Κατά βάση είχα ξεμείνει από καφέ, πετάχτηκα στο coffee island της γειτονιάς και απέναντι ήταν αυτό. Είχα πάρει παλαιότερα μονοποικιλιακούς από αυτούς, αλλά ήταν όξινοι για τα γούστα μου. Παίρνω το χαρμάνι που χρησιμοποιούν για τους τυπικούς καφέδες τους και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους αρέσκονται στον κλασσικό ιταλικό εσπρέσσο.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,851
Παλλήνη
Πάντως παιδιά, θεωρώ πως overall είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο στον καφέ στην Ελλάδα.
Ήμουν πρόσφατα Ιταλία (Napoli, Sorrento, Amalfi, Roma) και Αμερικη (San Francisco).
Στην Ιταλία μόνο ο espresso ήταν καλός (τα cappuccino πνιγμένα στο γάλα, για κρύα ροφήματα ουτε για αστείο).
Στο SF παντού ο καφές ήταν από μέτριος έως κακός με εξαίρεση ένα μαγαζί στο Mission District που το είχε ενας... Παλαιστινιος!
Ήμουν 10 μέρες Ιταλία και 8 Αμερική, οπότε δοκίμασα αρκετούς καφέδες από ψαγμένα coffee shops μεχρι Starbucks.
Ελλάδα και πάλι Ελλάδα...
 

tasnt

Established Member
8 March 2024
128
Εγώ έχω μια ταπεινή Arrieli η οποία είναι 8 ετών και όμως την προσέχω με καθάρισμα κάθε 6 μήνες και μου βγάζει 2-4 καφέδες καθημερινά. Το πρωί βάζω λίγο ζεστό γάλα στο ποτήρι και αφήνω μπόλικο νερό να βγει κάτι σαν latte americano, το απόγευμα ένα εσπρέσσο. Θα έχει βγάλει ισα με 6000 καφέδες, και συνεχίζει..... Δωσε της καλό καφέ και μια χαρά είναι, όπως λέει η κόρη μου το σπίτι μυρίζει σαν καφετέρια....
1710163029835.jpg
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Για να μην απαντάω έναν προς έναν να γράψω κάποια πράγματα αυτά δηλαδή που διδάχθηκα σε γνωστό μαγαζί 🍵 στην Βάρκιζα πριν από 25 χρόνια ,εκεί δούλευα για 12 χρόνια παράλληλα με την κύρια δουλειά μου .

1)Δεν χρειάζεται επαγγελματική μηχανή στο σπίτι σου γιατί πρωτίστως ουδέποτε θα φτιάξεις 100,200,300 καφέδες την ημέρα αλλά και τον χρόνο που θα ζεσταθεί ,μεγάλο ορειχάλκινο μπόιλερ ,μεγάλη κατανάλωση ρεύματος .

2)Υπάρχουν πολλές ημιεπαγγελματικές μηχανές σήμερα στην αγορά για χρήση στο σπίτι που βγάζουν άψογο αποτέλεσμα ,αρκεί να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές στην κοπή ,απόσταξη ,dambing,νερό κτλ κτλ ανάλογα όμως τον καφέ ,αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι διοργανώνουν σεμινάρια για τον καφέ τους στους επαγγελματίες barista.Κάποιοι δε,δεν αποκαλύπτουν ποτέ την ποικιλία του καφέ τους και τηρούν αυστηρά συγκεκριμένες προδιαγραφές ,αυτό όμως δεν το κάνουν όλοι ,άλλωστε είναι γνωστά κάποια μαγαζιά καφέ που φημίζονται για τον καφέ τους ,αυτό όμως γινόταν και παλιότερα .

3)Φτηνές μηχανές ας πούμε των 150 ευρώ το πρόβλημα είναι ότι όντως δεν κρατάνε σταθερή θερμοκρασία και αυτό συμβαίνει διότι το κεντρικό group είναι από πλαστικό,φυσικά όλα έχουν την σημασία τους από την ποιότητα ακόμη των Portafilter τα φίλτρα κτλ κτλ φυσικά δεν είναι όλα τα ίδια ,υπάρχουν ποιότητες κάποιοι δε τα αναμειγνύουν με δυο τρία υλικά και κάποιοι άλλοι κάνουν χρήση της νανοτεχνολογίας στα φίλτρα κτλ και όλα αυτά για την σταθερή θερμοκρασία-απόσταξης είμαι από τους χρήστες που χρησιμοποιούν ακόμη ισοθερμικά ποτήρια .

4)Τα 15 bar στις μηχανές εσπρέσο τα χρησιμοποιούμε μόνο στις κάψουλες ,είμαι χρήστης των 9 bar .

5)Τις οδοντογλυφίδες της χρησιμοποιούσα την δεκαετία του 90 σήμερα υπάρχουν οι βελόνες και ένα σωρό άλλα αξεσουάρ που εύκολα και γρήγορα κάνεις την ζωή σου πιο εύκολα .Έχει όμως τεράστιο ενδιαφέρον Παλιά σχολή vs Νέα σχολή .

6)Υπάρχουν όξινοι καφέδες αλλά και γλυκοί στον ουρανίσκο του καθένα από εμάς δεν μπορώ να μπω .Το πρόβλημα είναι αν παίρνεις τα ίδια γευστικά αποτελέσματα με διαφορετικούς καφέδες που και αυτό αλλάζει …

7)Μύλος πολύ μεγάλη συζήτηση προτιμώ τους EUREKA – MIGNON ARTE 55 16CR για χρήση στο σπίτι (ημιεπαγγελματικός)περιορισμένης συλλεκτικής έκδοσης ,σύντομα θα έχω την φούσκα ,ίσως κάποιοι να μην γνωρίζουν την χρήση της και φυσικά την Gaggia Classic sb ss 2019 -pro για άλλους λόγους 😋
Πιστεύω να βοήθησα .
1) όντως δεν χρειάζεται επαγγελματική μηχανή στο σπίτι για να ευχαριστηθείς καλό καφέ όμως μια μηχανή επαγγελματικής κατασκευής για οικιακή χρήση είναι η καλύτερη επιλογή. Και οι gaggia δεν είναι τέτοιες. Ούτε και οι μηχανές κάτω των 600 ευρώ...
Μην παρεξηγηθώ μιλάω για την περίπτωση που πάω να "κοντράρω" καλο καφέ καφετέριας. Όλες οι μηχανές έχουν την ποιότητά τους.

2) σωστά τα λες δεν θα διαφωνήσω.
3) οι οικονομικές μηχανές που λες εχουν λίγα μεταλλικά μέρη το μποιλερ αναγκαστικά από αλουμίνιο και όχι ορυχαλκο. Όπως και όλες μα όλες οι καψουλομηχανες. Το αλουμίνιο ζεσταίνεται ταχυτατα αλλά δεν "κρατάει" την θερμότητα. Χώρια τα θέμα υγιεινής λόγω διάβρωσης από τα άλατα. Πιο μαλακό μέταλλο και ευάλωτο στην φθορά. Το ίδιο και τα καλάθια κλπ. Το υλικό αυτό σε συνδυασμό με τα πλαστικά εξωτερικά μέρη ρίχνουν το κόστος με την οποία πτώση στην ποιότητα.

4)15 μπαρ είναι η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ μέγιστη πίεση που αντέχει η παλμική αντλία. Δεν υπάρχει μηχανή να βγάζει καφέ στην πίεση αυτή. Οι καλές μηχανές έχουν ρύθμιση πίεσης 8-10 μπαρ για σωστό καφεμ. Οι καψουλομηχανες ούτε 3 μπάρ πίεση δεν βγάζουν στον καφέ.

Για τα υπόλοιπα δεν έχω να πω κάτι....
 
  • Like
Reactions: winlink and takisot

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Στο 1 διαφωνώ. Δεν βλέπω και επιχειρήματα
Για το 3 πάλι διαφωνώ. Και ο ορείχαλκος έχει θέματα υγείας. Για τη σταθερή θερμοκρασία ψάχνοντας μηχανές μέχρι και των €2000 είδα παρόμοια απόκλιση. Και σε κάποιες μηχανές είδα και απόκλιση προς τα πάνω που το θεωρώ χειρότερο απο τους έως 2 βαθμούς κάτω απο τον στόχο.
Μιλάω για Gaggia classic με PID σωστά εγκατεστημένο που διαβάζει μία διαφορά θερμοκρασίας σε έως 1".

Για οικιακή χρήση μία gaggia classic είναι τέλεια.
Μικρό boiler με νερό που δεν μένει μέρες στάσιμο, ζεσταίνεται πλήρως πολύ γρήγορα (σε ~10' βαριά βαριά είναι φούλ έτοιμη (και το καλάθι)), ήταν οικονομική (την αγόρασα €180), επισκευάζεται ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ και πολύ οικονομικά, καθαρίζεται πανεύκολα κ.α.
Μόνο σοβαρό ατμό δεν έχει αλλά μικρό το κακό.

Ψάχνω εναλλακτική πρόταση με ανοξείδωτο μποιλερ μικρού μεγέθους που να ζεσταίνεται γρήγορα έως €2000 :)
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Όσον αφορά το πρώτο αρκεί να πιεις καφέ από μία οικονομική μηχανή 300-400 ευρώ από τα χέρια γνώστη όμως...καθώς και από τον ίδιο άνθρωπο από μια rocket, isomac, ecm, profitec, san remo....διάλεξε και πάρε. Δεν είναι ίδιος ο καφές... απόδειξη ότι και εσύ θες να πας από την gaggia που είναι απλα οκ σε μηχανή ως 2000€. Είναι σαν να λες έχω ενισχυτή vintage από σέρβις θα δω διάφορα αν πάω σε primare, Cambridge audio, densen, λαμπατο τσακιριδη, κλπ....
Τώρα όσο αφορά το θέμα μποιλερ και θερμοκρασιακή σταθερότητα στην μηχανή είναι μεγάλη κουβέντα για αν την κάνω πληκτρολογιακα...
απλά έχε στο νου σου ότι το pιd δεν είναι πανάκεια και παίζει σημαντικότερο ρόλο το υλικό, η γεωμετρία του μποιλερ, τα σημεία εισόδου εξόδου του νερού σε αυτό κατά την εκχύλιση και θέση - γεωμετρία της αντίστασης σε αυτό μέσα. Πράγματα που δεν υπάρχουν στις μικρές μηχανές καθότι το μποιλερ είναι σε μέγεθος ανθρώπινης γροθιάς και δεν κάνεις και πολλά. ...
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
το ότι κοιτούσα μηχανές των €2000 και δεν άλλαξα είναι η απόδειξη ότι οι διαφορές είναι περισσότερο στο μυαλό παρά στην κούπα
μετά απο αρκετό ψάξιμο σχεδόν όλων των μηχανών μέχρι και €2500-3000 για ΟΙΚΙΑΚΗ χρήση (excel κατάσταση!) και βλέποντας αρκετά βίντεο απο γνωστά ονόματα του χώρου και έχοντας δοκιμάσει τον ίδιο καφέ απο επαγγελματική αλλά και τη δική μου μηχανή συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απο ότι νόμιζα

60μλ σταθερής θερμοκρασίας (ούτε καν έως -2 βαθμούς) και σταθερής πίεσης (όποιος θέλει προσθέτει και έλεγχο πίεσης) βγαίνουν απο μηχανή των <<€500
τσεκαρισμένα ;)

δεν χρειάζεται να επεκταθώ γιατί δεν έχω να αποδείξω κάτι
υπάρχουν αρκετά βίντεο που απομυθοποιούν το θέμα για όποιον ενδιαφέρεται

δέχομαι το θέμα του αλουμινίου που όμως δεν έχω βρεί αξιόπιστη πηγή για το θέμα υγιεινής, ίσα ίσα σε μετρήσεις που έκαναν κάποιοι βρήκαν πολύ περίεργα αποτελέσματα (μέχρι και απορρόφηση του αλουμινίου απο τον καφέ)


ΥΓ. Η πτώση θερμοκρασίας του νερού μπορεί να είναι και επιθυμητό αποτέλεσμα απο κάποιους ;) Γενικά δεν υπάρχει πάτος για όποιον βουτήξει.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,851
Παλλήνη
Διάφορες υπάρχουν και μεγάλες. Αν δεν θέλουμε η δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Σαφώς και υπάρχουν διαφορές.
Το αν επηρεάζουν το αποτέλεσμα για οικιακή χρήση υπάρχει υλικό στο ίντερνετ που αποδεικνύει το αντίθετο.
Στο τί νομίζει ο καθένας δεν μπορούμε να βασιστούμε για προφανείς λόγους.
Άλλος νομίζει ότι το χάπι που του δίνουν (και δεν έχει καμία δραστική) έχει παρενέργειες.
Τυχαίο λινκ

Στον καφέ δεν θα δεί διαφορές? :)