Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

17 June 2006
23,742
Αθήνα
Πέρα δηλαδή που ο "καφές" σου βγαίνει κάπου στο 1€ πρέπει να πίνεις ντε και καλά Lavazza Oro; :D
Αναγκαστικά με κάψουλες κάποια μάρκα έτοιμη θα πίνεις. Είτε lavazza, είτε illy , είτε Nespresso , είτε Starbucks, οποια μάρκα βγαζει κάψουλες τέλος πάντων. Εννοείται ότι δεν μπορείς να κάνεις καστομιες όπως με τους αλεσμένους και τα μίγματα.
Αλλά προσωπικά δεν χαραμίζω για κανέναν λογο πάνω από 1 λεπτό για καφέ. Άντε 2. 😁
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Είχα στη δουλειά κάψουλα illy και δε μου άρεσε καθόλου. Και είχα δοκιμάσει απο όλα τα είδη που βγάζει.
Καλύτερο κάποιος στιγμιαίος να πώ την αλήθεια.

Νομίζω η καλύτερη εναλλακτική είναι ένας μύλος για καφέ φίλτρου.
 

taksidiotis

Established Member
30 January 2015
237
Είπαμε είναι ένα χόμπι …

Άλλος με τα κινητά ,άλλος με το Hi-fi άλλος με τις κατασκευές ,άλλος με την φωτογραφία και πάει λέγοντας .

Αλλά πες τε μου ποιος δεν θα ήθελε να μην δοκιμάσει έναν espresso️με κρέμα .

Παιχνίδι με την κρέμα .
View attachment 229852
View attachment 229853
Πως καταφερες να βγαλεις τετοια κρεμα;

Στάλθηκε από το LE2123 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,618
Μπακοτσιάνος...
Καλημέρα και από μένα. Να πω και εγώ τον πόνο μου.
Έχω μια Kenwood ES471 την οποία μου την χάρισε ένας φίλος μου πριν 3 χρόνια (πιο πριν είχα μια απλή gaggia δεν θυμάμαι καν μοντέλο - baby κάτι). Σίγουρα την χρησιμοποίησε και αυτός πολύ αλλά το πιο σίγουρο είναι πως της έχω βγάλει τα μάτια στην κυριολεξία (4-7 καφέδες την ημέρα επί 3 χρόνια).

Στο θέμα μας τώρα. Ψάχνοντας να βρω καινούρια λαβή κλείστρου γιατί η παλιά αρχίζει να χαλάει, έπεσα σε παλιές γνώμες, reviews, σχόλια κλπ και είδα ότι δε θεωρείται και πολύ καλή (σε μεγάλη μου έκπληξη γιατί μου έχει βγει σκυλί) τόσο κατασκευαστικά, όσο και ποιοτικά. Με λίγα λόγια πολλοί τη θάβουν. Ένας τη χάριζε κι όλας.....

Ίσως ισχύει αλλά εγώ αφού με κάλυπτε δεν το έψαχνα τόσα χρόνια.

Η ερώτηση μου είναι αξίζει να ασχοληθώ με καινούρια ανταλλακτικά - αξεσουάρ ή να βάλω σε πρόγραμμα σιγά - σιγά για αντικατάσταση (σε 6-8μηνο περίπου)?
Αν θυμάται ή γνωρίζει κανείς τι κατηγορία τιμής ήταν (δε το βρίσκω πουθενά)?
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Βαρέλι δίχως πάτο λέμε!! Έχω φίλο που ο εξοπλισμός του κάνει πενταψήφιο νούμερο και για να ζεσταθεί η τροποποιημένη ημιεπαγγελματική μηχανή του καίει μια κιλοβατώρα και ο μύλος του είναι handmade κατασκευή, από γνωστό στους κύκλους Έλληνα κατασκευαστή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει ο ίδιος.
Φίλος μου.....χαχχααχαχ
 
  • Like
Reactions: Βασίλης Α.

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Είπαμε είναι ένα χόμπι …😂

Άλλος με τα κινητά ,άλλος με το Hi-fi άλλος με τις κατασκευές ,άλλος με την φωτογραφία και πάει λέγοντας .

Αλλά πες τε μου ποιος δεν θα ήθελε να μην δοκιμάσει έναν espresso☕️με κρέμα .

Παιχνίδι με την κρέμα .🍵😉
View attachment 229852
View attachment 229853
Υπερχυλιζει Θέλει λεπτότερο κόψιμο ο κώνος πέφτει χαμηλά...όμως κατά τα άλλα μία χαρά είσαι....
 
  • Like
Reactions: Tzimisce and MakisM

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Υπερχυλιζει Θέλει λεπτότερο κόψιμο ο κώνος πέφτει χαμηλά...όμως κατά τα άλλα μία χαρά είσαι....
Ο στόχος ήταν άλλος …Το σώμα .θα το διαβάσεις πιο κάτω .
Πως καταφερες να βγαλεις τετοια κρεμα;

Στάλθηκε από το LE2123 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
1)Επιλογή μηχανής αν θέλεις να ακούει σε αυτά που θέλεις να κάνεις

2)Επιλογή μύλου με μικρό ρύθμιση .

3)Επιλογή επαγγελματικού Portafilter 58 mm Gaggia εδώ χρησιμοποίησα φίλτρο -basket IMS Barista Pro με την χρήση νανοτεχνολογίας 20 gr

4)Επιλογή καφέ και κατάλληλο κόψιμο .

5)Θερμοκρασία την πήρα μετά από 5 λεπτά με κρύα μηχανή και το portafilter κουμπωμένο πάνω στην μηχανή .

6)18 γραμμάρια καφέ .

7)Σωστό damping.

Στόχος …Τα 25 δευτερόλεπτα εκχύλισης από την στιγμή που πατάς το κουμπί με σώμα τα 34 ml γεμάτος σώμα δηλ και ΟΧΙ νεροπλούμ ,προσωπική επιλογή .

Υ.Σ Και το portafilter που συνοδεύει την μηχανή παίρνεις πολύ καλά αποτελέσματα με το διπλό basket 🧺
IMG_0055.jpeg
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Το μόνο αρνητικό που έχουν οι κατασκευές του Δημήτρη (woodsman) είναι ότι εμφανισιακά απέχουν πολύ στο να θεωρηθούν όμορφες, για να μπουν σε κουζίνα όπου συνυπάρχει και η σύζυγος/συμβία. Αν είχε δώσει τις ιδέες του σε κάποιο μεγάλο κατασκευαστή, σήμερα θα ήταν πλούσιος.
 
7 July 2006
453
Το συγκεκριμένο setup ενσωματώνει δυο τρεις ευρεσιτεχνίες του, απολύτως λειτουργικές, που θα μπορούσε άνετα να της πουλήσει σε μεγάλους κατασκευαστές.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 

empola

Established Member
20 June 2006
158
Τι θα προτείνατε για την περίπτωση budget 900-1000 ευρώ για μηχανή, μύλο και περιφερειακά (ζυγαριές κτλ); Επίσης ψωνίζουμε από Amazon η έχετε κάτι καλύτερο να προτείνετε;

Στοχος:

1) καλύτερο αποτέλεσμα από Nespresso
2) πειραματισμοί με διαφορετικούς κόκκους

Δεν με πειράζει αν χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνος για την προετοιμασία, αλλά δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με mods κτλ.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

empola

Established Member
20 June 2006
158
Επίσης θα μπει σε κουζίνα που είναι ενιαία με το σαλόνι, όποτε και η εμφάνιση θα παίξει ρόλο.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Σχετικά με τον τέλος μύλο του Δημήτρη....αρχικά δεν ήθελε να πάει σε κατασκευές για μαζική παραγωγή αλλά όταν είχε έρθει σε επαφή κάποια στιγμή με κάποιους εννοείται ότι το deal που του πρότειναν δεν τον συνέφερε...
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Επίσης θα μπει σε κουζίνα που είναι ενιαία με το σαλόνι, όποτε και η εμφάνιση θα παίξει ρόλο.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Για εμένα στο ποσό αυτό ιδανική επιλογή είναι ο μύλος της barazza sette όχι με τη ζυγαριά ο απλός....είναι μια χαρά περί τα 400 ευρω για μηχανή από την lelit όσο αντέχει το μπάτζετ σου....
 

steve610

New member
19 January 2009
67
Καλησπέρα και απο εμένα,
Παρακολουθώ το νήμα αλλα πρώτη φορά γράφω.
Εργαζόμενος παλιά σε καφέ με 3πλη και 2πλη cimbali, ήταν χαρά να δουλεύουμε με τέτοιες μηχανές ειδικά σε αρκετή δουλειά, μας είχαν μάθει να ρυθμίζουμε τον μύλο αλλά ως εκεί.

Χαρά στο "κουράγιο" σε όλους όσους έχουν τελετουργικό για τον καφέ τους.
Τώρα όσον αφορά το χρόνο και το χρήμα είναι στην προσωπική κρίση του καθενός και δεν σηκώνει κουβέντα.

Τώρα, στα του θεματος, μετα τη μπρικα της bialetti, σκέφτομαι να πάρω το μπρίκι της 9barista για τον λόγω οτι δεν πίνω συχνά εσπρέσο και δεν θέλω να μπλέξω με μηχανές, boiler καθαρισμούς κλπ.
Παίζει ρόλο η φορητότητά του και η ποιότητα κατασκευής με ένα μειονέκτημα ο δεύτερος καφές στη σειρά....
Το χω καθυστερήσει, για να ψάξω να βρω κάναν γνωστό και μου το φέρει χωρίς φόρους κλπ.

Καλη συνέχεια σε όλους.


Στάλθηκε από το SM-S911B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Για να βάλω σπίθα αν σε ενδιαφέρει ο καλός καφές και η φορητότητα προτείνω αυτό


Τσιμπιμενο σε τιμή αλλά έχει ενδιαφέρον αν θες να ασχοληθείς....
 
  • Like
Reactions: steve610

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Τι θα προτείνατε για την περίπτωση budget 900-1000 ευρώ για μηχανή, μύλο και περιφερειακά (ζυγαριές κτλ); Επίσης ψωνίζουμε από Amazon η έχετε κάτι καλύτερο να προτείνετε;

Στοχος:

1) καλύτερο αποτέλεσμα από Nespresso
2) πειραματισμοί με διαφορετικούς κόκκους

Δεν με πειράζει αν χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνος για την προετοιμασία, αλλά δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με mods κτλ.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Δεν χρειάζεται να ψωνίσεις από Amazon διότι το προηγούμενο μοντέλο της Gaggia έχει γίνει δυσεύρετο λόγο τεχνικού θέματος με το καινούργιο μοντέλο evo ,αυτήν την στιγμή το μοντέλο classic 2018 -2019 sb ss -pro το βρίσκεις στην χώρα μας με 389 ευρώ λόγο ότι πούλησε πολύ και οι εμποροι είχαν προμηθευτεί μεγάλο στοκ ,Έξω πχ Αμερική θα την βρεις 700 και είδα τιμή μέχρι και 900 δολάρια ,όλοι την ψάχνουν γιατί απλούστατα οι συγκρίσεις έχουν γίνει με πιο ακριβά μοντέλα αλλά για διάφορους λόγους κάποιοι δεν τα ανεβάζουν .
Από την άλλη βρίσκεις εύκολα και γρήγορα σε ανταλλακτικά την παραμικρή βίδα είτε γνήσια ,είτε από τρίτους και δεν σε κοπανάνε …Αυτός είναι και ο λόγος που οι ιδιοκτήτες τους τα κρατάνε αλλά ότι φτιάχνει εξαιρετικό καφέ κάποιοι άλλοι το έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο με λογισμικά αλλά εκεί μπλέκεις …
Η πρόταση μου είναι το κλασικό και για μύλο κάποιον eureka γιατί απλούστατα δεν είναι θορυβώδεις ,έχουν παντεταρισμένα κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δεν χάνουν την ρύθμιση όταν μπαίνεις στην διαδικασία καθαρισμού και φυσικά έχουν το προσόν να το φτάσεις σε μόνη δόση με την ύπαρξη φυσούνας ,είτε γνήσια ,είτε από τρίτους για μην χάνεις ούτε γραμμάριο κατά την κοπή του καφέ αλλά και να μην χρειάζεται συχνό καθαρισμό των μαχαιριών .
 
17 June 2006
9,805
Καλά αν έχει robusta το χαρμάνι η κρέμα είναι πλεονάζουσα :ROFLMAO:

Είμαι μάλλον βαρεμένος αλλά ψάχνω αυτή την εποχή χαρμάνια αποκλειστικά με arabica που να έχουν χαρακτήρα από χαρμάνια με robusta αλλά να βγάζουν κάτι το διαφορετικό χωρίς να κάνουν πάρτυ τα όξινα.