Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Καλά αν έχει robusta το χαρμάνι η κρέμα είναι πλεονάζουσα :ROFLMAO:

Είμαι μάλλον βαρεμένος αλλά ψάχνω αυτή την εποχή χαρμάνια αποκλειστικά με arabica που να έχουν χαρακτήρα από χαρμάνια με robusta αλλά να βγάζουν κάτι το διαφορετικό χωρίς να κάνουν πάρτυ τα όξινα.
1)Ο συγκεκριμένος δεν είναι όξινος ,έρχεται προς την γλυκιά μεριά .
2)Είναι Ιταλικός με χαρακτήρα .
3)Με 20% rubusta υπάρχουν καφέδες με 40 %και δεν βγάζουν καλή κρέμα .
4)Μπορώ να σου βγάλω κρέμα με 100% arabica ,διαφορετικό κόψιμο και απόσταξη .
5)Για αυτόν έκανα παιχνίδι 25 δευτερόλεπτα απόσταξη 34 ml σώμα ,5 λεπτά προθέρμανση της μηχανής .
6)Έχει την ίδια ακριβώς γεύση όπως τον γνώρισα σε καφετέρια σοβαρή και είναι ένας τους αγαπημένους μου .Ιταλικό χαρμάνι όπως είπα .
 
17 June 2006
23,741
Αθήνα
Πάντα μου κάνει εντύπωση πως ευχαριστιεστε αυτα τα σφηνάκια τα δείγματα. 15 λεπτά προετοιμασία για δέκα δευτερόλεπτα ρουφηγμα. Αν δεν κάνεις ένα νεροπότηρο ή μια μεγάλη κούπα καφέ να ευχαριστηθεις, τι να καταλαβεις με τις σταγόνες τα δείγματα. Ένας από τους λόγους που δεν μ αρέσει όλη αυτή η ταλαιπωρία.
Με τον γεμιστήρα των 20 καψουλων που έχει η καφετιέρα μου "πυροβολαω" κάψουλες χωρις αναμονή και πάντα γεμιζω κούπα.
Θα μου πείτε φτιάχνεις αν θες 2πλο 3πλό κλπ.
Ναι και μετά έχει φτάσει η ώρα του μεσημεριανου 😁
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Πάντα μου κάνει εντύπωση πως ευχαριστιεστε αυτα τα σφηνάκια τα δείγματα. 15 λεπτά προετοιμασία για δέκα δευτερόλεπτα ρουφηγμα. Αν δεν κάνεις ένα νεροπότηρο ή μια μεγάλη κούπα καφέ να ευχαριστηθεις, τι να καταλαβεις με τις σταγόνες τα δείγματα. Ένας από τους λόγους που δεν μ αρέσει όλη αυτή η ταλαιπωρία.
Με τον γεμιστήρα των 20 καψουλων που έχει η καφετιέρα μου "πυροβολαω" κάψουλες χωρις αναμονή και πάντα γεμιζω κούπα.
Θα μου πείτε φτιάχνεις αν θες 2πλο 3πλό κλπ.
Ναι και μετά έχει φτάσει η ώρα του μεσημεριανου 😁
😂😋Η προετοιμασία αυτή γίνεται μια φορά για ένα συγκεκριμένο είδος καφέ ,αν δεν θέλεις να γευτείς άλλον .
Αφού είμαι οκ .
Χρειάζομαι 40 δευτερόλεπτα για να σου βγάλω αυτόν τον καφέ με την μόνη διαφορά θέλω 5 λεπτά προθέρμανση της μηχανής ,μπορείς φυσικά να κανείς καφέ σε ένα 1 λεπτό προθέρμανση ,αλλά δεν έχει την ίδια γεύση .
Οπότε .
Χρήση χρονοδιακόπτη ειδικότερα το πρωί που πας στην δουλειά και σε 40 δευτερόλεπτα έχεις το καφεδάκι σου .
 
17 June 2006
23,741
Αθήνα
Αν είναι για τέτοιους χρόνους εντάξει! Έτσι όπως τα παρουσιάζετε φαίνεται σαν ιεροτελεστία πολλής ώρας. Καλό είναι που και που να αναφέρετε και τους χρόνους για μας τους άσχετους αλλιώς "φοβίζει" η όλη διαδικασία.
 
  • Like
Reactions: MakisM

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,438
Πειραιας
Τάσο αν δεν είσαι "αρπαγμενος" με το άθλημα ....περιορισου μόνο στο διάβασμα (όπως εγώ).
Βαρέλι δίχως πάτο στα έξοδα και αέναη αναζήτηση στις χιλιάδες ποικιλίες καφέ που υπάρχουν εκεί έξω.
Κάτι σαν το hiend....ψάχνεις ψάχνεις και τελικά ακούς μουσική απο το jbl (εμείς οι "ψαγμενοι" από το earfun 😁)
Μα δεις πως με κοιτάνε οι φίλοι μου ,όταν τους λέω ότι το ξύρισμα δεν είναι αφρός και ξυραφάκι bic.😃🙂🙂
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Η προετοιμασία αυτή γίνεται μια φορά για ένα συγκεκριμένο είδος καφέ ,αν δεν θέλεις να γευτείς άλλον .
Αφού είμαι οκ .
Χρειάζομαι 40 δευτερόλεπτα για να σου βγάλω αυτόν τον καφέ με την μόνη διαφορά θέλω 5 λεπτά προθέρμανση της μηχανής ,μπορείς φυσικά να κανείς καφέ σε ένα 1 λεπτό προθέρμανση ,αλλά δεν έχει την ίδια γεύση .
Οπότε .
Χρήση χρονοδιακόπτη ειδικότερα το πρωί που πας στην δουλειά και σε 40 δευτερόλεπτα έχεις το καφεδάκι σου .

Καλημέρα, επειδή έχω κι εγώ μια ίδια (περίπου ) μηχανή, να σε ρωτήσω τι έχεις κάνει με τη βαλβίδα ατμού; Θέλω να πω, στάζει; Γιατί εγώ έχω αλλάξει ήδη 2 και μετά από λίγο καιρό μαζεύει άλατα, δεν κλείνει καλά και στάζει, έτσι έχω μόνιμα ένα δοχείο από κάτω για να μη γεμίζω νερά. Κατά τ άλλα η μηχανή για τα δικά μου γούστα και δεδομένα, τα σπάει!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Καλημέρα, επειδή έχω κι εγώ μια ίδια (περίπου ) μηχανή, να σε ρωτήσω τι έχεις κάνει με τη βαλβίδα ατμού; Θέλω να πω, στάζει; Γιατί εγώ έχω αλλάξει ήδη 2 και μετά από λίγο καιρό μαζεύει άλατα, δεν κλείνει καλά και στάζει, έτσι έχω μόνιμα ένα δοχείο από κάτω για να μη γεμίζω νερά. Κατά τ άλλα η μηχανή για τα δικά μου γούστα και δεδομένα, τα σπάει!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ότι τα σπάει τα σπάει ,φτιάχνει εξαιρετικό καφέ .
Να ρωτήσω και εγώ τώρα .
Ποιο μοντέλο έχεις χρονολογικά serial number ;,αν έχεις πετάξει το κουτί ,υπάρχει στο κάτω μέρος της μηχανής .
2)Έχεις αλλάξει βαλβίδα δηλ ελατήριο ;
3)Αφαλάτωση έχεις κάνει ;και ποιο αφαλατικό χρησιμοποιείς .
4)Κάθε πότε κάνεις αφαλάτωση ;
Υ.Σ Έχω 1 sb as 2018 -2019-pro και μια επετειακή όχι δεν έχω κανένα πρόβλημα με την καινούργια έκδοση evo υπάρχουν θέματα όχι όμως αυτά που αναφέρεις .
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Έχω κρατήσει το χαρτί, έχω μια classic 2019 sb-ss, και γενικά έχω κάνει κάνα δυο αλλαγές, ελατήριο πίεσης, έχω βάλει δεύτερο σωλήνα ώστε το επιπλέον νερό κατά την εκχύλιση να πέφτει μέσα στη δεξαμενή (εμένα είχε έρθει με ένα μόνο) και επίσης έχω παρακάμψει το timer και έχω βάλει ηλεκτρονικό switch για να μπορώ να την ανάβω αυτόματα το πρωί πριν φύγω για τη δουλειά. Επόμενη αλλαγή να βάλω επιτέλους ένα PID.
Στο θέμα μας τώρα: φτιάχνεις ροφήματα με γάλα; Θέλω να πω, το χρησιμοποιείς συχνά τον ατμό; Γιατί εγώ φτιάχνω σχεδόν αποκλειστικά 2 καπουτσίνο τη μέρα. Αφαλάτωση έκανα κάθε 6 μήνες περίπου και μάλιστα με τις οδηγίες του παλικαριού που δουλεύει στην αντιπροσωπία εδώ. Αλλά όσο περισσότερο αφαλάτωση έκανα, τόσο πιο έντονο το πρόβλημα. Τελικά αποφάσισα να χρησιμοποιώ νερό από φίλτρο και να ελαττώσω τη συχνότητα αφαλάτωσης.
Την έχω από το 19 και πραγματικά στα λεφτά της είναι ό,τι πιο τίμιο κυκλοφορεί.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,164
127.0.0.1
Αν είναι για τέτοιους χρόνους εντάξει! Έτσι όπως τα παρουσιάζετε φαίνεται σαν ιεροτελεστία πολλής ώρας. Καλό είναι που και που να αναφέρετε και τους χρόνους για μας τους άσχετους αλλιώς "φοβίζει" η όλη διαδικασία.

Ξυπνάς, ανάβεις τη μηχανή να ζεσταθεί.
Πας τουαλέτα, ντύνεσαι, φτιάχνεις τον καφέ σου.
Εγώ αυτή τη διαδικασία ακολουθώ και είναι μια χαρά.

Τώρα, αν το κόψιμο του καφέ και η εκχύλισή του (χωρίς τα ενδιάμεσα) σου πάρει πάνω από 1 λεπτό, έχεις κάψει τον καφε. Άρα το 1 λεπτό είναι αυστηρό.
Ενδιάμεσα, θα ζυγίσεις, θα ισιώσεις, θα πατήσεις τον καφέ θα πετάξεις το puck στον κάδο και θα ρίξεις νερό στο portafilter.
Άλλο ένα λεπτό;

Υπάρχουν και μηχανές που πατάς ένα κουμπί και σου κάνει όλη τη διαδικασία μόνη της αλλά εκεί τα στάζεις κανονικά.

Από την άλλη, οι κάψουλες έχουν 7 γραμμάρια καφέ μέσα και σου βγάζουν 60ml "καφέ".
Πίστεψέ με, αν πιεις αυτό το "δείγμα από σφηνάκι" που λες από 18 γραμμάρια καφέ πολλές φορές την ημέρα, θα είσαι για μαραθωνιο Netflix το βράδυ γιατί θα πας απευθείας στη δουλειά.
Και σου το λέω εγώ που έπινα 12+ φραπέδες την ημέρα με τον τελευταίο στο κομοδίνο μου πριν κοιμηθώ.
Αν πιω espresso μετά τις 8 το βράδυ θα είμαι για clubbing μέχρι το πρωί
Αν θέλεις μπόλικο καφέ, φτιάξε αμερικάνο αν θες ζεστό ή απλά freddo.
Πάλι πιο βαρύς θα είναι.


Τώρα σε κόστος, για τις κάψουλες πληρώνεις από 60€ το κιλό και πάνω για να πάρεις καφέ που τον πουλάνε στα 15€ το κιλό.
 
  • Like
Reactions: takisot
17 June 2006
9,805
1)Ο συγκεκριμένος δεν είναι όξινος ,έρχεται προς την γλυκιά μεριά .
2)Είναι Ιταλικός με χαρακτήρα .
3)Με 20% rubusta υπάρχουν καφέδες με 40 %και δεν βγάζουν καλή κρέμα .
4)Μπορώ να σου βγάλω κρέμα με 100% arabica ,διαφορετικό κόψιμο και απόσταξη .
5)Για αυτόν έκανα παιχνίδι 25 δευτερόλεπτα απόσταξη 34 ml σώμα ,5 λεπτά προθέρμανση της μηχανής .
6)Έχει την ίδια ακριβώς γεύση όπως τον γνώρισα σε καφετέρια σοβαρή και είναι ένας τους αγαπημένους μου .Ιταλικό χαρμάνι όπως είπα .
E πες και πιο χαρμάνι είναι :)
Και εγώ αυτός που φτιάχνω αυτή την εποχή είναι 100% arabica και είναι φουλ κρέμα (Bridge Urban Coffee Roasters / Espresso Blend). Τα όξινα φεύγουν στον συγκεκριμένο εύκολα στους 92-93, ενώ είναι εκεί μέχρι τους 89.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,851
Παλλήνη
E πες και πιο χαρμάνι είναι :)
Και εγώ αυτός που φτιάχνω αυτή την εποχή είναι 100% arabica και είναι φουλ κρέμα (Bridge Urban Coffee Roasters / Espresso Blend). Τα όξινα φεύγουν στον συγκεκριμένο εύκολα στους 92-93, ενώ είναι εκεί μέχρι τους 89.
Από που ψωνίζεις;
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Έχω κρατήσει το χαρτί, έχω μια classic 2019 sb-ss, και γενικά έχω κάνει κάνα δυο αλλαγές, ελατήριο πίεσης, έχω βάλει δεύτερο σωλήνα ώστε το επιπλέον νερό κατά την εκχύλιση να πέφτει μέσα στη δεξαμενή (εμένα είχε έρθει με ένα μόνο) και επίσης έχω παρακάμψει το timer και έχω βάλει ηλεκτρονικό switch για να μπορώ να την ανάβω αυτόματα το πρωί πριν φύγω για τη δουλειά. Επόμενη αλλαγή να βάλω επιτέλους ένα PID.
Στο θέμα μας τώρα: φτιάχνεις ροφήματα με γάλα; Θέλω να πω, το χρησιμοποιείς συχνά τον ατμό; Γιατί εγώ φτιάχνω σχεδόν αποκλειστικά 2 καπουτσίνο τη μέρα. Αφαλάτωση έκανα κάθε 6 μήνες περίπου και μάλιστα με τις οδηγίες του παλικαριού που δουλεύει στην αντιπροσωπία εδώ. Αλλά όσο περισσότερο αφαλάτωση έκανα, τόσο πιο έντονο το πρόβλημα. Τελικά αποφάσισα να χρησιμοποιώ νερό από φίλτρο και να ελαττώσω τη συχνότητα αφαλάτωσης.
Την έχω από το 19 και πραγματικά στα λεφτά της είναι ό,τι πιο τίμιο κυκλοφορεί.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Με αφορμή το δικό σου post λοιπόν σαν Έλληνας πρωτίστως θα γράψω κάποια πράγματα εδώ ,αν και κάποια τα έγραψα στην κοινότητα της gaggia λίγα στα Ελληνικά όμως με κάποια συνομιλία που είχα με γνώστη ,Έλληνας και αυτός .

Απλά είναι να βάζω τα γέλια η να κλαίω με αυτά που είδα …

1)Αφαλάτωση κάνουμε μόνο αν γνωρίζουμε την ποιότητα του νερού ,στο εξωτερικό έχουν μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα συνήθως οι μετρήσεις είναι μέτριο προς το μαλακό .

2)Τι ποιότητας αφαλάτωσης υγρό σκόνη κτλ …οι περισσότερες ζημιές που έχουν γίνει ,έχουν γίνει λόγο αλάτων ,υγρά που είναι ακατάλληλα για μπόιλερ αλουμινίου ,νίκελ ,χάλυβας ,μπρούντζος oring κτλ δηλ με κάποιον χρήστη που όντως υπάρχει πρόβλημα λόγο περιοχής ,βάζουμε φίλτρο η κανένα σακουλάκι αποσκλήρυνσης νερού .

3)Θα βάλεις DID όπως αναφέρεις δηλαδή οι ενδείξεις που θα έχεις είναι οι πραγματικές αυτές δηλαδή που φτάνουν μέχρι το group που κουμπώνεις το Portafilter ;η έχεις ακόμη την ίδια θερμοκρασία που φτάνει μέχρι το ποτήρι σου ;

4)Αναφέρεις ότι άλλαξες το ελατήριο ;γνωρίζεις πόσα μπαρ είναι η μηχανή σε πραγματικές συνθήκες ανάλογα το κόψιμο του καφέ ;

5)Πληροφοριακά είναι στα 11,5 και αυτό μεταβάλλεται και όχι 15 .

5)Θα πρόσεξες αν το πρόσεξες όταν έκανες την αλλαγή του ελατηρίου ,ότι ο κατασκευαστής έχει βάλει μια κόλλα στεγανοποίησης και μια εσωτερική έδρα που πατάει ένα πλακάκι ,αν λοιπόν αυτό δεν κουμπωθεί σωστά η μαζέψει άλατα η μπει ακατάλληλο υγρό αφαλάτωσις δημιουργούνται θέματα που φτάνει μέχρι τον ατμό 😉αλλά είμαι σίγουρος ότι παρουσιάζονται και διαρροές με την πάροδο του χρόνου γιατί κανείς δεν βάζει κόλλα στεγανοποίησης η λίγο τεφλόν .

Φυσικά υπάρχει και ολόκληρη η βαλβίδα που πουλά ο κατασκευαστής μαζί με το ελατήριο στα 9 μπαρ .

6)Στην βαλβίδα ατμού ,ενδεχομένως το oring να μαζεύει και αυτό άλατα η να έχει φαγωθεί κτλ

7)Το να δεις μια δυο σταγόνες είναι απόλυτο φυσιολογικό ,μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή και αποκτήσουν κάποια πράγματα την κατάλληλη θερμοκρασία .Είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχει διαρροή . Η απάντηση είναι πιο πάνω .

8)Προφανώς για όλα αυτά που γράφω υπάρχουν. συμβουλές με πολλά views ακόμη και του γνωστού back flushing ,αναστρέφοντας δηλ την ΡΟΗ του νερού προς τα πίσω με χημικά 😂και τι έγινε αν χαλάει η επιμετάλλωση της κεφαλής εσωτερικά η δημιουργεί πρόβλημα στην αντλία μακροπρόθεσμα η σε κάποιες περιπτώσεις πιο άμεσα ,φαντάζομαι ότι αυτοί που προτείνουν αυτά τα πράγματα ,θα αναστρέφουν το καύσιμο την ΡΟΗ δηλ σε μια αντλία βενζίνης η πετρελαίου .

Οπότε οποίος κατάλαβε -κατάλαβε .

Υ.Σ Φυσικά είμαι χρήστης που χρησιμοποιώ τον ατμό για να κάνω americano-Καπουτσίνο η γυναίκα μου και ακόμη χρήση του πριν την εκχύλιση του καφέ να τρέξει για λίγο από εκεί όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις ,ανάλογα τον καφέ😉

Το όλο θέμα είναι να μάθεις καλά την Classic αν ήθελα αυτόματη μηχανή θα πήγαινα αλλού και όπως είναι λογικό δεν θα πειράξω ούτε βίδα 😋
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Χαίρομαι που βρίσκω κάποιον που έχει καταπιαστεί με το θέμα αυτό, χομπίστα και έχει και απόψεις που έχει αποκομίσει από τη χρήση και όχι απλά από ένα βιντεάκι ή κάποιο άρθρο.
Αφαλάτωση λοιπόν έκανα βασιζόμενος στην σκληρότητα που δίνει περίπου η ΕΥΔΑΠ, δεν μπήκα στη διαδικασία να αγοράσω κιτ για μέτρηση. Επίσης μόνο με το υγρό της gaggia που αγόραζα από Ιταλία μέσω Amazon.
3. Το PID που σκέφτομαι να εγκαταστήσω δεν αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής, δεν μετράει τη θερμοκρασία στο γκρουπ, αλλάζει απλά τους αισθητήρες στο μπόιλερ και στην εκροή του νερού για τον καφέ και από εκεί μέσω αλγορίθμου φέρνει τη θερμοκρασία υπολογίζοντας και την απώλεια που έχει το νερό κατά τη διαδρομή του για την εκχύλιση του καφέ. Στο κιτ αλλάζεις δλδ τους αισθητήρες με άλλους μεγαλύτερης ακρίβειας και σου δίνει και τη μονάδα ελέγχου που μπορείς να ορίσεις τη θερμοκρασία, κάτι που δε γίνεται στη μαμά μηχανή.
4. Δεν έχω μετρήσει την πίεση την πραγματική με μανόμετρο οπότε δε γνωρίζω. Αγόρασα το κιτ όμως από ένα αγγλικό φόρουμ βασιζόμενος στα λεγόμενα άλλων που είχαν κάνει τις σχετικές μετρήσεις
5. Το έχω αλλάξει από τότε που την πήρα 4+ χρόνια πριν οπότε δε θυμάμαι λεπτομέρειες. Αυτό που θυμάμαι όμως σίγουρα είναι ότι πριν βάλω το σωλήνα της ανακύκλωσης του νερού, σε κάθε παρασκευη καφέ είχα πολύ νερό στο tray με αποτέλεσμα κάθε τρεις και λίγο να θέλει άδειασμα.
6,7 αν ήταν δυο τρεις σταγόνες δε θα το ανέφερα κάν
8. Δε θα πω ψέμματα, στον καθαρισμό της μηχανής κάνω back flush με calfize όπως πρότειναν δλδ αρκετοί. Τώρα καλό η κακό, δεν ξέρω να σου πω. Πάντως βλέπω οτι βοηθάει στο να καθαρίσει η τριπλή βαλβίδα και να φεύγει ποιο εύκολα το νερό μετά το κλείσιμο του διακόπτη για τον καφέ.
Αυτό που θα κάνω σχετικά σύντομα είναι να αλλάξω μύλο, (από τον Hario Skerton Pro) σε κάτι καλύτερο όπως της 1z espresso. Προτιμώ χειροκίνητο από ηλεκτρικό λόγο χώρου, θορύβου και γενικά όχι τόσο ευκολίας χρήσης single dose…. Αααα και το οικονομικό φυσικά .
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη μηχανή, είναι απλή, σκυλί, εύκολα αναβάθμίσιμη με πληθώρα φθηνών ανταλλακτικών και αρκετά καλό VFM. Είχα παλιά μια jura J5 την οποία συντηρούσα μόνος μου (ΜΑΝΙΚΙ) και είπα ποτέ ξανά σε αυτόματη!
Επίσης να συμπληρώσω ότι από καφέδες έχοντας μεγαλώσει με illy προτιμώ τους σοκολατένιους χωρίς τα εξωτικά φρούτα μανταρίνια πορτοκάλια κτλ , με λίγη οξύτητα, σπάνια πίνω espresso, κυρίως πίνω cappuccino.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Για PID έβαλα αυτό της φωτογραφίας με το SSR του λινκ

Η απόκριση είναι άμεση.
Μετά την εγκατάσταση άφησα τη μηχανή να ζεσταθεί ΠΟΛΥ καλά και τράβηξα νερό όπου μετρούσα τη θερμοκρασία του.
Το έκανα 2 ή 3 φορές και έτσι γνωρίζω η θερμοκρασία που βλέπει σε κατάσταση ισορροπίας σε ποιά θερμοκρασία νερού αντιστοιχεί.
Τα ίδια βρήκαν και άλλοι στο νετ.

Εναλλακτικά όποιος έχει όρεξη μπορεί να ανοίξει τρύπα και να προσθέσει κυάθιο για να μπεί το θερμόμετρο μέσα στο μποιλερ.
Προσωπικά δεν βρίσκω τον λόγο γιατί αυτά είναι γούστα και απο άποψη θερμοκρασίας είμαι 100% καλυμμένος.

Έπειτα προτείνω τη προσθήκη μανόμετρου για να υπάρχει σωστή πληροφόρηση για την πίεση κατα την εκχύλιση και όχι στατικά τη μέγιστη.



1710853551601.png
 
17 June 2006
9,805
  • Love
Reactions: takisot

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Επειδή μιλάμε για modιές… https://www.shadesofcoffee.co.uk/topbox-bundle-pro-evo δεν ξέρω βέβαια για ακρίβεια στις μετρήσεις το PID ή της πίεσης αλλά όρεξη να έχεις, να πιάνουν τα χέρια σου και κάνεις παπάδες!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Αυτά είναι εύκολα ακόμα και για DIY και σχετικά φθηνά.
Αν υπήρχε όφελος θα έμπαινα στη διαδικασία αλλά βαριέμαι απίστευτα.

έλεγχο πίεσης έχω προσθέσει στο δίκτυο άρδευσης για να ξέρω αν ποτίζονται με το αυτόματο πότισμα σωστά ή αν χρειάζεται να δουλέψει το πιεστικό :)
Μαζί με ESP8266/ESP32 κάνεις ότι θέλεις.

Και μπαίνουν σε όλες τις μηχανές ;)
 
  • Like
Reactions: cretan and MakisM