Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Γιώργο θα έλεγα να καθιερώσεις ένα BackFlushing το μήνα, εκεί δηλαδή στους 30-50 καφέδες είναι ανεκτό. Καλό θα κάνεις στη μηχανή σου, όχι κακό. Στο επόμενο backflush που θα κάνεις παρατήρησε τα μαύρα ζουμιά που θα έρθουν στο drip tray. Αυτήν τη λίγδα την παίρνεις στο ποτήρι σου. Είναι αμαρτία να μην ευχαριστιώμαστε τους ακριβοπληρωμένους καφέδες μας εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης. Χωρίς BackFlushing είναι εντελώς ανώφελο να μιλάμε για ποικιλίες, προφίλ, οξύτητες, γλυκήτητες και άλλα ωραία αφού η πικρίλα υπερκαλύπτει τα πάντα!!!

Πάντως ένα ξεβίδωμα στο shower και καθάρισμα με μία οδοντόβουρτσα και απορρυπαντικό πιάτων κάθε 3-4 εβδομάδες μπορεί και να υποκαθιστά το backflush. Πιο εύκολο είναι το backflush βέβαια :) και το έξτρα καθάρισμα να πηγαίνει ανα 3μηνο
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,167
127.0.0.1
Έχει, αλλά όχι από την αντλία που γεμίζεις βενζίνη όπως περιγράφει ο Μάκης.
Και όχι κάτι που μπορείς να κάνεις εσύ σαν χρήστης του.
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Πάντως ένα ξεβίδωμα στο shower και καθάρισμα με μία οδοντόβουρτσα και απορρυπαντικό πιάτων κάθε 3-4 εβδομάδες μπορεί και να υποκαθιστά το backflush. Πιο εύκολο είναι το backflush βέβαια :) και το έξτρα καθάρισμα να πηγαίνει ανα 3μηνο

Ισχύει αλλά νομίζω ότι το ένα δεν αντικαθιστά το άλλο. Με μια σίτα βλέπεις μεγάλη διαφορά στο ποσό καθαρό είναι το shower.
Μαζί με το backflush καθαρίζετε και το κλείστρο;(αφού βγάλετε το καλαθάκι βεβαίως βεβαίως) γιατί εμένα πιάνει βρομιά από τα έλαια και αν ναι, πόσο συχνά;


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Θα το γράψω πιο απλά …

1)Ξεβιδώσατε το καπάκι της μηχανής και κάντε backflush και δείτε την διαδρομή …Σκεφτείτε μόνο ότι πετάς ένα χημικό με ζεστό νερό με πίεση δεν λέω ότι δεν κάνει δουλειά λέω ότι δημιουργεί άλλα προβλήματα .

1)Στα O-Rings .

2) Ελαφρύς αποχρωματισμός των μετάλλων που βρίσκεται μέσα στο γκρουπ για να το δεις θα πρέπει να ξεβιδώσεις την κεφαλή εκεί η Gaggia έχει αναμείξει τρία διαφορετικά υλικά ανοξείδωτο ατσάλι ,χαλκό και όλο αυτό το έχει επινικελώση στην ουσία φεύγει το τελευταίο και φαίνεται ο χαλκός αλλά δεν είναι σκουριά ,το ίδιο μπορεί να γίνει και στο Portafilter αφού έχει την ίδια σύνθεση αλλά και στο φίλτρο αλλά εκεί υπάρχει διαφορετική σύνθεση .

Αν λοιπόν τα περιμένεις όλα από μια βαλβίδα …Θα είναι καλό να μπείτε στην διαδικασία μέτρησης της αντλίας υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργεί 😉αλλά λειτουργεί λάθος και σε άλλες περιπτώσεις ενδέχεται να κάνει και θόρυβο .

3)Τα όσα αναφέρω πιο πάνω μπορεί να προέλθουν και απο χημικό ακατάλληλο για αφαλάτωση και μαζί με το συχνό back flush να επιβαρύνουν την κατάσταση .

4)Ντουζιέρα ,κλείστρο ,φίλτρο κτλ σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και λίγο υγρό πιάτων τα καθαρίζεις χωρίς πρόβλημα .

Προσωπικά και πάντοτε μετά από κάθε χρήση ,πλένω το Portafilter με νερό στον νεροχύτη ,το σκουπίζω και είμαι έτοιμος για το επόμενο espresso.

Υ.Σ Γιατί λοιπόν δεν ρωτάτε και επίσημα την αντιπροσωπεία η την Gaggia περί backflush;
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Υ.Σ Γιατί λοιπόν δεν ρωτάτε και επίσημα την αντιπροσωπεία η την Gaggia περί backflush;

Ορμώμενος λοιπόν από την προτροπή σου μόλις μίλησα με τον υπεύθυνο σέρβις στην Eurogat Αθήνας. Μου είπε λοιπόν ότι backflush κάνουμε κάθε 25-30 μέρες (στη δίκη μου περίπτωση που φτιάχνω 2 καφεδες την ημέρα) με όχι πάνω από 5 επαναλήψεις των 5 sec και αυτό για να μην επιβαρύνουμε την αντλία. Μου είπε επίσης ότι το μόνο θέμα του συχνού backflush (εκτός της καταπόνησης της αντλίας) είναι η χαλάρωση των ελατηρίων της τριπλής βαλβίδας.
Πιστεύω λοιπόν οτι κάπου εδώ μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στο κομμάτι του backflush, φυσικά ο καθένας θα κάνει τελικά αυτό που θέλει αλλά τουλάχιστον να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με το αν βλάπτει τη μηχανή ή όχι.
Υ.Γ. Είχα μιλήσει και παλαιότερα μαζί του, γνωστής και πολύ εξυπηρετικός και μου θύμισε ότι το είχαμε συζητήσει και παλαιότερα το θέμα καθαρισμού- συντήρησης απλά επειδή δεν ήμουν σίγουρος δεν το έγραψα προηγουμένως.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,851
Παλλήνη
Εγώ πάντως στην Oracle Touch κάνω backflush με νερό μετά από καθε session σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή:

 
17 June 2006
9,805
Γιώργο θα έλεγα να καθιερώσεις ένα BackFlushing το μήνα, εκεί δηλαδή στους 30-50 καφέδες είναι ανεκτό. Καλό θα κάνεις στη μηχανή σου, όχι κακό. Στο επόμενο backflush που θα κάνεις παρατήρησε τα μαύρα ζουμιά που θα έρθουν στο drip tray. Αυτήν τη λίγδα την παίρνεις στο ποτήρι σου. Είναι αμαρτία να μην ευχαριστιώμαστε τους ακριβοπληρωμένους καφέδες μας εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης. Χωρίς BackFlushing είναι εντελώς ανώφελο να μιλάμε για ποικιλίες, προφίλ, οξύτητες, γλυκήτητες και άλλα ωραία αφού η πικρίλα υπερκαλύπτει τα πάντα!!!
Γιώργο από τη στιγμή που καθιέρωσα τη σίτα πάνω από το πακ στην ρουτίνα μου δεν βγάζει σχεδόν τίποτα το back-flushing πέρα από ελάχιστους κόκκους καφέ. Με σκέτο νερό κάνω back-flushing κάθε 1 ή 2 εβδομάδες συνήθως κυριακή πρωί που δεν παίρνει πάνω από 1-2 λεπτά και τότε τα έχω και δεν βιάζομαι. Με καφίτσα έχω αραιώσει πολύ το back-flushing. Προ της σίτας κάθε δεύτερη/τρίτη μέρα έκανα back-flush με νερό και έβγαζε πολύ πράγμα.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,167
127.0.0.1
To backflush δεν είναι κάτι που ανακαλύφθηκε από τους χρήστες ούτε κάτι που το κάνουμε κάθε μέρα.
Είναι για να καθαρίζει όλη τη διαδρομή από έλαια αν έχεις τρίοδη βαλβίδα.
Τη ντουσιέρα από τη στιγμή που βάζεις σίτα, σχεδόν δεν υπάρχει λόγος να την καθαρίσεις.
Και εννοείται ότι τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό!
Επειδή λέει η Breville να καθαρίζεις τη μηχανή πρέπει ντε και καλά να το κάνεις;
Και στα παιδιά μου που έλεγαν οι άλλοι μπούρδες, δεν τους άλλαζα πάνες! Έπαιρνα αυτές που έλεγαν 5-10 κιλά και περίμενα να γεμίσουν.
Έλα παναγία μου...
 
7 July 2006
453
Το υπεραναλύσαμε νομίζω το θέμα Backflush. Ας κρατήσουμε την άποψη και τις συμβουλές του ειδικού της Eurogat που έγραψε ο cretan.
Χρειάζεται καθαρισμός της μηχανής (ας προσθέσω εγώ με Cafiza2 και όχι σκέτο νερό) κάθε περίπου 50-60 καφέδες.
Η συχνότητα αυτή είναι η μέση αποδεκτή προκειμένου να έχεις καθαρή μηχανή χωρίς να την επιβαρύνεις υπερβολικά.
Πληροφοριακά, τα μαγαζιά κάνουν καθαρισμό τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Να συμπληρώσω εδώ ότι η σίτα του πακ ναι προστατεύει το shower screen της μηχανής από κόκκους καφέ αλλά το υπολειπόμενο νερό που ρουφιεται από την τριοδη βαλβίδα είναι καφέ λίγο ίσως αλλά καφέ. Κουβαλάει έλαια καφέ και τα πάει μέσα στη μηχανή. Χρειάζεται το back flush κανονικά έχω να πω εγώ.
Επίσης καλάθια σιτες και τα ρέστα αν είναι φτιαγμένα από σωστά επαγγελματικά υλικά δε παθαίνουν τίποτα από το cafiza. Σιτες ims vst la marzocco κλπ μην φοβάστε εμένα vst 8 χρόνια με όλων των ειδών τα μπάνια σε cafiza ακόμα αστράφτει περισσότερο και από καινούρια. Την εικόνα της σιτας που έχει παραθέσει ο Μάκης με τα στίγματα και τους αποχρωματισμους δεν την έχω ξαναδεί ...είναι απαράδεκτη Προσοχή από που προμηθεύεστε εξαρτήματα μηχανών...
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Μου είπε λοιπόν ότι backflush κάνουμε κάθε 25-30 μέρες (στη δίκη μου περίπτωση που φτιάχνω 2 καφεδες την ημέρα) με όχι πάνω από 5 επαναλήψεις των 5 sec και αυτό για να μην επιβαρύνουμε την αντλία. Μου είπε επίσης ότι το μόνο θέμα του συχνού backflush (εκτός της καταπόνησης της αντλίας) είναι η χαλάρωση των ελατηρίων της τριπλής βαλβίδας.
😋
Χάρηκα που μπήκατε στην διαδικασία να ρωτήσετε …Γιατί όπως τα γράψατε η συγκεκριμένη μέθοδος δεν επιφέρει κανένα πρόβλημα .

Αντλία τι είναι αυτό ;Ερώτημα λοιπόν επιφέρει μακροπρόθεσμα πρόβλημα και τα όσα άλλα έχω αναφέρει ;;;

Φυσικά και είμαι πολύ ευχαριστημένος με την έκδοση pro αυτός ήταν και ο λόγος που μπήκα στην διαδικασία να αγοράσω και την επετειακή έκδοση ,εξάλλου όλα αυτά που γράφω τους τα έχω πει και από κοντά και μάλιστα προχώρησα ένα βήμα πιο πέρα σαν πρώην χρήστης EVO να τους αποκαλύψω το λάθος που έχει κάνει ο κατασκευαστής και την λύση ,είναι βλέπεται αυτή η άτιμη εμπειρία .Στην καφετιέρα θα κολλήσουμε 😋

Μην μπερδεύεται τις επαγγελματικές καφετιέρες που φτιάχνουν 100 και βάλε espresso ☕️ με μεγάλα μπόιλερ ,αντλίες και πάει λέγοντας .

Σε όλες όμως τις περιπτώσεις ο καθένας φυσικά όπως γράφτηκε μπορεί να κάνει ότι θέλει ,Περιμένω όμως αυτήν την αναβαθμισμένη έκδοση για κόντρα 😉

Μετά όμως από μια κουραστική μέρα ,ο καφές και η μουσική πάνε μαζί ☕🎸

Υ.Σ Εγώ πάλι θα την καθαρίζω και θα την συντηρώ διαφορετικά να είναι καλά το σχέδιο ,φυσικά μου το έδωσαν από την φιλική επίσημη αντιπροσωπεία .😉για χρήστη όπως είμαι εγώ για να μην ξεχνιόμαστε .






IMG_0082.jpegIMG_0083.jpegIMG_0086.jpeg
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Να συμπληρώσω εδώ ότι η σίτα του πακ ναι προστατεύει το shower screen της μηχανής από κόκκους καφέ αλλά το υπολειπόμενο νερό που ρουφιεται από την τριοδη βαλβίδα είναι καφέ λίγο ίσως αλλά καφέ. Κουβαλάει έλαια καφέ και τα πάει μέσα στη μηχανή. Χρειάζεται το back flush κανονικά έχω να πω εγώ.
Επίσης καλάθια σιτες και τα ρέστα αν είναι φτιαγμένα από σωστά επαγγελματικά υλικά δε παθαίνουν τίποτα από το cafiza. Σιτες ims vst la marzocco κλπ μην φοβάστε εμένα vst 8 χρόνια με όλων των ειδών τα μπάνια σε cafiza ακόμα αστράφτει περισσότερο και από καινούρια. Την εικόνα της σιτας που έχει παραθέσει ο Μάκης με τα στίγματα και τους αποχρωματισμους δεν την έχω ξαναδεί ...είναι απαράδεκτη Προσοχή από που προμηθεύεστε εξαρτήματα μηχανών...

Και η δίκη μου σίτα παρουσιάζει τέτοιους αποχρωματισμούς και δεν την έχω αλλάξει. Έλεγα να βάλω πάνω μια IMS αλλά διάβασα ότι δεν επιφέρει και μεγάλες αλλαγές από αυτή που φοράει από το εργοστάσιο. Αυτό που σίγουρα θα πρότεινα για αλλαγή είναι το καλαθάκι, άλλαξα το εργοστασιακό με ένα VST 18 γρ και είναι η μέρα με τη νύχτα..
Μάκη, το κιτ που ανέβασα παραπάνω είναι περισσότερο εφετζίδικο, μεγάλη αλλαγή περιμένω να δω όταν αλλάξω τον μύλο… μέχρι τότε καλά καφεδάκια σε όλους μας!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Για την αντλία το λένε για το άνοιξε κλείσε και τα δευτερόλεπτα που δουλεύει. Μπούρδες δηλαδή.
Ίδιο φορτίο έχει στο backflush και στην εκχύλιση του καφέ.
Η OPV πετάει ότι περισσεύει στη δεξαμενή.

Πιο σημαντικό είναι το 2/1(minutes) ΟΝ/OFF που έχει όριο η ULKA όταν κάνουμε αφαλάτωση.

όποιος θέλει μπορεί χωρίς φορτίο να τσεκάρει αν η αντλία του δουλεύει σωστά απο το γράφημα στο pdf του λινκ

Για €20-25 ευρώ ανα 10ετία με ~3 καφέδες/ημέρα τσάμπα χάνουμε το χρόνο μας :)
Ο καθένας κάνει όποτε θέλει και με ξεβίδωμα της ντουζιέρας βλέπει το αποτέλεσμα αν του κάνει ή όχι.

Η έξτρα σίτα όντως βοηθάει να μην βρωμίζει η ντουζιέρα. Μόνο εκεί είδα διαφορά προσωπικά. Channeling δεν έχω έτσι και αλλιώς.
 
  • Like
Reactions: cretan
17 June 2006
9,805
Η έξτρα σίτα όντως βοηθάει να μην βρωμίζει η ντουζιέρα. Μόνο εκεί είδα διαφορά προσωπικά. Channeling δεν έχω έτσι και αλλιώς.
Εκεί συμφωνούν σχεδόν όλοι. Κανείς δεν έχει πει ότι κάνει κάτι κακό η σίτα, ενώ όλοι συμφωνούν ότι βοηθά να έχεις καθαρή ντουζιέρα. Από εκεί και πέρα όσο μαθαίνεις ή όσο δεν θέλεις να αφιερώσεις τρελό χρόνο για να μάθεις, με τη σίτα έχεις σχεδόν εξαφανίσει το channeling.
Επίσης είχα διαβάσει σε φόρουμ μερικούς που έλεγαν ότι από όταν άρχισαν να βάζουν σίτα, εκμηδενίστηκαν τα οφέλη από competition ντουζιέρες μιας και το κύριο που προσφέρουν το προσφέρει και η σίτα και αυτά που απομένουν είναι ελάχιστα για τους περισσότερους.
 
  • Like
Reactions: teodor_ch

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Να φροντίζουνε την καφετιέρα μας …Αλλά να φροντίζουμε τα λουλούδια και τα δέντρα μας 😍🔝😉
IMG_0087.jpeg
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Τί σου κάνουν οι διαφημίσεις/newsletters....
Αν και δέχομαι ΠΟΛΥ λίγα <2-4 την ενδομάδα όλο και κάτι θα πετύχουν που μπορεί να σε ενδιαφέρει...

1711092104115.png

Το έχω στα πολύ μακροχρόνια σχέδια,
ζυγαριά στην μηχανή ώστε να κλείνει αυτόματα στο σωστό βάρος ή/και χρόνο.
Βασικά για να κλείνει στο σωστό χρόνο αρκεί ενα τέτοιο που μπορείς να του ορίσεις Auto-off
1711092365107.png

Για την προσθήκη του χρειάζονται περίπου 5-10 λεπτά.

Αν είναι να γίνει η δουλειά βέβαια βάζεις ένα με διπλό ρελέ για να μπορείς να την ανοίγεις και αυτόματα απο το κινητό.
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Αυτή είναι η χαρά του modding, όχι τόσο για τη βελτίωση του αποτελέσματος αλλά της χρηστικότητας, έτσι κι εγώ έβαλα ένα sonoff διακόπτη για να την ανοίγω απομακρυσμένα ή με χρονοδιακόπτη. Γευστική αναβάθμιση 0, χρηστικότητα 100


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
  • Like
Reactions: teodor_ch

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Σε οπουδήποτε αναβάθμιση που σου κάνει την ζωή εύκολη είμαι υπέρ .
Τώρα είδα ότι έβαλαν και Alexa 😋
Διαφωνώ όμως με την άποψη ότι αν βάλεις όλα αυτά που διαφημίζουν έξω …Ότι θα σου κάνει καφέ αναφοράς .

Η classic είναι σχολείο στο οποίο εκπαιδεύτηκαν επαγγελματίες εδώ και χρόνια και όπως έχω γράψει ακούει στα πάντα πχ μπορείς να κάνεις ακόμη και έναν illy να είναι όξινος που αρέσει σε κάποιους χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδα η βελόνες κτλ ο illy ☕️όμως διακρίνεται για την γλυκύτητα του και για την σπιρτάδα του δεν είναι όξινος .

Αναφερθήκατε για την ντουζέρια της IMS ,αν έχει κάνει χρήση της νανοτεχνολογίας θα είναι ανθεκτική στην χρήση χημικών αλλά καλό θα είναι να κοιτάξετε την ΡΟΗ του νερού αλλά και πόσα ml νερό βγάζει σε 30 δευτερόλεπτα σε σύγκριση με την γνήσια ,δεν την έχω οπότε δεν έχω άποψη .

Ναι ο μύλος είναι το άλλο ήμισυ μιας μηχανής ,έχω γίνει οπαδός όμως της φυσούνας που όταν πρωτοβγήκε απλά γέλαγα και έλεγα τι μ@@@@ έβγαλαν πάλι μετά όμως υπήρξε αναθεώρηση από εμένα .
Υ.Σ Μην βλέπεται μόνο το κόστος μιας αντλίας κτλ άλλα να βλέπεται και το κόστος των εργατικών ,υπάρχουν άνθρωποι που δεν το έχουν και θα τους κοπανήσουν έξω κανονικά .
IMG_0089.jpegΔεν είναι illy ☕
IMG_0093.jpeg
 
17 June 2006
9,805
Ναι ο μύλος είναι το άλλο ήμισυ μιας μηχανής ,έχω γίνει οπαδός όμως της φυσούνας που όταν πρωτοβγήκε απλά γέλαγα και έλεγα τι μ@@@@ έβγαλαν πάλι μετά όμως υπήρξε αναθεώρηση από εμένα .
Για δώσε περισσότερες πληροφορίες για τη φυσούνα - δεν την έχω ξαναπετύχει.
Σαν αποφρακτικό τουαλέτας μοιάζει :ROFLMAO:
Να φανταστώ ότι απλά κρατά τους κόκκους πιο φρέσκους γιατί εφαρμόζει καλύτερα από τα τυπικά μεταλλικά καλλύματα της χοάνης των μύλων ή δημιουργεί και κάποια πίεση από πάνω για πιο ομοιόμορφη ροή των κόκκων;
Πάντως στο δικό μου μύλο της Lelit Anita (o Lelit Fred είναι) έχω δει ότι κόβει πολύ καλλύτερα όταν η χοάνη έχει κόκκους με βάρος από πάνω και χειροτερεύει αισθητά η απόδοση αν πας να τον χρησιμοποιήσεις για single dose. Αν η φυσούνα κρατά λίγο πιο φρέσκους τους κόκκους ίσως πάω προς τα εκεί...
 
7 July 2006
453
Για δώσε περισσότερες πληροφορίες για τη φυσούνα - δεν την έχω ξαναπετύχει.
Σαν αποφρακτικό τουαλέτας μοιάζει
Να φανταστώ ότι απλά κρατά τους κόκκους πιο φρέσκους γιατί εφαρμόζει καλύτερα από τα τυπικά μεταλλικά καλλύματα της χοάνης των μύλων ή δημιουργεί και κάποια πίεση από πάνω για πιο ομοιόμορφη ροή των κόκκων;
Πάντως στο δικό μου μύλο της Lelit Anita (o Lelit Fred είναι) έχω δει ότι κόβει πολύ καλλύτερα όταν η χοάνη έχει κόκκους με βάρος από πάνω και χειροτερεύει αισθητά η απόδοση αν πας να τον χρησιμοποιήσεις για single dose. Αν η φυσούνα κρατά λίγο πιο φρέσκους τους κόκκους ίσως πάω προς τα εκεί...
Γιώργο είναι ελαστική και λειτουργεί όπως το ακορντεόν, φυσάει αέρα εσωτερικά και απομακρύνει ότι κατακράτηση καφέ υπάρχει.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk