Περίεργο Πρόβλημα με Dreambox

Μιχάλης Πικούνης

Established Member
18 June 2006
285
Νομίζω πως το έχω αναφέρει και παλαιότερα το πρόβλημα αλλά τώρα έχω αρχίσει να τρελαίνομαι και λέω να ρωτήσω μήπως έχει κανεις καμια ιδεα!

To Setup
Έχω ένα Dreambox 7020 το οποίο είναι συνδεδεμένο με την τηλεόραση με Scart. Επίσης είναι στο δίκτυο του σπιτιού μέσω ενός switch. Τέλος, υπάρχει ένα καλώδιο κεραίας δορυφορικής που πάει από το Dreambox στον τοίχο (πρίζα). Από τη πρίζα το δορυφορικό καλώδιο (αγνώστου ποιότητας) περνάει μέσα από τους τοίχους και βγαίνει δίπλα στη κεραία στο μπαλκόνι όπου συνδέεται με το LNB χωρίς Diseq. Το σήμα που έχω είναι άριστο (90% σχεδόν παντού). Από software δουλεύω με PLI Flubber (στη Flash). Τέλος αξίζει να σημειωθεί οτι όλες οι συσκευές είναι πάνω σε ένα σταθεροποιητή τάσης.

Το πρόβλημα
Όταν το dreambox μείνει μόνο του, είτε σε standby είτε αναμένο, μερικές φορές, χάνει εντελώς το σήμα. Είναι σαν να έχω βγάλει το LNB από το καλώδιο! Βεβαίως βγάζει "Service not found" στα πάντα, και είναι και αργό στο interface. Η μόνη λύση είναι restart το dreambox. Restart το enigma δεν κάνει τίποτα. Επίσης αξίζει να σημειώσω εδώ οτι το μηχάνημα δεν έχει κολήσει, και ο ftp server πχ δουλεύει κανονικά. Απλά το tuner του για κάποιο λόγο έχει σβήσει.

Τα περίεργα
Όταν βλέπω τηλεόραση, δεν υπάρχει ποτέ κανένα πρόβλημα. Όλα δουλεύουν μια χαρά. Ποτέ δεν έχει παρουσιάσει πρόβλημα, όσες ώρες και αν έχω παρακολουθήσει. Από την άλλη, σχεδόν όλες τις φορές που έχω βάλει να γράψω κάτι στο δίσκο, έχει κολήσει.

Επίσης, το έδωσα σε φίλο να το δοκιμάσει πριν το στείλω πίσω και .. κανένα πρόβλημα! Δεν το παρουσιάσε καμία φορά σε 4-5 ημέρες δοκιμών ενώ στο σπίτι μου το κάνει σχεδόν καθημερινά.

Τα συμπεράσματα
Από τα παραπάνω μπορώ να συμπεράνω οτι μάλλον δεν φταίει το dreambox. Κάτι αλλάζει στο setup του σπιτιου μου με αυτό του φίλου.

- Δεν είναι το ρεύμα γιατί είναι πάνω στο UPS.
- Δεν πρέπει να είναι το LNB γιατί έχω δοκιμάσει 2 (εκτός αν είμαι τόσο γκαντέμης)
- Δεν είναι η τηλεόραση γιατί δοκίμασα να το συνδέσω και με AV modulator ώστε να μην υπάρχει το scart, και πάλι παρουσίασε το πρόβλημα.

Υπάρχει περίπτωση να είναι το καλώδιο που περνάει μέσα από τους τοίχους; Υπάρχει τρόπος να το μετρήσουμε αν έχει διαρροές;

ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ; Φοβάμαι οτι αν το στείλω πίσω θα μου το γυρίσουν λέγοντας οτι δεν έχει πρόβλημα και θα πληρώσω και τα μεταφορικά χωρίς λόγο!

Ευχαριστώ για το χρόνο σας και την υπομονή σας (μεγάλο post!)
 

Andronidis Akis

Supreme Member
17 June 2006
3,002
Voula - Greece
Tωρα μπορει να ειναι και ασχετο αλλα θα το ρωτησω:
Σε αλλο σημειο του σπιτιου σου με αλλο σετακι τον εχεις δοκιμασει ?
 

Μιχάλης Πικούνης

Established Member
18 June 2006
285
Αν εννοείς με άλλη τηλεόραση όχι. Δυστυχώς το καλώδιο της δορυφορικής βγαίνει μόνο στο σαλόνι. Αλλά νομίζω πως έχω αποκλείσει τη περίπτωση να φταίει η τηλεόραση γιατί δοκίμασα και το av modulator εκτός από scart που δε νομίζω να μπορεί να βραχυκυκλώσει το tuner.

Υπάρχει λες περίπτωση να φταιει κάποιο μαγνητικό πεδίο ή κάτι τέτοιο ώστε να αξίζει να δοκιμάσω να το βάλω 2-3 μέτρα που μπορώ;
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Εχω δει τον προβληματισμό σου και σε άλλο φόρουμ.
Είχα την εντύπωση ότι το έλυσες.

Πρέπει να εντοπίσεις τι φταίει λοιπόν.
- Βγάλε τον Dream απο το UPS.
- Απομάκρυνε το UPS απο τον δέκτη.
- Αποσύνδεσε τον απο το δίκτυο.
Γενικά αφησε τον με το lnb και το scart.
- Αν έχεις εγκαταστήσει σκληρό δίσκο, αποσύνδεσε τον.

_Δοκίμασες άλλα Images? π.χ. Gemini.

Δες μέσα απο τα μενού του δέκτη μήπως έχεις ενεργοποιήσει κάποια επιλογή που δεν χρειάζεται. π.χ. increased voltage.

Τέλος, επειδή με τις ίδιες ρυθμίσεις και το ίδιο Image αναφέρεις ότι παίζει μια χαρά σε άλλο setup, θα επέμενα περισσότερο στο lnb καθώς και στην αλλαγή θέσης του δέκτη στον χώρο σου.
Εχουν αναφερθεί ιδιοτροπίες του δέκτη με διάφορα lnb. (ανταλλάξτε lnb)
 

Μιχάλης Πικούνης

Established Member
18 June 2006
285
Απο software εχω δοκιμασει τα παντα. Τωρα αλλαξα και μαρκα LNB διοτι και τα 2 που ειχα δοκιμασει ηταν ιδια. Θα δουμε.. Αν δεν βγει και τωρα ακρη θα δοκιμασω να μετακινησω τον δεκτη μακρια απο τη τηλεοραση μηπως κατι τον ενοχλει εκει. Παντως αυτο το θεμα θα με τρελανει...
 

john_karis

New member
21 June 2006
76
Βγαλτον απο το UPS και βαλτον κατευθειαν σε πριζα .. Θα παιξει χωρις προβλημα.
 

Μιχάλης Πικούνης

Established Member
18 June 2006
285
Ξεκινησα απο τη πριζα και εβαλα τον σταθεροποιητη μηπως και το προβλημα μου ηταν το ρευμα. Δε νομιζω οτι αν παω πισω στη πριζα θα λυθει το προβλημα...
 

john_karis

New member
21 June 2006
76
Μιχάλης Πικούνης said:
Τέλος αξίζει να σημειωθεί οτι όλες οι συσκευές είναι πάνω σε ένα σταθεροποιητή τάσης.

Αυτο εννοω... Μην το βαλεις το ονειροκουτι πουθενα. Απλα συνδεστον σε μια απλη πριζα. Χωρις ups χωρις σταθεροποιητη χωρις τιποτα.
 

Μιχάλης Πικούνης

Established Member
18 June 2006
285
Συγνώμη, μάλλον δεν το εξήγησα καλα. Το είχα το dreambox αρχικά στη πρίζα χωρίς σταθεροποιητή τάσης, χωρίς τιποτα και το έκανε πάλι το πρόβλημα. Ένας λόγος που πηρα τον σταθεροποιητή ήταν για να αποκλείσω τη περίπτωση να ενοχλεί το ρεύμα..
 

john_karis

New member
21 June 2006
76
Θα σου φανει χαζο αλλα δοκιμασε και αυτο.
Σωσε καπου τα προγραμματα σου (τα καναλια σου) και δοκιμασε να τα σβησεισ ολα . Πανε τον δεκτη σου σε κατασταση με 0 καναλια. Οπως ηταν απο το εργοστασιο χωρις καμια ριθμιση για το τι δορυφορο εχεις και ποσα ΛΝΒ εχεις. Και αφου εχεις ενα LNB βαλε αυτοματη αναζητηση και οτι σου κατεβασει.

Σε αυτην την φαση τεσταρετο λιγο , εχω καποιον λογο που στο λεω..
 
Last edited:

Andronidis Akis

Supreme Member
17 June 2006
3,002
Voula - Greece
Μιχάλης Πικούνης said:
Υπάρχει λες περίπτωση να φταιει κάποιο μαγνητικό πεδίο ή κάτι τέτοιο ώστε να αξίζει να δοκιμάσω να το βάλω 2-3 μέτρα που μπορώ;

Ναι μου εχει συμβει στο παρελθον !!!!
Διοτι ειμαι συγουρος οτι σε οποιοδηποτε αλλο σετ να το δοκιμασεις δεν θα εχεις κανενα προβλημα.
 

Μιχάλης Πικούνης

Established Member
18 June 2006
285
Δοκίμασα λοιπόν και 3ο διαφορετικής μάρκας LNB και πάλι τα ίδια. Δοκίμασα και το dreambox σε διαφορετική θέση (αλλά με τις ίδιες συνδέσεις) και πάλι τα ίδια.

Τώρα το 7020 μου έχει πάει σε σπίτι φίλου, και έχω τον 7000 του. Περιμένουμε να δούμε αν το 7020 θα κάνει τα ίδια στο νέο του σπίτι, ή αν ο επισκέπτης 7000 θα παρουσιάσει τα προβλήματα του 7020.

Κάτι που δεν έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να φταίει είναι το καλώδιο ρεύματος που χρησιμοποιώ. Είδα οτι το δικό μου έχει βαρελάκι στο τέλος του, και υποψιάζομαι οτι είναι του ΧΒΟΧ και κάποια στιγμή μπερδεύτηκαν. Οπότε το καλώδιο θα είναι η επόμενη δοκιμή...