Πληροφορίες για την τουρκική επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
Διημερίδα για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και το ψηφιακό ραδιόφωνο στην Τουρκία


Στις 28 και 29 Μαίου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη διεθνής διημερίδα για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και το ψηφιακό ραδιόφωνο στην Τουρκία με γενικό τίτλο "Taking Turkey to Digital".

Ιδιάιτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εισήγηση εκπροσώπου της Anten AS, όπου για πρώτη φορά γίνεται λόγος για χρήση των προτύπων DVB-T2/HEVC στην τουρκική επίγεια πλατφόρμα, μετά την αναμενόμενη διαδικασία επαναδημοπράτησης των καναλιών από το RTUK.

http://www.digitag.org/wp-content/u...T2-transmission-Ibrahim-Cucioglu-Anten-AS.pdf

Όλες οι εισηγήσεις της διημερίδας (στα αγγλικά) παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της DIGITAG:

http://www.digitag.org/events/event/taking-turkey-to-digital-conference/
 
Last edited:

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
Κατασκευή νέων πύργων ραδιοτηλεόρασης στην Τουρκία

Μπορεί η επικράτηση της δορυφορικής λήψης μέσω Turksat να ήταν το σημαντικότερο ίσως εμπόδιο στην έναρξη λειτουργίας της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Τουρκία, αυτό όμως φαίνεται ότι σταδιακά πρόκειται ν’ αλλάξει.

Το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει εκπονήσει και προχωρά στην εκτέλεση ενός μεγαλεπήβολου προγράμματος κατασκευής νέων πύργων ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Η κατασκευή των νέων πύργων αποσκοπεί στον περιορισμό της οπτικής και ηλεκτρομαγνητικής «μόλυνσης» που προκαλούν οι υπάρχοντες ιστοί και τα κεραιοσυστήματα εκπομπής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι πύργοι θα διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή ώστε να φιλοξενούν όλους τους επίγειους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κάθε πόλης και οι υπάρχοντες ιστοί σταδιακά θα αποσυναρμολογούνται. Παράλληλα, οι νέοι αυτοί πύργοι θα αποτελέσουν και το «όχημα» για το πέρασμα των επίγειων ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων στην ψηφιακή εποχή.

«Ναυαρχίδα» του προγράμματος αποτελεί ο πύργος που κατασκευάζεται στον λόφο Camlica της Κωνσταντινούπολης. Έχει ύψος 369 μέτρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Η κατασκευή και τοποθέτηση των νέων κεραιοσυστημάτων του πύργου ανατέθηκε στη γερμανική εταιρεία ΚΑΤΗREIN. Εκτός από ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, ο πύργος θα διαθέτει εστιατόρια και άλλες υποδομές τουριστικού ενδιαφέροντας.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Sabah, η πλήρης ψηφιακή κάλυψη της Κωνσταντινούπολης θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή άλλων δύο νέων πύργων (Adalar, Buyukcekmece). Παράλληλα, θα ξεκινήσει η κατασκευή δύο ακόμα πύργων στην πρωτεύουσα Ankara και στο Canakkale. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόγραμμα του υπουργείου προβλέπει την κατασκευή τουλάχιστον 20 νέων πύργων εκπομπής σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/20...r&utm_medium=referral&utm_source=donanimhaber

https://youtu.be/x5dfTqZOos4

https://youtu.be/lxhOtyHAt9c
 

MIKU

AVClub Addicted Member
7 May 2017
1,983
Δεν μπορώ να πω ότι δεν φαίνεται τέλειος... όσο για εμάς, ο μεγαλύτερος πύργος μας είναι του ΟΤΕ στην Πάρνηθα από όπου και εκπέμπει η ΕΡΤ τα ραδιόφωνά της...
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
Πληροφορίες για τα σχέδια δημιουργίας επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας στην Τουρκία έδωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου, ο βοηθός γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της PΤΤ Kule A.S, Murat Kuran.

Η PΤΤ Kule A.Ş ιδρύθηκε στις 20-4-2017 σαν θυγατρική εταιρεία των τουρκικών ταχυδρομείων (PTT) και αποτελεί τον μοναδικό αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου επίγειας τηλεόρασης και ραδιοφώνου στην Τουρκία. Σκοπός της PΤΤ Kule A.Ş είναι η παροχή υπηρεσιών δικτύου σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και κρατικά δίκτυα πάνω στους πύργους εκπομπής που κατασκευάζει (ή σχεδιάζει να κατασκευάσει) το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η κατασκευή των πύργων αποσκοπεί στην αποξήλωση των ιστών που χρησιμοποιούνται σήμερα από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στα σημαντικότερα κέντρα εκπομπής της χώρας.

Σύμφωνα με τον Kuran, κατασκευάζονται δύο πύργοι εκπομπής (Κωνσταντινούπολη, Canakkale) που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019 και 2020 αντίστοιχα, ενώ σχεδιάζονται 40 ακόμα πύργοι σε διάφορα σημεία της Τουρκίας, η εμβέλεια των οποίων θα καλύπτει το 70% του πληθυσμού. Τα σημεία κατασκευής των πύργων που έχουν ήδη αποφασιστεί, φαίνονται στον σχετικό χάρτη της παρουσίασης (σελ. 25).

http://iftv.org/Content/files/Sunum/Murat Kuran.pdf

Στα πλαίσια του ψηφιακού μερίσματος ΙΙ, η τουρκική επίγεια πλατφόρμα θα αποτελείται από 6 πολυπλέκτες στις συχνότητες UHF 21 - 48. Mε χρήση των προτύπων DVB-T2/MPEG-4 θα είναι δυνατή η εκπομπή 4 καναλιών 1080i full HD ανά πολυπλεξία, ενώ με χρήση DVB-T2/HEVC θα είναι δυνατή η εκπομπή 7 καναλιών 1080i full HD ανά πολυπλεξία. Επομένως, η τουρκική επίγεια πλατφόρμα θα παρέχει συνολικά 24 ως 42 κανάλια HD.

Αναφερόμενος, στο κεραιοσύστημα και τις υποδομές του υπό κατασκευή πύργου Kucuk Camlica στην Κωνσταντινούπολη, ο Kuran είπε ότι μπορεί να εξυπηρετήσει:

α) 7 πολυπλέκτες DVB-T2 στα UHF, ισχύος 10 KW/πολυπλέκτη.

β) 5 πολυπλέκτες DAB/DVB στα VHF, ισχύος 5 KW/πολυπλέκτη.

γ) 80 σταθμούς στα FM, ισχύος 5 KW/σταθμό.


Πάντως, αποτελεί έκπληξη ότι ετοιμάζεται (και σχεδιάζεται) υποδομή επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σε μια χώρα που το 96% του πληθυσμού παρακολουθεί δορυφορική τηλεόραση και μόλις το 3% - 4% επίγεια αναλογική τηλεόραση. Ανοδική πορεία καταγράφουν και εναλλακτικές τηλεοπτικές πλατφόρμες (καλωδιακή, IPTV, OTT).

Οι "συμπαθούντες" την ανάγκη δημιουργίας επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας στην Τουρκία, υποστηρίζουν ότι θα προσφέρει:

α) Λήψη τηλεόρασης "σε κίνηση".

β) Καλή εναλλακτική πλατφόρμα για δεύτερη ή τρίτη τηλεόραση στο σπίτι.

γ) Καλύτερη αισθητική πόλεων, συμβάλλοντας στον περιορισμό των χιλιάδων δορυφορικών πιάτων που υπάρχουν εγκατεστημένα σε πολλές απ' αυτές.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι Τούρκοι επίγειοι DXers εκφράζουν σε διάφορα forums το ενδιαφέρον τους για λήψη των ελληνικών επίγειων καναλιών από Θράκη και νησιά του Αιγαίου, κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης.