Που πάει η υφήλιος?

Status
Not open for further replies.

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Που πάει η Ευρώπη?

«Τσουνάμι» ΔΝΤ στη Μεσόγειο!

Γράφει : ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Χτες ο υπουργός Οικονομικών, ο «σοσιαλιστής» και διακεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης των ...«αντιεξουσιαστών», ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε συνέντευξη με θέμα την «επικαιροποίηση» του μνημονίου.
Θυμίζουμε ότι το μνημόνιο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ προωθείται με εφόδιο την «τεχνική βοήθεια» του ΔΝΤ.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η τρίτη κατά σειρά επικαιροποίηση του μνημονίου προέκυψε κατά τη νέα επίσκεψη της εκλεκτής αντιπροσωπείας των «τεχνογνωστών» του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
*
Ομως δεν είναι μόνο η Ελλάδα και ο λαός της που έχουν τη χαρά της «βοήθειας» του ΔΝΤ.

Εκτός από την κυβέρνηση Παπανδρέου - δηλαδή εκτός από την ελληνική πλουτοκρατία - το ΔΝΤ σπεύδει να συνδράμει την πλουτοκρατία και τα καθεστώτα της όπου Γης.

Πολλά από αυτά βρίσκονται, μάλιστα, στη «γειτονιά» μας.
***

Για παράδειγμα:
*
1) Στις 18 Νοεμβρίου 2008 ο επικεφαλής του ΔΝΤ έλαβε μια πολύ σημαντική διάκριση: Του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Ανώτερου Αξιωματικού του Τάγματος για τη Δημοκρατία» από τον πρόεδρο της Τυνησίας, τον Μπεν Αλί. Οπως εξήγησε ο Μπεν Αλί, μέλος και ο ίδιος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως και ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ βραβεύτηκε «για τα πνευματικά του χαρίσματα και τη συμβολή του στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οσο για τον επικεφαλής του ΔΝΤ, κάνοντας μια μικρή επίδειξη των πνευματικών και δημοκρατικών χαρισμάτων του, αμέσως μετά τη διάκριση που έλαβε, δήλωσε ότι «η άποψη που έχει το ΔΝΤ για την πολιτική που ακολουθείται στην Τυνησία είναι πολύ θετική. Είμαι σίγουρος - πρόσθεσε ο κ. Στρος Καν - ότι την επόμενη χρονιά, ακόμα κι αν σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση αποδειχτεί δύσκολη, στην Τυνησία τα πράγματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά».

«Στις συζητήσεις που είχα με τους κ.κ. Μπεν Αλί και Ταουφίκ Μπακάρ πείστηκα ότι η Τυνησία σημειώνει εντυπωσιακή πρόοδο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές. Συνεχάρην τις αρχές (...)», κατέληξε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
*
Κατά τη συμπλήρωση δύο ετών από την επιδαψίλευση τιμών εκ μέρους του Μπεν Αλί προς τον Ντομινίκ Στρος Καν, το Σεπτέμβριο του 2010, το ΔΝΤ συνέταξε έκθεση για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Τυνησία.
Η έκθεση του ΔΝΤ μιλούσε για «σοβαρή και μακρόχρονη διακυβέρνηση» στην Τυνησία, η οποία όπως προέβλεπε θα γινόταν ακόμα ...σοβαρότερη και θα εξασφάλιζε την περαιτέρω μακροημέρευσή της, λαμβάνοντας τα εξής μέτρα: Αυξήσεις των έμμεσων φόρων για το λαό, μειώσεις του φόρου για τις επιχειρήσεις, παροχή «πακέτων στήριξης» στις τράπεζες, μειώσεις συντάξεων κ.ο.κ.

Μόλις δυο μήνες μετά την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, ο λαός της Τυνησίας εξεγέρθηκε ενάντια στη φτώχεια και τον αυταρχισμό του δικτατορικού καθεστώτος Μπεν Αλί. Ο τελευταίος, κυνηγημένος από χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν ψωμί - και αφού πρώτα το καθεστώς του είχε δολοφονήσει εκατοντάδες από αυτούς - απέδρασε από τη χώρα, επιβιβαζόμενος σε ελικόπτερο με κατεύθυνση τη Σαουδική Αραβία...
***
2) Το Φεβρουάριο του 2010 οργανώθηκε ειδική αποστολή υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ στην Αίγυπτο. Δυο μήνες αργότερα εξέδωσε το πόρισμά της υπό μορφή έκθεσης. Παρά τις «τεχνικές γνώσεις» του ΔΝΤ, ουδεμία πρόβλεψη περιέχεται στην έκθεσή του για όσα θα ακολουθούσαν μόλις ένα χρόνο αργότερα.

*
Στην Αίγυπτο, άλλωστε, είναι εγκατεστημένη μόνιμη αποστολή του ΔΝΤ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Η πολιτική που συμφωνήθηκε μεταξύ καθεστώτος Μουμπάρακ - ΔΝΤ και η οποία επικυρώθηκε με νόμο το 1991, μεταξύ άλλων προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση 314 επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα. Ο Μουμπάρακ πρόλαβε πριν την εκδίωξή του να ξεπουλήσει τα 2/3 αυτών των επιχειρήσεων.

*
Ενώ στην Αίγυπτο οι πραγματικοί μισθοί είναι «παγωμένοι» εδώ και χρόνια, ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνάει τα 13 ευρώ, ο πληθωρισμός τρέχει κοντά στο 16%, με τις τιμές στο κρέας και στο κοτόπουλο να έχουν αυξηθεί μόνο το τελευταίο διάστημα από 30 έως και 150%, το 40% των Αιγυπτίων ζει με μόλις 2 δολάρια τη μέρα, οι νέοι έως και 30 ετών, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού, είναι άνεργοι σε ποσοστό που αγγίζει τα εξωφρενικά επίπεδα του 90%, σε συμπόσιο, που διοργανώθηκε στις αρχές του 2011 από το Αιγυπτιακό Κέντρο Ερευνών, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, ονόματι Αλαν Μακ Αρθουρ, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των κρατικών επιδοτήσεων στα πετρελαιοειδή.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επιδοτήσεις των πετρελαιοειδών στην Αίγυπτο απορροφούν το 15% των κοινωνικών δαπανών (όταν οι επιδοτήσεις των τροφίμων αποτελούν μόλις το 4%), τότε γίνεται αντιληπτό ότι εκείνο που στην ουσία ζήτησε το ΔΝΤ ήταν η πλήρης κατάργηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα!

*
Η εξέγερση του αιγυπτιακού λαού εκδηλώθηκε μόλις μια βδομάδα μετά την παραπάνω «πρόταση» του ΔΝΤ...

***
3) Εκτός από την Τυνησία και την Αίγυπτο (και την Ελλάδα, φυσικά), την «τεχνική βοήθεια» του ΔΝΤ φαίνεται να έχει λάβει και ο λαός της Λιβύης!
Μετά από έρευνα που έκαναν κάποια «σκαθάρια» του διαδικτύου (σ.σ.: η στήλη άντλησε την πληροφορία από το «redflayplanet.blogspot.com»), μαθαίνουμε ότι υπάρχει σωρεία συγχαρητηρίων εκθέσεων του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση του Καντάφι.

*
Στα κείμενα του ΔΝΤ (περιέχονται και στο σάιτ «Global Arab Network») σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε τις μακροοικονομικές επιδόσεις της Λιβύης και τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Η επίπτωση της παγκόσμιας κρίσης στη Λιβύη έχει περιοριστεί (...). Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Λιβύης συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές».

*

Επίσης στις εκθέσεις του για τη Λιβύη «το ΔΝΤ επαίνεσε την πρόοδοπου επιτεύχθηκε στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση. Ειδικότερα, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη σύσταση μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να ασχοληθεί με τα επισφαλή δάνεια, καθώς και τη μερική ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας τράπεζας».
*

Το πιο ενδιαφέρον απ' όλα, όμως, είναι τούτου:

Η πλέον ευνοϊκή για το μέλλον της Λιβύης έκθεση του ΔΝΤ είναι αυτή που δημοσιεύεται πρώτη - πρώτη στον κατάλογο των σχετικών εκθέσεων, που περιλαμβάνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΝΤ υπό τον τίτλο «The Socialist People's Libyan Arab Jamahiriya and the IMF».

Στη συγκεκριμένη έκθεση:

α) Το ΔΝΤ επαινεί το καθεστώς Καντάφι για τα «πλεονάσματα ρευστότητας» που έχει επιτύχει στον τραπεζικό τομέα, για την «ενθάρρυνση του ανταγωνισμού» που προωθεί, για τις «αναδιαρθρώσεις» που συντελεί με την «υποστήριξη του ΔΝΤ» κ.ο.κ.

β) Το ΔΝΤ «χαιρετίζει» ως «ευπρόσδεκτες και ισχυρές τις μακροοικονομικές επιδόσεις της Λιβύης». Επαινεί και «συγχαίρει τις αρχές της Λιβύης για το φιλόδοξο πρόγραμμά τους». Εκτιμά ότι «οι προοπτικές για την οικονομία της Λιβύης παραμένουν θετικές». Υποστηρίζει με σθένος την ανάγκη να «προσαρμοστεί» το εργατικό δυναμικό της Λιβύης, ο λαός δηλαδή, στα κυβερνητικά σχέδια.

γ) Το ΔΝΤ στην έκθεσή του καταλήγει ως εξής: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στις γειτονικές Αίγυπτο και Τυνησία είχαν περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις για τη Λιβύη»! Τουλάχιστον είχαν την προνοητικότητα να προσθέσουν:

«Μέχρι στιγμής»...
*
Η έκθεση του ΔΝΤ αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του με ημερομηνία
9 Φεβρουαρίου 2011.

Δηλαδή, η εξέγερση του λαού της Λιβύης εκδηλώθηκε σε λιγότερο από μια βδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των επαίνων του ΔΝΤ προς το καθεστώς Καντάφι.
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Σχέδιο απόφασης του Ο.Η.Ε για τη Λιβύη προς ψήφιση

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011, 23:43

Σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, «Οι επιθέσεις κατά Λίβυων αμάχων μπορεί να είναι εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που δικάζονται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ο ΟΗΕ έχει συστήσει και εδρεύει στη Χάγη».

Αυτό επισημαίνει το πρακτορείο, «αναφέρεται στο 6σέλιδο σχέδιο απόφασης για τη Λιβύη, που πρόκειται να εισαχθεί προς διαβούλευση-ψήφιση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία των αντιπροσώπων της Βρετανίας και της Γαλλίας».
zougla.gr
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Ένα εκπληκτικό άρθρο για τους νέους στην Αίγυπτο και τις απαιτήσεις τους απο το πολιτικό σύστημα που θα φτιαχτεί.......χωρίς νεο-φιλελευθερισμό.

Τhe revolution against neoliberalism

"A neoliberal fix would, however, be a tragedy for the pro-democracy movement. The demands of the protesters were clear and largely political: remove the regime; end the emergency law; stop state torture; hold free and fair elections. But implicit in these demands from the beginning (and decisive by the end) was an expectation of greater social and economic justice. Social media may have helped organize the kernal of a movement that eventually overthrew Mubarak, but a large element of what got enough people into the streets to finally overwhelm the state security forces was economic grievances that are intrinsic to neoliberalism."

http://www.jadaliyya.com/pages/index/717/the-revolution-against-neoliberalism
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Που πάει η Ευρώπη?

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στους αντιπάλους του Καντάφι»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011, 20:14

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "έτοιμες" να παράσχουν "κάθε είδους βοήθεια" στους αντιπάλους του καθεστώτος του Λίβυου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους βοήθεια σε οποιονδήποτε το επιθυμεί, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, στους αντιπολιτευόμενους στη Λιβύη».

Επίσης, προσθέτει: «Πρέπει πρώτα να δούμε το τέλος του καθεστώτος του και χωρίς άλλη αιματοχυσία».
Εκπρόσωπος του νέου Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο σχηματίστηκε στην ανατολική πόλη Βεγγάζη μετά την ανάληψη του ελέγχου της από αντικυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε, ωστόσο, πως η ομάδα του δεν επιθυμεί εξωτερική παρέμβαση.
zougla.gr


Υ.Γ Λείπει ο Μάης απο την Σαρακοστή????
 

niklaus

New member
21 March 2010
31
Που πάει η Ευρώπη?

Bild εναντίον Spiegel
Δευτέρα, 28 Φεβ 2011 - 20:29,
http://www.capital.gr/News.asp?id=1143583

Με τίτλο εξωφύλλου «Bild: Οι εμπρηστές» η εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση Spiegel στο τεύχος που κυκλοφόρησε σήμερα (9/28.02.11) ξιφουλκεί κατά της μεγαλύτερης λαϊκής εφημερίδας της Γερμανίας στιγματίζοντας τόσο τη δημοσιογραφική ποιότητα όσο και τον πολιτικό ρόλο που διαδραματίζει.

Το Spiegel αναλύει τους «ύμνους» της Bild στον κ. Γκούτενμπεργκ, την ώρα που ο υπ. Άμυνας κλονίζεται από το σκάνδαλο της διδακτορικής του διατριβής, την προβολή του Τίλο Ζάρατσιν ανεξαρτήτως των λαϊκιστικών και αντι-μουσουλμανικών θέσεών του, καθώς και την καμπάνια της εφημερίδας κατά της Ελλάδας όταν ξέσπασε η κρίση.

Το συμπέρασμα του αφιερώματος του Spiegel είναι ότι «η εφημερίδα διεκδικεί το ρόλο ενός γερμανικού ηγετικού μέσου ενημέρωσης και στην πραγματικότητα αναλαμβάνει κατ´επανάληψη το ρόλο ενός ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος, το οποίο λείπει από τη γερμανική πολιτική σκηνή».

Η εφημερίδα Bild -το λαϊκό φύλλο του εκδοτικού ομίλου Springer- έσπευδε όλη την περασμένη εβδομάδα καθημερινά να βοηθήσει «με τρόπο άνευ προηγουμένου» τον κλονιζόμενο Υπ. Άμυνας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, γράφει το Spiegel.
«Πομπωδώς ανέλαβε το ρόλο σωματοφύλακα του Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ φούντωσε τη συζήτηση για τις θέσεις του Τίλο Ζάρατσιν, ενώ σερφάριζε χαρούμενα στα κύματα της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής κρίσης».
Και για όλα αυτά εγείρονται τα ίδια παλιά ερωτήματα, που αφορούν την εφημερίδα Bild για τον τρόπο λειτουργίας της εφημερίδας ο μέσου ενημέρωσης.

«Στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής, στα υπουργεία και στην καγκελαρία υπάρχει έκδηλη η τάση να θεωρούνται τα πρωτοσέλιδα της Bild χωρίς περαιτέρω έλεγχο έκφραση της λαϊκής βούλησης.
Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων φοβούνται αποκαλύψεις της Bild για την προσωπική τους ζωή».
Το Spiegel καταγράφει ότι «πέρα από την πολιτική σκηνή καταγράφονται συνεχώς περιπτώσεις, οι οποίες αμφισβητούν τα ηθικά πρότυπα και τη δημοσιογραφική ποιότητα της Bild και των συνεργατών της.

Κανένα γερμανικό μέσο ενημέρωσης δεν επικρίνεται τόσο συχνά από το Γερμανικό Συμβούλιο Τύπου όσο η εν λόγω εφημερίδα, για το ότι παραβιάζει τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Η ίδια η εφημερίδα εκμεταλλεύεται τακτικά ακόμα και την προσωπική δυστυχία ανθρώπων, όχι πάντοτε με την έγκρισή τους και συχνά μετερχόμενη ανορθόδοξες μεθόδους έρευνας».

Η καμπάνια κατά της Ελλάδας

Το δημοσίευμα του Spiegel αναλύει και το ρόλο που έπαιξε η Bild με την καμπάνια της κατά της Ελλάδας.
«Όταν πέρσι το Φεβρουάριο κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα χωρίς οικονομική βοήθεια σύντομα θα κήρυσσε στάση πληρωμών, η Bild έθεσε σχετικά προσεκτικά το ερώτημα: "Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα τις γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία;"
Δέκα ημέρες αργότερα ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα των πρωτοσέλιδων.
‛Οι Έλληνες τσακώνονται και απεργούν αντί να κάνουν οικονομία‛, ‛Έτσι καίνε οι Έλληνες τα ωραία ευρώ‛. Και σύντομα ακολούθησαν σαφείς οδηγίες: ‛Όχι λεφτά για την Ελλάδα!´, ‛Δεν θα πάρετε φράγκο από μας!´.
Η Bild ρωτούσε το λαό: ‛Γιατί να πληρώσουμε στους Έλληνες τις συντάξεις πολυτελείας τους;´ και έδινε στους Έλληνες πρακτικές συμβουλές: ‛Πουλήστε λοιπόν τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες... και μαζί και την Ακρόπολη!´.

Με την ολοκλήρωση της καμπάνιας δημιουργήθηκε η εικόνα ενός λαού, ο οποίος όλο το 24ωρο απεργεί, το πρωί του αρέσει να κοιμάται πολύ, ζει εις βάρος των άλλων και είναι διεφθαρμένος ‛μέχρι τα μπούνια´.
Είναι αυτό δημοσιογραφία ή σατιρική επιθεώρηση;» διερωτάται το Spiegel.

Υπενθυμίζει επίσης ότι «στην κορύφωση της καμπάνιας ένας ρεπόρτερ της Bild μοίρασε στην Αθήνα δραχμές στον κόσμο και βγήκε μαζί τους περήφανος φωτογραφίες.
‛Η Bild δίνει πίσω στους χρεοκοπημένους Έλληνες τις δραχμές‛, επιγραφόταν το ρεπορτάζ.
Και όλη αυτή η δημιουργία ατμόσφαιρας συνδυάστηκε με εκκλήσεις προς τους γερμανούς πολιτικούς, οι οποίες είχαν το χαρακτήρα διαταγών: ‛Κυρία Μέρκελ, μείνετε σταθερή στο όχι σας!´, ‛Κύριε αντικαγκελάριε, έχουμε εμπιστοσύνη στο λόγο σας!´.

Σύμφωνα με το Spiegel, για την καγκελάριο Μέρκελ η Bild είναι «ευλογία και κατάρα συγχρόνως».
Όπως σημειώνει, «είναι μια πολιτικός, που φοβάται τις παρορμήσεις, επειδή δεν είναι ο τύπος του λαϊκού ηγέτη, ο οποίος μπορεί να καναλιζάρει τις διαθέσεις του κόσμου.
Προτιμά να είναι οι Γερμανοί ήρεμοι και ισορροπημένοι. Γι´ αυτό και δεν της αρέσουν απαραίτητα οι καμπάνιες, σαν κι αυτή της Bild κατά της Ελλάδας.
Από την άλλη όμως η Μέρκελ χρειάζεται τη στήριξη του λαϊκού μέσου ενημέρωσης για την αποδοχή της πολιτικής της.
Γι´ αυτό και διατηρεί καλές σχέσεις με τον αρχισυντάκτη της Bild Κάι Ντίκμαν και το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Springer M. Ντέπφνερ».
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Kράτος σε εμβρυακή κατάσταση η ελεύθερη Λιβύη


Από την "Καθημερινή" 1/3/2011

Ηγεμών… μέρους μόνο της Δυτικής Λιβύης είναι πλέον ο Μουαμάρ Καντάφι, ύστερα από δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις του τελευταίου 48ώρου: Την κατάληψη, ύστερα από σκληρές μάχες, της στρατηγικής πόλης Ζαουίγια, μόλις 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης και την ανακήρυξη Λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου, εμβρυακή μορφή προσωρινής κυβέρνησης των απελευθερωμένων, ανατολικών περιοχών της χώρας, με έδρα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, τη Βεγγάζη.

Και πρώην υπουργός

Τη συγκρότηση του Συμβουλίου ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ο επίσημος εκπρόσωπός του- ουσιαστικά, το πρόσωπο της απελευθερωμένης Λιβύης στη διεθνή κοινότητα- Αμπντουλαφίδ Γκόγκα. Μέλος του ανωτάτου δικαστηρίου, ο κ. Γκόγκα έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ανώτατου δικαστικού θεσμού, που έχουν γίνει το αρχηγείο της «Επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου», γεγονός που συμβολίζει τον πρωτοποριακό ρόλο δικαστών και δικηγόρων στο αντιπολιτευτικό κίνημα.

Οπως δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γκόγκα, στο Συμβούλιο -η πλήρης σύνθεση του οποίου δεν ανακοινώθηκε, ενδεχομένως δε να μην έχει απολύτως οριστικοποιηθεί- συμμετέχει ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, όχι όμως ως πρόεδρος (οιονεί πρωθυπουργός) του Συμβουλίου, όπως ήθελαν οι φήμες που είχαν προηγηθεί.

Το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο σχηματίστηκε ως συντονιστικό όργανο όλων των τοπικών συμβουλίων που διοικούν, αυτή τη στιγμή, τις απελευθερωμένες περιοχές της χώρας. Ο κ. Γκόγκα επέμεινε ότι στόχος των επαναστατών είναι η απελευθέρωση όλης της Λιβύης. «Είμαστε ένα κράτος, ένας λαός, ένα ένθος, με πρωτεύουσα τη ματωμένη Τρίπολη», δήλωσε χαρακτηριστικά, αποκρούοντας την προπαγάνδα του καθεστώτος περί πιθανής διάσπασης της χώρας.

Πάντως, από την τοποθέτησή του διαφάνηκαν κάποιες πολιτικές διαφωνίες στους κόλπους της αδιαμόρφωτης, ακόμη, ηγεσίας, καθώς ο κ. Γκόγκα εξέφρασε την γνώμη ότι δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με ανθρώπους του παλιού καθεστώτος, ενώ ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης και παροχής αμνηστείας στους γιους του Καντάφι και άλλους αξιωματούχους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γκόγκα πλαισιωνόταν από δύο δικαστίνες χωρίς ισλαμική μαντίλα, που τόνιζαν ακόμη περισσότερο τις διακηρύξεις του για τον λαϊκό - δημοκρατικό, μη θρησκευτικό χαρακτήρα της εξέγερσης. Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα του πώς δηλαδή θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση για την οποία μιλούν οι εξεγερμένοι, υπήρξε σκόπιμα ασαφής. Δήλωσε ότι ομάδες εθελοντών, πολιτών, αλλά και ενόπλων κινούνται προς την Τρίπολη από άλλες πόλεις για να την απελευθερώσουν (κάτι που επιχειρήθηκε την Παρασκευή, όπως μάθαμε από στρατιωτικούς που έχουν περάσει με την εξέγερση, αλλά αποκρούστηκε από τους πραιτωριανούς του Καντάφι).

Δεν διασαφήνισε, όμως, αν δυνάμεις του στρατού που προσχώρησαν στην εξέγερση συμμετέχουν συντεταγμένα σ’ αυτήν την προσπάθεια. Επίσης, δεν απάντησε στην ερώτηση της «Κ» αν συμμετέχει στο Συμβούλιο και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εξέγερσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αμπντελφατάχ Γιούνις, η πιο οδυνηρή απώλεια από το στρατόπεδο Καντάφι:

Ενας από τους ελάχιστους επιβιώσαντες συνεργάτες του στο Κίνημα Ελευθέρων Αξιωματικών του 1969, στρατηγός και πρώην διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πολύνεκρη μάχη για την απελευθέρωση της Βεγγάζης. «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση για την επόμενη συνέντευξη Τύπου», μας απάντησε ο κ. Γκόγκα αινιγματικά.

Προτεραιότητα της εμβρυακής διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών είναι η αποκατάσταση μιας στοιχειώδους ομαλότητας στην καθημερινή ζωή, η αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων εφοδιασμού, ασφάλειας και λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού και της οικονομίας. Στη Βεγγάζη, όπως και στις άλλες απελευθερωμένες πόλεις, από το Τομπρούκ μέχρι τη Μισράτα, δημιουργήθηκαν 13 λαϊκές επιτροπές υπό τη διεύθυνση του τοπικού συμβουλίου, καθεμία από τις οποίες είναι επιφορτισμένη με έναν συγκεκριμένο τομέα (υγεία, καθαριότητα, δημόσια τάξη, ενημέρωση κ.λπ.).

Δύο νέες εφημερίδες

Δίπλα από το κτίριο του ανωτάτου δικαστηρίου βρίσκεται ένα από τα κάμποσα μαυρισμένα, από τις φλόγες των βομβών μολότοφ και την ανταλλαγή πυρών, κτίρια της Βεγγάζης. Πρόκειται για τα γραφεία της κρατικής ασφάλειας, όπου τώρα στεγάζεται το κέντρο Τύπου. Εδώ διαπιστεύονται οι ξένοι δημοσιογράφοι και στεγάζονται οι δύο καινούργιες εφημερίδες, παιδιά της εξέγερσης: Η «Λιβύη» και η «Ελεύθερη Λιβύη».

Σε μια διπλανή αίθουσα βρίσκεται το επιτελείο του κινήματος νεολαίας «Αντάρτες της 17ης Απριλίου» - το λιβυκό αντίστοιχο του αιγυπτιακού, νεανικού «Κινήματος 6ης Απριλίου», που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του Μουμπάρακ. Αυτά τα παιδιά -ειδικοί πληροφορικής και πολλοί μηχανικοί- ήταν εκείνοι που τράβαγαν και ύστερα έστελναν στη Δύση με καράβια τα μοναδικά βίντεο που ήταν διαθέσιμα τις πρώτες μέρες της εξέγερσης.

Στον τοίχο έχουν γράψει τα επτά σημεία του πολιτικού τους «μανιφέστου»:

1. Ελευθερία. 2. Δημοκρατία. 3. Αξιοπρέπεια. 4. Ανεκτικότητα. 5. Ελεύθερες εκλογές. 6. Εδαφική ακεραιότητα με την Τρίπολη πρωτεύουσα. 7. Ισότητα για όλους.
http://aristerovima.gr/details.php?id=1948
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Που πάει η Ευρώπη?

ΧΑΧΑΑΧΑΧΑ!!!ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ...τι νομίζετε ρε ότι μασάμε κουτόχορτο....????Αει στο διάολο.....

«Θα γίνει νέα έρευνα για τον ρόλο του Καντάφι σε βομβιστική επίθεση»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011, 22:28

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει μια νέα έρευνα για τον ρόλο που έπαιξε ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1988.

Στη συγκεκριμένη επίθεση, έχασαν τη ζωή τους 270 άνθρωποι.
zougla.gr
 

Δημήτρης Θ.

AVClub Fanatic
17 June 2006
12,627
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Του Τσίπρα τσιράκια είναι. Και είναι όλοι τους ΖΑ
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,759
Εκεί ψηλά.....
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Ετοιμαζεται μπουκα στην Λιβυη μαλλον γιατι για να βγαλουν ακρη με τους Τουαρεγκ και τις υπολοιπες φυλες για την διαχειρηση των πετρελαιων δεν προκειται μιας και μιλαμε για 140 διαφορετικες φυλες και φυλαρχους......
Οποτε ετοιμαστειτε...
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,759
Εκεί ψηλά.....
Re: Που πάει η Ευρώπη?

btw δεν αλλαζετε τον τιτλο του νηματος στο " Παει αυτος ο κοσμος ? "
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Ετοιμαζεται μπουκα στην Λιβυη μαλλον γιατι για να βγαλουν ακρη με τους Τουαρεγκ και τις υπολοιπες φυλες για την διαχειρηση των πετρελαιων δεν προκειται μιας και μιλαμε για 140 διαφορετικες φυλες και φυλαρχους......
Οποτε ετοιμαστειτε...

Την ετοιμάζουν καιρό τώρα Ναθ, για αυτό και θυμούνται "σενάρια" επιστημονικής φαντασίας περι ευθύνης βομβιστικών επιθέσεων του Καντάφι, εναντίον τους, κλπ κλπ....

Μην ξεχνάμε τις βομβιστικές επιθέσεις στην Γερμανία, που έλεγαν ότι τις έκανε ο Καντάφι και κουκούλωναν το γεγονός ότι Γερμανικές οργανώσεις ήθελαν να πάρουν την ευθύνη, κλπ. Μιλάω πριν κάνει την επέμβαση στο Ιρακ ο Μπούς.....

Είναι γνωστό το σχέδιο του ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει στα κράτη χωρίς δισταγμό με το πρόσχημα του "ανθρωπισμού" και να διαλύει κράτη(Σερβία, κλπ), νομίζω έτσι όπως πάνε τα πράγματα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να επέμβει και τώρα.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

«Σύμφωνα με ένα κλασικό στερεότυπο κάποιοι λαοί -οι Αραβες, οι Κινέζοι, οι Αφρικανοί- είναι ασύμβατοι με τη δημοκρατία. Αυτό το στερεότυπο καλλιεργήθηκε από Δυτικούς και, ακόμη χειρότερα, από μερικούς άραβες, κινέζους και αφρικανούς ηγέτες. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής εξεγείρεται, ας θέσουμε μια μη πολιτικώς ορθή ερώτηση: οι Αραβες είναι πολιτικά ανώριμοι για τη δημοκρατία;

Το ερώτημα αυτό προκαλεί ανησυχία από την Ουάσιγκτον έως το Ριάντ. Ασφαλώς υπάρχουν κίνδυνοι: η ανατροπή του σάχη στο Ιράν, του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία, οδήγησαν σε νέα καταστολή και νέα αιματοχυσία. Οι πολίτες του Κονγκό πανηγύρισαν την πτώση του δικτάτορα το 1997, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε είναι η πιο αιματηρή σύγκρουση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν η Λιβύη γίνει ένα άλλο Κονγκό, εάν το Μπαχρέιν γίνει δορυφόρος του Ιράν, εάν η Αίγυπτος πέσει στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες οι πολίτες μπορούν να νοσταλγήσουν τους πρώην δυνάστες τους (...) Είναι αυτό το μέλλον της Μέσης Ανατολής; Δεν νομίζω. Ακόμη περισσότερο, αυτή η σχολή σκέψης μού φαίνεται σαν προσβολή για τον ανελεύθερο κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, στην Αίγυπτο και το Μπαχρέιν είδαμε θαρραλέους άνδρες και γυναίκες να αντιμετωπίζουν δακρυγόνα και σφαίρες για την ελευθερία, την οποία εμείς θεωρούμε δεδομένη. Πώς μπορούμε να πούμε εμείς ότι δεν είναι έτοιμοι για δημοκρατία όταν ετοιμάζονται να πεθάνουν γι' αυτήν; Εμείς αραδιάζουμε διάφορα κλισέ για τη δημοκρατία. Οι διαδηλωτές στη Μέση Ανατολή υπέμεναν απίστευτα βασανιστήρια -στα χέρια δικτατόρων που είναι σύμμαχοί μας- ως τίμημα για τον αγώνα τους.

Κι όμως επιμένουν. Στο Μπαχρέιν, πρώην πολιτικοί κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι άνθρωποι του καθεστώτος έφερναν στα κελιά τους τις γυναίκες τους με την απειλή ότι θα τις βιάσουν μπροστά τα μάτια τους εάν δεν ομολογούσαν. Κι όμως, αυτοί οι αγωνιστές δεν σταματούν να αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τη δημοκρατία. Κι εμείς αναρωτιόμαστε εάν είναι έτοιμοι γι' αυτήν;

Το νήμα που συνδέει το δημοκρατικό κίνημα από την Τυνησία έως το Ιράν και από την Υεμένη έως τη Λιβύη, είναι το θάρρος (...) Είναι λυπηρό όταν οι Δυτικοί υιοθετούν αυτή την άποψη, αλλά γίνεται ακόμη πιο θλιβερό όταν ηγέτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο υιοθετούν αυτές τις προκαταλήψεις για τους λαούς τους. Ο καθηγητής Ουίλιαμ Ιστερλι πρότεινε την εξής αρχή της αμοιβαιότητας: "Δεν στηρίζω την απολυταρχία στη χώρα σου εάν δεν τη θέλω στη δική μου κοινωνία". Αυτό θα έπρεπε να είναι το σημείο εκκίνησης. Αισθάνομαι δέος από το θάρρος που είδα και είναι τρελό να υποστηρίζουμε ότι άνθρωποι που πεθαίνουν για τη δημοκρατία δεν είναι έτοιμοι γι' αυτήν».

Του NICHOLAS KRISTOF Από «NEW YORK TIMES»/«ΝΕΑ»

Αψογος.!!!!!!!!!!!!!!!!
Μιά απάντηση σέ οσους θεωρούν καθυστερημένους τούς Αραβες και φονταμενταλιστές καθ´´ολοκληρίαν..
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

«Σύμφωνα με ένα κλασικό στερεότυπο κάποιοι λαοί -οι Αραβες, οι Κινέζοι, οι Αφρικανοί- είναι ασύμβατοι με τη δημοκρατία. Αυτό το στερεότυπο καλλιεργήθηκε από Δυτικούς και, ακόμη χειρότερα, από μερικούς άραβες, κινέζους και αφρικανούς ηγέτες. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής εξεγείρεται, ας θέσουμε μια μη πολιτικώς ορθή ερώτηση: οι Αραβες είναι πολιτικά ανώριμοι για τη δημοκρατία;

Το ερώτημα αυτό προκαλεί ανησυχία από την Ουάσιγκτον έως το Ριάντ. Ασφαλώς υπάρχουν κίνδυνοι: η ανατροπή του σάχη στο Ιράν, του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία, οδήγησαν σε νέα καταστολή και νέα αιματοχυσία. Οι πολίτες του Κονγκό πανηγύρισαν την πτώση του δικτάτορα το 1997, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε είναι η πιο αιματηρή σύγκρουση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν η Λιβύη γίνει ένα άλλο Κονγκό, εάν το Μπαχρέιν γίνει δορυφόρος του Ιράν, εάν η Αίγυπτος πέσει στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες οι πολίτες μπορούν να νοσταλγήσουν τους πρώην δυνάστες τους (...) Είναι αυτό το μέλλον της Μέσης Ανατολής; Δεν νομίζω. Ακόμη περισσότερο, αυτή η σχολή σκέψης μού φαίνεται σαν προσβολή για τον ανελεύθερο κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, στην Αίγυπτο και το Μπαχρέιν είδαμε θαρραλέους άνδρες και γυναίκες να αντιμετωπίζουν δακρυγόνα και σφαίρες για την ελευθερία, την οποία εμείς θεωρούμε δεδομένη. Πώς μπορούμε να πούμε εμείς ότι δεν είναι έτοιμοι για δημοκρατία όταν ετοιμάζονται να πεθάνουν γι' αυτήν; Εμείς αραδιάζουμε διάφορα κλισέ για τη δημοκρατία. Οι διαδηλωτές στη Μέση Ανατολή υπέμεναν απίστευτα βασανιστήρια -στα χέρια δικτατόρων που είναι σύμμαχοί μας- ως τίμημα για τον αγώνα τους.

Κι όμως επιμένουν. Στο Μπαχρέιν, πρώην πολιτικοί κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι άνθρωποι του καθεστώτος έφερναν στα κελιά τους τις γυναίκες τους με την απειλή ότι θα τις βιάσουν μπροστά τα μάτια τους εάν δεν ομολογούσαν. Κι όμως, αυτοί οι αγωνιστές δεν σταματούν να αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τη δημοκρατία. Κι εμείς αναρωτιόμαστε εάν είναι έτοιμοι γι' αυτήν;

Το νήμα που συνδέει το δημοκρατικό κίνημα από την Τυνησία έως το Ιράν και από την Υεμένη έως τη Λιβύη, είναι το θάρρος (...) Είναι λυπηρό όταν οι Δυτικοί υιοθετούν αυτή την άποψη, αλλά γίνεται ακόμη πιο θλιβερό όταν ηγέτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο υιοθετούν αυτές τις προκαταλήψεις για τους λαούς τους. Ο καθηγητής Ουίλιαμ Ιστερλι πρότεινε την εξής αρχή της αμοιβαιότητας: "Δεν στηρίζω την απολυταρχία στη χώρα σου εάν δεν τη θέλω στη δική μου κοινωνία". Αυτό θα έπρεπε να είναι το σημείο εκκίνησης. Αισθάνομαι δέος από το θάρρος που είδα και είναι τρελό να υποστηρίζουμε ότι άνθρωποι που πεθαίνουν για τη δημοκρατία δεν είναι έτοιμοι γι' αυτήν».

Του NICHOLAS KRISTOF Από «NEW YORK TIMES»/«ΝΕΑ»

Αψογος.!!!!!!!!!!!!!!!!
Μιά απάντηση σέ οσους θεωρούν καθυστερημένους τούς Αραβες και φονταμενταλιστές καθ´´ολοκληρίαν..

συμφωνώ απόλυτα!!!!

Επίσης εκείνο που βλέπουμε είναι ότι εξεγείρεται η μεσαία τάξη και τα παιδιά της, όχι οι εξαθλιωμένες μάζες...
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

«Σύμφωνα με ένα κλασικό στερεότυπο κάποιοι λαοί -οι Αραβες, οι Κινέζοι, οι Αφρικανοί- είναι ασύμβατοι με τη δημοκρατία. Αυτό το στερεότυπο καλλιεργήθηκε από Δυτικούς και, ακόμη χειρότερα, από μερικούς άραβες, κινέζους και αφρικανούς ηγέτες. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής εξεγείρεται, ας θέσουμε μια μη πολιτικώς ορθή ερώτηση: οι Αραβες είναι πολιτικά ανώριμοι για τη δημοκρατία;

Το ερώτημα αυτό προκαλεί ανησυχία από την Ουάσιγκτον έως το Ριάντ. Ασφαλώς υπάρχουν κίνδυνοι: η ανατροπή του σάχη στο Ιράν, του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία, οδήγησαν σε νέα καταστολή και νέα αιματοχυσία. Οι πολίτες του Κονγκό πανηγύρισαν την πτώση του δικτάτορα το 1997, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε είναι η πιο αιματηρή σύγκρουση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν η Λιβύη γίνει ένα άλλο Κονγκό, εάν το Μπαχρέιν γίνει δορυφόρος του Ιράν, εάν η Αίγυπτος πέσει στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες οι πολίτες μπορούν να νοσταλγήσουν τους πρώην δυνάστες τους (...) Είναι αυτό το μέλλον της Μέσης Ανατολής; Δεν νομίζω. Ακόμη περισσότερο, αυτή η σχολή σκέψης μού φαίνεται σαν προσβολή για τον ανελεύθερο κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, στην Αίγυπτο και το Μπαχρέιν είδαμε θαρραλέους άνδρες και γυναίκες να αντιμετωπίζουν δακρυγόνα και σφαίρες για την ελευθερία, την οποία εμείς θεωρούμε δεδομένη. Πώς μπορούμε να πούμε εμείς ότι δεν είναι έτοιμοι για δημοκρατία όταν ετοιμάζονται να πεθάνουν γι' αυτήν; Εμείς αραδιάζουμε διάφορα κλισέ για τη δημοκρατία. Οι διαδηλωτές στη Μέση Ανατολή υπέμεναν απίστευτα βασανιστήρια -στα χέρια δικτατόρων που είναι σύμμαχοί μας- ως τίμημα για τον αγώνα τους.

Κι όμως επιμένουν. Στο Μπαχρέιν, πρώην πολιτικοί κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι άνθρωποι του καθεστώτος έφερναν στα κελιά τους τις γυναίκες τους με την απειλή ότι θα τις βιάσουν μπροστά τα μάτια τους εάν δεν ομολογούσαν. Κι όμως, αυτοί οι αγωνιστές δεν σταματούν να αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τη δημοκρατία. Κι εμείς αναρωτιόμαστε εάν είναι έτοιμοι γι' αυτήν;

Το νήμα που συνδέει το δημοκρατικό κίνημα από την Τυνησία έως το Ιράν και από την Υεμένη έως τη Λιβύη, είναι το θάρρος (...) Είναι λυπηρό όταν οι Δυτικοί υιοθετούν αυτή την άποψη, αλλά γίνεται ακόμη πιο θλιβερό όταν ηγέτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο υιοθετούν αυτές τις προκαταλήψεις για τους λαούς τους. Ο καθηγητής Ουίλιαμ Ιστερλι πρότεινε την εξής αρχή της αμοιβαιότητας: "Δεν στηρίζω την απολυταρχία στη χώρα σου εάν δεν τη θέλω στη δική μου κοινωνία". Αυτό θα έπρεπε να είναι το σημείο εκκίνησης. Αισθάνομαι δέος από το θάρρος που είδα και είναι τρελό να υποστηρίζουμε ότι άνθρωποι που πεθαίνουν για τη δημοκρατία δεν είναι έτοιμοι γι' αυτήν».

Του NICHOLAS KRISTOF Από «NEW YORK TIMES»/«ΝΕΑ»

Αψογος.!!!!!!!!!!!!!!!!
Μιά απάντηση σέ οσους θεωρούν καθυστερημένους τούς Αραβες και φονταμενταλιστές καθ´´ολοκληρίαν..

Respect...!!!Έτσι είναι και ελπίζουμε όλοι η δημοκρατία να ανθίσει σε εκείνες τις χώρες και ΑΥΤΟΙ οι λαοί να της δώσουν πίσω την ουσία που της αρμόζει.....στην σύγχρονη εποχή.
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Την ετοιμάζουν καιρό τώρα Ναθ, για αυτό και θυμούνται "σενάρια" επιστημονικής φαντασίας περι ευθύνης βομβιστικών επιθέσεων του Καντάφι, εναντίον τους, κλπ κλπ....

Μην ξεχνάμε τις βομβιστικές επιθέσεις στην Γερμανία, που έλεγαν ότι τις έκανε ο Καντάφι και κουκούλωναν το γεγονός ότι Γερμανικές οργανώσεις ήθελαν να πάρουν την ευθύνη, κλπ. Μιλάω πριν κάνει την επέμβαση στο Ιρακ ο Μπούς.....

Είναι γνωστό το σχέδιο του ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει στα κράτη χωρίς δισταγμό με το πρόσχημα του "ανθρωπισμού" και να διαλύει κράτη(Σερβία, κλπ), νομίζω έτσι όπως πάνε τα πράγματα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να επέμβει και τώρα.

Απλές ερωτήσεις για τον «ανθρωπισμό» του πετρελαίου

Του Δημήτρη Μυ

Πότε άραγε η Διεθνής Κοινότητα (με τους πανίσχυρους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης τους οποίους διαθέτει) αντιλήφθηκε ότι ο Συνταγματάρχης Καντάφι είναι ένας παρανοϊκός δικτάτορας; Μήπως όταν αποφάσισε να πως δεν είναι απαραίτητο να δίνει μερίδιο (μίζα) στο καθεστώς για την εκμετάλλευση των Λιβυκών ενεργειακών πηγών;

Είναι άραγε τυχαίο ότι η εξέγερση ξεκίνησε στα ανατολικά της χώρας, εκεί που η bp και οι άλλες πετρελαϊκές αδελφές εκμεταλλεύονται βάσει των συμβολαίων που έχουν τα κοιτάσματα της Λιβύης; Πως, άραγε θα αναδιαταχτούν αυτά τα συμβόλαια όταν το καθεστώς παραμεριστεί;

Είναι άραγε τυχαία η βιασύνη των αμερικανοβρετανών να «καθαρίσουν» τον Καντάφι και το καθεστώς του με στρατιωτικά μέσα; Είναι άραγε περισσότερο ευαίσθητοι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και Κινέζοι που διαφωνούν με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη την οποία οργανώνουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο;

Μήπως δεν είναι γνωστό ότι όποιος επιβάλλει τη «λύση» θα ελέγξει και τη νέα κατάσταση, άρα θα εξασφαλίσει και τη μερίδα του λέοντος από τον πλούτο της χώρας;

Μήπως το ίδιο δεν έγινε στην περίπτωση του Ιράκ; Το ίδιο δεν έγινε με την εκδίωξη του Μιλόσεβιτς και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με τη δημιουργία κρατών- μαριονεττών (διαδρόμων για τη διέλευση πετρελαιαγωγών) και τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στον κόσμο σε κοινό έδαφος της ΠΓΔΜ και Κοσσόβου;

Μήπως δεν έχουμε ξαναδεί «επαναστάσεις» τύπου «Γιασεμιού» για την αποκατάσταση της δημοκρατίας οι οποίες οδήγησαν τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην αγκαλιά των αγορών (και των τοκογλύφων);
Δεν έχουμε ιστορική μνήμη για να αντιληφθούμε τις ομοιότητες των αμερικανικών αεροπλανοφόρων που πλέουν ανοιχτά της Λιβύης, με την πολιτική των κανονιοφόρων που ασκούσαν οι αυτοκρατορίες του παρελθόντος για να εξασφαλίσουν εμπορικά μονοπώλια- διομολογήσεις και αποικιοκρατικές συμβάσεις;

Y.Γ. 1 Οι εξεγέρσεις στη Λιβύη και σε άλλες αραβικές χώρες αναμφίβολα δεν στερούνται κοινωνικών αναφορών. Πρόκειται για εξεγέρσεις κατά αυταρχικών καθεστώτων- μαριονετών της δύσης, τα οποία λειτούργησαν— και λειτουργούν-- ως εμπορικοί (και άλλου είδους) πράκτορες των δυτικών συμφερόντων, κατακλέβοντας τον πλούτο της χώρας τους.

Η φτώχεια και η απόγνωση των νέων αυτών των χωρών αποτελεί την εύφλεκτη ύλη των εξεγέρσεων. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι ποιοι τελικά θα επωφεληθούν απ τον αγώνα και το αίμα το οποίο προσφέρουν για τη «δημοκρατία» των αγορών...

Από Το Ποντίκι
 

nikosGX

Supreme Member
9 November 2007
7,544
Re: Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Αψογος.!!!!!!!!!!!!!!!!
Μιά απάντηση σέ οσους θεωρούν καθυστερημένους τούς Αραβες και φονταμενταλιστές καθ´´ολοκληρίαν..

Μακάρι να γίνουν οι χώρες αυτές δημοκρατικές, αλλά εγώ πρώτα θέλω να το δω και μετά θα το πιστέψω. Και μάλιστα να το δω για μια πενταετία τουλάχιστον.

Μέχρι τώρα είδαμε μόνο την πτώση πολύχρονων δικτατόρων. Αλλά αυτό το έχουμε ξαναδεί με την πτώση του Σάχη. Μόνο που αυτό που τον αντικατέστησε τελικά ήταν ακόμη χειρότερο.
 

nikosGX

Supreme Member
9 November 2007
7,544
Re: Που πάει η Ευρώπη?

Πότε άραγε η Διεθνής Κοινότητα (με τους πανίσχυρους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης τους οποίους διαθέτει) αντιλήφθηκε ότι ο Συνταγματάρχης Καντάφι είναι ένας παρανοϊκός δικτάτορας;

Εγώ πάντως θυμάμαι να το λένε από τη δεκαετία του 80 τουλάχιστον. Αλλά βέβαια όποιος το έλεγε τότε, τον κατηγορούσαν για πράκτορα τον Αμερικανών!

Όσο για τις εταιρίες πετρελαίου, και τις εταιρίες γενικά, δεν έχουν κανένα πρόβλημα αν είναι να βγάλουν λεφτά. Και με τρελούς δικτάτορες συνεργάζονται, και με δεξιούς, και με αριστερούς και με τους πάντες.

Και πολλοί απλοί Έλληνες πήγαν και δούλεψαν στη Λιβύη χωρίς να τους νοιάζει καθόλου από το ποιος διοικεί τη χώρα και πως.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η Ευρώπη?

Μακάρι να γίνουν οι χώρες αυτές δημοκρατικές, αλλά εγώ πρώτα θέλω να το δω και μετά θα το πιστέψω. Και μάλιστα να το δω για μια πενταετία τουλάχιστον.

Μέχρι τώρα είδαμε μόνο την πτώση πολύχρονων δικτατόρων. Αλλά αυτό το έχουμε ξαναδεί με την πτώση του Σάχη. Μόνο που αυτό που τον αντικατέστησε τελικά ήταν ακόμη χειρότερο.

Φυσικά και κανείς δέν μπορεί νά προβλέψει τί θα γινει τελικά..

Πάντως (τογραψα και στό άλλο νήμα)τά ποιοτικά χαρακτηριστικά τών εξεγερμένων ειναι διαφορετικά απο τών φονταμενταλιστών..

Ανθρωποι καλλιεργημένοι,μεσαία στρώματα και νέοι ''ψαγμένοι''..

Δεν ειναι τυχαίο οτι στην Αιγυπτο οι ''Αδελφοί Μουσουλμάνοι'' βρέθηκαν στην γωνιά..

Η πολιτική τού Σάχη ήταν τέτοια πού οδήγησε τον κόσμο σε ακραίες αντιδράσεις και επιλογές..
Ο ακραίος Ισλαμισμός άνθησε οταν οι άνθρωποι εκεί είχαν χάσει κάθε ελπίδα απο τά κοσμικά κράτη καί τούς διεφθαρμένους ηγέτες τους.
Και βέβαια η Δύση έκανε ότι μπορούσε γιά νά τούς μετατρέψει σέ απελπισμένους,αλλά και ενίσχυσε αρχικά ακραίους ισλαμιστές(στην Σ.Αραβία ακόμα τούς ενισχύει).
 
Status
Not open for further replies.