Ψάχνω για οθόνη.

nsamar

AVClub Addicted Member
18 June 2006
1,916
Washington, DC
Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους!
Μετά από πολύ σκέψη έκανα το βήμα για την μεγάλη εικόνα και πήρα προβολέα, τον BenQ PE 7700. Τώρα καθώς ετοιμάζομαι να στήσω σιγά σιγά το home cinema ειπα να ψάξω για οθόνη. Τα υπόλοιπα παρελκόμενα ήδη υπάρχουν. (AV Denon, DVD Recorder LG, Ηχεία L,R Audio Spectrum Hermes V2, κεντρικό Audio Spectrum Estia, Surround Crystal Audio δίπολα) Η τοποθέτηση των ηχείων θα γίνει δεξιά - αριστερά από τζάκι (για το κεντρικό θα βρεθεί λύση επί τόπου). Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η οθόνη θα είναι οπωσδήποτε πτυσόμενη έτσι ώστε κατεβασμένη να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της καμινάδας. Το τζάκι έχει μήκος 2 μέτρα, άρα και η οθόνη θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 2μ και να κρεμαστεί στο ταβάνι οπωσδήποτε (όχι μέσα σε γυψοσανίδα ή κάτι τέτοιο). Έτσι προκύπτουν οι ακόλουθοι προβληματισμοί:

- Να μείνω σε αυτά τα 2μ μήκος οθόνης (90 ιντσες σε 16:9) ή να ανέβω στις 110 με 120 (μήκος 2,5 με 3,5 μέτρα) και να το ευχαριστηθώ??? Μήπως "κολώσει" ο προβολέας και φαίνεται το pixelation, πράγμα που μου φαίνεται απίθανο.

- Επειδή η οθόνη θα ξεκιά από το ταβάνι μήπως η προβαλόμενη εικόνα πέσει πολύ ψηλά και γίνει κουραστική σε θέαση από τον απέναντι καναπέ?? Έχω δει ότι κάποιες 16:9 οθόνες έχουν στο πάνω μέρος τους μία μαύρη "φάσα" περίπου 30 εκατοστών που "κατεβάζει" την προβαλόμενη περιοχή. Αυτό είναι αρκετό ή πάλι η εκόνα θα πέφτει ψηλά??? Μήπως αντί για 16:9 πάρω 4:3 και να χρησιμοποιήσω την μισή αλλά με κάποια ευελιξεία στο ύψος???

-Χειροκίνητη ή ηλεκτρική με το αντίστοιχο κόστος???

-Τι κέρδος να κοιτάω για τον εν λόγω προβολέα??? Να σημειωθεί ότι σε μελλοντική αλλαγή / αναβάθμιση του προβολικού θα ήθελα να μου μείνει η οθόνη.

-Και τέλος και σε συνέχεια του προηγούμενου αξίζει να δώσει κανείς πολλά χρήματα για οθόνη (με την έννοια οτι θα την "παντρευτεί") ή μια αξιοπρεπείς φθηνή κανει την δουλειά της (που κάποια στιγμή θα την αλλάξω ερχόμενος στο ίδιο κόστος αλλά με καινούρια οθόνη)???

Αυτά και συγγνώμη αν σας κούρασα. Απλά προσπαθώ να εκμεταλευτώ τη εμπειρία των μελών του φόρουμ.
 

supacoopa

AVClub Addicted Member
19 June 2006
2,411
Athens
Δεν μας εγραψες την αποσταση θεασης. Παντως ο 7700 δεν προκειται να "κολωσει" στις 120 ιντσες.
Pixelation δεν εχουν οι DLP - ή τουλαχιστον δεν ειναι αυτο το προβλημα τους.

Εγω θα σου προτεινα να μην παρεις 4:3 αλλα να ψαξεις για 16:9 με αρκετο μαυρο "φοντο" στο πανω μερος. Οι περισσοτερες οθονες εχουν 30 εως 50 εκατοστα, ενω καποιες (ελληνικες) γινονται και επι παραγγελια με περισσοτερο. Ονοματα δεν θυμαμαι, γιατι προσφατα κατεληξα σε Ultrascreen και αδειασα τον σκληρο του εγκεφαλου μου απο ο,τι πληροφορια ειχα μαζεψει...

Οσο για το ηλεκτρικη ή χειροκινητη, φυσικα ηλεκτρικη!

Το κερδος δυστυχως στις φθηνες οθονες (κατω απο 700 Ε) ειναι σχεδον πάντα 1.2 οποτε δεν εχεις πολλες επιλογες.