Ψηφιακή αναβάθμιση

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Χαίρετε αγαπητοί

Λέω σιγά σιγά να αναβαθμίζω το CDp μου (ένα MF Elektra E601), γιατί μετά από πρόσφατη αλλαγή κεφαλής στο Rega P3 (πήρα μία Benz Micro MC20E2H) η διαφορά μεταξύ αναλογικού-ψηφιακού είναι ακόμα μεγαλύτερη. Θέλω βελτίωση:

- στο imaging: τα περιγράμματα, αλλά πολλές φορές και οι θέσεις, είναι ασαφείς και ακαθόριστες στο CD.
- στις υψηλές: όχι ότι το πικάπ σκίζει σε αυτόν τον τομέα, αλλά είναι σαφώς λιγότερο "σκληρό".
- στη φυσικότητα των, εμ..., φυσικών οργάνων -κυρίως σε ό,τι αφορά τον "αέρα": στα τύμπανα π.χ., το πικάπ αποδίδει και το χώρο γύρω τους, στο CD ακούγονται "κλεισμένα", συμπιεσμένα (και εδώ αναφέρομαι σε Α/Β συγκρίσεις σε δύο-τρεις δίσκους που τους έχω και στα δύο format).
- Κυρίως: ο ήχος του πικάπ με την Benz έγινε πολύ πιο ξεκούραστος (η Ε. έπαψε σχεδόν να δυσανασχετεί, ανεξαρτήτως προγράμματος!), ενώ παράλληλα είναι και πιο "ζωντανός", πιο ρυθμικός.

Ερώτηση-θέμα για συζήτηση: Αλλάζω player ή προσθέτω DAC; Κατά τα λοιπά, ξέρω ότι ο καλύτερος τρόπος να πορευτεί κανείς είναι να ακούσει (και θα ξεκινήσω από τα CDp της Densen, για να το ματσάρω -αν μείνω ικανοποιημένος- με τον Β110 που έχω). Όσο για το μπάτζετ, μπορεί να παίξει (εντάξει, ας πούμε καταρχάς 800-1500€, εννοείται πως δεν αποκλείω demo-μεταχειρισμένα), όπως και ο χρόνος αγοράς. Δεν βιάζομαι.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,527
Θεσσαλονικη
Αν δεν εχεις προβληματα αξιοπιστιας με το player αρχιζεις και ψαχνεις για dac,μπορει να βρεις καποιο καλο μεταχειρισμενο,αφου δεν βιαζεσαι, και τα χρηματα που διαθετεις ειναι αρκετα .Μπορει βεβαια με τα λεφτα αυτα να παρεις ενα πολυ καλο player ολοκληρομενο,ενα Audionet πχ
 

Aprile

Senior Member
9 March 2007
656
Αν πάς σε dac να πάρεις dAc με usb για να ακούς και κανένα FLAC.
 

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Μόνιμα προβλήματα με το player δεν έχω -σπάνια μόνο κολάει (βέβαια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ελέγξω με μεγαλύτερη προσοχή, γιατί για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω ακούω περισσότερο βινύλιο).

Όσο για τα χρήματα, εννοείται πως ευχαρίστως θα έδινα και λιγότερα, αν πρόκειται να ακούσω σημαντική βελτίωση ούτως ή άλλως... Έτσι μπορεί να γίνει και πιο γρήγορα η αναβάθμιση.

Προτάσεις για dac εκτός του Benchmark;
 

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Κοιτώντας έναν πίνακα στον Ήχο, με το Benchmark "ισοβαθμεί" το Aqvox USB 2 D/A. Η δοκιμή του Ήχου υπάρχει εδώ:

http://www.aqvox.de/products.html

μαζί με άλλες, που είναι κυρίως στα γερμανικά. Η διεξοδικότερη πάντως δοκιμή -και μάλιστα συγκριτική- βρίσκεται εδώ:

http://www.head-fi.org/forums/f7/da...vs-benchmark-dac1-vs-lavry-black-da10-158890/

Σημειωτεόν ότι έχει βγει έκδοση ΜΚΙΙ για το Aqvox, η οποία είναι βελτιωμένη (κυρίως ως προς την έμφαση του ΜΚΙ στη μεσαία περιοχή, που τονιζόταν και στον Ήχο), και ο τύπος επανέρχεται:

http://www.head-fi.org/forums/f5/re...-vs-stello-da100-hp100-vs-corda-opera-226919/

Σε συνδυασμό με την περισσότερο "σαλονάτη" εμφάνιση και την καλή τιμή, το βάζω στην κορυφή της λίστας.
 

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Γεια σας και καλό φθινόπωρο

Επανέρχομαι στο ξεχασμένο thread για τον εξής λόγο: έκτακτες οικογενειακές ανάγκες με αναγκάζουν να χαμηλώσω όσο γίνεται το budget για την αγορά DAC που, υπενθυμίζω, το θέλω κυρίως για να αναβαθμίσω τον ήχο του CDp μου και δευτερευόντως για σύνδεση με PC.

Ιδέες για κάτι καλό και φτηνό; Σημειώνω ότι χρειάζομαι RCA εξόδους και ότι το βασικό μου μέλημα είναι ο εστιασμός (από το MF Ε601 που έχω όργανα και φωνές έρχονται περίπου από κάπου εκεί με είδωλα και δε συμμαζεύεται) και η άμβλυνση της επιθετικότητας που τώρα κουράζει.

Ευχαριστώ!
 

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,257
Νομίζω,ότι ο αντίστοιχος επαγγελματικός της Beghringer,είναι πολύ καλή περίπτωση για το χαμηλότατο κόστος του(κάτω απο 100 άν θυμάμαι καλά).Τον έχουν πολλά μέλη.Ας πούν κι αυτοί.Προσωπικά τον έχω ακούσει λίγες φορές,αλλά νομίζω,ότι θα σου κάνει.
 

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,012
Λάρισα
Είσαι σίγουρος ότι με το στήσιμο, την θέση ακρόασης, τις αποστάσεις και ανακλάσεις είσαι εντάξει; δεν καθαρίζεις λίγο και τις επαφές; κάνε μία ρύθμιση και στο laser του cdp και μετά ενοχοποίησέ το.:grandpa:
 

ΧΡΗΣΤΟΣ. Κ

Established Member
3 August 2006
138
Δάφνη
Η γνώμη μου ειναι οτι τα καλούδια του πικ απ δεν θα τα πάρεις απο κανένα cd .
Δεν ειμαι απόλυτος, αλλα κάπως ετσι ειναι τα πράγματα .
Μπωρείς ομως να βελτιώσεις τη κατάσταση σε σχέση με το παλαιότερο.
Τώρα οσο αφορά το densen σε συνδιασμό με τον ενισχυτή της πιστεύω οτι θα ειναι το καλύτερο ματσάρισμα .
Γιατί ως γνωστό οι κατασκευαστές ταιριάζουν τα μηχανηματά τους καλύτερα και δεν ισχύει μόνο γιά τη densen αυτό .
 
Last edited:

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
κ. Κυρίτση,

Δεν είναι ότι το MF παίζει χάλια - στα θετικά του να πω ότι είναι ουδέτερο, δυναμικό και αποκαλυπτικό ως προς την ηχογράφηση, απ' την άλλη όμως είναι και αρκετά "επιθετικό" και κάπως ασαφές στον εστιασμό, μειονεκτήματα που μεγεθύνονται σε σχέση με το πικάπ. Δε νομίζω ότι έχει σχέση η ακουστική του δωματίου κ.λπ, απλώς συγκρίνω τις πηγές μεταξύ τους. Είναι βέβαια και μοντέλο 12 ετών...

κ. Κοψιά,

Παρότι το πικάπ μου είναι θεωρώ βασικό (P3 με Benz MC20E2H), όντως δύσκολα θα βρω τον ξεκούραστο ήχο του σε CD μέχρι το 1,5 χιλιάρικο... Κι επειδή το player τα έχει τα χρονάκια του, πιθανά να πρέπει να στραφώ σε CDp αντί για DAC. Βέβαια, αργότερα...

Όσο για το Densen, είναι προφανώς στα υπόψιν. Δεν το έχω ακούσει (όταν αγόρασα τον Β110 η πηγή ήταν Copland γιατί άλλαξα διάφορα ενισχυτικά) αλλά είναι τοπ στη λίστα για διάφορους λόγους, ουσίας (ηχητικό ματσάρισμα) και λιγότερο ουσίας (βλ. αισθητική, Gizmo, WAF, κ.λπ)
 

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Σωστό κι αυτό... Τα CD της MF τα εκτιμώ περισσότερο κι απ' τα ενισχυτικά της, στη χαμηλή κατηγορία τουλάχιστον (λόγω μουσικού γούστου, προτιμώ τα πιο... PRAT μηχανήματα). Περιμένω και το A1 CD Pro!
 

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Hi all

επανέρχομαι στο νηματάκι για να δώσω ένα φινάλε...

Καθώς προέκυψαν νέες οικογενειακές υποχρεώσεις, το νέο CDp αποκλείστηκε μετά βαΐων και κλάδων και επέστρεψα στην αναζήτηση για φτηνό DAC. Μετά το συγκριτικό του What HiFi μεταξύ Cambridge Audio DacMagic, Musical Fidelity V-DAC και Beresford TC-7510 (http://whathifi.com/Review/Beresford-TC-7510/), είπα να δοκιμάσω το τελευταίο (δεύτερο στο τεστ μετά το Magic), διότι:
α) ήταν το φθηνότερο
β) ο Beresford δίνει εγγύηση επιστροφής χρημάτων (μείον τα ταχυδρομικά)
γ) σε αρκετά fora πολλοί χρήστες δήλωναν ενθουσιασμένοι
δ) όταν αποφασίσω να πάρω ένα ζευγάρι καλά ακουστικά, θα μου είναι χρήσιμη η σχετική έξοδος που έχει (αν και δεν είναι το δυνατό του σημείο, απ' ό,τι λένε).

(Συνεχίζεται)
 

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Μια και δυο, το παρήγγειλα μια Κυριακή. Παρασκευή το παρελάμβανα από το ταχυδρομείο. Το συνέδεσα με ένα φτηνό coaxial και...

Από την πρώτη στιγμή, πήρα αυτό που μου έλειπε από το MF E601: εστιασμό, βάθος σκηνής (όσο μπορούν και τα ηχεία μου, έτσι; ), διαχωρισμό οργάνων.

Επίσης, και όσο "έστρωνε" το μηχανάκι: πιο βαθύ μπάσο, πολύ ξεκούραστο και απαλό ήχο, αλλά παράλληλα εξαιρετικά ρυθμικό -τα μπάσα, ειδικά σε ηλεκτρονικά και "μαύρα" ακούσματα, είναι απλωμένα όπως πρέπει δημιουργώντας ένα στέρεο φόντο που πάνω του "ζωγραφίζονται" φωνές με φοβερή χροιά και εστίαση και υψηλές κρυστάλλινες και μαζί ξεκούραστες.

Μειονέκτημα: η σκηνή και τα σώματα εντός της είναι κάπως μικρά, αλλά αυτό μπορεί να είναι θέμα των ηχείων και αποτέλεσμα του κορυφαίου εστιασμού.

Σε μια πρόχειρη σύγκριση με το πικάπ (Rega P3 με Achromat/ Benz Micro MC20E2H), εκεί που πριν το CDp "έτρωγε ξύλο", τώρα υπήρχαν συν και πλην εκατέρωθεν.
Πικάπ
+ Ευρύτερη σκηνή, καλύτερη τονική ισορροπία, μεγαλύτερα σώματα
- Συριστικά στις φωνές, μπάσο (παρότι βελτιώθηκε πολύ με το Achromat)
CD-DAC
+ Εστιασμός, μπάσο, φωνές (!)
- Τονικά, στη "σκοτεινή" πλευρά του ουδέτερου

Συνολικά, για λιγότερα από 200 ευρώ μαζί με το καλώδιο, η συλλογή μου από CD και CD-R ξαναπήρε ζωή με ξεκούραστο και μουσικότατο ήχο. Δεν ξέρω αν πρόκειται για "κορυφαίο" ψηφιακό ήχο, υποθέτω πως όχι (μιλάμε για <200€!), αλλά τα σημεία που ήθελα να βελτιωθούν, βελτιώθηκαν.

Θα επανέλθω όταν κάνω διεξοδικότερη σύγκριση αναλογικού-ψηφιακού, με τις ίδιες ηχογραφήσεις (έχω κάποιες και στα δύο format).-bye-
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Και πού να ακούσεις απο καμία glider η αντίστοιχη clearaudio τι έχεις να πάθεις...
Εγώ ακολούθησα μια πιο συντηρητική προσέγγιση στο θέμα αυτό.
Βλέπεις και εμένα με είχαν ζώσει τέτοια "φίδια" δυο χρόνια πρίν.Τελικά ενα ζευγάρι interconnect της eichmann, ένα καλώδιο ρέυματος και ένα κομμάτι γρανίτης με ποδαράκια δικής μου επινοήσεως (για λόγους οικονομίας) έκαναν την διαφορά.
Ίσως με ένα dac να υπάρξει διαφορά αλλα ίσως και να απογοητευτείς, προσπάθησε να το ακούσεις αν γίνεται πρίν το πληρώσεις.
Πάντως όταν τελικά βγάλεις άκρη θα διαπιστώσεις πως ότι και να κάνεις αν και ευχάριστος και ικανοποιητικός ο ήχος απο τα CD πάντα θα είναι αρκετά κλίκ πίσω απο αυτόν ενός δίσκου βινυλίου σε όλους τους τομείς λόγω των περιορισμών του φορματ.
Τι να κάνουμε σε λα βί...
 

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Φίλε Petroulop το έχω πληρώσει το DAC, το θέμα είναι αν θα το επιστρέψω -που δεν θα το επιστρέψω... Όπως γράφω και πιο πάνω, ο ήχος έχει γίνει συγκρίσιμος με του βινυλίου -όχι ίδιος, και ίσως λιγότερο ικανοποιητικός συνολικά, αλλά σε κάποια σημεία καλύτερος, και πάντως ξεκούραστος. Μιας και τα CD μου είναι αρκετά και μιας και πριν σχεδόν δεν μπορούσα να τα ακούσω (ειδικά αυτά τα λίγα της κλασικής), το DAC μένει.

Και μια παρατήρηση για το μπάσο. Παιδευόμουν με τη θέση των ηχείων, τη στήριξή τους, κ.λπ. κ.λπ. Όλα αυτά παίζουν, αλλά μετά το Achromat και το Beresford, προσυπογράφω κι εγώ το γνωστό ρητό: SOURCE FIRST, παιδιά.
 

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Να προσθέσω εδώ ότι ο (λίγο) "σκοτεινός" ήχος του DAC μου θυμίζει αυτόν της Benz πριν προσθέσω το Achromat. Σε όλους τους τομείς είχε επέλθει και τότε βελτίωση σε σχέση με την Goldring 1022, και ιδίως στη μείωση της "επιθετικότητας" και την αύξηση της ησυχίας, αλλά το τίμημα ήταν -και τότε- μια παρόμοια μετατόπιση της τονικής ισορροπίας.

Επίσης να πω ότι όσο στρώνει το DAC, αυτή η αίσθηση υποχωρεί. Γενικά, μια πολύ καλή αγορά νομίζω.