Thorens TD160B και αποριες

Στέλιος Π.

Supreme Member
Ενας φιλος απο Αγγλια αποφασισε να μου κανει δωρο ενα πλατω, μου βρηκε λοιπον ενα TD160B χωρις βραχιονα.
Απο σημερα λοιπον ειμαι ενας ευτυχης κατοχος :BDGBGDB55:του παρακατω

photo0006.jpg



photo0008.jpg


photo0010.jpg


crop.jpg


Οπως φαινεται και απο τις φωτο ο προηγουμενος ιδιοκτητης ειχε κανει διαφορες μετατοπες και εξωτερικα και εσωτερικα.

Εμενα τωρα μου δημιουργηθηκαν οι εξης αποριες.
Πρωτα απ'ολα πως ελεγχω το πηγαδι αν εχει λαδι και ποσο λαδι πρεπει να βαλω αν χρειαζεται (μεχρι επανω, μεχρι τη μεση, λιγοτερο...??? ).
Γιατι βγαζοντας το πανω μερος ειδα οτι πρεπει να εχουν χυθει λιγα λαδια.
Επισης λαδι απο ραπτομηχανη ειναι ΟΚ?

Και η δευτερη μου ερωτηση-απορια ειναι για το βραχιωνα.
Το πλατω ερχεται με SME βαση. Φανταζομαι οτι ενας 3009 ΙΙ θα ηταν μια καλη επιλογη, αλλα θα ηθελα να ακουσω και αλλες προτασεις σε παρομοιο budget παντα. Μιας και το να ακουσει κανεις ενα βραχιωνα δεν ειναι και το πιο ευκολο. Επισης για κεφαλη σκεφτομουνα μια dl-160 ή dl-110 επειδη, απ'οτι διαβαζω παντα, ειναι σχετικα καλες και τιμιες για τα χρηματα που ζητανε, αλλα παλι καθε προταση δεκτη σε παρομοιο budget παντα.

Ευχαριστω προκαταβολικα, Στελιος.
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Στέλιο, με τους SME you can't go wrong. Είναι πανεύκολοι στη ρύθμιση, όλοι γνωρίζουν τα επίπεδα ποιότητάς τους, γενικά πρόκειται για πολύ καλή επιλογή.

Πάντως μ' όσους είχα συζητήσει, αν είναι να πας σε 3009 σειρά, να πάρεις κατευθείαν τον ΙΙΙ. Θα σου πει περισσότερα κι ο Υπέρηχας (supersonic) που έχει το συγκεκριμένο πλατώ με το βραχίονα που σου προτείνω.


Βέβαια, υπάρχει ένα θεματάκι με κάποιες κεφαλές, λόγω της χαμηλής ενεργού μάζας του...
 

Στέλιος Π.

Supreme Member
Καταλαβαινω τι λες Στεργιε. Θα περιμενω και τον supersonic.

Οσο για το λαδι, εβαλα τελικα λαδι μηχανης (singer). Αλλα παρατηρω εναν ανεπαισθητο ηχο καθως γυριζει το πλατω, ο οποιος μοιαζει σαν να "βρισκει" ο αξονας στο πηγαδι περιοδικα. Ειναι φυσιολογικο κατι τετοιο?
Μηπως απλα χρειαζεται καποιο αλφαδιασμα για να μην ακουγεται ή μπορει να ειναι κατι πιο σοβαρο?
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,365
Στελιο, έχω ένα ίδιο.
Στο πηγάδι έβαλα λάδι 10/40 citroen... (αυτό είχα...)
ίσως να έχει κανένα σκουπίδι.

Προσπάθησε ίσως να το καθαρίσεις με μιά μπατονέτα και να ξαναδοκιμάσεις.

Γιά βραχίονες, στην δεκαετία (τέλη 70 αρχές 80) το προτείνανε πολύ με 3009 (ΙΙ ή ΙΙΙ). Εγώ το έχω με τον ΙΙΙs.
Επαιξε με denon dl 103 άψογα, και τώρα παίζει με dynavector D3.

Κανονικά έπρεπε να το είχα ξεσκίσει σε μοντίφες, αλλά πέρα από μιά βασούλα που έφτιαξα μόνος γιά τον βραχίονα, ντιπ, βαρέθηκα. Πού χρόνος...

Αν καταλήξεις σε άλλο βραχίονα και σου περισσεψει η βάση, σφύρα...
 

thanasiszep

New member
20 February 2010
72
καλησπερα σε ολους και απο μενα , μιας και δεν εχω ξανα ποσταρει στο φορουμ σας ,
αν και πολυ φιλος του STAVROSZ. Οσο για σενα φιλε stelaki1 μιας και εμπλεξες με Τhorens ( με την καλη εννοια) το μονο που θα κανεις ειναι να μπεις σε αυτο το site : http://www.theanalogdept.com/ τα παντα για thorens και γενικοτερα αναλογικες πηγες . Και φυσικα απο πολλους φιλους απο το φορουμ. Παντος το δωρο σου περα απο βραχιονα ,shell, κεφαλή , δεν βλεπω να θελει τιποτε άλλο εκτος και αν θες να το κανεις full modification με καινουργια υλικα (το πλατο εννοω ) . Καλοάκουστω !!!
 

Στέλιος Π.

Supreme Member
Δημητρη πρωτα απο ολα ευχαριστω για τις προτασεις.
λαδι τελικα εβαλα απο ραπτομηχανη, μια χαρα πηγε και ο θορυβος μειωθηκε.
Αλλα δεν εξαφανιστηκε. Θα αδειασω το πηγαδι και θα προσπαθησω να το καθαρισω και θα επιστρεψω.
Οσο για τη βαση, εννοειται οτι αν τελικα δεν παω σε SME ειναι δικια σου.

Θαναση καλως ηλθες φιλε, το analog dept ηταν η πρωτη πηγη που κοιταξα, απλα μου ειναι πιο ευκολο το αμφιδρομο εδω στο forum.
Full mods οχι ακομα... δεν εμπιστευομαι ακομα τον εαυτο μου τοσο πολυ.
Οσο για τα thorens , μαζι με τo systemdek IIX900 που για μενα ειναι το απολυτο low budget πικαπ, ειναι οτι καλυτερο θα μπορουσα να εχω στη συγκεκριμμενη περιοχη τιμων κατα τη γνωμη μου
 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,887
Μεσευρώπη
μεγειά τον Thorens, πολύ καλό μηχάνημα, αθάνατο, είχα κι εγώ ένα, αλλά ας όψεται ο ιός της αναβάθμισης.
Καταρχήν σχετικά με το λάδι:από ότι ξέρω πρέπει πρώτα να καθαρίσεις το πηγάδι από το παλιό (γίνεται σχετικά εύκολα με μπαστουνάκια για τα αυτιά, φρόντισε μόνο να είναι καλής ποιότητας για να μην αφήνουν υπολείματα). Το λάδι ραπτομηχανής δεν ακούγεται άσχημο, αλλά φρόντισε να μη βάλεις πάρα πολύ: βγάζεις το υποπλατώ (το μικρό δίσκο) καθαρίζεις καλά το "καρφί" που μπαίνει στο πηγάδι, λαδώνεις τη μύτη του καρφιού και μετά τραβάς μιά λεπτή γραμμή από λάδι από τη μύτη μέχρι τη βάση του.Αυτό αρκεί.

Ο ήχος που ακούς σε κάθε περιστροφή σημαίνει ότι πιθανότατα το πλατώ "βρίσκει" πάνω στο σασί. Ρύθμισε τα ελατήρια σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρεις στο analogdept.

Δε βλέπω ματ στις φωτογραφίες σου. Μήπως δεν υπάρχει; Τότε πρέπει να αγοράσεις οπωσδήποτε ένα, λαστιχένιο ή τσόχινο. Μην ανησυχείς δεν είναι ακριβά, βρίσκεις γύρω στα 10-15 ευρώ. Και σίγουρα πρέπει να αλλάξεις ιμάντα. Ρίξε μιά ματιά εδώ. Αυτός ο τύπος είναι πολύ γνωστός στους κύκλους των thorensόφιλων διεθνώς, δούλευε παλιά στην Thorens πριν κλείσει-μπορείς να πάρεις το σετ συντήρησης που πουλάει ή να βρεις ένα σκέτο ιμάντα στο ebay όπως αυτός ή αυτός.

Τώρα στο θέμα βραχίονας: οι SME έχουν πολλούς και φανατικούς οπαδούς. Μιά εναλλακτική λύση είναι οι Jelco οι οποίοι κοστίζουν καινούριοι όσο και ένας μεταχειρισμένος SME 3009, με προφανή πλεονεκτήματα (καινούριο μηχάνημα, αμεταχείριστο, εγγύηση κλπ.) Και έχουν και εξαιρετικό ήχο. Ειδκιά το μεγάλο μοντέλο SA 750D θεωρείται φονέας γιγάντων. Η φίρμα είναι σχετικά άγνωστη γιατί προτιμούσε να κατασκευάζει βραχίονες για άλλες εταιρείες που τους πουλούσαν με το όνομά τους (LINN, SUMIKO, KOETSU, GRAHAM κλπ.). Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείς καινούρια βάση. Μιά και η Jelco χρησιμοποιεί τη γεωμετρία της Linn αυτή θα σου κάνει.

Τέλος μπορείς να πάρεις ένα άλλο τροφοδοτικό για να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο τον ήχο του πικάπ. Εγώ αγόρασα για το δικό μου TD 320 το Project Speedbox και είδα μεγάλη βελτίωση για σχετικά λίγα λεφτά. Τώρα το έχω στις μικρές αγγελίες εδώ. Ελπίζω να μου επιτρέπεις αυτή τη μικρή διαφήμιση.;)

Καλές ακροάσεις με το νέο σου απόκτημα.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,365
Κώστα, ευχαριστώ και εγώ γιά τις κατατοπιστικές (πρώτο χέρι) οδηγίες...
 

Στέλιος Π.

Supreme Member
Φιλε Κωστα σε ευχαριστω πολυ για ολα, πολυ κατατοπιστικος!

Μαλλον θα παω για το κιτ ολοκληρο γιατι απο οτι ειδα παιρνει κανεις 2 σε ενα, και ιμαντα και σετ καθαρισμου.

Ματ ξεχασα να το βαλω εχει το Inspire Acri Mat

294o0mp.jpg


Οσον αφορα τωρα το θορυβο αυτον το κανει ακομα και αν βγαλω το συμπληρωμα του δισκου και αφησω μονο το υποπλατω, δεν φαινεται να ακουμπαει καπου στο σασι, αλλα θα το κοιταξω καλυτερα.

Τους κοιταξα τους Lenco, οντως ειναι πολυ καλη ιδεα, θα το δω. Αν και για να πω την αμαρτια μου κλεινω προς τους SME για το φετιχ του πραγματος και μονο.

Τελος για το τροφοδοτικο η αληθεια ειναι οτι δεν το ειχα σκεφτει, μου ανοιγεις νεους δρομους. Και δεν το θεωρω διαφημηση αυτο που λες αλλα διευκολυνση. :a0210:
Αληθεια πως προσαρμοζεται στο πικαπ? Καταργεις την τροφοδοσια του μοτερ και βαζεις αυτο?
 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,887
Μεσευρώπη
Αληθεια πως προσαρμοζεται στο πικαπ? Καταργεις την τροφοδοσια του μοτερ και βαζεις αυτο?

Έτσι ακριβώς. Αντικαθιστάς το μαμίσιο τροφοδοτικό με το Speedbox, το οποίο αναλαμβάνει μετά και την αλλαγή των ταχυτήτων από 33 σε 45 στροφές.
 

dlamprou

New member
16 November 2006
66
Μυτιλήνη
Καλησπέρα,
ο SME ειναι σκετο φετιχ με το mkIIB. Εγώ το έχω στημένο με μια goldring 1012 περισσευούμενη αλλά επειδή τα έφαγε τα ψωμια της πάω αλλαγή.
Αρκετοι πειραματίζονται και με βραχίωνες rega όπου πλέον βρίσκεις τον 251 σε πολύ καλή τιμή.
 

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,698
ΟΧΙ λάδι ραπτομηχανής,είναι πολύ "λεπτό" και αν έχεις λίγη φθορά στο πηγάδι η στον άξονα ίσως είναι αυτο που ακούς σαν περιοδικό θόρυβο.
Καλό καθάρισμα του πηγαδιού αλλά οχι με μπατονέτες.Ξέπλημα με καθαρό οινόπνευμα 2-3 φορές για όποια κατακάθια υπάρχουν μέσα και μετά το λάδι που πρέπει.
 

Στέλιος Π.

Supreme Member
Φιλε Γιωργο σε ευχαριστω για τις συμβουλες, φανταζομαι οτι λεγοντας λαδι που πρεπει εννοεις κατι σαν αυτο που προτεινει πιο πανω ο Κωστας ο Ζαγγογιαννης. Δικιο εχεις, απλα ηθελα να δοκιμασω αν γυριζει το πλατω.
Τωρα οσον αφορα τον θορυβο, ανακαλυψα οτι προερχεται απο το πλαστικο που ειναι κατω απο το υποπλατω και καθως ακουμπαει στην κορυφη του πηγαδιου τριβεται με το υποπλατω κατα την περιστροφη και δημιουργει αυτον τον θορυβο. Το πειραξα λιγο και ο θορυβος σχεδον εξαφανιστηκε (ακουγεται δλδ απο τα 5 εκατοστα και με μεγαλη προσπαθεια πια).
Αλλα κοιταζοντας το πηγαδι δειχνει οτι εχει 2 εσοχες για "ρουλεμαν" υπαρχει περιπτωση να μπαινει κατι τετοιο στον "πατο" του και να μην ειναι μεσα?
 

dlamprou

New member
16 November 2006
66
Μυτιλήνη
Από όσα ξέρω το 160 δεν έχει ρουλεμαν μέσα στο πηγάδι. Ο άξονας εδράζεται κατευθείαν στον πάτο του πηγαδιού. Γιαυτό και συνηθισμένη αναβάθμιση είναι η προσθήκη νέου πάτου με την μορφή δισκίου από σουπερ γυαλισμένο μέταλλο (δεν θυμαμαι το υλικό :chinscratch:).
 

Στέλιος Π.

Supreme Member
Μπορείς να ανεβάσεις φωτό;

Φιλε Κωστα θα προσπαθησω αν και μου φαινεται πολυ δυσκολο να βγαλω φωτο απο το πηγαδι που να δειχνει και τις εσοχες

Από όσα ξέρω το 160 δεν έχει ρουλεμαν μέσα στο πηγάδι. Ο άξονας εδράζεται κατευθείαν στον πάτο του πηγαδιού. Γιαυτό και συνηθισμένη αναβάθμιση είναι η προσθήκη νέου πάτου με την μορφή δισκίου από σουπερ γυαλισμένο μέταλλο (δεν θυμαμαι το υλικό :chinscratch:).

Και εγω απο το σχημα του κομματιου που μπαινει στο πηγαδι αυτο συμπερανα, αλλα παιζοντας για να βρω απο που ακουγεται ο θορυβος, εβαλα μεσα ενα ρουλεμαν και ειδα οτι πηγε και "θηλυκωσε" στη μια μερια...

Θα προσπαθησω να βαλω φωτο...
 

ΔημήτρηςΤοπ.

AVClub Addicted Member
11 March 2007
1,666
ειχα το 160super.
βραχιονα lin και dynavector επανω...
επαιζε παπαδες, αλλα αρκει να σου αρεσουν οι παπαδες οπως λεει και ο συμφορουμιτης μας