Τι γνώμη έχετε για τα “vinyl rips”?

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Θα συμφωνήσω κατ' αρχήν και με IK και με TUXX.

Ναι, είναι γεγονός ότι ακόμα και με μία οικονομική -τουλάχιστον ημιεπαγγελματική- κάρτα ήχου μπορείς να λάβεις το 90-95% ή και παραπάνω του ήχου του συστήματος σου.

Και πράγματι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις διάφορες εκδόσεις και εκτυπώσεις του ίδιου δίσκου.
Διαφορές όμως υπάρχουν για διάφορους λόγους και στις επιμέρους ψηφιακές εκδόσεις (CD κλπ) του ίδιου έργου, αν και αυτό δε θα έπρεπε να συμβαίνει!

Για τα ριπαρισμένα βινύλια που κυκλοφορούν 《εκεί έξω》 η απάντηση μου είναι: -Εξαρτάται!

Τα format δειγματοληψίας (96/24, 192/24 κλπ) δεν έχουν σχεδόν καμμία σημασία και ούτε πρέπει να τα λαμβάνουμε υπ' όψη μας.
Η συνολική ποιότητα του αναλογικού συστήματος που έχει χρησιμοποιηθεί, η ποιότητα του ψηφιακού συστήματος, η σωστή χρήση του κατάλληλου Software και η καλή γνώση της διαδικασίας, αυτά είναι οι καθοριστικοί παράγοντες.

Αν η δουλειά πάντως γίνει σωστά και αν στη διαδικασία της επεξεργασίας προστεθεί και ήπια αποθορυβοποίηση με χρήση κατάλληλων plugins, το αποτέλεσμα μπορεί να εκπλήξει και να είναι καλύτερο από το αρχικό βινύλιο!!!

Να υπενθυμίσω εδώ κι' ένα παλιότερο σχετικό άρθρο μου.
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,420
Θεσσαλονίκη
Και μαζί sonus δε βλέπω ότι διαφωνούμε κάπου. Αυτό που μεταφέρεται στο vinyl rip είναι το περιεχόμενο του δίσκου αλλοιωμένο τελικά από τον υπολογιστή, τους drivers, τον adc μετατροπέα, το phono και το πικάπ. Σωστά?
Απλά επειδή στο σύστημα του IK ο υπολογιστής το phono και το πικάπ είναι κοινά (μαζί με την υπόλοιπη αλυσίδα ενισχυτικών, χώρου και ηχείων) μένει η αλλοίωση του μετατροπέα adc και dac που μου φαίνεται παράξενο να μη γίνεται αντιληπτή καθώς το κάθε dac chip έχει τη δική του υπογραφή. Και εδώ εμπλέκονται δύο. Και ο κάθε driver έχει επίσης τη δική του υπογραφή. Προσωπικά έχω ακούσει (όπως και οι περισσότεροι) αισθητή διαφορά μεταξύ cd από spiner και cdrip μέσω του ίδιου dac. Μου φαίνεται παράξενο να συζητάμε για ίδιο ηχητικό αποτέλεσμα.
Και μην ξεχνάμε ότι τελικά παίρνουμε όοοολα τα αρνητικά του βυνιλίου και προσθέτουμε και σε αυτά όοολα τα αρνητικά του ψηφιακού domain (λ.χ. jitter) κατά τη διαδικασία αυτή.

Εν τέλει όμως, όλα τα παραπάνω είναι offtopic. Η κύρια απορία που έχει προκύψει είναι το κατά πόσο μπορεί ο νηματοθέτης να πάρει ικανή γεύση από αναλογικό σύστημα μέσω των vinyl rips. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δε μπορεί.
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,438
Πειραιας
Ναι, είναι γεγονός ότι ακόμα και με μία οικονομική -τουλάχιστον ημιεπαγγελματική- κάρτα ήχου μπορείς να λάβεις το 90-95% ή και παραπάνω του ήχου του συστήματος σου..

Eδω τελειωνει ολη η κουβεντα:firstprize:
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Ακριβώς!

@Panoramix
Θανάση, μολονότι είναι σωστά στη θεωρία όσα γράφεις, οι διαφορές που προκύπτουν στις αλλαγές της ψηφιακής αλυσσίδας εγγραφής/αναπαραγωγής είναι πολλές τάξεις μεγέθους μικρότερες από εκείνες της αναλογικής.

Κάθε αλλαγή στην ψηφιακή αλυσσίδα μόλις που γίνεται αντιληπτή, -αν γίνεται.
Αντιθέτως, κάθε μικροαλλαγή στην αναλογική αλυσσίδα μπορεί να δώσει διαφορές μέρας με τη νύχτα!

Και -εμπιστέψου με σ' αυτό- αν γίνει σωστά η δουλειά, το τελικό αποτέλεσμα της ψηφιακής μεταγραφής/επεξεργασίας μπορεί να προκύψει καλύτερο από το αρχικό αναλογικό!
 

maxpain

AVClub Enthusiast
10 March 2014
727
Καλημέρα,

Με συγχωρείτε για την απουσία αλλά επαγγελματικές υποχρεώσεις με κράτησαν μακρυά από το σπίτι. Έχω κάνει εκτεταμένη έρευνα για vinyl rips και μπορώ να πω ότι κάποια από αυτά μου ακούστηκαν ιδιαίτερα όμορφα. Ειδικά ένα unplugged των Nirvana έδωσε τα ρέστα του. Βέβαια με την ίδια διαδικασία και ένα rip των white stripes ακούστηκε χάλια.

Πολύ ενδιαφέρουσα αναζήτηση πάντως. Καλές μουσικές!:guitarist:
 

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,763
Π. Φάληρο, Αθήνα
κατέβασα τα παραδείγματα και οι διαφορές μεταξύ της μη επεξεργασμένης μορφής αρχείου και της επεξεργασμένης έκδοσης είναι μεγάλη.
Το επεξεργασμένο μουσικό αρχείο ακούγεται πολύ πιο πλούσιο σε μουσικό περιεχόμενο και με πολύ λιγότερο θόρυβο.
Οι διαφορές μεταξύ των δειγμάτων που διέφεραν μόνο ως στην δειγματοληψία/ format ψηφιοποίησης ήταν από πολύ μικρές έως και μη ακουστές
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Έτσι ακριβώς είναι, όπως τα λες!

Υπ' όψη ότι στα συγκεκριμένα δείγματα ψηφιοποίησης βινυλίου έκανα μόνο ήπια αποθορυβοποίηση, τίποτα άλλο. Αν χρησιμοποιούσα και άλλα εργαλεία, π.χ. EQ δεν θα ήταν ψηφιοποίηση, αλλά mastering με ότι αυτό συνεπάγεται, καλό ή κακό.
Προκύπτει ότι η αποθορυβοποίηση δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν λεπτομέρειες που υπήρχαν στην ηχογράφηση, αλλά σκεπάζονταν από τον υποκείμενο θόρυβο (της μαγνητοταινίας, των ενισχυτικών, του δίσκου, κλπ). Ειδικά στα χαμηλά περάσματα.

Η διαδικασια αυτή με οδήγησε στα εξής συμπεράσματα:

α) Πόσο ακριβής και ώριμη είναι σήμερα πια η ψηφιακή τεχνολογία εγγραφής και αναπαραγωγής.

β) Πόσο μικρές έως ανύπαρκτες είναι οι διαφορές μεταξύ των formats ψηφιοποίησης. Και πόσο προχωρημένοι είναι οι διάφοροι codecs απωλεστικής συμπίεσης. Οφείλουμε να το τονίζουμε αυτό. Παρατηρούμε ότι στο χώρο μας υπάρχει μία τάση περιφρόνησης του "ταπεινού", ας πουμε, mp3. Και είναι κρίμα, διότι υπάρχει άπειρη μουσική σε mp3 που πρέπει και μπορούμε να χαιρόμαστε ανεξάρτητα από format.​


Υ.Γ. Στο site υπάρχουν πολλά κομμάτια για ελεύθερο downloading σε παράλληλα format για να διαπιστώνονται οι διαφορές.
Πιστεύω, θα ενδιαφέρουν. -bye-