Το Review του (.Mac)

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Η Apple διαθέτει μια υπηρεσία με το όνομα .Mac η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το λειτουργικό της Mac OS X και προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες στους χρήστες της. Για πάμε να δούμε λοιπόν μαζί τα κυριότερα χαρακτηριστικά της και πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι στην καθημερινότητα του mac user.

.Mac

- Mail: Με την υπηρεσία αυτή έχουμε στην διάθεσή μας έναν webmail λογαριασμό της μορφής [email protected], που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την εφαρμογή Mail στο Mac OS X. Αυτό σημαίνει πως οποιεσδήποτε αλλαγές γίνονται είτε στην εφαρμογή του υπολογιστή μας είτε στον web, ενημερώνονται αυτόματα και παραμένουν πάντοτε συγχρονισμένες. Επιπλέον έχουν την ίδια εμφάνιση και λειτουργικότητα είτε στην online τοποθεσία είτε στον υπολογιστή μας, που σημαίνει πως το email μας μπορεί να μας ακολουθεί παντού, ασχέτως ποιον υπολογιστή ή λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιούμε. Η συνολική χωρητικότητα που έχουμε στην διάθεσή μας είναι 1Gb συνολικά, χωρητικότητα την οποία μοιράζεται με το χαρακτηριστικό iDisk(θα το δούμε παρακάτω) αλλά έχουμε την δυνατότητα να καθορίσουμε πόση θα χρησιμοποιηθεί για το Mail. Τα χαρακτηριστικά του Mail όσον αφορά την αποστολή και λήψη email, δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτε από την εφαρμογή που χρησιμοποιούμε στο Mac OS X. Επίσης προσφέρει την δυνατότητα να έχετε μέχρι 5 email aliases αν δεν θέλετε να εμφανίζεται ο πραγματικός λογαριασμό σας. Πρόκειται λοιπόν για το webmail που δεν πρόκειται να κάνει την ζωή σας δύσκολη.

- iDisk: Το χαρακτηριστικό αυτό σας δίνει την δυνατότητα να έχετε εναν σκληρό δίσκο χωρητικότητας 1Gb (χωρητικότητα μοιραζόμενη με το Mail) ανα πάσα στιγμή διαθέσιμο στον ιστό. Μέσα από το σχετικό εικονίδιο στο Mac OS X, μπορείτε να διαχειριστείτε τα αρχεία σας και να τα μεταφέρετε, έχοντας πρόσβαση σε αυτά από παντού, ακόμη και από τα windows. H πρόσβαση εκτός Mac OS X στον iDisk είναι δυνατή είτε μέσω οποιουδήποτε browser, είτε χρησιμοποιώντας ένα σχετικό utility για τα windows. Επίσης το iDisk σας δίνει την δυνατότητα να καθορίσετε έναν Public Folder όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση και άλλοι εκτός από εσάς. Για παράδειγμα μπορείτε να τοποθετήσετε ένα αρχείο στον public folder και να το δουλέψετε μαζί με τους συνεργάτες σας χωρίς καν να χρειάζετε να τους το στείλετε. Αν το 1Gb δεν είναι αρκετό, το .Mac σας δίνει την δυνατότητα να αγοράσετε περισσότερη χωρητικότητα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

- Address Book: Δεν νομίζω ότι μπορώ να πω πολλά πράγματα για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αφού το όνομά του μιλάει από μόνο του. Η διαφορά είναι πως το συγκεκριμένο δεν χρειάζεται να το γεμίσετε εσείς με τις επαφές που έχετε στον υπολογιστή σας, αφού αναλαμβάνει να το κάνει μόνο του. Ολες οι επαφές που έχετε στο address book του υπολογιστή σας συγχρονίζονται πάντοτε αυτόματα με αυτό του .Mac! Οπότε όλες οι επαφές σας μπορούν πάντοτε να σας ακολουθούν και οποιεσδήποτε αλλαγές κάνετε είτε στον web είτε στον υπολογιστή σας, παραμένουν ενημερωμένες.

- Bookmarks: Ολα τα bookmarks που έχετε αποθηκευμένα στον Safari, μεταφέρονται και στον λογαριασμό σας .Mac και είναι διαθέσιμα παντού και πάντοτε. Φυσικά συγχρονίζονται και αυτά αυτόματα όπως όλα τα χαρακτηριστικά του .Mac άλλωστε, είτε οι αλλαγές γίνονται στον web είτε στον υπολογιστή σας. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε εναν άλλο υπολογιστή και με οποιονδήποτε browser δεν έχετε παρά να κάνετε ένα κλικ, με αποτέλεσμα να ανοίξει ένα καινούργιο παράθυρο με όλα τα bookmarks ταξινομημένα, ακριβώς όπως τα είχατε και στον υπολογιστή σας.

- Homepage, Groups, iCards: Τρία χαρακτηριστά, τρείς δυνατότητες. Με το homepage μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας προσωπική ιστοσελίδα (της μορφής http://web.mac.com/to_onoma_sas), είτε από την εφαρμογή iWeb του Mac OS X, είτε χρησιμοποιώντας έτοιμα templates μέσα από τον λογαριασμό (.Mac). Με το χαρακτηριστικό Groups μπορείτε να δημιουργήσετε πάλι μια ιστοσελίδα, στην οποία όμως εκτός από εσάς θα μπορούν και άλλοι (αφού τους δώσετε πρόσβαση), να διαμορφώνουν το περιεχόμενο και να κάνουν χρήση των χαρακτηριστικών της. Με το χαρακτηριστικό iCards μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα templates και αφού τα διαμορφώσετε αναλόγως να δημιουργήσετε κάρτες για να στείλετε σε οποιονδήποτε και για οποιαδήποτε περίπτωση.

Οι ευκολίες που διαθέτει ένας λογαρισμός .Mac όμως δεν σταματούν εδώ. Διαθέτοντας ένα λογαριασμό .Mac μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή BackUp και να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για τα αρχεία σας, να κάνετε χρήση διάφορων προσφορών που δημοσιεύονται κατά καιρούς (πχ. -20% στην αγορά του πακέτου iLife), να βρείτε οδηγούς για την χρήση του Mac OS X και των χαρακτηριστικών του, να κατεβάσετε δωρεάν επιπλέον Jam Packs για το garageband και διάφορα άλλα.

Ενας λογαριασμός .Mac επεκτείνει τις δυνατότητες του Mac OS X αλλά και των εφαρμογών του. Με τις δυνατότητες συγχρονισμού που προσφέρονται από την συνεργασία του OS X με το .Mac, οι λογαριασμοί Mail, τα Bookmarks, τα δεδομένα του iCal, οι επαφές στο Address Book, τα passwords του Κeychain, μπορούν να παραμένουν μεταξύ των υπολογιστών σας Mac, πάντοτε συγχρονισμένα και όλα αυτόματα. Επίσης στις περισσότερες εφαρμογές του (iWeb, iChat, iPhoto κλπ.) οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους επεκτείνονται με την δυνατότητα συνεργασίας τους με έναν λογαριασμό (.Mac) καθώς επίσης και σε αρκετές εφαρμογές τρίτων.

Η υπηρεσία είναι συνδρομητική και το κόστος της για έναν ολόκληρο χρόνο είναι 99 ευρώ. Υπάρχει η δυνατότητα δοκιμαστικής περιόδου 60 ημερών οπότε δεν έχετε τίποτα να χάσετε αν το δοκιμάσετε. Είμαι σίγουρος πως θα αλλάξετε άποψη, για το πως πρέπει να δουλεύουμε με τον υπολογιστή μας από δω και στο εξής!
 

Attachments

  • main.jpg
    main.jpg
    128.7 KB · Views: 6
  • bookmarks.jpg
    bookmarks.jpg
    20.4 KB · Views: 3
  • mail.jpg
    mail.jpg
    68.1 KB · Views: 3
  • membercentral.jpg
    membercentral.jpg
    114.4 KB · Views: 5
  • icard.jpg
    icard.jpg
    132 KB · Views: 4

Δεβελέκος Στράτος

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,621
Μπράβο Μιχάλη πολύ καλό θέμα! Χάρη στην θέληση που έχετε να μεταφέρετε τις γνώσεις σας σε όλους εμάς η κατηγορία πετάει!
Μόλις το Σάββατο έγινα και εγώ μελος για να δοκιμάσω το ichat. Απλή διαδικασία για να γίνεις μέλος αλλά δεν με βλέπω να πληρώνω το 100αρικό όταν τελειώσει η δοκιμαστική περίοδος... όχι οτι δεν τα αξίζει όμως