Πριν από 2 εβδομάδες είχαμε την χαρά να παραλάβουμε το πρώτο HDDVD player της Ευρωπαϊκής αγοράς, το HD-Ε1 της Toshiba, που μας έστειλε για δοκιμή η αντιπρόσωπος εταιρεία INTERSYS την οποία και ευχαριστούμε!
Δεν σας κρύβω ότι είχα αγωνία για το πως θα «παίξει» με υλικο Hd-Dvd δεδομένου του μεγάλου ντόρου που έχει γίνει παγκοσμίως για το ομώνυμο format και έχοντας και την εμπειρία του αμερικάνικου προγονού του (HD-A1) αλλα και του ανταγωνισμού απο την Μπλε μεριά (Samsung και Panasonic Bluray Players) ο οποίος να σημειωθεί πως κοστολογεί περίπου στα διπλά απο οτι κοστίζει σήμερα το HD-DVD της Toshiba (περίπου 600 Ευρω) γεγονός που το καθιστά πρώτης τάξεως κελεπούρι αν και εφόσον είναι αντάξιο των προσδοκιών μας.
Ισχύουν τα παραπάνω? Για να δούμε αναλυτικότερα τι «παίζεται» με το HD -Ε1:
Όπως πολλοί θα γνωρίζετε ήδη, το HD-E1, παρότι είναι το πρώτο HDDVD player στην Ευρώπη, στην πραγματικότητα τεχνολογικά είναι δεύτερης γενιάς.
Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν το συγκρίνουμε με το αμερικάνικο HD-A1 που πρωτοπαρουσιαστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι και ήταν ουσιαστικά ένα μικρό HTPC με επεξεργαστή Pentium 4 και το οποίο έκανε αιώνες για να bootαρει , ειχε πολλα κολλήματα, ενω ηταν και ιδιαίτερα ευμεγέθες! Αντιθέτως, το ευρωπαϊκό μοντέλο ειναι πολύ λεπτό και αρκετά γρήγορο στην λειτουργία, αν εξαιρέσεις περίπου 15 δευτέρα που χρειάζεται για να bootαρει. Μην φαντασθείτε βέβαια οτι είναι ταχύτατο: μάλλον συναγωνίζεται τα Denondvdplayers σε ταχύτητα ,τα οποία δεν ειναι ακριβως τα γρηγορότερα του κοσμου!
Εμφανισιακά θα το χαρακτήριζα κομψό, με την λεπτή πρόσοψη του απο μαύρη λάκα, τις ασημένιες λεπτομέρειες και τα μπλε leds, σε στιλ consumer dvd player.
Στη πρόσοψη υπάρχουν μόνο τα κουμπιά του power και eject ενώ κάτω απο ενα καλα κρυμμένο πορτακι κρύβονται ολα τα υπόλοιπα (.Play, Stop, Pause Skip) καθώς και δυο USB ports οι οποίες στο manual αναφέρονται ως “Extension Ports” χωρίς να αναφέρεται ο σκοπός τους!
Ας ελπίσουμε ότι στο μελλον να χρησιμοποιηθούν για συνδεση με εξωτερικους σκληρούς και την αναπαραγωγή HD υλικου!
Η πίσω πλευρά του μηχανήματος θα χαρακτηριζόταν μάλλον «σπαρτιάτικη» καθώς περιλαμβάνει μονό τις απολύτως απαραίτητες συνδέσεις εικόνας
(HDMI 1.2, component,S-video ,composite) και ήχου ( στερεό αναλογικά rca, και SPDIF ).
Η έλλειψη coaxial και αναλογικών εξόδων ήχου δικαιολογείται απολυτά από την κατηγορία τιμής του προϊόντος άλλα και απο το γεγονος οτι υπάρχει η σύνδεση HDMI μέσω της οποιας μπορει να μεταφερθεί και πολυκαναλος ηχος υψηλής ανάλυσης (DolbyTRUEHD και dts-HD) σε έναν μοντέρνο ενισχυτή με τέτοιες δυνατότητες (μόλις κυκλοφορήσουν ευρέως).
Last edited: