Εφτασε λοιπόν η στιγμή που το reference test room του Avclub άνοιξε τις «πύλες» του για συγκριτικά και reviews προς ενημέρωσή σας.
Το «ποδαρικό» το έκανε η νέα ναυαρχίδα των High Definition players της Toshiba, το νέο ΧE1 από το «στρατόπεδο» του HDDVD φορμά. Εμφανησιακά δείχνει για στιβαρή κατασκευή , αλλά και λειτουργικά δεν μας παίδεψε, πράγμα που δείχνει ότι κάποιες από τις πρώτες «παιδικές ασθένειες» έχουν περάσει. Όχι όλες όμως...
Συνδέσεις
Οπως βλέπετε και στις φωτό, το πίσω πάνελ των συνδέσεων περιλαμβάνει το σετ των 5.1 αναλογικών preout συνδέσεων ιδιαίτερα χρήσιμες για την μεταφορά των νέων High Definition φορμά ήχου, σε περίπτωση που δεν έχουμε τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή. Θα προτιμόύσαμε βέβαια να υπήρχαν 7.1 για κάλυψη των πιό προχωρημένων setup home cinema. Επίσης, υπάρχει η κλασσική οπτική ίνα και coaxial για την ψηφιακή μεταφορά του ήχου, οι δύο αναλογικές (RCA) έξοδοι ήχου, η είσοδος LAN για σύνδεση στο internet για firmware update, οι γνωστές θύρες για εικόνα (component, svideo, composite), καθώς βεβαίως και η HDMI v. 1.3 θύρα για μεταφορά τόσο της εικόνας όσο και των High Definition φορμά ήχου σε περίπτωση που διαθέτουμε τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή. Η "καρδιά" του μηχανήματος αποτελείται από τον Silicon Optix Reon HQV επεξεργαστή με dac στα 297Mhz/12 bit videο Χ4 oversampling.
Software
Το menu του νέου Toshiba περιλαμβάνει θα λέγαμε οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούμε για το setup του μηχανήματος τόσο στον ήχο όσο και στην εικόνα. Ετσι, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτό, όσον αφορά την εικόνα μπορούμε να διαλέξουμε έξοδο από 576p έως και 1080p (δεν έχει 576i) , και υπάρχουν και επιπρόσθετες ρυθμίσεις κατά την διάρκεια που παίζει η ταινία όπου μας παρέχουν ρύθμιση φωτεινότητας, contrast, color καθώς και επιμέρους ρυθμίσεις βελτίωσης του ψηφιακού θορύβου. Οσον αφορά τον ήχο, έχουμε ρύθμίση του 5.1 setup όσον αφορά την δήλωση ηχείων, τις στάθμες, τις αποστάσεις.
Remote control
Παρόλο που το remote control δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας και κομψότητας τόσο εμφανησιακά όσο και κατασκευαστικά, εντούτοις λειτουργικά μας δυσκόλεψε αφενός διότι δεν λειτουργούσε το backlight στο κομμάτι που είχαμε για δοκιμή και αφετέρου όλα τα πλήκτρα ελέγχου ειναι μικροσκοπικά και το κυριότερο ίδια στην αφή με αποτέλεσμα πολλές φορές αντί για next chapter να πατάμε το stop , πράγμα ιδιαίτερα εκενευριστικό αφού πατώντας το stop στα HDDVD σταματάει ολοκληρωτικά η αναπαρωγή και πρέπει να ξαναδείτε όλα τα διαφημιστικά trailers από την αρχή.
Θέαση με HDDVD υλικό
Συνδέσαμε λοιπόν τις 5.1 αναλογικές εξόδους ήχου στον προενισχυτή μας για να πάρουμε HD ήχο και επίσης το HDMI με τον JVC HD-1 για την εικόνα . Για να γίνει μάλιστα και άμεση σύγκριση Α-Β με το HTPC αναφοράς μας, παρεμβάλαμε ενδιάμεσα το splitter/switcher της Gefen.
Το πρώτο δισκάκι που βάλαμε δεν ήταν φυσικά άλλο από το γνωστό μας DVE σε HD φορμά για να κάνουμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις. Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το Player αρνήθηκε να το «διαβάσει». Η επόμενη κινήση μας ήταν βέβαια να δούμε αν υπάρχει νέο software. Το συνδέσαμε λοιπόν στο internet και με την κατάλληλη επιλογή , πολύ εύκολα , από το menu είδαμε ότι όντως υπήρχε νέα αναβάθμιση. Μετά λοιπόν από την αναβάθμιση που κράτησε κανά τέταρτο, το player αναγνώρισε το δισκάκι κανονικά !
Προσπαθώντας να ρυθμίσουμε το brightness με το κατάλληλο pattern παρατηρήσαμε ότι κόβει την below black πληροφορία. Οσο κι αν ανεβάζαμε το brightness από τον προβολέα η τρίτη μαύρη μπάρα δεν εμφανιζόταν. Η λύση ήταν να μετακινηθεί η ρύθμιση του brightness από το Toshiba τουλάχιστον στο1 από το 0 που είναι το default. Εχετε το λοιπόν στα υπόψιν σας το σημείο αυτό. Πρέπει να πειράξετε το brightness για να «ξεκλειδώσει» η below black πληροφορία. Ετσι λοιπόν αφού ρυθμίσαμε brightness-contrast , ήρθε η ώρα για να βάλαμε στο tray σκηνές από γνωστές ταινίες όπως King kong, U571 , The Mummy κλπ.
Η εικόνα ήταν εντυπωσιακή, καθαρή σε σημείο που αμέσως η δεύτερη σκέψη μας ήταν να το δούμε σε αντιπαράθεση με το HTPC. Πράγματι οι εικόνες ήταν τόσο κοντά, που σίγουρα κάποιος με ένα blind test θα μπερδευόταν. Το μόνο πράγμα από το οποίο γινόταν ανιληπτό πότε έπαιζε htpc ήταν η ομαλότητα της κίνησης. Δυστυχώς, ακόμα και με την αναβάθμιση στο τελευταίο firmware, το Toshiba εξακολουθεί να μας δίνει 60hz στα High Definition αντί για τα πολυπόθητα 24. Ετσι λοιπόν γίνεται το γνωστό 3:2 pulldown με αποτέλεσμα η κίνηση να μην είναι η ιδανική και να παρουσιάζεται το γνωστό τρέμουλο το οποίο είναι αρκετά εμφανές ειδικά σε οριζόντια pannings της κάμερας. Δοκιμάσαμε και σε 1080i και είχαμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε στο επόμενο firmware ή στο επόμενο μοντέλο να έχει λυθεί επιτέλους το θέμα με τα 24 καρέ και να μπορούμε να απολαύσουμε «βελούδινη» κίνηση από desktop player.
Στο θέμα του ήχου ακούσαμε τα νέα φορμά αλλά μας έλειπε μια σημαντική πληροφορία : αυτή του sub. Αφού ελέγξαμε προσεχτικά τις συνδέσεις , πήγαμε στο menu (βλ. Φωτό) που ρυθμίζεις τις στάθμες των ηχείων. Εκει με το test tone παρατηρήσαμε ότι ενώ οι στάθμες όλων των ηχείων βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, στο sub woofer είναι σχεδόν ανύπαρκτο!! Ανεβάσαμε την στάθμη από τον ενισχυτή περίπου στα 85db και το subwoofer ίσα που ακουγόταν , το ντεσιμπελόμετρο έγραφε περιπου 60-63db. Οι ρυθμίσεις στο menu του Toshiba πκυμαίνονται από -12 – 0 πράγμα το οποίο δεν μας έδωσε την δυνατότητα να φέρουμε το sub στα ίδια επίπεδα με τα άλλα ηχεία. Ή θα πρέπει να αυξηθεί δραματικά η ένταση από το ίδιο το subwoofer ή θα πρέπει να αυξηθεί από κάποιο εξωτερικό control unit του subwoofer , αφού πλέον δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από τον ενισχυτή (λόγω των preout). Από την οπτική ίνα φυσικά δεν υπήρχε πρόβλημα.
Θέαση με SD υλικό
Το επόμενο τεστάκι που κάναμε ήταν βέβαια να το δούμε και πως συμπεριφέρεται σε απλά dvd μιάς και κακά τα ψέματα αυτό το φορμάτ ζει και βασιλεύει. Το Toshiba λοιπόν συμπεριφέρεται άψογα , όχι μόνο σαν κίνηση αλλά και σαν upscaling. Τροφοδοτήσαμε τον JVC τόσο από τα 576p όσο και στα 1080p και η εικόνα ήταν άψογη. Σε άμεση αντιπαράθεση με τον συνδυασμό αναφοράς μας (Denon A11 μέσω SDI + iscan VP50), παρατηρήσαμε ότι υπολείπεται ελάχιστα σε ευκρίνεια η εικόνα, αλλά όχι κάτι το συνταρακτικό. Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάλλιστα το Toshiba μπορεί να αντικαταστήσει το υπάρχον dvd player σας επάξια!
Σχετικά με την συμβατότητα με διάφορα φορμάτ, δούλεψε απροβλημάτιστα με DL-DVD+R (Philips), DVD+-R (philips,tdk, maxell) και CD-R δισκάκια. Δοκιμάζοντας DVD-RW (philips) και CD-RW (creation) με data μέσα και συγκεκριμένα με mp3και jpg αρχεία, πήραμε το ακόλουθο μήνυμα:
Συμπέρασμα:
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου στην ποιότητα της εικόνας τόσο στην αναπαρωγή HD όσο και SD υλικού. Εάν και με την επόμενη αναβάθμιση λογισμικού λυθούν οι οποιοεσδήποτε εκκρεμότητες θα μιλάμε για μια ολοκληρωμένη λύση που θα γοητεύσει και θα μυήσει και τον πλέον αναποφάσιστο για τα καλά, στο κόσμο της ποιοτικής εικόνας.
Σύμφωνα με την Intersys, η αναγραφόμενη τιμή καταλόγου είναι 900 ευρώ.
Πλεονεκτήματα
- εξαιρετική ευκρίνεια σε απόδοση HDDVD 1080p
- επαρκείς ρυθμίσεις εικόνας-ήχου
- σχετικά γρήγορο navigation σε HD υλικό
- πολύ καλό upscaling σε SD υλικό
- δυνατότητα online αναβάθμισης
Μειονεκτήματα
-ανυπαρξία 24fps στα HD-DVD
-πολύ χαμηλή στάθμη στο subwoofer στα preouts
-ασαφής αίσθηση πλήκτρων στο remote control
Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Intersys για την εμπιστοσύνη που έδειξε για άλλη μια φορά στο Avclub και μας παραχώρησε το προϊόν για review.
Last edited by a moderator: