Τροφοδοτικό γενικής χρήσης με TPS7A4501 / TL1963A

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Αυτά τα κάποια μV θόρυβο που έχουν αυτά τα τσιπάκια να υποθέσω ότι είναι θόρυβος ενδογενής του τσιπ; Ανεξάρτητα δηλαδή από τον θόρυβο στην είσοδό τους;
Αν είναι έτσι όσα LM και να βάλει κανείς στην σειρά θα έχει τουλάχιστον το θόρυβο του τελευταίου στην έξοδο και ενδεχομένως και ποσοστό θορύβου από τα προηγούμενα που δεν "καθαρίζεται" 100% και μείωση του bandwidth και αύξηση της αντίστασης εξόδου. Δεν ξέρω οι πυκνωτές ενδιάμεσα αν μπορούν να βοηθήσουν.
Οπότε η καλύτερη πρακτική φαίνεται να είναι, "ένας σταθεροποιητής όσο το δυνατόν καλύτερος και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φορτίο του".

Τα γράφω αυτά γιατί τώρα "μπριζώθηκα" και θα αλλάξω τροφοδοτικά σε όλα μου τα μηχανήματα!: slapface:

Όσον αφορά την πλακέτα σου Δημήτρη έχω να παρατηρήσω πως η περιοχή των διόδων μου φαίνεται πολύ "ευρήχωρη". Δεν ξέρω τι διόδους μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σε ένα τέτοιο τροφοδοτικάκι που να έχουν 20mm φουτπριντ. Αν βέβαια το μέγεθος δεν είναι πρόβλημα τότε είναι εξαιρετική. Ωστόσο επειδή πάντα μαζεύονται ένας σκασμός πλακέτες σε μία κατασκευή συχνά είναι πρόβλημα.

:eek:perator:
 
Βαγγέλη, άνοιξα το νήμα μιας και επιτέλους έφτασαν οι πλακέτες και συνειδητοποίησα ότι είχα ξεχάσει να σου απαντήσω! Σόρρυ..

Ναι, τα μV θορύβου ενδογενής θόρυβος, για να πάρουμε μια ιδέα του τι θα βγαίνει τελικά στην έξοδο του LDO πρέπει να τον βλέπουμε συνδυαστικά με την προδιαγραφή του PSRR και το εισερχόμενο ripple κτλ κτλ.

Σωστά αυτά που λες για τους σε σειρά regulators. Οι πυκνωτές κοντά στο φορτίο κάνουν δουλειά αλλά δεν είναι πανάκεια.

Το να αλλάξεις τροφοδοτικά στα μηχανήματά σου σίγουρα θα βελτιώσει την κατάσταση, ειδικά αν παίζεις παντού με τροφοδοτικά επιπέδου 317.

Όσο αφορά τον χώρο στην πλακέτα για διόδους, είναι επίτηδες αρκετός μιας και η πλακέτα μπορεί υπό ιδανικές συνθήκες να δώσει μέχρι και 1,5A στα 20V. Αυτό σημαίνει αφενός διόδους με προδιαγραφές πάνω από 3Α, αφετέρου παραγωγή θερμότητας..
 
Οι δοκιμαστικές πλακέτες λοιπόν ήρθαν επιτέλους, μετά από 2 μήνες αναμονής.

IMG_20170912_193014 (Large).jpg

Κολλήθηκαν πάνω μερικά εξαρτήματα, τα βασικά απαραίτητα για την πρώτη δοκιμή, και όλα φαίνονται να πηγαίνουν μια χαρά. Η τάση εξόδου βγαίνει ακριβώς όσο θα έπρεπε να βγαίνει βάσει του σχετικού τύπου υπολογισμού.

Επόμενο βήμα είναι να το ζορίσω λίγο, βάζοντας διάφορα εικονικά φορτία ώστε να δω τι θερμοκρασίες πιάνει το LDO υπό διαφορετικές τάσεις dropout και ρεύματα. Στόχος μου είναι πρακτικά να δω πόσο ρεύμα μας παίρνει να τραβάμε με ασφάλεια, θέτοντας ως τάση dropout τα ~2-3V.

Εν τω μεταξύ τα projects μου έχουν πληθύνει, και μαζί τους οι απαιτήσεις μου για τροφοδοτικά, οπότε μπορώ να διαθέσω άμεσα σε φίλους λιγότερες πλακέτες απ' ότι πίστευα αρχικά.

Αλλά εφόσον δοκιμαστεί αρκετά και κρίνετε ότι σας κάνει, δεν μας εμποδίζει κανείς να κάνουμε μια παραγγελία για όσες πλακέτες θέλετε..
 
Όντως τους πρόλαβες.. Μια σε σένα.

Ξαναλέω, μπορούμε να βάλουμε κι άλλη παραγγελία για επιπλέον πλακέτες.. με το ενδιαφέρον που βλέπω από τους κοντινούς φίλους και γνωστούς που μιλάμε και εκτός φόρουμ ήδη έχει νόημα..
 

argqsys

New member
20 January 2010
83
ΝΑ Αττική
Καλημέρα σε όλους, υπάρχουν τα τσιπάκια (όλα όσα αναφέρθηκαν στο νήμα) στην Ελλάδα? Υπάρχει τσιπάκι για πιο πολύ ρεύμα > 1,5Α.
Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσα LM350 (3A) κυρίως για σταθεροποίηση τάσης νημάτων σε λυχνίες. Ωστόσο υπήρχε πρόβλημα σε λυχνίες τριοδικές (300Β, 2Α3, κλπ.) όπου τα νήματα και η κάθοδος είναι κοινά, άρα θόρυβος, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως μη ακουστός αλλά υπαρκτός.
Το απαιτούμενο ρεύμα στην 300Β είναι 1,2Α δηλαδή σχεδόν οριακό άρα θα χρειασθεί μεγάλη ψύκτρα, στην 2Α3 2.5A, στις 211/845 3.25A. Έχουμε πάρει από τον Tea Bag κάποια πράγματα αλλά δεν έχουν δοκιμασθεί ακόμα.
Διάβασα για παραλληλισμό στις προδιαγραφές που λύνει το πρόβλημα αλλά αυξάνει όμως τον απαιτούμενο χώρο.
Για τον Δημήτρης Δημητρακούδης για παραγγελία πλακετών τσιπακίων και λοιπών υλικών από εδώ ή με PM.?
 
Καλημέρα!

Τα TPS7A4501 μπορούν να αγοραστούν από RS που τα φέρνει σε μία μέρα στη Ελλάδα: http://gr.rsdelivers.com/product/te...struments-tps7a4501kttr-ldo-regulator/7099155

Αλλά πιο πολύ συμφέρει να αγοραστούν από Mouser (πολύ καλύτερη τιμή), ειδικά αν συνδυαστούν παραγγελίες ώστε να έρθουν με δωρεάν μεταφορικά.

Τσιπάκια για πιο πολύ ρεύμα σίγουρα υπάρχουν, αλλά δεν έχω κάνει κάποια έρευνα για να δω ποια είναι τα καλύτερα.

Για παραγγελία πλακετών εκδηλώνετε εδώ ενδιαφέρον (με πλήθος πλακετών) και βλέπουμε τι θα μαζευτεί..

Για εξαρτήματα προσωπικά δεν μπορώ να βοηθήσω, αλλά λογικά θα μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας οι ενδιαφερόμενοι και να κάνετε μια κοινή παραγγελία.
 

argqsys

New member
20 January 2010
83
ΝΑ Αττική
Καλημέρα!

Για παραγγελία πλακετών εκδηλώνετε εδώ ενδιαφέρον (με πλήθος πλακετών) και βλέπουμε τι θα μαζευτεί..

Για εξαρτήματα προσωπικά δεν μπορώ να βοηθήσω, αλλά λογικά θα μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας οι ενδιαφερόμενοι και να κάνετε μια κοινή παραγγελία.

Καλημέρα και Ευχαριστω για την γρήγορη ανταπόκριση

Δεν το είπα καλά. Σιγουρα τα υλικά θα πρέπει να τα παρουμε από την αγορά θα χρειασθεί ομως σχηματικό ή καποιος καταλογος με τις τιμές των υλικών εκτος αν έχω χάσει κάτι. Βλεπω στην πλακέτα προδιαγεγραμμένα μεγεθη.
Ο σχεδιασμός της πλακέτας αφορά Adjustable ή Fixed τσιπάκια. Υπάρχει χώρος ή δυνατότητα για pot ?
Στην περίπτωση που τα τσιπάκια τοποθετηθούν εκτος πλακέτας (σε ψύκτρα) και η συνδεση γίνει με καλώδια (όσο γίνεται πιο κοντά) θα είναι ολέθριο?
Για τις πλακέτες επανέρχομαι!

Ευχαριστω και πάλι.
 
Θα δώσω σύντομα σχηματικό, τοπογραφικό πλακέτας, κτλ. οπότε θα δείτε διαστάσεις και τιμές εξαρτημάτων. Έχω προσπαθήσει να αφήσω αρκετό χώρο, γενικά..

Το συγκεκριμένο LDO είναι μεταβλητής εξόδου, η τάση ορίζεται από δυο αντιστάσεις (R101, R102). Θα μπορούσε να μπει και pot με ελαφρά πατέντα αλλά γενικά δεν το προτιμούμε αν δεν είναι για κάποιο λόγο αναγκαίο.

Αν τα τσιπάκια βγουν εκτός πλακέτας σίγουρα θα υποφέρουν τα χαρακτηριστικά τους (π.χ. θόρυβος) αλλά αν μπουν πάνω στα pins (στον αέρα..) πυκνωτές απόζευξης πιθανότατα δεν θα υπάρξει πρόβλημα αστάθειας.
 
Λοιπόν, το σχηματικό της πλακέτας είναι αυτό:

GP_Pre-Reg_v18_Schem.jpg

και το τυπωμένο είναι αυτό:

GP_Pre-Reg_v18_PCB.png

Το BoM είναι αυτό:

GP_Pre-Reg_v18_BoM.jpg

Η τάση εξόδου υπολογίζεται με αυτόν τον τύπο:

GP_Pre-Reg_v18_Calc.png

Όπου R1 είναι η R101 (ή 201 ή 301) και R2 είναι η R102 (ή 202 ή 302).

Η R101 πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από 4.17Κ.

Μερικοί βολικοί συνδυασμοί τιμών αντιστάσεων είναι οι παρακάτω:

1.8V : R101 = 2.49K, R102 = 1.2K
3.3V : R101 = 499R, R102 = 820R
5V : R101 = 383R, R102 = 1.2K
8.3V : R101 = 1.2K, R102 = 6.98K

Από πυκνωτές, το κύκλωμα για να λειτουργήσει χρειάζεται κατ' ελάχιστον τους C101 (προφανώς..) και C103 & C105. Οι υπόλοιπες θέσεις (C102, 104, 106) είναι για εναλλακτικά ή/και προαιρετικά εξαρτήματα through-hole, για όποιους το επιθυμούν.