Απάντηση: Re: ups
μια ερωτηση προς γνωση μου.
ειδα οτι υπαρχουν κατηγοριες στα ups.
1. Line Interactive
2. On Line
3. Stand By
ποιες οι διφορες τους?
για τη δικη μου χρηση, τι κατηγορια πρεπει να κοιταξω?
Πολύ χοντρικά και για να μην μπούμε σε σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών τους. Στη θεωρία έχουμε:
- Line Interactive
Είναι μέτριας πολυπλοκότητας ups και συνήθως τα μεσαία σε τιμή. Έχει δύο πηγές ρεύματος (συνεχές από την μπαταρία και εναλλασσόμενο από το δίκτυο) και ένα κύκλωμα επιλογής. Η κύρια πηγή ρεύματος είναι το εναλλασσόμενο ρεύμα και αν διαπιστωθεί πρόβλημα παίρνει μπρος η μπαταρία (προφανώς με μικρή καθυστέρηση). Αυτό γίνεται από ένα και μόνο κύκλωμα το οποίο αποφασίζει που θα στείλει το ρεύμα. Έχει το πλεονέκτημα ότι δεν περνάνε όλα από την μπαταρία και έτσι μπορεί να έχουμε μεγαλύτερους χρόνους ζωής της μπαταρίας.
- On line
Αυτά είναι ups που έχουν ουσιαστικά μόνο μια γραμμή ρεύματος. Όλο το εναλλασσόμενο γίνεται συνεχές από εναλλάκτη/φορτιστή μπαταρίας και μετά αυτό μπαίνει στη μπαταρία (απευθείας μεταφορά από το δίκτυο προς τις συσκευές έχουμε μόνο σε περίπτωση βλάβης). Από τη μπαταρία παίρνουμε ρεύμα και το ξαναμετατρέπουμε σε εναλλασσόμενο. Το πλεονέκτημα είναι ο μεγάλος βαθμός προστασίας μιας και τα πάντα περνάνε από την μπαταρία και έτσι είναι τρομερά δύσκολο να υπάρξει κάποιο πρόβλημα ότι και αν συμβεί και φυσικά δεν παρουσιάζει καθόλου χρονική καθυστέρηση μιας και δεν υπάρχει διακόπτης. Βέβαια έχει το μειονέκτημα ότι όλη η ενέργεια περνάει από τη μπαταρία και έτσι ο χρόνος ζωής της μειώνεται συμπαντικά. Είναι η ακριβότερη υλοποίηση γιατί απαιτούνται υψηλής ποιότητας συσσωρευτές με πολλούς κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης στον χρόνο ζωής τους. Επίσης ο βαθμός απόδοσης είναι μικρός επειδή έχουμε πολλές μετατροπές μεταξύ συνεχόμενου και εναλλασσομένου ρεύματος.
- Stand-by
Υπάρχουν ουσιαστικά δύο κυκλώματα και ένας διακόπτης. Όταν ο αισθητήρας δει ότι κάτι δεν πάει καλά τότε αλλάζει την γραμμή τροφοδοσίας για να περάσει από την μπαταρία. Αυτό φυσικά έχει μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση από όλα, αλλά για οικιακές εφαρμογές συνήθως δεν μας απασχολεί αυτό, αφού δεν έχει κάποια επίπτωση ορατή. Περιέχει φίλτρο και προστασία από την υπέρταση για να μην ανοιγοκλείνει το κύκλωμα κάθε φορά που υπάρχει μικροανωμαλία. Είναι η φθηνότερη υλοποίηση.
Η πιο ορθολογική συνήθως λύση για το σπίτι και μετά τις πτώσεις των τιμών είναι ένα Line Interactive το οποίο χωρίς να είναι σημαντικά ακριβότερο από τα stand by έχει καλύτερα χαρακτηριστικά προστασίας γιατί συνήθως αυτά εξοπλίζονται εμπορικά με πιο εξελιγμένα κυκλώματα προστασίας από την υπέρταση.
Τα δικαιώματα των εικόνων ανήκουν στην American Power Conversion Corp.