"Χάλασε" το υγρό γυαλί;
Δεν το πετάμε!
Είχα καιρό να ασχοληθώ
(πάνω από χρόνο νομίζω) και τώρα με τον τόρνο σκέφτηκα να παίξω λίγο.
Άνοιξα το ντουλάπι μου και έβγαλα την πολύ καλή Ρητίνη της
Dipon DE, αλλά διαπίστωσα πως είχε ... σχεδόν πήξει :-(
Το έχω αναφέρει σύντομα, μερικές σελίδες πριν, αλλά σκέφθηκα να το γράψω πιο αναλυτικά γιατί είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όποιον ασχολείται με το υγρό γυαλί.
Αρχικά να πω πως δεν χαλάει ποτέ το συστατικό Β
(ο διαλύτης), αλλά το "Α".
Αν έχει προηγηθεί χειμώνας και τα δοχεία βρέθηκαν εκτεθειμένα σε κρύο περιβάλλον, τότε δημιουργούνται κρύσταλλοι.
Αλλά ακόμα και αν απλώς έχει ανοιχτεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα
(όπως στην περίπτωσή μου) τότε το υγρό πήζει, γίνεται σαν ζελέ και όχι παντού! Δηλαδή όταν πας να το ρίξεις μέσα στο ποτήρι που θα ανακατέψεις, αντί να ρέει σαν υγρό, βγαίνει σε μεγάλα πηχτά κομμάτια.
Η λύση: (να είναι καλά ο κύριος στο κατάστημα
doitbest.gr που μου το εξήγησε και έχει φτιάξει και σχετικό videάκι)
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ένα πιάτο ανάποδα και τη γεμίζουμε στα 2/3 με νερό (κάνουμε ένα μπεν μαρί δηλαδή) και περιμένουμε να βράσει.
- Όταν κοντεύει να βράσει, βάζουμε (κλειστό) το δοχείο "Α" πάνω στο πιάτο και χαμηλώνουμε την εστία (στο 4 από τα 9)
- Το αφήνουμε 25 λεπτά (εγώ πού και πού κούναγα λίγο το δοχείο για να ανακατευτεί καλά το υγρό μέσα του)
- Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε (μια ώρα τουλάχιστον)
View attachment 225312 View attachment 225311
Αυτό είναι. Το υγρό γυαλί επανήλθε! Τόσο εύκολο.
Οπότε, αν σας τύχει,
μην το πετάξετε