Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

enduras1

Moderator
Staff member
Βρε για τον καρπο λεω. Στα σημεια που θα τορνιρεις και θα ειναι εκτεθιμενος ο καρπος.
Δλδ δεν θα ειναι σαν το κουκουναρι που ειναι σκληρο και γυαλιζεται με το κερι και αντεχει.
Αυτο λεω.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,722
Αθήνα
Βρε για τον καρπο λεω. Στα σημεια που θα τορνιρεις και θα ειναι εκτεθιμενος ο καρπος.
Δλδ δεν θα ειναι σαν το κουκουναρι που ειναι σκληρο και γυαλιζεται με το κερι και αντεχει.
Αυτο λεω.

Μια χαρά το βλέπω…
Έκανα ένα πρόχειρο τορνίρισμα για δοκιμή και μου φαίνετσι εντάξει, ίσως λιπγο πιο μαλακό απ’το κουκουνάρι αλλά μια χαρά.

IMG_6792.jpeg
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,461
Βριλήσσια
Ενα καλουπακι που εμεινε απο ενα μπρελοκ με το σχημα της Κρητης που εκοψα τις προαλλες, γεμισε με μπλε αμμο και υγρο γυαλι.

Το πλαισιο ειναι απο κερασια παχους 6μμ με διαστασεις μηκος 6 χ υψος 1.5 εκατοστα.
mpN6WJBh.jpg


Δεν ξερω γιατι η αμμος φαινεται ετσι θολα, ενω στην πραγματικοτητα ειναι πεντακαθαρη και φαινεται ο καθε κοκκος! Μαλλον ο φακος μπερδευεται με την διαθλαση.
 

Chris_mar

Established Member
26 December 2020
187
Καλα Χριστουγεννα σε ολους με υγεια και καλες γιορτες.
Ειχα παρει κατι καλουπια απο το Temu τα δοκιμασα την προηγουμενη βδομαδα. Αρκετα καλα για την τιμη τους. Ειχα πανω απο χρονο να κανω υγρο γυαλι και τωρα συνειδητοποιησα το ποσο μου ειχε λειψει.
Ανεβασα και ενα βιντεακι στο YouTube.
 

Attachments

  • 20231212_104952.jpg
    20231212_104952.jpg
    2.5 MB · Views: 29
  • 20231215_121605.jpg
    20231215_121605.jpg
    2.4 MB · Views: 29
  • 404775777_7130297457013566_5656058945035313207_n.jpg
    404775777_7130297457013566_5656058945035313207_n.jpg
    96.1 KB · Views: 29
  • 404501154_6426386127461706_8331510138904644762_n.jpg
    404501154_6426386127461706_8331510138904644762_n.jpg
    108.6 KB · Views: 32
  • 404233613_3623494124555654_6280819878911469162_n.jpg
    404233613_3623494124555654_6280819878911469162_n.jpg
    106.2 KB · Views: 32
  • 404330442_907026004485104_1449960120902453244_n.jpg
    404330442_907026004485104_1449960120902453244_n.jpg
    102.3 KB · Views: 30

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,190
αυτο το κοκκινο....αν μπορουσες να του ριξεις λιγο φως απο πισω!

ειναι ωραια η αποχρωση μου εβγαλες.
 
  • Like
Reactions: Chris_mar

Chris_mar

Established Member
26 December 2020
187
Πολυ ομορφα, ιδιως το δεντρακι με την φωτο.(y)

Εχεις το λινκ για αυτο το καλουπι?
Οριστε:
 

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,483
"Χάλασε" το υγρό γυαλί; Δεν το πετάμε!

Είχα καιρό να ασχοληθώ (πάνω από χρόνο νομίζω) και τώρα με τον τόρνο σκέφτηκα να παίξω λίγο.
Άνοιξα το ντουλάπι μου και έβγαλα την πολύ καλή Ρητίνη της Dipon DE, αλλά διαπίστωσα πως είχε ... σχεδόν πήξει :-(
Το έχω αναφέρει σύντομα, μερικές σελίδες πριν, αλλά σκέφθηκα να το γράψω πιο αναλυτικά γιατί είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όποιον ασχολείται με το υγρό γυαλί.

Αρχικά να πω πως δεν χαλάει ποτέ το συστατικό Β (ο διαλύτης), αλλά το "Α".
Αν έχει προηγηθεί χειμώνας και τα δοχεία βρέθηκαν εκτεθειμένα σε κρύο περιβάλλον, τότε δημιουργούνται κρύσταλλοι.
Αλλά ακόμα και αν απλώς έχει ανοιχτεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα (όπως στην περίπτωσή μου) τότε το υγρό πήζει, γίνεται σαν ζελέ και όχι παντού! Δηλαδή όταν πας να το ρίξεις μέσα στο ποτήρι που θα ανακατέψεις, αντί να ρέει σαν υγρό, βγαίνει σε μεγάλα πηχτά κομμάτια. :confused:

Η λύση: (να είναι καλά ο κύριος στο κατάστημα doitbest.gr που μου το εξήγησε και έχει φτιάξει και σχετικό videάκι)
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ένα πιάτο ανάποδα και τη γεμίζουμε στα 2/3 με νερό (κάνουμε ένα μπεν μαρί δηλαδή) και περιμένουμε να βράσει.
  2. Όταν κοντεύει να βράσει, βάζουμε (κλειστό) το δοχείο "Α" πάνω στο πιάτο και χαμηλώνουμε την εστία (στο 4 από τα 9)
  3. Το αφήνουμε 25 λεπτά (εγώ πού και πού κούναγα λίγο το δοχείο για να ανακατευτεί καλά το υγρό μέσα του)
  4. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε (μια ώρα τουλάχιστον)
L1.jpg L2.jpg


Αυτό είναι. Το υγρό γυαλί επανήλθε! Τόσο εύκολο. :D

Οπότε, αν σας τύχει, μην το πετάξετε :)
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,722
Αθήνα
"Χάλασε" το υγρό γυαλί; Δεν το πετάμε!

Είχα καιρό να ασχοληθώ (πάνω από χρόνο νομίζω) και τώρα με τον τόρνο σκέφτηκα να παίξω λίγο.
Άνοιξα το ντουλάπι μου και έβγαλα την πολύ καλή Ρητίνη της Dipon DE, αλλά διαπίστωσα πως είχε ... σχεδόν πήξει :-(
Το έχω αναφέρει σύντομα, μερικές σελίδες πριν, αλλά σκέφθηκα να το γράψω πιο αναλυτικά γιατί είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όποιον ασχολείται με το υγρό γυαλί.

Αρχικά να πω πως δεν χαλάει ποτέ το συστατικό Β (ο διαλύτης), αλλά το "Α".
Αν έχει προηγηθεί χειμώνας και τα δοχεία βρέθηκαν εκτεθειμένα σε κρύο περιβάλλον, τότε δημιουργούνται κρύσταλλοι.
Αλλά ακόμα και αν απλώς έχει ανοιχτεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα (όπως στην περίπτωσή μου) τότε το υγρό πήζει, γίνεται σαν ζελέ και όχι παντού! Δηλαδή όταν πας να το ρίξεις μέσα στο ποτήρι που θα ανακατέψεις, αντί να ρέει σαν υγρό, βγαίνει σε μεγάλα πηχτά κομμάτια. :confused:

Η λύση: (να είναι καλά ο κύριος στο κατάστημα doitbest.gr που μου το εξήγησε και έχει φτιάξει και σχετικό videάκι)
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ένα πιάτο ανάποδα και τη γεμίζουμε στα 2/3 με νερό (κάνουμε ένα μπεν μαρί δηλαδή) και περιμένουμε να βράσει.
  2. Όταν κοντεύει να βράσει, βάζουμε (κλειστό) το δοχείο "Α" πάνω στο πιάτο και χαμηλώνουμε την εστία (στο 4 από τα 9)
  3. Το αφήνουμε 25 λεπτά (εγώ πού και πού κούναγα λίγο το δοχείο για να ανακατευτεί καλά το υγρό μέσα του)
  4. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε (μια ώρα τουλάχιστον)
View attachment 225312 View attachment 225311


Αυτό είναι. Το υγρό γυαλί επανήλθε! Τόσο εύκολο. :D

Οπότε, αν σας τύχει, μην το πετάξετε :)

Την πρώτη φορά που το έπαθα νόμισα οτι χάλασε αλλά δεν το πέταξα όλο, πέταξα αυτό που είχε πήξει πολύ, είχε γίνει σαν παγωμένη παραφίνη.
Τη δεύτερη φορά χρησιμοποίησα το θερμοπίστολο κι όλα ΟΚ…
 
  • Like
Reactions: newbie

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,461
Βριλήσσια
Δεν ξερω αν εχει καποιος την ιδια εμπειρια, αλλα ενα κουτακι της Mercola (crystal) που ειχα αγορασει πριν 3 χρονια, ηταν σαν καινουριο οταν το ανοιξα πριν κανα τριμηνο. Επισης εχω ακομα απο το 2019 μια συσκευασια του κιλου της ιδιας εταιρειας και η ρευστοτητα παραμενει η ιδια.

Ευτυχως δηλαδη γιατι απο τοτε που ανακαλυψα την UV ρητινη, την απλη δεν την χρησιμοποιω τακτικα.
Οποτε ειναι καλο να γνωριζουμε οτι η Μercola δεν αλλοιωνεται εαν διατηρειται καλα κλειστη και σε σκοτεινο μερος.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,722
Αθήνα
Έχει να κάνει με τη θερμοκρασία Μιχάλη, όχι με το φώς.
Δουλεύει περίπου όπως η παραφίνη στο πετρέλαιο, σε πολύ κρύο μέρος παγώνει και μοιάζει σαν άσπρο κερί ή λίπος.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,461
Βριλήσσια
Που ειχατε φυλαγμενο το υγρο γυαλι που πετρωσε?
Εγω το μερκολα το εχω στα χαμηλα ραφια του εργαστηριου, μακρυα απο ηλιο αλλα εκτεθειμενο στις χαμηλες θερμοκρασιες του χωρου το χειμωνα.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,722
Αθήνα
Που ειχατε φυλαγμενο το υγρο γυαλι που πετρωσε?
Εγω το μερκολα το εχω στα χαμηλα ραφια του εργαστηριου, μακρυα απο ηλιο αλλα εκτεθειμενο στις χαμηλες θερμοκρασιες του χωρου το χειμωνα.

Στο δωματιάκι στην ταράτσα που είναι χωρίς θέρμανση.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,461
Βριλήσσια
Ιδιες συνθηκες περιπου.
Αρα αυτο δεν σημαινει λογικα οτι η ρητινη της Mercola ειναι ανθεκτικοτερη στον χρονο και στις συνθηκες αποθηκευσης?
 

Xaris Geo

New member
1 January 2022
16
Καλησπέρα σας, χρόνια πολλά καλή χρονια να έχετε… Εχω την εξής απορία… έχω τρίψει επιφάνεια από υγρό γυαλί, μέχρι 2000 γυαλοχαρτο, συνήθως μετά περνάω μια στρώση ρητίνη ώστε να στεγνώσει και να φαίνεται ωραίο γυαλιστερό, υπάρχει άλλη λύση ώστε να δώσει τόση γυαλάδα ; Είχα δει παλαιότερα ένα βίντεο που χρησιμοποιούσαν βερνίκι αυτοκινήτου με uv αντίσταση… μήπως ξέρει κάποιος ; Επίσης έχω προσέξει, οι ξύλινες μπάρες σε μπαρ γυαλίζουν πολύ, όποτε μήπως χρησιμοποιούν κάποιο βερνίκι με σκληριντικο ;