Ti μου θύμησες τώρα…
Λοιπόν από το ‛83 έως το ‛86 χρησιμοποιούσα μια zenith ΤΤL σχεδόν ίδια με την 12xp. Αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα. Δεν δούλευε το φωτόμετρο. Βλέπεις αυτό ήταν και το μοναδικό ηλεκτρονικό μέρος σε αυτή τη μηχανή, με μια τεχνολογία σοβιετικής προέλευσης άλλης εποχής. Ούτε και τότε υπήρχαν τα ανταλλακτικά για την επισκευή του φωτόμετρου. Και έτσι την χρησιμοποιούσα χωρίς φωτόμετρο, υπολογίζοντας το φως μόνος μου.
Παρ όλα αυτά η μηχανούλα έκανε μια χαρά τη δουλειά της. Έβγαζε φωτογραφίες. Και μάλιστα για το κόστος της μηχανής εξαιρετικές. Είναι μια ιδανική φωτογραφική μηχανή για να σε εισάγει στον κόσμο της φωτογραφίας και να μάθεις τα βασικά (the hard way).
Επίσης μπορείς να βρεις για τη zenit αρκετούς φακούς και αξεσουάρ καλής ποιότητας σε εξευτελιστικές τιμές.
Το φωτόμετρο σε αυτή τη μηχανή βρίσκεται μέσα στο σώμα, η μπαταρία του βρίσκεται δίπλα από το σκόπευτρο, και το μόνο που βλέπεις εσύ από αυτό, είναι μια βελόνα μεσα στο σκόπευτρο στα δεξια, που παίζει ανάμεσα σε ένα σύμβολο
+ και ένα
–.
Ρυθμίζοντας ταχύτητες φωτοφράκτη (είναι η ροδέλα δίπλα στο κλείστρο με τις τιμές 500, 250, 125, κλπ) και τα διαφράγματα από το φακό, το φωτόμετρο θα πρέπει σε κάποιο σημείο να ισορροπήσει ανάμεσα στο + και – για να σου δείξει ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι καλές για την σωστή έκθεση του φιλμ στο φως
Αν δεν δουλεύει αυτό λοιπόν, δεν έχεις σωστή πληροφόρηση για το φως, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τραβήξεις καλές φωτογραφίες. Φυσικά χωρις το φωτόμετρο η ρύθμιση της ευαισθησίας του φιλμ αριστερά από το σκόπευτρο, όπως κοιτάμε τραβώντας φωτογραφίες, είναι περιττή.
Τώρα αυτό με το κόλλημα του κλείστρου δεν το κατάλαβα αλλά αν μου το εξηγήσεις ίσως κάτι μπορώ να σου πω.
Καλές φωτογραφίες