Καλή χρονιά.
Μιας και έχουμε 2/2 από Jared Polin, αν και δεν μπόρεσα να δω όλο το βίντεο καθώς δεν τον αντέχω

, να πω δύο λόγια για τους 2 φακούς αφού πρόοσφατα πήρα τον Tamron ενώ είχα και τον Sigma κατά νου φυσικά.
Αρχικά για να τελειώνω γρήγορα με το κομμάτι "οπτικής απόδοσης" και δεδομένου ότι δεν απαιτείται τελειότητα από τέτοιους φακούς εγώ προσωπικά σε όσα δείγματα είδα πριν αποφασίσω τους βρήκα ισάξιους. Το θέμα είναι από που τα βλέπει κάποιος. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα δείγματα του Sigma από το DPReview λογικά θα απογοητευτεί καθώς σχεδόν όλα είναι οριακά θολά εκτός κέντρου.
Παραθέτω ένα προφίλ από το Flickr το οποίο εμπιστεύομαι πολύ, τουλάχιστον για το κομμάτι της απόδοσης λεπτομέρειας των φακών. Δε μου αρέσει τόσο η λέξη οξύτητα.
Για τον Tamron :
https://www.flickr.com/photos/145268771@N04/albums/72177720330453838/
Για τον Sigma :
https://www.flickr.com/photos/145268771@N04/albums/72177720329242885/
Για τα δικά μου, ενδεχομένως μη απαιτητικά μάτια, είναι ισάξιοι.
Οπότε κάποιος θα μπορούσε να πει "οκ άρα η επιλογή είναι εύκολη, παίρνω τον Sigma αφού προσφέρει μεγαλύτερο εύρος", και όντως δε θα είχε άδικο. Παρεμπιπτόντως στα περισσότερα reviews πέφτει κράξιμο για τον Sigma και την παραμόρφωση στα 20mm αλλά στα παραπάνω δείγματα που είναι βέβαια διορθωμένα δε βλέπω κάτι ανησυχητικό.
Οπότε στο δεύτερο μέρος τώρα μπαίνουν τα πιο υποκειμενικά κριτήρια.
- Η φωτεινότητα τέτοιων φακών γενικά δεν είναι σημαντικό κριτήριο παρόλο που ο Tamron είναι όντως πιο φωτεινός από τον Sigma στα αντίστοιχα εστιακά μήκη (και ο παλιός Tamron ακόμα περισσότερο). Εντούτοις όμως είναι υπαρκτή και δεδομένου ότι η απόδοση ακόμα και με τέρμα ανοιχτό διάφραγμα είναι πολύ καλή τελικά αποτελεί έναν παράγοντα επιλογής.
- Είχα την ευκαιρία να δω τον Sigma στο Photonet Special Day πριν 1 μήνα και μου είχε φανεί αρκετά σφιχτό το δαχτυλίδι του ζουμ. Ειδικά πηγαίνοντας από τα 50mm προς τα 20mm. Το έχω δει να επισημαίνεται και σε κριτικές αλλά δεν περίμενα να με ενοχλήσει τόσο.
- Για τα δικά μου μέτρα ο Sigma γυρνάει ανάποδα, sorry not sorry. Στα λίγα χρόνια ενασχόλησης με το χομπι είχα κυρίως Fujifilm και 1 χρόνο Sony οπότε έχω συνηθίσει την περιστροφή από την άλλη μεριά. Σίγουρα είναι θέμα συνήθειας αλλά επειδή έχω ή θα έχω και άλλους ζουμ φακούς προτιμώ να είναι ίδιας κατεύθυνσης.
- Το φίλτρο των 67mm του Tamron ταιριάζει με φακούς που έχω ήδη ή με φακούς που σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω στο μέλλον.
- Τα 20mm παρότι καλοδεχούμενα φυσικά, πάλι δεν είναι αρκετά. Στην περίπτωση που χρειαστώ όντως κάτι πιο ευρύ, θα έχω έτσι και αλλιώς τον Tamron 17-28mm. Θα μου πεις "ναι αλλά θα πρέπει να αλλάζεις φακούς" , οκ δεκτό αλλά το προτιμώ. Έχει να κάνει βέβαια και με τη χρήση για την οποία προορίζεται. Για ταξίδια σε αστικό ιστό όπου κάποιος ενδιαφέρεται απλώς για την αποτύπωση αναμνηστικών εικόνων τα 20mm είναι σίγουρα φοβερά χρήσιμα, κουμπώνεις τον Sigma και ξεμπερδεύεις. Προσωπικά δε φωτογραφίζω έτσι τουριστικά στα ταξίδια και επειδή κατά βάση θα χρησιμοποιήσω έναν τέτοιον φακό μόνο σε ορειβατικά - περιπατητικά ταξίδια - φύση και αυτό για πρακτικούς λόγους, έχω διαπιστώσει ότι δεν τα έχω τόσο ανάγκη ή είμαι σε θέση να τα θυσιάσω για να καλύψω τα, σε πολλά εισαγωγικά, "αρνητικά" που ανέφερα παραπάνω για τον Sigma.
Εν πάση περιπτώσει οποισδήποτε από τους δύο φακούς εκτιμώ πως υπερκαλύπτει τις ανάγκες χρήσης για τις οποίες προορίζονται αυτοί οι φακοί. Ας με διορθώσει κάποιος παλιότερος χρήστης αλλά νομίζω πως είναι οι πρώτες υλοποιήσεις τέτοιων φακών που είναι πραγματικά αξιοπρεπέστατοι χωρίς πολλές παραχωρήσεις, τουλάχιστον για Full Frame συστήματα.