1.2 V DC... Που μπορώ να βρω ?

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Ρε παιδιά, θέλω να τροφοδοτήσω μιά συσκευή που παίρνει μπαταρία ΑΑΑ 1.2 V... Επειδή κάθε 1-2 μέρες ζητάει μπαταρία και δεδομένου ότι θα πρέπει να την αφήνω στο εξοχικό τουλάχιστον 2-3 μήνες χωρίς αλλαγή,...
Που μπορώ να βρω ένα τροφοδοτικάκι μπρίζας που να δίνει 1.2 volt συνεχές ? Οσο κι αν έχω ψάξει, όσα βρίσκω αρχίζουν από 3v και πάνω... Λόγω πτώσης τάσης, και 1.5 v δεν θα μου δημιουργήσει πρόβλημα...
Αν δεν υπάρχει έτοιμο, υπάρχει κάποιος τρόπος να υποβιβάσω τα 3v σε 1.2 ?
Οποιαδήποτε πληροφορία εκτιμάται ιδιαίτερα...

Μπορείς να βάλεις και το LM317Τ που είναι regulator από 1,2ν και σαν εισοδο να χρησιμοποιήσεις ένα οποιοδήποτε πακακι . Με το τριμερ που έχει μπορείς να ρυθμίσεις την τάση ακριβώς στα 1,2ν.
Το κύκλωμα είναι αρκετά απλό.

Attachments

• LM317T.jpg
    LM317T.jpg
    110.4 KB · Views: 51
Σας ευχαριστώ και τους δύο... Η λύση του kokar είναι πιό "hi-end" αλλά στο σχεδιάγραμμα έχει το LM117 το οποίο θέλει πακάκι που να βγάζει πάνω από 28 V... Υποθέτω πως στο ίδιο σχέδιο το αντικαθιστώ με το LM317T με τα ίδια λοιπά υλικά και χρησιμοποιώ ένα οποιοδήποτε πακάκι (3V ως 12V)... σωστά ? Θα το προσπαθήσω εντός των ημερών, κι αν ζοριστώ θα καταφύγω στην λύση του Δημήτρη που είναι απλή...

Τα 28 ν τα θέλει όταν εσύ θέλεις να βγάλεις στην έξοδο τάση από 1,2ν έως 25ν
Αφού εσύ χρειάζεσαι 1,2ν μπορείς να δώσεις στην είσοδο 6ν η 9ν χωρίς πρόβλημα
Το LM117 και LM317T η διαφορά τους είναι στην θερμοκρασία που μπορούν να λειτουργήσουν . το pinout είναι το ίδιο .για παραπάνω πληροφορίες κατέβασε το PDF από την national

Γενικά το LM317Τ θέλει περίπου 3ν μεγαλύτερη τάση στην εισοδο
από αυτήν που θέλεις να έχεις στην έξοδο.

Last edited:
Επανέρχομαι με μιά ερωτησούλα...
Εχω ένα παλιό φορτιστή γιά μπαταρίες ΑΑΑ νικελίου-καδμίου ο οποίος γράφει από πίσω "ausgangspannung je 1.4 V, ladestrom 4 X 45 mA" δηλαδή τάση εξόδου περίπου 1.4 V καί ρεύμα φόρτισης 4 Χ 45 mA.
Aυτός ο φορτιστής δίνει συνεχές ρεύμα ή ημιεναλλασόμενο ? Η συσκευή που θέλω να τροφοδοτήσω θέλει max 1.5 V συνεχές. Αν δίνει συνεχές, σκέφτομαι να κλέψω από τους πόλους του και να τροφοδοτήσω την συσκευή μου...

Last edited:
Εαν καταληξεις στο σχεδιο του Kokar μηδενιζοντας την R2 παιρνεις στην εξοδο 1,25 volt και κανεις και την R1 120 ως 150Ω για να διαρεεται το 317 απο 10 ma σταθερο ρευμα.

Re: Απάντηση: 1.2 V DC... Που μπορώ να βρω ?

Εαν καταληξεις στο σχεδιο του Kokar μηδενιζοντας την R2 παιρνεις στην εξοδο 1,25 volt και κανεις και την R1 120 ως 150Ω για να διαρεεται το 317 απο 10 ma σταθερο ρευμα.

Αποτελεί επίσης κλασσική σχεδίαση για το πιο απλό current sink σε λαμπάτες υλοποιήσεις μεχρι το όριο των 40V του LM317.
Παρότι συχνοτικά περιορισμένο μεχρι τα 100Khz, και υποδιαίστερο ως πηγή ρεύματος σε σχέση με άλλες υλοποιήσεις πηγών ρεύματος με MOSFET ή Bipolar transistors, περισσοτερο συχνοτικά ικανά, στα αυτιά μου στο EL84PP ακούγεται θαυμάσια. Sorry για το κομμάτι off topic.
-bye-

Ρε παιδιά, θέλω να τροφοδοτήσω μιά συσκευή που παίρνει μπαταρία ΑΑΑ 1.2 V... Επειδή κάθε 1-2 μέρες ζητάει μπαταρία και δεδομένου ότι θα πρέπει να την αφήνω στο εξοχικό τουλάχιστον 2-3 μήνες χωρίς αλλαγή,...
Που μπορώ να βρω ένα τροφοδοτικάκι μπρίζας που να δίνει 1.2 volt συνεχές ? Οσο κι αν έχω ψάξει, όσα βρίσκω αρχίζουν από 3v και πάνω... Λόγω πτώσης τάσης, και 1.5 v δεν θα μου δημιουργήσει πρόβλημα...
Αν δεν υπάρχει έτοιμο, υπάρχει κάποιος τρόπος να υποβιβάσω τα 3v σε 1.2 ?
Οποιαδήποτε πληροφορία εκτιμάται ιδιαίτερα...

... peace of cake. Περνεις το τροφοδοτικακι των 3 βολτ και ξετυλας τις μισες περιπου σπειρες απο το δευτερευον του μετασχηματιστη.

... peace of cake. Περνεις το τροφοδοτικακι των 3 βολτ και ξετυλας τις μισες περιπου σπειρες απο το δευτερευον του μετασχηματιστη.

Aναφέρθηκε επίσης πριν. Με 2-3 πιρύτια στη σειρά μετά τα 3 θα πέσεις στο επίπεδο που θέλεις. Επίσης και led μπορείς να βάλεις. Διαλέγεις και παίρνεις...