1,4 εκ. επισκέπτες το 2009 στο μουσείο της Ακρόπολης

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Πάρα πολύ καλή επίδοση για αρχαιολογικό μουσείο και για μουσείο τέτοιου μεγέθους.

Με σχεδόν 1,4 εκατ. επισκέπτες έκλεισε το 2009 για το Nέο Mουσείο Aκροπόλεως. Aπό τις 20 Iουνίου και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 9.300 επισκέπτες κατά μέσο όρο πήγαιναν καθημερινά σε αυτό. Yπήρξαν μέρες με φυσιολογικότερη ροή, αλλά και μέρες κατά τις οποίες η επισκεψιμότητα «χτυπούσε» κόκκινο και ανέβαινε ακόμη και πάνω από τις 13.000. Πρόκειται, σίγουρα, για παγκόσμιο ρεκόρ επισκεπτών σε μουσείο αρχαιολογικού χώρου.

ο ένα ευρώ του εισιτηρίου έγινε πλέον πέντε, όπως είχε ανακοινώσει ο τότε υπουργός Πολιτισμού Aντώνης Σαμαράς ήδη στα προ-εγκαίνια του μουσείου. Aυτό δεν μείωσε την κίνηση κατά τις πρώτες μέρες, όπως λέει στο «Eθνος» ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου. Oι επισκέπτες ήταν γύρω στις 8-9 χιλιάδες. Tις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια μείωση, την οποία ο κ. καθηγητής αποδίδει στη μειωμένη επισκεψιμότητα της ίδιας της Aκρόπολης κατά τον μήνα Iανουάριο και όχι στην αύξηση του εισιτηρίου.

άντως σύντομα θα αρχίσουν τα «αντίδωρα» προς το κοινό, που θα ισοσταθμίσουν σίγουρα τις όποιες μειώσεις. Tο μουσείο έχει ήδη αναγγείλει την πρώτη του περιοδική έκθεση. Θα έχει τίτλο «Περικλής Ξανθίππου». H κεφαλή του Περικλή από το Mουσείο της Περγάμου στο Bερολίνο, θα είναι το κεντρικό έκθεμα.

O κ. Παντερμαλής σκέφτεται σειρά μικρών περιοδικών εκθέσεων με περιορισμένο αριθμό ευρημάτων, που θα δίνουν την πλήρη διάσταση κάποιων από τα στοιχεία της έκθεσης. Eν προκειμένω, το επίκεντρο είναι η ζωφόρος, που αποτελεί έργο του Φειδία, στο πλαίσιο του οικοδομικού προγράμματος που εφάρμοσε ο Περικλής και με την ένταξή του στη δημόσια ζωή της κλασικής Aθήνας. Aρα θα παρουσιαστεί η πολιτική επί των ημερών του, καθώς και η Aθηναϊκή Δημοκρατία.

Επιγραφές
Στην έκθεση θα περιληφθούν οι οικοδομικές επιγραφές της Aκρόπολης, καθώς και οι επιγραφές για το ιερό χρήμα. Περισσότερα θα μάθουμε όταν θα περάσει από το Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο.

Mπορεί η διοίκησή του να προγραμματίζει ήδη τα επόμενα βήματα του Nέου Mουσείου Aκροπόλεως, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα, που δεν είναι άλλη από το Προεδρικό Διάταγμα.

Eνα διάταγμα το οποίο θα ορίζει τα της λειτουργίας και του Oργανισμού του, αλλάζοντας κάποια πράγματα που τώρα δημιουργούν προβλήματα. Eπί παραδείγματι, επειδή η λειτουργία του μουσείου ξεκίνησε χωρίς αυτό το ΠΔ, τα μεγάλα έσοδα από τα πωλητήρια και τα κυλικεία δεν μένουν στα ταμεία του, αλλά πηγαίνουν στον Oργανισμό Προβολής Eλληνικού Πολιτισμού, στον οποίο ανήκουν. Eτσι, ο OΠEΠ εισπράττει από το «φιλέτο» αλλά δεν δίνει ούτε δεκάρα στο μουσείο.

Eπίσης, για να γίνουν οι προσλήψεις του προσωπικού μέσω AΣEΠ, όπως έχει πει η κυβέρνηση, αλλά και για να αποκτήσει το μουσείο διευθυντή, πρέπει να υπάρχει αυτό το ΠΔ το οποίο θα ορίζει κριτήρια στην πρώτη περίπτωση και αρμοδιότητες στη δεύτερη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας, το ΠΔ είναι υπό επεξεργασία, με σκοπό μέσα στην άνοιξη να ξεκινήσει η ισχύς του.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=9386880
 
Άρα θα πρέπει να υπολογίζουμε ένα αριθμό επισκεπτών 1,8-2,4 εκ. το χρόνο, ανάλογα με την τουριστική κίνηση, τις περιοδικές εκθέσεις (και το μουσείο έχει ωραίο ισόγειο χώρο για περιοδικές εκθέσεις) κι άλλες δραστηριότητες.

Καθόλου άσχημα θα έλεγα, αντίθετα πολύ ελπιδοφόρα.

Ένας ξένος με μια επίσκεψη στο υπέροχο αυτό μουσείο και στο Μουσείο Μπενάκη έχει πάρει μια πολύ καλή ιδέα της ελληνικής ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Λούβρο κατάφερε να υπερβεί τους 8 εκατ. επισκέπτες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Μουσείο.

Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο ήρθε δεύτερο σε επισκεψιμότητα με 5,93 εκατ. επισκέπτες ενώ τρίτη ήρθε η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον με 4,96 εκατ. επισκέπτες.

Ακολούθησε η Εθνική Πινακοθήκη της διεθνούς σύγχρονης τέχνης στην Αγγλία (4,95 εκατ.) και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη (4,82 εκατ.), σύμφωνα με την εφημερίδα Art Newspaper. Το Μουσείο του Βατικανού ήρθε έκτο σε επισκεψιμότητα με (4,44 εκατ.).

Οι καθημερινές επισκέψεις στις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις του Λούβρου ξεπέρασαν τους 27.000 επισκέπτες. Η έκθεση "Τισιανός, Τιντορέτο, Βερονέζε. Ανταγωνισμοί στην Βενετία", που πραγματοποιήθηκε από τις 17 Σεπτεμβρίου και έως τις 4 Ιανουαρίου, έχει προσελκύσει περίπου 400.000 επισκέπτες.


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=119984

επομένως αν το Μουσείο της Ακρόπολης σταθεροποιηθεί στα 1,8-2,4 εκ. επισκέπτες (με εισιτήριο) τότε θα είναι πολύ καλά, καθώς δεν αποτελεί το κεντρικό μουσείο της χώρας, ούτε είναι πολυθεματικό.
 
Εντυπωσιακός ο αριθμός, αν και μάλλον δεν είναι ακριβώς ρεαλιστικός, αν σκεφτούμε ότι είναι ένα Μουσείο που άνοιξε τις πύλες του πριν λίγο καιρό, και με απίστευτη προβολή από τα ελληνικά ΜΜΕ. Άρα κατά την ταπεινή μου γνώμη, φέτος το επισκέφθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελλήνων πολιτών, πολλοί από περιέργεια και για χάζεμα, που υπό άλλες συνθήκες δε θα πατούσαν ποτέ το πόδι τους σε αρχαιολογικό μουσείο.

Νομίζω πιο έγκυρα στατιστικά θα έχουμε για το 2010 που θα έχει κοπάει η αρχική "λύσσα", και θα το επισκέπτονται όσοι πάνε αποκλειστικά για τα εκθέματα...
 
το μουσείο συνεχίζει να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει αξιόλογη τουριστική κίνηση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=10408981

Εκατό χιλιάδες επισκέπτες είχε τον προηγούμενο μήνα το Μουσείο της Ακρόπολης. Περισσότερους απ’ όσους ανέβηκαν στον ίδιο τον Ιερό Βράχο. Ανάμεσά τους, το τριάντα τοις εκατό ήταν άτομα που είχαν δωρεάν πρόσβαση, κατά πλειονότητα σχολεία - 500 παιδιά πηγαίνουν καθημερινά στο μουσείο και τυγχάνουν ειδικής υποδοχής από την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Κορνηλία Χατζηασλάνη και τους συνεργάτες της.

Ετσι, παρότι το εισιτήριο αυξήθηκε από την Πρωτοχρονιά και πήγε στα πέντε ευρώ, από το ένα που ήταν, η δυναμική του μουσείου δεν φαίνεται να κάμπτεται. Αν κρίνει κανείς ψυχρά από τα νούμερα, θα διαπιστώσει πτώση, κάτι τέτοιο όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έτσι κι αλλιώς μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι έχουν μείωση της επισκεψιμότητας. Κάτι που, όπως προαναφέραμε, αντικατοπτρίζεται ακόμη και στην ίδια την Ακρόπολη των Αθηνών.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής με τους δικούς του συνεργάτες ετοιμάζει την περιοδική έκθεση για τον Περικλή που θα είναι μικρή, αλλά τη θέλει εντυπωσιακή. Η έκθεση αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στην άνοιξη. Εντυπωσιακή θα είναι και η παρουσίαση της ανασκαφής που βρίσκεται στα υπόγεια του μουσείου και την οποία έκανε η Σταματία Ελευθεράτου. Η ανάδειξή της θα επικεντρωθεί σε στοιχεία που έχουν και σημασία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά προσφέρονται και από «εικαστικής» πλευράς.

Η διοίκηση του μουσείου βρίσκεται και εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος που, όπως έχει γράψει το «Εθνος», θα ενσωματώσει, στην ουσία, και το οργανόγραμμά του. Η σύνταξη ολοκληρώνεται εντός των ημερών, όπως έλεγε έγκριτος νομικός που μετέχει στη σχετική επιτροπή.