Καλοριζικη,
αλλα μονο για την χαρα της ενημερωσης (και προσωπικης τελειομανιας)
επιτρεψε μου να θεσω τους δικους μου προβληματισμους απο την δικη μου
πολυ μικρη εμπειρια με μια 55αρα LG NanoLED.
Τι να την κανεις την καθετη σαρωση μιας εικονας αν ολα τα υπολοιπα δεν μπορουν
να ακολουθησουν ? Τον παλιο καλο καιρο των CRT οθονων, η εικονα ξεκινουσε απο
το πρωτο πιξελ της πρωτης γραμμης, τελειωνε ολοκληρη την γραμμη (576 η 640 η 720 πιξελ)
και μετα πηγαινε στο πρωτο πιξελ της δευτερης γραμμης και ουτω καθεξης μεχρι το τελευταιο
πιξελ της τελευταιας γραμμης. ΔΕΝ υπηρχε τιποτα να υπολογιζει ΕΚΤΟΣ ΦΑΣΗΣ το καδρο της
εικονας. Οπως περιπου διαβαζεις ενα βιβλιο η μια εφημεριδα > απο αριστερα προς τα δεξια
και απο πανω προς τα κατω. Το playback ηταν ισο με την καθετη σαρωση !
Τι γινεται σημερα ?
Ο χαμος της ασυμμετρης επεξεργασιας εικονοστοιχειων.
Οτι αποφασισει ο αλγοριθμος MPEG (η MP2 η MP4 η H.265 η οπως αλλιως λεγεται).
Αν αποφασισει οτι πρωτα θα παει κατω δεξια, θα ζωγραφισει οτι εχει να ζωγραφισει εκει,
θα ξανανεβει πανω αριστερα ... και μετα κατω αριστερα .... και μετα πανω δεξια, δυστυχως
δεν μπορεις να κανεις ΤΙΠΟΤΑ να επεμβεις και να του επιβαλεις μια ιεραρχια και ΣΕΙΡΑ στην
σχεδιαση.
Αυτο δεν θα ηταν μεγαλο προβλημα ΑΝ προλαβαινε να τα κανει ολα αυτα (τα ασυμμετρα)
σε χρονο που να ΜΗΝ αντιλαμβανεται "πισωγυρισματα" ο εγκεφαλος (μεσω του οπτικου νευρου).
Ομως .... τι καλα που τα αντιλαμβανεται ..... οταν ο ογκος πληροφοριας ξεπερνα το τι μπορει
να αντεξει ο αλγοριθμος. Σε συνεχομενο χρονο. Ιδιως εκει που τα παναρισματα απο το ενα πλανο
στο αλλο (εξαιρετικα πολλα σε ταινιες δρασης) ειναι .... αποτομα και ακαριαια. Εκει, τοτε, χανει
η μανα το παιδι και το παιδι την μανα. Κατι που ΠΟΤΕ δεν θα συνεβαινε με τον συμβατικη ορθοδοξη
εικονα των CRT η οποια ετσι κι'αλλιως στα 50 Hz τερματιζει (οποτε και οι οποιες αργοποριες στο
playback θαβονται κατω απο το χαλακι της αργοποριας της καθετης σαρωσης). Το ιδιο, με ακομα
πιο πανυγηρικο τροπο, συμβαινει με τα 24 καρε το δευτερολεπτο της κινηματογραφικης καμερας.
Ολα θαβονται απο την αργοπορια του μεσου και δειχνουν να κυλουν σαν γαργαρο νερακι.
Μεχρις εδω, τα ασχημα ερχονται απο το playback framerate (ρυθμος καδρων ανα δευτερολεπτο) σε
συνδυασμο με την καθετη σαρωση της τηλεορασης. Η μια προδιαγραφη προσπαθει να συγχρονιστει
με την αλλη > ΔΕΝ τα καταφερνουν ! Ελαχιστες οι φορες που το καταφερνουν (εκει που τα πλανα
ειναι στατικα και κινουνται μονο χειλη και ματια). Δυστυχως, για να βελτιωσουν αυτην την κατασταση
οι κατασκευαστες τα εκαναν .... ΣΚΤ. Τουλαχιστον στην δικη μου LG 55LW980S (που φτανει τα 200 Hz
στο πανελ και τα 1000 ... σε MCI). Ο καινουργιος δαιμονας ακουει στον βαρυγδουπο επιστημονοτραφη
τιτλο .... frame interpolation > παρεμβολη ΕΞΤΡΑ μικρων καδρων αναμεσα στα υπαρχοντα καδρακια
για ομαλοτερη αισθηση κινησης. Αυτα τα εξτρα καδρακια δεν εχουν καμια σχεση με τα 200 η 100 Hz.
Ειναι ανυπαρκτα, μεσα στον MPEG αλγοριθμο, καδρακια (σκηνες) που .... η τηλεοραση αποφασιζει
ΠΟΥ θα πεσουν, ΠΟΤΕ θα πεσουν, ΤΙ θα απεικονιζουν και ΠΩΣ θα δενουν χρωματικα μεταξυ τους.
ΩΙΜΕ .....
Γιατι η τηλεοραση ΔΕΝ ειναι ουτε η κινηματογραφικη καμερα (την ωρα που τραβιοταν η σκηνη)
ουτε το BluRay δισκακι που, μεσω του τσιπ αποκωδικοποιησης του media player, θα προβαλλει
ΜΟΝΟ αυτα που πρεπει και τιποτα "επιπλεον", δηλαδη κατι εκτος αποθηκευμενης πληροφοριας !!!!!
Οι παραγοντες που πρεπει να συγχρονιστουν ΤΩΡΑ γινονται ΤΡΕΙΣ : η καθετη συχνοτητα σαρωσης
της τηλεορασης, ο ρυθμος διαδοχης σκηνων (καδρων) και το κυκλωμα παρεμβολης εικονοστοιχειων
της τηλεορασης. Μαντεψε ...... τιποτα ΔΕΝ δειχνει ομαλο. Ακομα και αν, προς στιγμη, δειξει τοτε
καπου ξεπεταγεται ενα artifact (και δυο και διακοσια).
Για να μην δειχνω επιστημονοτραφης (που δεν ειμαι)
αν ειχες δει ποτε το Transformers 3, υπαρχει μια σκηνη που κατι commandos ανεμοπορουν μπροστα
απο κατι ουρανοξυστες οπου το background εναλλασει παρα πολλες καθετες και οριζοντιες γραμμες
(τα πλαισια των υαλοπινακων στον ουρανοξυστη). Η δικη μου τηλεοραση, ακομα και με interpolation
στο maximum .... εμφανιζει απο ενα δευτερο ειδωλου αλεξιπτωτιστη μπροστα απο τους κανονικους !!!!
ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ..... κατι που με κανει να θελω να πεταξω την τηλεοραση απο το
μπαλκονι. Κανονικα αυτο δεν θα ηταν προβλημα αν δουλευε σωστα η απενεργοποιηση του interpolation.
Δηλαδη, το διαφημιζομενο ως True Cinema mode η True 24 fps ! Ακομα και χωρις frame interpolation,
η εικονα ζοριζεται, κατι χανει απο την ομαλοτητα της που δεν γινεται να στο περιγραψω με καποιον
παραλληλισμο. Eιτε ετσι, ειτε αλλιως, η ταινια ΔΕΝ αποδιδει ομαλοτητα στην κινηση.
Με πιανει το παραπονο πως θα επαιζε μια VHS εκδοση της ιδιας ταινιας στην παλια CRT οθονη μου
αλλα εχω πουλησει το video player 10 χρονια πριν. ΔΕΝ μπορω να ξερω !!!!
Μετα απο ολα αυτα (που θα πεσουν ολοι πανω μου να με φανε .... με τον πακτωλο χρηματων που
εχουν σκασει και εχω σκασει για να αποκτησουμε τα καμαρια μας), ταπεινη μου συμβουλη μου ειναι >
ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΑ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ στις συγχρονες τηλεορασεις (ισως στους προβολεις, δεν ξερω !)
Aυτα απο εμενα (τον αγεωμετρητο ....

)