13 Φεβρουαρίου η Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου

westsound

Supreme Member
13 February 2008
4,294
Kως
Σήμερα εορτάζει το μουσικό μέσο που δεν πρόκειται να ξεπεραστεί ποτέ .
Για όλους όσους ακούν από μουσική μέχρι ...θέατρο .
Η συμβολή του ραδιοφώνου στον πολιτισμό,τις τέχνες,στην ενημέρωση είναι αδιαμφισβήτητη.
Το αθάνατο τρατζιστοράκι που ακόμα φέρνει κοντά κόσμο, πολιτισμούς.
Θυμάμαι έναν ναυτικό που μου έλεγε ότι στις ατελείωτες νύχτες μέσα στον ωκεανό,όταν το τρανζίστορ του έπιανε 'σήμα' με παράσητα καταλάβαινε ότι η στεριά είναι κοντά.

Πάνω απ όλα το ραδιόφωνο ήταν και είναι συντροφιά.
Ακόμα και τώρα που γράφω ,γνωρίζω ότι ένας/μία σε προχωρημένη ηλικία θα το έχουν ανοικτό για συντροφιά.
Σε ορεινά και πεδινά χωριά ,σε νησιά της άγονης ,σε απομακρυσμένες περιοχές κάτοικοι εδώ και δεκαετίες είχαν την παρηγοριά του ραδιοφώνου.
Θυμάμαι πριν να 'ανοίξει' η Ελεύθερη Ραδιοφωνία ,υπήρχαν συντοπίτες μου ,που άκουγαν στα μεσαία τραγούδια από άλλες χώρες, έτσι για παρεούλα.
Στα χρόνια του πολέμου, της κατοχής ήταν ανάγκη, στα χρόνια της Χούντας ενημέρωση από εξω-χώρια Ελληνικού ενδιαφέροντος προγράμματα.
Εκπομπές όπως του Γιάννη Πετρίδη, του Γιώργου Πολυχρονίου κ.λπ μας μάθαιναν μουσική, όπως ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αμερικανικής Βάσης με τα σόουλ.
Η μουσική ενημέρωση μέσω των τρέιλερ δισκογραφικών εταιρειών στα 70ς..τι να θυμηθεί κανείς...
Την περίοδο των πειρατικών που υπηρέτησα απ το 1979 ,γνωρίστηκαν μελλοντικοί παππούδες.. ολόκληρη 'παρακαταθήκη'.

• Like
Reactions: vlad66
Συμφωνώ.. αλλά έτσι όπως κατήντησε του έχω γυρίσει την πλάτη εδώ και καιρό.. και ας ήμουν και εγώ "πειρατής" στα FM πριν πάω φαντάρος....
(αυτοταλάντωτο με 6146 και δίπολο στο κέντρο της ταράτσας για να μην φαίνεται από τον δρόμο...) :LOL:

Η αγαπη για το ραδιοφωνο προφανως και δεν μπορει να υποκατασταθει στην γενια μας απο τιποτα αλλο μιας και ηταν μεσο ταξιδιου που εκανε τν φαντασια σου να καλπαζει και οχι να περιοριζεται στην οθονη του τωρινου δημοφιλεστερου μεσου.
Ποσο κριμα ειναι για τις νεες γενιες που δεν θα το γνωρισουν με τον τροπο που το ζησαμε εμεις και οι παλιοτεροι μας .

το ραδιόφωνο σε άλλες χώρες έχει ακόμα φανατικούς όπως τα ΒΒC,RAI,P 3 και αλλού βόρεια, επίσης Γαλλία.

Στα μέρη μας αξίζει να αναφερθεί ότι 'περνάει' πολύ το Αθλητικό ραδιόφωνο.
Εκτός από περιγραφές αγώνων και στοιχηματικές εκτιμήσεις, υπάρχουν τα after , δηλαδή εκπομπές με παρουσιαστή μέχρι τα χαράματα όπως π.χ. Spor Fm,που βγαίνουν στον αέρα πληρώνοντας κιόλας 'πενταψήφια' ακροατές/οπαδοί/μοναχικοί/'νυχτοκαματιάρηδες' που ασχολούνται με τις μεταγραφές,την διαιτησία,τους προπονητές,γενικά την ομάδα τους και κάποιοι με τις αντίπαλες,το 'σπρώξιμο' που έχουν.
Φανατικοί κάποιοι,που έχουν ανοίξει και βεντέτες.
Πρέπει κάποιος να το ακούσει για να καταλάβει ότι είναι ακόμα αναγκαίο το ραδιόφωνο σαν συντροφιά, σαν παρηγοριά.
Οι περισσότεροι απ' τους ακροατές αυτούς κάνουν νυχτερινή δουλειά,ή επαγγελματίες οδηγοί,ή μοναχικοί αϋπνοι ,σε νοσοκομεία που μάλιστα παραγγέλνουν και κάποια άσματα.
Επειδή λόγω εργασίας έχω ακούσει πολλές φορές ΜΟΝΟ από περιέργεια,μου προξενεί εντύπωση ότι οι παρουσιαστές γνωρίζουν ακόμα και τις φωνές τους.
Επίσης μοναχικές γυναίκες τηλεφωνούν για κάποιο πανηγύρι,έθιμο,επίσκεψη σε χωριό κ.λπ.
Όλα αυτά νύχτα που σημαίνει ότι περνά η μπογιά ακόμα σε λίγα τμήματα πληθυσμού.
Κάτι που δεν μπορεί να γίνει με την τηλεόραση,ούτε τους Ιδιωτικούς/Δημόσιους σταθμούς, καθότι ο τελευταίος που έχει παρουσιαστή Δευτέρα -παρασκευη είναι ο en lefko.
Εκεί γύρω στις 2-3 μπορείς να επικοινωνήσεις live η με μνμ για κάποιο λόγο.

Μετά είναι ο αυτόματος,το κομπιούτερ.

Εκτός ,απ' το αθλητικό ραδιόφωνο που δεν ξέρω αν ανθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες την σημερινή εποχή.

Νομίζω όλα τα ραδιόφωνα είναι κονσέρβα μετά τις δύο ..με εξαίρεση κρατικό Σουηδικό , Φινλανδίας για θέματα κυκλοφορίας,ίσως και άλλες βόρειες χώρες.

Μια ακόμα κατηγορία είναι η Εκκλησιαστική ραδιοφωνία,συχνά με επαλαλήψεις, αλλά πριν κάποια χρόνια είχε live εκπομπές με φανατικό κοινό έως πολύ αργά.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Μοναχικές γυναίκες;;;
2 χρόνια που είχα τον "σταθμό" , γκόμενα δεν σταύρωσα.....
Έφταιγε η μουσική που έβαζα;;;; :rolleyes:
Βλαντ, αν δεν έπαιζα ψ@λοτράγουδα όπως το 'nights in white satin" ή το "take my breath away", όλα των Foreigner και τα σχετικά, το τηλέφωνο ήταν νέκρα! Ε, όταν τα βάζαμε, ο εκάστοτε τηλεφωνητής γέμιζε τετράδια με αφιερώσεις!

Μοναχικές γυναίκες;;;
σίγουρα... έπαιξε ρόλο.
Αλλά σ' αυτές τις ραδιοφωνικές ζώνες βγαίνουν μοναχικές γυναίκες παρότι αθλητικού περιεχομένου και λεν τα δικά τους.
Έχει 'πρόβλημα' ο κόσμος.
Μοναχικές γυναίκες;;;
Όντως.
Βγαίνουν κατά καιρούς κάτι άγρυπνες και φαίνεται ότι παρακολουθούν τις συζητήσεις από μοναξιά.
Άλλες που οδηγούν ,άλλες που σταμάτησαν την νταλίκα για να πάρουν ένα τάιμ άουτ.
Κάποιες που πήγαν χωριό το καλοκαίρι και νοιώθουν έρημες..
Και γω έτσι για να περάσει η βραδιά χαζεύω,αλλά μ αυτά τα λεφτά που δίνουν ..θα έπαιρναν Sugden A 21 S.E. με Μ.Α.Gold.

Βλαντ, αν δεν έπαιζα ψ@λοτράγουδα όπως το 'nights in white satin" ή το "take my breath away", όλα των Foreigner και τα σχετικά, το τηλέφωνο ήταν νέκρα! Ε, όταν τα βάζαμε, ο εκάστοτε τηλεφωνητής γέμιζε τετράδια με αφιερώσεις!
Τι εποχές όμως.
Έχει κάποιος από τους συναδέλφους μαγνητοφωνημένες πειρατικές ή μη εκπομπές?
Έχω μία που είναι επίκαιρη.
Κάναμε μουσική αποτίμηση των 80ς και έγινε σεισμός.. όλοι έξω σαν τα ποντίκια και ακούγεται μέσα απ το μικρόφωνο.
Έμεναν άγρυπνοι πολλοί τότε.