17-50mm F/2.8 ή 10-24mm F/3.5-4.5

bill8k

Established Member
11 February 2012
242
Μου προτειναν να εργαστώ σε ενα μπαράκι σαν φωτογράφος. Ξερετε τωρα... παρεϊστικες φωτογραφίες οτι περνάμε καλά, ελάτε στο μαγαζί μας. Έχω ουσιαστικά 4 διαφορετικούς συνδιασμούς. Και οι 2 φακοι είναι της TAMRON.

CANON 450D με 17-50mm F/2.8
NIKON D5100 με 17-50mm F/2.8

CANON 450D με 10-24mm F/3.5-4.5
NIKON D5100 με 10-24mm F/3.5-4.5

Εδω και ΠΟΛΥ καιρό σχεδόν ολοι μου κάνουν παράπονα για το αποτέλεσμα των φωτογραφιών της NIKON. Δεν ξερω γιατι... κι εμένα μου φαίνεται οτι κάπου χάνει. Δεν ξερω αν είναι κάποια ρύθμιση ή κάτι σχετικό. Με τις ίδιες ρυθμίσεις σε f/shutter/iso, η CANON κερδίζει και με αρκετή διαφορά θα έλεγα. Οι φωτογραφίες της είναι ποιο δυναμικές, οι σκιές είναι καλύτερες κ.α. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Και φοράει και χειρότερο φλας απο την ΝΙΚΟΝ.

Tamron όπως είπα ο φακός, μπαράκι (aka: χαμηλός φωτισμός με ρομποτικά κλπ), στριμωξίδη λόγου περιορισμένου χώρου. Κατα πάσα πιθανότητα, θα επιλέξω να δουλέψω την canon κι άρα οπως καταλαβαίνετε ο φακος θα ειναι μονο για την canon και θα φορέσω επάνω το flash της ΝικοΝ μέχρι να βρω ρευστό και να πάρω το 580 EX II της canon. Τώρα εχω το 430 ex2.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, 17-50 ή 10-24;

υποτιθεται οτι η 5100 ειναι κατα ΠΟΛΥ καλυτερη παντως της 450...

μηπως κατι δεν κανεις καλα?

για το θεμα φακου παντως νομιζω οτι ο 10-24 θα παραμορφωνει... προσωπικα θα πηγαινα στον 17-50...

και ξαναλεω... δες ξανα τις ρυθμισεις στην Nikon...

Η 5100 δεν ειναι για το ειδος φωτογραφισης που αναφερεις.Αλλα ειναι καλυτερη σα μηχανη απο την canon που ανεφερες. Κι εγω πιστευω οτι ειναι θεμα ρυθμισεων.

Φλας...αν είναι χαμηλοτάβανο το μαγαζί και το φλας μπορεί να κάνει bounce, (να μπορείς να του δώσεις κλίση) έχεις αξιόλογα πορτέτα. Φακός-μηχανή, σχεδόν αδιάφορο. Α!και πολύ photoshop, για να έχεις καλά αποτελέσματα.

Το bounce είναι δεδομενο. Εχω ξανατραβήξει στο συγκεκριμένο μαγαζί με bounce. Οι σκιές στο προσωπο ειναι φανταστικές. Το θεμα ειναι ο φακος. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ του χωρου, μου ειπε να παω στον 10-24 αλλά να προσέξω τις άκρες. Ο συγκεκριμένος φακος, τα παει πολυ καλα με τις ακρες. Εξ' αλλου, δεν θα τις παμε για book τις φωτογραφίες. Δεν ξερω αν φταινε οι ρυθμισεις ρε παιδια τι να πω. Υποθετω καθε κάμερα εχει και την χροιά της στις εικόνες. Σαφως ειναι - λιγο θα ελεγα εγω - καλυτερη η Nikon αλλά το αποτέλεσμα... κατι δεν παει καλα με το αποτέλεσμα. Μπορεί να ποστάρω μερικές φωτογραφίες για να μου πείτε κι εσεις.

@ enoxos

Αλήθεια, γιατι λες οτι η 5100 δεν ειναι για αυτο το ειδος;

Ετσι κι αλλιώς το 17 είναι οριακό για πολύ έντονες παραμορφώσεις στα πρόσωπα. Πόσο μάλλον οι εστιακές αποστάσεις παό εκεί και κάτω. Ο 10-24 είναι καλύτερος για να τραβάς γενικά πλάνα μέσα στο μαγαζί και να το δείχνεις μεγάλο και γεμάτο. Ο 17-50 είναι πολύ πιο κατάλληλος για να τραβάς τις παρέες.

Δεν ξέρω τί λάθος κάνεις με την μηχανή ή τις μηχανές αλλά η 5100 έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ανάκτησης των λεπτομερειών από τα σκοτεινά. Κάτι που θα σου είναι χρήσιμο.

@ ΒΛΑΣΙΔΗΣ & the rest.

και νικητης η canon. Και στο μπαρακι που ειχα παει 2 φορες, ολοι ελεγαν οτι προτιμουν canon. Το μονο που διαφερει ουστιαστικά στις 2 μηχανες κατα την ληψη είναι το ISO. Το φλας τους και στις 2 περιπτωσεις χτυπαει ταβανι. (bounce).

Εdit: Το f2.8 δεν θα θολωνει την παρεα στις ακρες; δεν υποτιθεται οτι εχει συγκεκριμενο οριο νεταρίσματος;

Last edited by a moderator:
Πολύ απλά δοκίμασε να ξανατραβήξεις μειώνοντας την ένταση του φλας . Π.χ. από -0,7 έως -1,5 στοπ. Δοκίμασε και τα ξαναλέμε. Αλήθεια έχεις διαβάσει το Manual της μηχανής για τη φωτομέτρηση και για τη φλασομέτρηση;

Το iso μπορεί να επηρεάζει πολύ. Διότι όσο υψηλότερο είναι τόσο μεγαλύτερη η ένταση του φλας, δηλ. η ικανότητα του φλας να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση. Έτσι π.χ. με iso100 μπορεί να έχεις ακτίνα 7 μ. και με iso 2000 να έχεις 15 μ. Αυτ´σημαίνει ότι η φλασιά στα κοντινά θα είναι πιο δυνατή, άρα το θέμα θα είναι περισσότερο φωτισμένο, άρα θα δίνει την εντύπωση του επίπεδου κι όχι του ανάγλυφου.

Last edited:
Οσο διαβασα τους ορους χρησης του facebook... Σεμινάρια χρειάζομαι, δε νομιζω οτι το manual θα κανει τιποτα.

Οσο διαβασα τους ορους χρησης του facebook... Σεμινάρια χρειάζομαι, δε νομιζω οτι το manual θα κανει τιποτα.

Κάνεις λάθος... γράφει πολλά πράγματα που σου χρειάζονταιόταν φεύγεις από τα βασικά.

Στο μπαράκι δεν θα τραβήξεις με 2.8. Θα τραβάς με φλας στο p ή στο a και με f.5.6 ή έστω 5.0 και iso μάλλον χαμηλό και με το φλας με μειωμένη ένταση.

Οποτε δεν χρειαζομαι καν φακο. Με τον 18-55 κανω δουλεια.

Τραβάω συχνά βράδυ. Παλαιότερα με φλας και bounce πλέον άφλασα με φωτεινούς σταθερούς.
Όσο αφορά τους φακούς, ο 10-24 είναι μάλλον πιο βολικός αφού στα στενά μπαράκια you can't go wide enough... Είναι ο μόνος τρόπος να βγάλεις τις παρέες, χωρίς να πρέπει να τις τραβάς απο την άλλη άκρη του μαγαζιού. Κάθεσαι μπροστά τους, τραβάς και τέρμα. Το 2.8 είναι έτσι κιαλλιώς άχρηστο. Για άφλασα είναι πολύ σκοτεινό. Και για φλασάτα δεν το χρειάζεσαι, σου στενεύει μόνο το βάθος πεδίου.
Αλλά και ο 18-55 είναι αρκετός για αυτήν την δουλειά αν δεν θέλεις να ξοδεύεσαι. Στα 18μμ είναι αρκετά ευρύς για να τραβήξεις 4-5 ατομα δίπλα δίπλα απο το 1,5 μέτρο.

Για τις ρυθμίσεις τώρα. Η διαφορά σε Νικον και Κανον που βλέπεις ευθύνεται σε "λάθος" ρυθμίσεις. Είναι καθαρά θέμα έκθεσης. Το μανουαλ που λέει ο Βλάσσης είναι βασικό πράγμα. Αν δεν ξέρεις πώς λειτουργεί ο εξοπλισμός σου δεν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις όπως θες. Θα βγάζει όπως θέλει αυτός και είναι καθαρά θέμα τύχης το τί φωτογραφίες θα βγάλεις.

Για να πετύχεις το look που θέλεις πρέπει το φλας να φωτίσει μόνο την παρέα και ελάχιστα τον γύρω χώρο ο οποίος θα φωτιστεί απο το υπάρχον φώς. Οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιούσα εγώ όταν δούλευα με το φλας ήταν οι παρακάτω και σου προτείνω να τις δοκιμάσεις πρώτα πριν κάνεις κάποια αγορά.

Βάζεις την μηχανή στο Μ (Manual) και ρυθμίζεις την έκθεση περίπου ώς εξής. Ταχύτητα 1/60, iso 800 (στην 5100 θα ανέβαινα και στο 1600 χωρίς πρόβλημα αν χρειάζεται), και διάφραγμα f/6.3 ή f/8. Μετά παίρνεις το φλας, το βάζεις και αυτό στο Μ, το γυρίζεις σε bounce mode (τραβάς και τον ανακλαστήρα που έχει, αυτήν την άσπρη καρτούλα) και κάνεις μερικές δοκιμές σε διάφορες εντάσεις. ξεκινάς με 1/2 πχ και μειώνεις μέχρι να βγάλεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εμένα συνήθως ήταν γύρω στο 1/32 της έντασης σταθερά σε χαμηλοτάβανα, 1/8 σε πιο ψηλοτάβανα.
Και μετά απλά τραβάς. Για τον περιβάλλοντα χώρο, αν θές να φαίνεται πιο έντονα μπορείς να πειράξεις την ταχύτητα λίγο, πχ να την πάς σε 1/30. Αλλά κατα κανόνα αρκεί.
Έτσι έχεις σταθερές και ελεγχόμενες ρυθμίσεις και δεν σε νοιάζει πλέον η έκθεση, παρα μόνο να τραβήξεις τα κάδρα που θες. Τραβάς εννοείτε RAW και όπου είναι απαραίτητο διορθώνεις την έκθεση στο post.
Τα έχω ανεβάσει και στο παρελθόν σε άλλα νήματα, μερικες λήψης με αυτήν την τεχνική.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=264993655249&l=e73a3e0ffb
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=264993720249&l=f3c52f34cf
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=264993690249&l=f0630c6476
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=264993720249&l=f3c52f34cf
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=264993770249&l=dbb5f2becd

Singer in Pause by AlexTheodin, on Flickr

Zeimbeiko 1 by AlexTheodin, on Flickr

Untitled by AlexTheodin, on Flickr

Last edited:
Πρεπει να πω το εξης: Γνωστός επαγγελματίας φωτογράφος (μιλάω μαζι του στο FB) μου είπε (σε απάντηση του φίλου ΒΛΑΣΙΔΗ) "δεν παιζει ρόλο η ένταση του φωτος αλλα η διαχυση και η γωνια του". Και πράγματι, δοκίμασα να κατεβάσω το φλας οπως μου είπε αλλα δεν πληρίασε καν την canon.

Την Canon την τραβαω σχεδόν πάντα σε M, φωτομετρώ, κι αλλάζω την ταχύτητα μέχρι "το μετρίδι" να πάει περίπου στην μέση. Εκει μερικές φορές ερχεται το φλας και μου τα χαλάει. Ειδικά η Nikon, μπορει να μου λέει η φωτομέτρηση οτι ειναι οκ και η φωτο να βγαινει καμμενη. Βεβαια σε εκεινες τις περιπτώσεις εχω το ev του flash +1 +2 κλπ.

Θελω να μαθω, ψαχνομαι ΠΑΡΑ πολυ και για αυτο εχω δωσει 2 χιλιαρικα σε εξοπλισμο. Απλα δεν εκατσε η φαση να παω σε κανενα σεμινάριο. Ημουν παλια σε ενα ΙΕΚ σαν εικονοληπτης. Απλα δεν τελειωσα. Θελω να ρωτήσω ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ πολλά ρε γμτ και το φορουμ δεν βοηθαει.

Αν θελει καποιος, ας με κανει Add στο skype σας παρακαλω. billbillakos88. Δεν θα σας ζαλισω πολυ το υπόσχομαι.

ps: Ηδη διαβαζω τα λινκ που μου δωσατε.

Συνεχιζω να μην καταλαβαινω 3 πραγματα.

1. μου ειπε καποιος οτι η D5100 δεν κανει για κλαμπ/μπαρ
2. μου ειπατε οτι το f2.8 ειναι αχρηστο
3. μου ειπε καποιος οτι τα φλας ειναι φτιαγμενα για 18mm και πανω και οτι στα 10mm θα εχω προβλημα.

Οπότε, εχω αχρηστη μηχανη, άχρηστο φλας, και ο φακος με f2.8 ειναι αχρηστος.:rifle:

Μάλλον θέλεις να μας κάνεις πλάκα. Αλλιώς δεν γίνεται...

όποιος σου λέει κάτι εδώ μέσα σου το εξηγεί κιόλας. Εσύ όμως δεν θέλεις να διαβάσεις όλες τις προτάσεις.

Και έρχομαι να εξηγήσω.

Η 5100 είναι μια μεσαία κάμερα. Αυτός που δουλεύει επαγγελματικά ή όχι με μια κάμερα ανώτερης κατηγορίας (π.χ. επαγγελματίες) φυσικά θα σου πουν ότι με αυτή τη μηχανή δεν μπορείς να κάνεις δουλειά και ότι πρέπει να πας παραπάνω. Το παραπάνω όμως είναι 1100 ευρώ σώμα (d7100). Μπορείς;
Ο Αλέξης σου είπε πώς τραβά μέσα σε μπαράκια και με ποιούς φακούς. Δεν είδες τα γραπτά του μου φαίνεται.... Σου λέει ότι από τη στιγμή που θα δουλέψεις με φλας στο 5.6 αντί να πάρεις τον 17-50 2.8 να δοκιμάσεις να δουλέψεις με τον κιτ φακό. Φυσικά η ταχύτητα εστίασης του 2.8 θα είναι καλύτερη από εκείνη του 18-55 αλλά κι έτσι κάνεις τη δουλειά σου.
Ο τρίτος που σου είπε ότι δεν μπορείς να δουλέψεις με τέτοιο φλας έχει δίκιο, αλλά ισχύει όταν βαράς μπροστά, κι όχι στο bounce.

Μπορούμε να προχωρούμε τη συζήτηση ή να κάνουμε κύκλους;

Φιλε ΒΛΑΣΙΔΗ. Ειπα εξ αρχης τα σωματα μου. 450D & D5100. Και τα 2 εχουν φλας επανω (430ex 2 & SB-700 αντιστοιχα). Αυτά εχω, αυτα ειναι τα δεδομενα και ΔΕΝ ειναι μεσα στο ΑΡΧΙΚΟ ΜΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑ αν ειναι καλά η οχι. Αρχικά μου ειπατε οτι η μηχανη δεν ειναι για αυτο το ειδος επειδη ειναι μεσαια κλπ κλπ. Αν και διαφωνω το δεχομαι. (και η 450D μεσαια ειναι). Μετά σου εδωσα 2 παραδείγματα και ρωτησα ΠΩΣ θα εχω με την NIKON (που ειναι καλυτερη) ιδια αποτελέσματα της NIKON και εσυ ησουν φιλε ΒΛΑΣΙΔΗ που μου ειπες "Πολύ απλά δοκίμασε να ξανατραβήξεις μειώνοντας την ένταση του φλας . Π.χ. από -0,7 έως -1,5 στοπ". Και σου λεω... ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ του χωρου μου ειπε "Πες του δεν παιζει ρόλο η ένταση του φωτος αλλα η διαχυση και η γωνια του". Στο λεω λοιπον επειδη μου ειπε να στο πω. Οποτε απλά αφησα στην ακρη αυτο που μου ειπες.

Στην συνεχεια ο φιλος AlexTheodin μου εδωσε την ποιο κατατοπιστική απάντηση σχετικά με το photoshoot σε τετοιες συνθηκες. Εκλεισα το θεμα εκει, ξεκινησα να διαβαζω και ποσταρα - με μια δοση σατιρας - τα 1,2,3 που λες οτι σου κανω πλακα. Η ερωτηση μου ηταν απλη. ΠΟΙΟ ΣΩΜΑ και ΠΟΙΟΣ ΦΑΚΟΣ νομιζετε οτι ειναι καλυτερα να χρησιμοποιησω! Δεν ξεκινησα εγω τους κυκλους.

Στην προσπάθεια μου να μην σε κανω να παρεξηγηθεις, σβηνω και γραφω ποση ωρα τωρα. Δεν ημουν καλος στο σκεφτομαι και γραφω και δεν ξερω πως να βγαλω αυτη την στιγμή τα συναισθηματα μου στο γραπτο μου λογο. Ειμαι πολυ ηρεμος χωρις καμια δοση ειρωνιας προς εσενα ή προς κανεναν αλλο.

Το μονο που θα ηθελα σαν τελευταιο ποστ απο εσενα, ειναι να σχολιασεις το θεμα του -0,7 εως -1,5 στοπ που ο συναδελφος σου διαφωνησε.

Ο AlexTheodin και ο Kyros_G μου εδωσαν μερικές ιδέες οποτε ειμαι κομπλέ απο το συγκεκριμένο ποστ και για εμενα κλεινει εδω.

Σε ποιό θέμα είπε ο γνωστός σου για τη διάχυση, για το γυμνασμένο σώμα ή για το μπαράκι;

και για τα δυο υπάρχουν απαντήσεις. Δεν αντιδικούμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε....

φίλε bill8k ελέγχοντας στα γρήγορα τα EXIF στα δείγματα που πόσταρες, η Νίκον τραβάει στα 3200 ISO ενώ ή Canon στα 400, οπότε η διαφορά στην ποιότητα είναι προφανής και αναμενόμενη...