17-50mm F/2.8 ή 10-24mm F/3.5-4.5

@ ΒΛΑΣΙΔΗΣ, για το γυμναστήριο. Σε καμία περίπτωση δεν αντιδικώ. Απλά επειδή κάποτε με απέκλεισαν απο το γνωστό φορουμ φωτογραφίας επειδή νομιζαν οτι μιλουσα ειρωνικά, το ξεκαθάρισα. ;)

@ dimkasta
Οντως... αλλα μπορώ να σου δωσω φωτογραφία με το ιδιο iso να δεις οτι εχει διαφορές; άλλο πραγμα ειναι στην ΝΙΚΟΝ που δινει διαφορετική υφη στις φωτογραφίες. Εχω ανοιξει το manual και το youtube και ψαχνω. Εχει καποια περιεργα μενου που η canon δεν εχει. Κατι active dlighting, bracketing που ισως βοηθήσει να πετυχαίνω σωστό exposure και κατι αλλα μενου μεσα στο μενου της. Και το ριμαδομανουαλ δεν εχει τιποτα για αυτα.

Λέτε οι καλύτερες σκιες που κάνει η canon να φταιει το defuser καπάκι που δεν εχω επάνω της; η nikon φοράει diffuser. Λετε το diffuser να σπαει τις σκιές στα προσωπα τους; Αλλα και το white balance και η υφη ρε γμτ ειναι διαφορετική.

CANON 1 https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/945672_275779049233839_1854566735_n.jpg
CANON 2 https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/9962_275779022567175_589124422_n.jpg
ΝΙΚΟΝ 1 https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/582049_275779065900504_767656632_n.jpg
ΝΙΚΟΝ 2 https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/600802_275779105900500_752176332_n.jpg

Και φυσικά ΟΛΟΙ μου ελεγαν... CANON CANON!

φίλε bill8k ελέγχοντας στα γρήγορα τα EXIF στα δείγματα που πόσταρες, η Νίκον τραβάει στα 3200 ISO ενώ ή Canon στα 400, οπότε η διαφορά στην ποιότητα είναι προφανής και αναμενόμενη...

Ναταν μονο το ISO .. αλλος φωτισμός διαφορετικές ρυθμίσεις στο φλας (+2/3EV στη Nikon), σίγουρα και διαφορετική γωνία, άλλο κάδρο (35mm/43mm) άλλη απόσταση άλλη επεξεργασία (in camera) ..

Εντελώς ίδιες λήψεις είπες Billy ??? !!!

Last edited:
Ηλία, δεν εδωσα ακομη τις ιδιες ληψεις. Επανω οι φωτο απο το μπαράκι ειναι απλα για να δεις τις σκιες. Θα ποστάρω asap ιδιες φωτό με ιδιες ρυθμισεις για να τις δεις.

Ηλία, δεν εδωσα ακομη τις ιδιες ληψεις. Επανω οι φωτο απο το μπαράκι ειναι απλα για να δεις τις σκιες. Θα ποστάρω asap ιδιες φωτό με ιδιες ρυθμισεις για να τις δεις.

Φρόντισε να εχουν πλήρες exif για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι ρυθμίσεις είχες.

Oι Νίκον φαίνονται σταθερά πιο φωτισμένες... δώσε μας δείγματα με ίδιες ρυθμίσεις και στις 2 μηχανές που να έχουν EXIF για να μπορέσουμε να καταλάβουμε περισσότερα.

Συμβουλή μου να παίζεις με Μ και να ρυθμίζεις μέχρι να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Το Μ δίνει σταθερά αποτελέσματα πάντα, χωρίς να ανησυχείς μήπως μετρήσει κάτι περίεργο η μηχανή και σου χαλάσει την έκθεση... όταν δεν αλλάζει το περιβάλλον φως, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείς τα ημιαυτόματα προγράμματα...

9 στις 10 τραβά σε Μ και το μονο που αλλάζω ειναι η ταχύτητα μου. shutter speed. ΜΟΛΙΣ εβγαλα τις παρακατω. φρεσκες φρεσκες... ΤΡΙΠΟΔΑΣ, ΣΒΗΣΜΕΝΑ ΦΩΤΑ στο δωμάτιο, ΙΔΙΕΣ ρυθμισεις στις μηχανές.

f.3.5 / shutter 1/40 / iso 400 / 18mm και τα flash γυρισμένα ΕΠΑΝΩ και ρυθμισμένα στα 28mm/TTL. Ο,τι ακουγεται παραξενο, μεταφράστε το. :P

edit: οκ εδω δε φανηκε τοσο αυτο που θελω να πω.. νομιζω δλδ. :damnyou:

Last edited by a moderator:
Πέρα του ότι υποεκθέτει συγκριτικά η Nikon δε βλέπω κάποιο θέμα, όπως αναφέρεις κι εσύ... μάλλον συγκρίνεις ανόμοια τραβηγμένες φωτογραφίες... Μ is your friend

Ρίχνεις με το ίδιο φλάς ρυθμισμένο χειροκίνητα να βαράει το ίδιο?

Aν όχι, τότε δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες οι φωτος και πάλι, αφού η TTL μέτρηση που δίνει κάθε μηχανή μπορεί να είναι διαφορετική.

Αν είναι διαφορετικά τα flash τότε δεν έχει νόημα να τα συγκρίνουμε καν.

Ε κοιτα, το ιδιο φλας δεν ειναι... οποτε αφου δεν εχει νόημα, βγαζω το συμπερασμα οτι πρέπει να μεινω στην canon που την ζητάει ο κόσμος.

dimkasta, σχετικά με το αρχικό μου ερώτημα, ποια μηχανή και ποιο φακό θα διάλεγες.

Έχω μάθει να μη λειτουργώ σαν οπαδός μιας μάρκας, παρόλο που έχω φούλ νίκον.

Και αφού δεν βλέπω σημαντικές ποιοτικά διαφορές στις φωτό, θεωρώ ότι και οι δύο μάρκες έχουν να σου προσφέρουν πολλά. Θα σού λεγα να διαλέξεις ό,τι σου δίνει προσωπικά περισσότερες δυνατότητες πρακτικά.
Δηλαδή.... Οι άλλοι φακοί σου τι είναι? Διάλεξε αυτό. Οι φίλοι σου τι έχουν? Ενδεχομένως να μπορείς να δανειστείς φακούς ή αξεσουάρ αν χρειαστείς.

Στην πράξη για κάποιο λογο την CANON την δουλευω ποιο ευκολα. Η ΝΙΚΟΝ μου εχει ριξει κατι κάτι πιστόλες άσχημες. Πηγα σε κλαμπάκι για φωτογράφιση και μου βγήκαν κάτι μαυρες φωτογραφίες (σε υποεκθεση οπως ειπες κι εσυ) κι ακόμη ντρέπομαι. Ηθελα, αφου φετος θα εργαστώ σε μερος που το γνωρίζω καλα και εχω shootarei με canon, να προσθέσω εναν φακο στη τσάντα μου. Διαλεξα τον 10-24mm για τις ευρειες φωτογραφίες, να φαινεται ολοκληρο το μαγαζί και αν με στριμώξουν απο τον κοσμο, να μπορώ να βγαλω παρεϊστικες φωτογραφίες. Διάλεγα ομως και τον 17-50 λογω του οτι ειναι πολυ φωτεινος. Καποιος φιλος εδω μεσα μου ειπε οτι δεν θα τραβηξω παρεα με 2,8. Δεν καταλαβα γιατι, αλλα αν ειναι ετσι χανει το νοημα του ο φακος. Δεν ξερω τι να κανω ειλικρινα.

ps: Οι φιλοι μου ειναι ασχετοι με το επαγγελμα και οι αλλοι μου φακοι ειναι φακοι ΚΙΤ.

Σ αυτή την περίπτωση θα σού λεγα CANON απλά και μόνο γιατί την νιώθεις πιο οικεία και εύκολη. Στο χέρι σου κάθονται το ίδιο εύκολα?

Για το 2,8 αυτό θα συμβαίνει απλά και μόνο γιατί σου μειώνει το βάθος πεδίου και αν δεν είναι όλα τα πρόσωπα στην ίδια απόσταση θα σου βγούν ανεστίαστα.

Ο φακός δεν χάνει το νόημά του γιατί θεωρητικά στο μέγιστο άνοιγμα η ποιότητα είναι απλά αποδεκτή, ενώ κλείνοντάς τον βελτιώνεται. Παρόμοια, ένας με μέγιστο άνοιγμα 4,3 αρχίζει να δίνει το μέγιστό του ακόμα πιο κλειστός. Με 2 λόγια παίρνεις καλύτερη ποιότητα με ανοιχτότερο διάφραγμα

Στο χερι;... Οταν εχω την canon, οκ, εχω μια DSLR. Οταν εχω την NIKON νιωθω οτι εχω ενα machine gun. Κοιτα, ειμαι στο ψαξιμο. Δεν ξερω αν ειμαι κανονιάκιας ή νικονάκιας. Για αυτο πηρα 2 διαφορετικές μάρκες. Η ΝΙΚΟΝ οπτικά μου φαινεται ποιο pro φαση, μεγαλύτερο φλας, καλύτερο grip. Δεν ξερω, αν ειναι να αποφασίσω απο την εμφάνιση θα έλεγα NIKON. Αλλα λειτουργικότητα CANON.

Οποτε, να αφησω το f2,8, να πάω στον 10-24 που στην χειρότερη περίπτωση θα ειμαι γυρω στα 12mm (στριμωξίδη) και στην καλύτερη στα 24mm για τις παρέες, να τραβάω περίπου με f4.5 απο 1/30 και πανω (οταν θελω και ambient);;;; η καλυτερη λυση είναι αυτή ή οχι;

Δεν εννοούσα οπτικά, αλλά περισσότερο άνεση στη χρήση, πόσο καλά σου κάθονται στο χέρι. Πόσο άνετο σου είναι να την κρατάς σταθερή σε περιορισμένο φως.

To 12 δεν θα είναι καθόλου κολακευτικό για πορτραίτα. Θα σου κάνουν μεγάλες μύτες. Ειδικά κοντά στα άκρα του κάδρου.
17-50 σε κάθε περίπτωση.
Ο 10-24 έχει νόημα μόνο για μεγάλα κάδρα πχ πανοραμικές μαγαζιών. Και θα είναι και ωραίος για παιχνίδια με την παραμόρφωση, είτε βαρελοειδή, είτε απλά προοπτικής.
Ο 17-50 είναι πιο all-around και πιο φυσικός για τη δουλειά που θέλεις.

Στο χερι η CANON νομιζω. Οκ οποτε... να παρω τον 17-50μμ f2.8.... Σε σχέση με τον ΚΙΤ κερδίζω 1mm (lol) κατω και χάνω 5mm πανω. Κι αφου το f2.8 μπορει να μην το χρησιμοποιησω σε παρεϊστικα (ισως σε ατομικά) τοτε απλά κερδίζω μέγεθος. Ο Tamron φαινεται μπουρί μπροστά στον ΚΙΤ, φαινεται ποιο επαγγελματικός. Δεν το λεω μονο εγω. Και επαγγελματίες στο youtube το λενε. 350 ευρω για ενα μπουρι χωρις σταθεροποιητη. Εχω κι επίσημα κριση πανικου.

Σκέφτεσαι ακόμα σε όρους εμπορικούς/καταναλωτικούς...
Το βασικό είναι να πάρεις ποιοτικό γυαλί και να ξέρεις τι φακό χρειάζεσαι για κάθε περίπτωση...
Έχεις διάβασμα να κάνεις και εμπειρία να αποκτήσεις...

Σκέφτεσαι ακόμα σε όρους εμπορικούς/καταναλωτικούς...
Το βασικό είναι να πάρεις ποιοτικό γυαλί και να ξέρεις τι φακό χρειάζεσαι για κάθε περίπτωση...
Έχεις διάβασμα να κάνεις και εμπειρία να αποκτήσεις...

Φιλε μου, αν σκεφτόμουν σε "επαγγελματικούς" όρους δεν θα ρωτούσα εδω ποιο φακο να παρω. Θα τον ειχα παρει :D
Μα εννοείται οτι εχω διαβασμα να κανω. Και εννοειται οτι θα το κανω για την εμπειρια. Ουτε 15 event δεν εχω καλυψει. Απλα, πριν ακριβως 1 χρονο απεριψα σχετική πρόταση απο φοβο. Φετος δεν την χανω.

Δεν είναι θέμα "επαγγελματία". Από τη στιγμή που παίρνεις χρήματα θεωρείσαι επαγγελματίας.

Η εμπειρία είναι αυτή που κάνει την επιλογή λίγο πιο στοχευμένη. Απλά αλλάζουν λίγο αυτά που σε ενδιαφέρουν και για τα οποία θα ζητάς γνώμες :)

Καλή συνέχεια :)

Σωστός. Κλεινω το thread με ενα σχολιο (εν το μεταξυ μιλαω και με pm για το ζητημα). Ο 18-55 kit της nikon σπάνια μου εδινε νεταρισμένα πρόσωπα. γενικα ειναι πολυ αργος, πολυ κακος φακος. δεν ξερω αν κανω λαθος. ισως για αυτο φοβάμαι να επιλέξω την nikon για να κανω την δουλειά μου. οποτε αν θα την επιλέξω θα εχω ενα μπουρί πανω στο machine gun που ελεγα. :P