17-50mm F/2.8 ή 10-24mm F/3.5-4.5

Δεν έχεις άδικο. Ο κίτ Νίκον είναι από τις μεγαλύτερες σαβούρες που έχω δεί και χρησιμοποιήσει.

Από την άλλη, τα μη νεταρισμένα κάδρα είναι μάλλον δικό σου σφάλμα. Τι επιλογή χρησιμοποιείς για την εστίαση? Η ενδεδειγμένη επιλογή είναι 1 σημείο εστίασης στο κέντρο. Εστίαση και επανακαδράρισμα.
Αν χρησιμοποιείς όλα τα σημεία, τότε απλά αφήνεις την τύχη σου στα χέρια της μηχανής... η οποία μπορεί να επιλέξει να εστιάσει στο κεράκι πίσω απ τα πρόσωπα...

Mpixel, εύρος ζούμ και αριθμός σημείων εστίασης είναι από τα πιο άχρηστα και ενδεχομένως επικίνδυνα χαρακτηριστικά που προβάλλονται στο ευρύ κοινό σαν σημεία υπεροχής...

Πες τα Χρυσοστομε! Ως επι το πλειστον FULL area (auto λογικά;) επιλογή και καμια φορα μια επιλογή 3D που εχει (δν θυμαμαι ακριβως πως την λενε). Αν επιλέξω το 1 σημείο (το κεντρικό) τα παρεάκια θα βγαινουν καλα; Ξερεις, ρωτάω εδω, γιατι αυτα τα πράγματα δεν μπορώ να τα δοκιμάσω εκει. Το παρεακι θα περιμένει να δεις τις φωτογραφίες του κι οχι να κανω εγω τα τεστ μου. Καταλαβαινεις....

Επισημα εκλεισα 13 ωρες ψαξιματος. Αυριο παλι. Καλο βραδυ. :D

btw, εσυ τι κοιτας σε μια μηχανη; οχι mp, οχι focus points; τιι;;;

Mpixel, εύρος ζούμ και αριθμός σημείων εστίασης είναι από τα πιο άχρηστα και ενδεχομένως επικίνδυνα χαρακτηριστικά που προβάλλονται στο ευρύ κοινό σαν σημεία υπεροχής...

αυτο με τα σημεια εστιασης, μπορεις να μου το εξηγησεις... γιατι εγω τοσα χρονια πιστευα οτι εχει, ας πουμε...

Όπου βλέπει το ένα σημείο εκεί θα εστιάσει η μηχανή. Στο χέρι σου είναι να εστιάζει εκεί που πρέπει. Συνήθως στα μάτια του μεσαίου της παρέας :)

Είναι αρκετά εκτός θέματος. Ν ανοίξουμε άλλο θεματάκι?

Καταρχην μια μικρή συμβουλή. Όλοι εδώ προσπαθούμε απλά να σου μεταφέρουμε γνώσεις και εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει ή μας έχουν με την σειρά τους μεταφέρει άλλοι πιο παλιά. Πολλά παιδιά (εκ των οποίων και εγώ) έκαναν εδώ τα πρώτα τους βήματα στην φωτογραφία και υπο την καθοδήγηση πιο έμπειρων μελλών όπως ο ιδρυτής της κατηγορίας Βλάσσης, εξελιχθήκαμε μαζί. Για το τί συμβούλεψε ο εκάστοτε φίλος/γνωστός/άγνωστος επαγγελματίας η μή φωτογραφος μπορεί ο ίδιος να σχολιάσει, όπως καταλαβαίνεις τα μέλη εδώ δεν είναι γραφείο τύπου να αναγκάζονται να εκφέρουν άποψη για το κάθε τι. Κουβέντα κανουμε προσπαθώντας να σε βοηθήσουμε να δείς το λάθος στην σύγκριση σου, που είναι σε αρκετά μέλη όπως είδες εμφανές. Αν τα γραπτά σου παρεξηγούνται, έχει να κάνει με το οτι παρά του ότι κάποιος πήρε τον χρόνο να σου απαντήσει στο πρόβλημα σου, παρουσιάζοντας μια λύση, εσύ αντί να την διαβάσεις προσεκτικά και να την καταλάβεις επιμένεις σε αυτό που θέλεις να πείς. Πιστεύω οτι έχεις γνήσιες απορίες και ψάχνεις ειλικρινά απάντηση σε αυτές, αλλά αν μπορούσα να σε συμβουλέψω κάτι, είναι να διαβάζεις με λίγο περισσότερη προσοχή και σεβασμό τις απαντήσεις που παίρνεις προτού εκφράσεις αντιρρήσεις. Συχνά η απάντηση είναι εκεί, ακόμα και αν δεν μπορείς να την δείς στην αρχή. Υπάρχει πολύ γνώση μαζεμένη στο φόρουμ και συνήθως όλα παιδιά εκφέρουν μια άποψη ή μια πρόταση όταν ξέρουν πραγματικά περι τίνος πρόκυται.

Για το θέμα σου τώρα

Οι διαφορές που βλέπεις υπάρχουν όντως αλλά δεν οφείλωνται στην μηχανή αλλά στην τεχνική. Στην Κάνον είναι η έκθεση συνολικά χαμηλότερη, (το περιβάλλον έχει γράψει συνολικά λιγότερο), το φλας δουλεύει σε χαμηλότερη ένταση, και το φως έχει διαχυθεί περισσότερο κάνοντας το πιο μαλακό. Για όλα τα παραπάνω, δεν ευθύνεται η μηχανή, αλλά εσύ. Με την έννοια οτι είναι όλα παραμετροι που μπορείς να ελέγξεις. Όταν λέμε οτι πρέπει να διαβάσεις λίγο και να μαζέψεις γνώσεις, αυτό εννοούμε. Να καταλάβεις λίγο την όλη λογική του flash photography, τί σημαίνει bounce, τι καθορίζει το αποτέλεσμα του φλας (κατεύθυνση, ένταση, ποιότητα) και πώς μπορώ να τα ελέγξω αυτά. Αν τα γνώριζες, θα καταλάβαινες και εσύ αμέσως που βρίσκεται το λάθος. Μην με παρεξηγείς, δεν το εννοώ με διδακτικό ύφος, απλά απο τον τρόπο που γράφεις, είναι προφανές οτι αυτή η γνώση σου λείπει. Δεν είναι κακό, κανείς δεν γεννήθηκε με αυτήν. Όλοι κάπου την διαβάσαμε. Καλή αρχή είναι το νήμα Small lights Big lights και τα θαύματα που κάνει ο Paulmarinis με την Ολύμπους του και χειροκίνητα φλας.

Στην πράξη τώρα. Το φλας πρέπει να το δουλεψεις μανουαλ. Όχι μόνο την μηχανή. Και το φλας. Αλλιώς δεν το ελέγχεις εσύ. Στην Νίκον είναι ολοφάνερο οτι υπερεκθέτει. Γιαυτό σου λέει και ο Βλάσσης να βάλεις -0.7 κλπ. Εγώ είμαι ακόμα πιο ακραίας άποψης, να το έχεις στο μάνουαλ και να διαλέγεις εσύ την ένταση. Η διάχυση προφανώς και παίζει ρόλο. Αλλά για αυτό είσαι εσύ πάλι υπέυθυνος. Κάποια πράγματα δεν μπορείς να αλλάξεις. Όπως την επιφάνεια και την γωνία ανάκλασης. Είναι το ταβάνι, και είναι το ίδιο είτε τραβάς με την Κανον είτε με την Νικον. Στο ίδιο ταβάνι θα κάνεις bounce. Εκεί που έχεις επίδραση είναι στο ζουμ του φλας. Σε συνάρτηση με την ένταση πρέπει να κάνεις καμια δοκιμή, πόση περιοχή φωτίζει και πόσο πρέπει να ζουμάρεις ώστε να μην φωτίζεις όλο το μπαρ αλλά μόνο μπροστά σου. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα και δεν έχουν να κάνουν με την μηχανή. Και η Νικον και η Κανον είναι ικανες για πολύ καλές φωτογραφίες. Η Νικον ώς νεότερο μοντέλο είναι σίγουρα καλύτερη. Και αυτό δεν χωράει καμία συζήτηση. Αλλά εγώ τραβούσα με μια Pentax K100D των 6ΜΡ με τον 18-55 στα 18μμ και σε χειροκίνητη εστίαση (zone focus) γιατί η καημένη η Πένταξ δεν μπορούσε να εστιάσει στα σκοτάδια.
Δεν είναι θέμα εξοπλισμού, είναι θέμα τεχνικής. .

Εγώ είπα οτι το 2.8 δεν έχει νόημα για αυτο που θελεις να κάνεις.
Για τα άφλασα είναι προφανές δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε περαιτέρω. Δεν επαρκεί. Γιαυτό υπάρχουν οι Noctilux αυτού του κόσμου και για αυτό κοστίζουν και αυτά που κοστίζουν.

Για τα φλασαριστά, δεν έχει νόημα να τραβάς με το μαλακότερο διάφραγμα με το ρηχότερο βάθος πεδίου αφού φως θα έχεις αρκετό απο το φλας. Ο φακός (κάθε φακός, εκτός ίσως απο τις Sonnar σχεδιάσεις) είναι καλύτερος κλειστός απο ότι ανοικτός. Και για τις φωτο που θες, θες να έχεις όλη την παρεα εστιασμένη. Το ρηχό βάθος πεδίου είναι μειονέκτημα για σένα και όχι πλεονέκτημα. Οπότε απο την στιγμή που θα τραβάς σε διαφράγματα f/6.3 και f/8, όπου και ο κιτ φακός είναι απο άποψη οξύτητας αξιοπρεπέστατος, δεν έχει νόημα να ξοδεύεσαι για τον Ταμρον. Το μεγάλο ατού του Ταμρον είναι το f/2.8 μεγιστο διάφραγμα και εσύ δεν το χρειάζεσαι... Οπότε...

@AlexTheodin

Ολες μου οι ερωτήσεις ειναι ειλικρινεις. Και πραγματικά εχω ορεξη και παθος να μαθω. Δεν γινεται μονο μεσα απο ενα φορουμ. Αλλα δεν ανοιξα το thread για να μαθω αλλα για να παρω γνωμες για το ποιος φακος ταιριαζει περισσότερο. Σιγουρα θελει διαβασμα και εμπειρια. Αυτα ερχονται με τα χρονια.

Ζητω συγνωμη αν σας εφερα σε δυσκολη θεση ή αν εκανα και ειπα κατι που δεν επρεπε. Κρατάω ο,τι είπαμε σε αυτο το thread. Ολες τις συμβουλές. Το τι θα κανω τελικά, δεν το ξερω ακομα. Θα δειξει.

@bill8k:
Αν επιτρεπεται, ποσα χρηματα παιρνεις για την εργασια αυτη ;
Αν θελεις μου απαντας...

Δεν ειμαι ουτε red carpet, ουτε feel famous. Μεροκάματο με ολη την σημασία της λεξης. Και για να μην μπερδευεσε... ΟΛΕΣ μου οι δουλειες ηταν σε μαγαζια ανθρωπων που γνωρίζω προσωπικά χρόνια και με γνωρίζουν απο παιδάκι. Αν με καταλαβαινεις. ;) Οποτε υπολογισε.

Η φωτογραφία ειναι το πάθος μου και το κυνηγάω χρόνια οσο και οποτε μπορώ. Δεν ειναι η δουλειά μου. Τα εξτρά μου ομως δεν με χαλάνε.

Ξερω, θα μπεις στην διαδικασία να μου πεις οτι δεν θα επρεπε να με πληρωνουν Χ ευρώ γιατι δεν εχω γνωσεις και άλλα τετοια. Αλλα τους το εχω πει και το ξερουν. Τους νοιαζει ενα ικανοποιητικο αποτελεσμα για την διαφημιση τους και ο canon με εχει βοηθησει πολυ σε αυτο. Δεν χτυπάω το auto και οποιον παρει ο χαρος ομως ταυτοχρονα δεν ειμαι και φωτογραφος του national geografic.

Και στην τελική, ενας απο τους λογους που ηθελα εναν καλυτερο φακο, ηταν για να τους δωσω ενα καλυτερο αποτελεσμα. Αυτα.

Last edited:
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο πιστεύω οτι μπορείς να τους δώσεις καλύτερα αποτελέσματα χωρίς να ξοδευτείς για τον Ταμρον. Ο Ταμρον είναι σίγουρα καλύτερος φακός απο τον κιτ, αλλά για αυτό που θες, ο κιτ φτάνει και περισσεύει. Την μεγαλύτερη βελτίωση θα την δείς μόλις μάθεις λίγο να δουλεύεις το φλας. Και καλύτερα θα το μάθεις όταν το δουλέψεις στο Manual. Γιατί τότε θα δείς με την μία τί συμβαίνει μόλις αλλάζεις κάτι και με τον καιρό θα μπορείς να το ρυθμίζεις με την μία. Τα τεστ έτσι κιαλλιώς θα τα κάνεις μια φορά στην αρχή της νύχτας και μετά θα τραβάς όλο το βράδυ με σταθερές τιμές.
Δοκίμασε το και αν θες ξαναρώτα για οτι νεα απορία προκύψει.

Πάντως καλό είναι να διαβάσεις τα σχετικά άρθρα και να ακούς τι σου γράφουν οι πιο έμπειροι.
Λές ότι δεν άνοιξες το άρθρο για να μάθεις, αλλά για να πάρεις γνώμες για τον φακό.
Η αλήθεια όμως είναι ανάμεσα.
Και να μάθεις -βασικό- και να πάρεις γνώμη για τον φακό -δευτερεύον...
Σε απασχολεί το θέμα ποιότητας των φωτογραφιών και τα παιδιά εντόπισαν που πάσχεις και θέλουν να σε βοηθήσουν..

Τέλος πάντων εάν έχεις όρεξη και διάθεση δες τα δύο σχετικά νήματα http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/55905-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-flash?highlight=flash
και
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/43577-Small-lights-Big-lights?highlight=flash.
Μπορεί να μην σε ενδιαφέρουν άμεσα, θα σου φανούν όμως χρήσιμα στο πάθος που έχεις όπως λές για τη φωτογραφία.

Δεν ειμαι ουτε red carpet, ουτε feel famous. Μεροκάματο με ολη την σημασία της λεξης. Και για να μην μπερδευεσε... ΟΛΕΣ μου οι δουλειες ηταν σε μαγαζια ανθρωπων που γνωρίζω προσωπικά χρόνια και με γνωρίζουν απο παιδάκι. Αν με καταλαβαινεις. ;) Οποτε υπολογισε.

Η φωτογραφία ειναι το πάθος μου και το κυνηγάω χρόνια οσο και οποτε μπορώ. Δεν ειναι η δουλειά μου. Τα εξτρά μου ομως δεν με χαλάνε.

Ξερω, θα μπεις στην διαδικασία να μου πεις οτι δεν θα επρεπε να με πληρωνουν Χ ευρώ γιατι δεν εχω γνωσεις και άλλα τετοια. Αλλα τους το εχω πει και το ξερουν. Τους νοιαζει ενα ικανοποιητικο αποτελεσμα για την διαφημιση τους και ο canon με εχει βοηθησει πολυ σε αυτο. Δεν χτυπάω το auto και οποιον παρει ο χαρος ομως ταυτοχρονα δεν ειμαι και φωτογραφος του national geografic.

Και στην τελική, ενας απο τους λογους που ηθελα εναν καλυτερο φακο, ηταν για να τους δωσω ενα καλυτερο αποτελεσμα. Αυτα.

H ερωτηση μου ηταν απλη.
Δεν ησουν υποχρεωμενος να απαντησεις.
Sorry... -bye-

Μην το παρεις προσωπικά. Η απάντηση μου ηταν συνθετη για 1 λογο. Η αιτία που αρνηθηκα πριν 1 χρονο να κανω την ιδια δουλεια, ηταν γιατι σε σχετικο φορουμ, οταν ρωτησα τι φλας να παρω, ΜΕ ΕΚΡΑΖΑΝ και με ρωτουσαν "ΚΑΛΑ ΘΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΝΩ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΦΛΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ". Μου απάφτωσαν την θεληση και την ψυχολογια και δεν πηγα τελικά. Πηραν αλλον.

ξανά εδώ...

λοιπόν το θέμα με τη διάχυση του φωτός εξαρτάται από τη γωνία που τραβάς τη λήψη σε σχέση με την πηγή του φωτόw που φωτίζει το θέμα. Δηλ. αν τραβήξεις μετωπικά μια παρέα με φλας η διάχυση είναι μηδαμινή αν δεν υπάρχει άλλη φωτιστική πηγή, και μικρή ή μεγαλύτερη, αν υπάρχει κι άλλη πηγή η οποία φωτίζει είτε από το πλάι είτε από πίσω το θέμα (π.χ. παρέα). Είναι προφανές ότι αυτός που έθεσε το θέμα σε αυτή τη βάση γνωρίζει καλά φωτογραφία με την παραδοσιακή έννοια, δηλ. ότι μια φωτογραφία είναι καλή ή όχι, ανάγλυφη ή όχι, ανάλογα με το πως φωτίζεται το θέμα. Επίσης είναι προφανές ότι είναι πολύ μακριά ως υπόθεση εργασίας απο αυτό που θελεις εσύ να κάνεις.

Από εκεί και πέρα.... είναι άλλο πράγμα να φωτογραφίσεις το μπαράκι κι άλλο μια ή δυο παρέες. Στην πρώτη περίπτωση φωτογραφίζεις για τον ιδιοκτήτη του μπαρακίου και στη δεύτερη για τις παρέες. Θα τα κάνεις και τα δυο ταυτόχρονα; Αν ναι, μπορείς, απλώς θα πρέπει να κουβαλας και τις δυο μηχανές με φλας, στη μια θα έχεις τον 10-24 και θα τραβάς τα υπερευρυγώνια πλάνα, και στη δεύτερη με τον 18-55 ή τον 17-50 τραβάς τις παρέες.

Μπορείς να το κάνεις, δεν είναι δύσκολο....

το 2.8 του Tamron θα σε βοηθήσει στην ταχύτητα εστίασης. Αλλά και με τον 18-55 (που επίσης έχω) μπορείς να κάνεις τη δουλειά. Χθες (κυριολεκτικά χθες) φωτογράφισα μερικά περίπτερα στο φεστιβάλ έθνικ φαγητού στη Θεσσαλονίκη (φίλους και κόρες όχι επαγγελματικά). Δεν είδα να έχω χάσει την εστίαση σε κάποια από αυτές, και μάλιστα ήταν μετά τις 22.30 με λίγο φως. Είχα iso 400, την ένταση του φλας στη μηχανή στο -0.7 και του φλας στο -0.5. Φλας το sb800. Στόχευα απευθείας καθώς ήμασταν στο ύπαιθρο, άρα δεν υπήρχε ταβάνι και είχα απλώς το διαχυτήρα (τζαμάκι) μπροστά στο φλας.

Τώρα στο μπαράκι για να είναι καλές οι φωτογραφίες πρέπει είτε να είναι εντελώς αυθόρμητες, είτε στημένες αλλά από εσένα. Για παράδειγμα όταν υπάρχουν ζευγάρια, μπορείς να πεις "παιδιά δεν χωράτε... ανεβείτε οι κοπέλες πάνω στα αγόρια" ή "γυρίστε στο πλάι και κολήστε ο ένας με τον άλλο". Αυτές τις λήψεις θα τις πουλήσεις εύκολα φαντάζομαι.... Ξεσαλώματα στην πίστα θα τραβάς; (αν υπάρχει πίστα) Εκεί πρέπει από πριν να έχεις επιλέξεις πώς θα τραβάς, δηλ. από κάποια απόσταση ή από περίεργες γωνίες, π.χ. ξαπλωμένος στο πάτωμα ή γονατιστός με τη μηχανή προς τα πάνω. You know what I mean!!!

Last edited:
@ΒΛΑΣΙΔΗΣ

Δεν μπορώ να σου απαντήσω για το θεμα της διαχυσης. Δεν το γνωρίζω. Θα απαντήσω λιγο μπερδεμενα σε οσα μου ειπες.

Οταν τραβάω χωρίς το φλας (χωρις καν να το εχω φορεσει στην μηχανή), κανω την μέτρηση μου και οπως ξερεις κι εσυ μέσα στο "ματάκι" βλέπεις το -||||||||0|||||||+ Καταλαβες τι λεω, ετσι; Οταν ειμαι στο + απλά ανεβάζω την ταχύτητα απο 1/100 στο 1/200 (παράδειγμα). Και το αντίστροφο. Εκει, όλες σχεδόν οι φωτογραφίες μου, ειδικά το πρωί που το oncamera flash δεν ανοίγει, μου βγαίνουν τέλειες. Οταν ομως εχω το flash επάνω, μπορεί να ειμαι στο 0 ή λιγο ποιο κάτω και να μου βγει λαθος. Δεν εχω μαθει ακομη ακριβως την χρηση του φλας. Οποτε, δεν ειμαι τοσο σε θεση να παιξω με το φλας. Το μόνο που κανω είναι να του δίνω +- στο EV του (μονο απο το flash οχι απο την μηχανη). Πατάω το κουμπάκι SET και αλλάζω. TTL πάντα. Αν ημουν στην θεση σου, θα εκανα αρκετη ωρα χωρις ταβανι να βγαλω φωτογραφία που να μου αρέσει. Εκτος κι αν ειχα παθει κριση πανικού και την πετούσα στο AUTO κατι που αποφευγω οσο μπορώ.

Ο λογος που ξεκινησα το θεμα και ειχα βαλει εξ αρχης τον 17-50 στο ματι, ηταν ακριβως αυτος. Σκεφτομουν, οτι αν θα παρω εναν f2.8, θα με βοηθήσει Α) καλύτερη ταχύτητα εστίασης απο τον ΚΙΤ Β) ποιο φωτεινός άρα μικρότερο ISO και ποιο άνετες ταχύτητες Γ) μεγαλύτερο "θολωμα" πίσω απο τις παρέες. Βινιετάρισμα δεν λεγεται αν θυμαμαι καλα; Πάνω απο 4 με 6 άτομα δεν ειναι ποτέ. Οποτε στα 17 mm απο το 1μιση μετρο ειμαι οκ. Δεν ξερω βεβαια τι θα γινει αν θα πηξει στον κοσμο. Θα δειξει.

Εγω εχω καταλήξει στο οτι θα φορέσω τον 17-50 f.2.8 στην Nikon (μιας που εχει φλας με μεγαλύτερες δυνατότητες) κι απο εκει και περα βλεπουμε. Δεν υπαρχουν λεφτα και για τους 2 φακους. Αν υπηρχαν θα εκανα ακριβως αυτο που λες. Μια μηχανη για να τραβαω τιποτα ευρυγώνια και μια για τις παρέες.

Αν δεν παθω, δεν θα μαθω. Αν δεν παρω μερικους φακους - αγορα/ενοικιαση - για να δω πως δουλευουν, τι βλέπουν, πως αντιδρούν στις λήψεις... θα μεινω στην θεωρία. Βλέπουμε. Αυτα.

το προβλημα που προκυπτει με ανοιχτα διαφραγματα και παρεες, ειναι οτι αν τα προσωπα δεν ειναι στην ιδια περιπου ευθεια , τοτε ειναι πιθανον (λογω μικρου βαθους πεδιου) να εχει εστιασμενα καποια προσωπα και καποια αλλα οχι!
Πχ με εστιακο μηκος 35mm σε crop μηχανηh, me diafragma 2.8 kai sta 2 metra , εχεις ωφελιμο βαθος πεδιου 35cm.... οχι πολυ μεγαλο για να εισαι σιγουρος οτι θα ειναι ολη η παρεα εστιασμενη.

Αν βαλεις f/5.6 πας αμεσως στα 75cm... σαφως μεγαλυτερη περιοχη.
γι αυτο και πολλοι "επαγγελματιες" , δε χρειαζονται πολυ ακριβους και φωτεινους φακους για τετοιου ειδους φωτο με φλας.

Τραβανε με f/5.6 , ISO 800-1600 και ταχυτητα αναλογα με το φωτσιμο του περιβαλλοντος.

Πχ δες εδω... τα κοριτσια δεν ειναι στην ιδια ευθεια και αν βαλεις f/2.8 κινδυνευεις να εχεις εστιασμενη τη κεντρικη κοπελα , αλλα οχι τις ακριανες....

Γι αυτο και ο φωτογραφος εδω επελεξε διαφραγμα f/9 !

2626896901_82953ce219_b.jpg

Last edited:
δεν σου είπα να πάρεις δυο φακούς. Σου είπα ότι μπορείς να πάρεις ένα φακό και να χρησιμοποιήσεις τις δυο μηχανές μαζί, το ίδιο βράδυ. Στη μια τον 10-24 και στην άλλη τον 18-55.

Για το φλας τώρα... σε παρακαλώ σήμερα το βράδυ, κάνε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνεις μέχρι τώρα. Βάλε τη μηχανή στο Α (κι όχι στο Μ). Βάλε το διάφραγμα στο 6.3. Βάλε iso 400. Αν έχεις auto iso βάλτο στο off. Τοποθέτησε το φλας πάνω στη μηχανή σου. Άναψέ το. Λογικά θα είναι σε ρυθμο ttl. Μην πειράξεις τίποτε. Τράβα μερικές λήψεις ατόμων από απόσταση 2 μέτρων σε εστιακές αποστάσεις 18, 24, 35, 55. Μετωπικά αλλά κι από το 2/3. Στη συνέχεια πήγαινε στο μενού της μηχανής και μείωσε την ένταση του φλας στο -1. Ξανατράβα. Δες τις φωτο στον ΗΥ σου . Τα ξαναλέμε αύριο.

Όλα αυτά με τον κιτ φακό.

υστ. Μάλλον κανεις δυο λάθη. Έχεις το iso στο auto άρα όταν θέλει η μηχανή σε ανεβάζει στα 1600. Στο Μ έχει υποφωτισμένες φωτογραφίες. Αυτό σου δείχνει. Εσύ αντί, να αλλάξει το συνδυασμό διάφραγμα/ταχύτητα, προσπαθείς να ισοσταθμίσεις από το φλας. Επομένως αυξάνεις την ένταση (δίνεις επιπλέον στοπ, +1 ή περισσότερο) και μετά έρχεται και το auto iso και σε ανεβάζει ακόμα παραπάνω. Γι αυτό και οι φωτο από τη ΝΙΚΟΝ δείχνουν πιο φωτισμένες.

Τα ξαναλέμε.

@ ΒΛΑΣΙΔΗΣ

οκ θα το δοκιμασω. υγ: ποτε δεν εχω βαλει ISO αυτοματο. :)

@ Γιαννης Σπυρου

Πες μου λιγο, γιατι δυσκολευομαι να πιασω τον φωτισμο χωρου (ρομποτικά κ.α.) ενω εχω τραβηξει με f5 και ταχυτητα 1/60; (iso 3200)

Κι επί της ουσίας τώρα κάποια σχόλια . και η ουσία είναι οι φωτογραφίες που θα τραβήξεις κι όχι το πώς θα τις τραβήξεις.

Οι κόρες μου και οι φίλες μου το λιγότερο που θα μου έκαναν είναι να μου φέρουν τη μηχανή στο κεφάλι, αν έβαζα τα σώματά τους στην άκρη του καρέ με ευρυγώνιο κάδρο. Διότι παραμορφώνει πολύ. Δες την κοπέλα με το κόκκινο στα αριστερά. Όταν πρέπει να βγάλεις φωτογραφίες που θα πρέεπει να αγοράσουν πελάτες (δηλ. οι άντρες για τις γυναίκες ή η κοριτσοπαρέα, τότε δεν πρέπει ποτέ , ΠΟΤΕ, να βάζεις τις γυναίκες στις άκρες. Ειδικά όταν έχεις ευρυγώνια λήψη. Δεν πρέπει να δείχνεις τις ατέλειες του σώματος. Έτσι περιφέρειες και κυταρίτιδες είναι απαγορευμένες έννοιες για τις φωτογραφίες. Το ίδιο και για τα πρόσωπα. Το πρώτο που θα πρέπει να ξέρεις είναι ότι όταν τραβάς από πλάι να αποφεύγεις η μύτη (κυρίως η γυναικεία) να εξέχει από τη γραμμή του προσώπου.

Φυσικά ο Γιάννης μας δείχνει μια διαφημιστική λήψη που είναι κάτι πολύ διαφορετικό, από αυτό που θα πουλήσεις.... για αυτό και συγχωρείται. Δεν συγκρίνουμε τα είδη της φωτογράφησης.

Επίσης θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα είδη των ρούχων των γυναικών στη φωτογράφηση. Άλλο πράγμα το lattex που αρέσκονται μερικές να φορούν στα κλάμπ, κι άλλο τα see through. Στη πρώτη περίπτωση δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αστράψει το φως πάνω στο λάτεξ διότι θα αντανακλάσει άσχημα, επομένως και υποφώτιση θα έχεις και ένα μεγάλο καμένο κύκλο στο λάτεξ. Στη δεύτερη περίτπωση του see through θα είναι δική σου υπόθεση αν θα βάλεις το φλας στο ταβάνι, άρα θα έχεις μια ωραία λήψη, ή αν θα το στρέψεις πάνω στην κοπέλα, οπότε η φλασιά θα αποκαλύψει τον εσωτερικό της κόσμο. Ανάλογα με το πόσο περασμένη είναι η ώρα και το πόσο έχει στο κέφι η παρέα, οι κοπέλες επιθυμούν να αποκαλύπτουν τον εσωτερικό τους κόσμο, ή να τον κρατούν κρυφό....