Re: 18 Ιουνίου η Digea στην Αθήνα
έχω ξεκινήσει ενα FAQ περι digea for dummies.
Ας το εμπλουτίσουμε στις μέρες που έρχονται με τις λύσεις μας!
Ε: Ποιες συχνότητες και πού εκπέμει η digea?
Α: Οι συχνότητες στην Αττική είναι τα κανάλια 46 κ 47. Η εκπομπή στην Αττική γίνεται από Υμηττό και Αίγινα.
Ε: Έχω ήχο αλλά όχι εικόνα!
Α: Η τηλεόρασή σου / αποκωδικοποιητής δεν υποστηρίζει MPEG4. Ο ήχος ακούγεται διότι παραμένει MPEG2.
Ε: Πως θα καταλάβω αν η τηλεόρασή μου αποκωδικοποιεί τα κανάλια τις Digea?
Α: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Αν είναι αγορασμένη πριν το 2009 κατά πάσα πιθανότητα υποστηρίζει μόνο MPEG2 (δηλαδή της ΕΡΤ). Μια γρήγορη αναζήτηση με το μοντέλο στο google μπορεί να φέρει τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τέλος αν στην αναζήτηση καναλιών φέρνει της ΕΡΤ αλλα τις DIGEA έχουν μόνο ήχο, τότε πρέπει να προμηθευτείς αποκωδικοποιητή.
Ε: Γιατί δεν βλέπω Ελληνικά στο EPG? (ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος)
Α: Θα πρέπει να γυρίσεις την γλώσσα της τηλεόρασης στα Ελληνικά εκτός αν υπάρχει ρύθμιση γλώσσας μόνο για το EPG.
Ε: Ενώ τα αναλογικά τα έβλεπα, στα ψηφιακά έχω δυσκολίες στην λήψη.
Α: Τα ψηφιακά έχουν αρκετά μικρότερες απαιτήσεις στην λήψη του σήματος. Πολλοί ηλεκτρολόγοι στις κεντρικές εγκαταστάσεις των πολυκατοικιών, «υπέρβαλλαν» με το gain των ενισχυτών στην αναζήτηση καθαρότερης εικόνας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες επιπλοκές στο ψηφιακό σήμα. Συνίσταται η μείωση του gain. Σε πολλές περιοχές είναι δυνατή η λήψη ακόμα και με μικρή εσωτερική κεραία η και σκέτο καλώδιο εκτός πρίζας!
Ε: Στο πάνω μέρος τις εικόνας υπάρχει μια γραμμή με άσπρες κουκίδες, έχει πρόβλημα ο αποκωδικοποιητής μου?
Α: Όχι κανένα. Πρέπει να απενεργοποιηθεί το overscan (ή full pixel ή πλήρης σάρωση) από το μενού τις τηλεόρασης!
Ε: Δεν μου αρέσει η ιδέα του αποκωδικοποιητή. Υπάρχει κάποια άλλη λύση?
Α: Υπάρχει η καρτούλα cam της Neotion, η οποία τοποθετείται στο common interface της τηλεόρασης και αναλαμβάνει να αποκωδικοποιήσει το mpeg4 stream. Πριν την αγορά της, βεβαιώσου ότι είναι συμβατή με την τηλεόρασή σου.
Ε: Θα δούμε σύντομα HD κανάλια?!
Α: Μπααα!
Ε: Τουλάχιστον 16:9 εκτός από τον ΣΚΑΙ!??
Α: Α μπααααααα!