18 Ιουνίου 2010 η Digea στην Αθήνα

Re: 18 Ιουνίου η Digea στην Αθήνα

Έγραψες:

Το οποίο προφανώς προσπαθεί να συγκρίνει τη δορυφορική εκπομπή με την επίγεια όσο αφορά την ποιότητα εικόνας.

Σου απάντησα ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το από που εκπέμπεται το σήμα, εφόσον μιλάμε για MPEG (2 ή 4).

Τώρα λες ότι μιλούσες γενικά για τα κανάλια της Nova vs. τα κανάλια της Digea.

Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να καταλάβει ότι δεν έχει κανένα νόημα. Για να συγκρίνεις ποιότητα εικόνας πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις ότι έχεις το ίδιο σήμα στην είσοδο των κωδικοποιητών.

Αυτό μπορεί να γίνει με κάποια σιγουριά μόνο σε κανάλια που εκπέμπονται ταυτόχρονα από Nova και Digea, δηλαδή αυτά που έχουν εθνική εμβέλεια.

Οπότε, τελικά τι συγκρίνεις;

Και πάλι, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Πρακτικά μεγαλύτερο ρόλο παίζει το υλικό που "ταΐζει" το κανάλι τους κωδικοποιητές του, παρά το αν χρησιμοποιεί MPEG-2 ή MPEG-4. Οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί με το ψηφιακό video το γνωρίζει αυτό (οι "ηλεκτρονικοί" από την άλλη είναι εντελώς αναρμόδιοι λόγω αντικειμένου).

Έχω δει στο Cine+ άθλια εικόνα, και έχω δει και στο Sport+ εξαιρετική. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό για τα συστήματα της ΕΡΤ. Το υλικό είναι που κάνει τη διαφορά.

Τα ίδια ακριβώς μπορώ να γράψω και για τα κανάλια της Digea.

Αυτό που μπορώ άνετα να υποστηρίξω (και τεκμηριώσω) είναι ότι με καλό υλικό και για ίδιο bitrate το MPEG-4 θα βγάλει καλύτερη εικόνα από το MPEG-2. Εγγυημένα.

Υ.Γ. Χτες το βράδυ που το έψαχνα λίγο με ένα tuner στο HTPC μου, είδα ότι όλα τα κανάλια της Digea δίνουν σήμα ανάλυσης 720 χ 576 (a.k.a. full PAL / DVD resolution). Τα ψηφιακά της ΕΡΤ έδιναν σαφώς χαμηλότερη ανάλυση, η οποία ποτέ δεν έφτανε τα 720 χ 576. Για άλλη μια φορά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Digea έχει περισσότερη ευκρίνεια. Σημαίνει ότι με το κατάλληλο υλικό η Digea θα δείξει μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Παρεμπιπτόντως, η Nova τι ανάλυση δίνει;
Οντως το υλικο ειναι που κανει τη διαφορα!Εβλεπα χθες τη νυχτα vertical limit στο μεγκα,κι η εικονα ηταν μακραν καλυτερη απ το αναλογικο που σημειωτεον,το πιανω καμπανα.γυρνωντας στο σταρ μετα τις 2,η εικονα απ την αθλια βιντεοκασετα που προβαλε,ηταν χαλια στο αναλογικο και τρις χειροτερη στο ψηφιακο.Δεν φταιει η digea γι αυτο!Οσο για τα σινε,πρισμα,με 544*576 αναλυση,δεν προκειται να δειξουν ποτε καλα!το σπορ+ με 704*576 ειναι μια χαρα.

Απάντηση: 18 Ιουνίου η Digea στην Αθήνα

Παρόλο που έχω πιάτο τον Υμηττο (περιοχή Ηλιούπολη) και με καλή εγκατάσταη κεραίας χωρίς είδωλα και χιόνια, έκανα κι εγώ δοκιμή και συντόνισα την Pioneer με τα νέα κανάλια.

Δεν το περίμενα αλλά το παραδέχομαι: πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα τα κανάλια της Digea. Πολύ καλύτερη ευκρίνεια, είναι σαν να έφυγε μια κουρτίνα μπροστά από την εικόνα.

Βέβαια καλύτερο είναι να βλέπεις από τα 3-4 μέτρα γιατί από κοντά φαίνεται εμφανέστατα ο κόκκος σαν να έχεις τιγκάρει στο τέρμα το sharpness. Μην ξεχνάμε ότι ψηφιακά-ξεψηφιακά η ανάλυση παραμένει χαμηλή. Overall όμως, σίγουρα είναι προτιμότερα της Digea από τα αναλογικά.

Υ.Γ. Το κακό είναι ότι αρχίζουμε να τον "πίνουμε" στ' αμάξι σιγά σιγά με την κατάργηση των αναλογικων από Αίγινα.....

Last edited:

Σήμερα Τήνο που η ατμόσφαιρα είναι θολή λόγω των νοτιάδων η digea δεν έχει σήμα....
γύρισα Πάρο την κεραία και είμαι στα αναλογικά, τέλος η Αθήνα...

Σήμερα Τήνο που η ατμόσφαιρα είναι θολή λόγω των νοτιάδων η digea δεν έχει σήμα....
γύρισα Πάρο την κεραία και είμαι στα αναλογικά, τέλος η Αθήνα...

Επίσης σήμερα παρατήρησα τα πρώτα σπασίματα σε εικόνα και ήχο στην τετράδα ALTER, ALPHA, κλπ ενώ η άλλη τετράδα δεν έχει πρόβλημα. Η ένταση του σήματος δεν φαίνεται να έχει αλλάξει από χθες. Μπορεί τα σπασίματα να οφείλονται στις καιρικές συνθήκες; (περιοχή Βάρη).

Μέχρι στιγμής, τα δύο θετικά στοιχεία της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης στην Αττική είναι η ποιότητα λήψης και η εικόνα της τηλεόρασης του Σκάι...
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα αφενός η ποιότητα της λήψης και αφετέρου η εικόνα της τηλεόρασης του Σκάι, σώζουν το γόητρο της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης.
Η ποιότητα λήψης είναι εξαιρετική.
Πιάνεις και με... συνδετήρα που λένε και εδώ για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε ότι οι εξωτικές κεραίες και οι πανάκριβες εγκαταστάσεις αποτελούν ουτοπικές αναγκαιότητες.
Με μία καλή κεραία UHF, μία εσωτερική κεραία ή ακόμα και ένα ποταπό δίπολο, η λήψη είναι εξαιρετική, σταθερή και απρόσκοπτη.

Η φυλή του... «Γάμος ή Κηδεία» απέκτησε ψηφιακή τηλεόραση και στην πρωτεύουσα της.
Και όπως γίνεται συνήθως (με μαθηματική ακρίβεια) σε αυτήν την χώρα το πραγματικό όφελος, υπολείπεται κατά πολύ του θεωρητικού που αναμασούσαν και έταζαν τα παπαγαλάκια...

Χάσιμο χρόνου...
Διότι, οι κύριου αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι γνώριζαν, δεν θα έπρεπε να μιλούν με διθυράμβους.
Θα έπρεπε να μιλήσουν ουσιαστικά, αληθινά, λακωνικά, να αναφέρουν τα αδιαμφισβήτητα προτερήματα της ψηφιακής εκπομπής, αλλά να μην τάξουν φύκια και μεταξωτές κορδέλες.
Από το βράδυ, τέσσερις τηλεοράσεις διαφορετικής διαγωνίου με ξεχωριστούς δέκτες παίζουν ανελλιπώς στο FullHD.gr για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα.
Εδώ χρώμα και αντίθεση δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ίδια την μετάδοση.
Ή εάν θέλετε είναι παράμετροι που διορθώνονται.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο αυτές παράμετροι κρίνονται αξιοπρεπείς...
Το θέμα είναι η ανάλυση και όλα όσα απορρέουν από αυτήν.
Και μην βιαστεί κανείς να ισχυριστεί ότι το σήμα είναι εφάμιλλο του DVD, διότι πέρα από την θεωρία η πράξη απέχει μακράν...

Η εικόνα έχει κάκιστη ευκρίνεια. Αυτό σημαίνει ότι ο συνδυασμός οξύτητας και λεπτομέρειας είναι χαμηλού επιπέδου.
Η απόδοση της λεπτομέρειας και της περιγραφής χειροτερεύει συναρτήσει της αύξησης της διαγωνίου, ως είθισται, αλλά εδώ λαμβάνει χώρα με λογαριθμική κλίμακα και όχι γραμμική.
Οι scaler των επίπεδων ψηφιακών τηλεοράσεων αποκτούν βαρύτατο έργο. Το γρέζι βάζει μάτι και το ξεχείλωμα της αναλογίας πλευρών είναι κωμικό.
Η οξύτητα είναι και αυτή υποβαθμισμένη.
Η εικόνα είναι μουντή, δεν έχει ζωηράδα και στερείται φυσικότητας.
Πολλοί είναι εκείνοι που θα αναφωνήσουν ‛Εύρηκα’, όχι όμως λόγω της ίδιας της ποιότητας της εικόνας, αλλά της καλής λήψης, η οποία πέρα ότι αποτελεί ίσως το μοναδικό προσόν, δημιουργεί υποσυνείδητα και λογικά, ευχάριστη αίσθηση.
Άλλά στην Ελλάδα έτσι λειτουργούμε... Βάσει αίσθησης και όχι βάσει ουσίας...
Εάν αυτό που βλέπω... αυτήν την στιγμή μπροστά στις τηλεοράσεις… ήταν αυτό που περιέγραφαν οι εκπρόσωποι της Digea στην πρώτη συνέντευξη τύπου που είχαν δώσει... τότε λυπάμαι βαθύτατα.
Έπεται συνέχεια...

Σε ότι αφορά τώρα τους σταθμούς, ο Σκάι είναι μπροστά σε ποιότητα εικόνας συνολικά. Τυχαίο; Διόλου... Κατέχει ανώτερη τεχνολογία από τους άλλους σταθμούς.

Οι άλλοι, έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα ευκρίνειας, περισσότερα τεχνουργήματα (artifacts) λόγω συμπίεσης, τα οποία γίνονται ορατά σε στατικά σημεία της εικόνας (ουρανό, θάλασσα κ.α.), ενώ διακατέχονται και από διάχυτη αίσθηση μουντάδας.

http://www.fullhd.gr/hd-digital-tuners/broadcast/4303-once-upon-a-time-in-the-south.html

το EPG το βλέπουν greekglish...

βλέπουν κάκιστη ευκρίνεια και "γρέζι" (μάλλον jaggies εννοεί ο ποιητής)

arifacts λόγω συμπίεσης! (έχω προσπαθήσει δεκάδες φορές να δώ "παγώνοντας" την εικόνα σε γρήγορες σκηνές, αλλά μάταια!)

...μήπως να περάσετε απο κανένα οφθαλμίατρο εκεί στο fullhd.gr?

ρε παιδιά γιατί λέτε όλοι για Αγγλικό epg; Εμένα η samsung Β7000 μια χαρά Ελληνικό έχει

Δοκιμασα να εγκαταστησω τον αποκωδικοποιητη
σημερα στην Νεα Μακρη αλλα απετυχα.

Πιανει τα ψηφιακα της ΕΡΤ κλπ αλλα τα ιδιωτικα καθολου!
Ειναι κατι που δεν γνωριζω για την περιοχη?

Πρεπει να γυρισω την κεραια καπου αλλου?
Please help!!!! Ευχαριστω

Απάντηση: Re: 18 Ιουνίου η Digea στην Αθήνα

Δοκιμασα να εγκαταστησω τον αποκωδικοποιητη
σημερα στην Νεα Μακρη αλλα απετυχα.

Πιανει τα ψηφιακα της ΕΡΤ κλπ αλλα τα ιδιωτικα καθολου!
Ειναι κατι που δεν γνωριζω για την περιοχη?

Πρεπει να γυρισω την κεραια καπου αλλου?
Please help!!!! Ευχαριστω
Η Ν.Μάκρη από ότι έχει αναφερθεί και από άλλα παιδιά,έχει ένα θέμα όπως κι εδώ στη Λούτσα.
Αν δεν βλέπεις Υμηττό τα πράγματα είναι δύσκολα,εγώ περιμένω αύριο τεχνικό μήπως και τα "βγάλουμε"

Σ'ευχαριστω πολυ για την απαντηση φιλε μου! :)

Δυστυχως ειναι το πατρικο μου εκει και δεν μπορω να το δω τωρα.

Δηλαδη αν βλεπω Υμηττο να γυρισω την κεραια προς τα εκει οταν
ξαναπαω?

Ευχαριστω

Σ'ευχαριστω!
Βεβαια πρεπει να περιμενουν μεχρι την επομενη Κυριακη
που θα ξανανεβω πανω.

Και αν δεν βλεπω Υμηττο? Τι θα γινει θα το φτιαξει η Digea το
προβλημα της Ανατολικης Αττικης? Αλλα ελεγαν στο spotακι τους
Τσαμπα τους εταξα καθαρα καναλια των γονιων μου! :(

ρε παιδιά γιατί λέτε όλοι για Αγγλικό epg; Εμένα η samsung Β7000 μια χαρά Ελληνικό έχει

εννοείται..μια χαρά Ελληνικά έχει το EPG!

Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ στην Ανω Βούλα τα κανάλια που εκπέμπουν από την 46( Αντ1, Αlpha, alter, makedonia) δε βλέπονται παρόλο που κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν υπήρχε πρόβλημα. Αντιθέτως από 47 όλα καλά...το έχει άλλος αυτό το θέμα; τα έχω πάρει στο κρανίο με δαύτους...πως γίνεται να υπάρχει τέτοια διακύμανση;

Απάντηση: 18 Ιουνίου η Digea στην Αθήνα

Πρόσεξε να είναι η κεραία σου γυρισμένη προς υμητό-αίγινα.

Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ στην Ανω Βούλα τα κανάλια που εκπέμπουν από την 46( Αντ1, Αlpha, alter, makedonia) δε βλέπονται παρόλο που κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν υπήρχε πρόβλημα. Αντιθέτως από 47 όλα καλά...το έχει άλλος αυτό το θέμα; τα έχω πάρει στο κρανίο με δαύτους...πως γίνεται να υπάρχει τέτοια διακύμανση;
φίλε κοίταξε στο 46 αν υπάρχει κάποιο αναλογικό κανάλι, έστω και με χαμηλή ισχύ. πιθανόν να οφείλεται σε αυτό αλλιώς είναι πρόβλημα της ντιτζια